Menu

Madagaskar Hoogtepunten & Ile St. Marie

Een unieke privé reis naar Madagaskar, met start in Tulear. Hier bezoekt u het indrukwekkende Antsokay arboretum. Vervolgens gaat de reis via het Zombitse National Park naar het Isalo National Park. In de nationale parken van Ranomafana en Analamazaotra maakt u kennis met de unieke flora en fauna die Madagaskar te bieden heeft. De reis gaat vervolgens via de oostkust en het Pangalanes Kanaal  naar het tropische eiland Ile St. Marie. Hier kunt u deze reis door Madagaskar ontspannen afsluiten. 

Noot: Afhankelijk van de lokale vluchtschema’s kan de reisduur en/of programma iets gewijzigd worden.

Reisduur: 19 dagen

Antananarivo - Tulear - Zombitse - Isalo NP - Fianarantsoa - Ranomafana NP - Antsirabe - Akanin'ny Nofy - Tamatave - Ile St. Marie

Vraag vrijblijvend een offerte aan »

Reisroute: Madagaskar Hoogtepunten & Ile St. Marie inklappen

Waarom deze reis?inklappen

 • Een reis langs de hoogtepunten aan de RN7, maar met afsluiting op het tropische ielandIle St Marie
 • Ideaal voor liefhebbers van avontuurlijke reizigers, die graag op de reis afsluiten op het strand
 • In juli/augustus is Ile St Marie dé plek om walvissen te spotten
bekijk meer

Dag tot daginklappen

Walvis - Madagaskar - foto: archief
Dag 1 (Vliegreis op eigen gelegenheid) - Antananarivo
Vandaag start uw reis met PANGEA Travel. Na aankomst op de luchthaven volgen de grensformaliteiten en kunt u het visum tegen betaling aanschaffen. Nadat u de bagage heeft opgehaald, wordt u verwelkomd door onze lokale vertegenwoordiging die u vervolgens naar uw accommodatie brengt voor de eerste overnachting.
Dag 2 Antananarivo - Tulear
In de ochtend wordt u naar de luchthaven van Antananarivo gebracht voor een binnenlandse vlucht naar Tulear in het zuiden, een havenplaats met lommerrijke straten, omzoomd met Tamarinde bomen. Vervolgens bezoekt u het Antsokay Arboretum. Deze botanische tuin is gesticht door mr. Petigat die ruim 1000 verschillende soorten inheemse planten van het eiland heeft verzameld.
Dag 3 Tulear - Zombitse National Park - Isalo National Park
Na de overnachting in Tulear rijdt u in ongeveer 4 uur naar Isalo National Park. Onderweg bezoekt u het Zombitse National Park. Het Zombitse National Park is 363 km² groot nationaal park gelegen tussen Isalo (een uur rijden) en Tulear (drie uur rijden). In de omgeving heeft veel ontbossing plaatsgevonden waardoor het park nu een geïsoleerde ligging heeft. Het zuidwesten van Madagaskar is droger waardoor dit park niet bestaat uit regenwoud maar meer uit droog woud. De biodiversiteit is er echter groot en het park is populair onder vogelaars voor wie de endemische Appert’s greenbul het doel is. Ook verreaux’s sifakas en red-fronted brown lemurs komen hier voor. Met geluk vangt u een glimp op van de Hubbard’s sportive lemur die soms overdag vanuit zijn hol in de boom de omgeving inspecteert. Er zijn vier wandelroutes in het park variërend van 1,5 – 5 km (1 – 2 ½ uur) die u met een gids kunt verkennen. Na aankomst in Isalo wordt u naar uw accommodatie gebracht.
Dag 4 Isalo National Park
Na het ontbijt bezoekt u het Isalo National park. Het is een van de meest bezochte parken van het land dankzij de goede toegang en prachtige landschap. Er zijn enkele unieke plantensoorten en er zijn rotsen van zandsteen met grillige formatie. Het landschap is vrij droog echter in de verborgen kloven vindt u groene oases met natuurlijke baden. Het dierenleven is goed vertegenwoordigd in het park. Zo zijn er drie verschillende soorten lemuren overdag te zien en leven er daarnaast vele soorten reptielen en vogels. Voor het bezoek aan het park is een lokale gids verplicht. Deze wordt eerst opgehaald in het nabijgelegen dorp Ranohira. Samen met hem bespreekt u de route die u wilt lopen in het park. De routes verschillen met name in de duur en lengte. De kortste wandeling duurt circa een uur en de langste circa zes uur. Tijdens de wandelingen bezoekt u verschillende interessante punten bijvoorbeeld het ‘Piscine Naturelle’. Zoals de naam al doet vermoeden is dit een natuurlijk gevormd zwembad met kristalhelder water. Het is toegestaan hier te zwemmen hier kunt u dus heerlijk afkoelen. De omgeving van het park wordt bewoond door de Bara stam. Zij gebruiken het park voor het begraven van hun doden. Dit doen zij op een speciale plaats. Meestal houdt dit in dat er een graf wordt gegraven in een van de vele steile rotswanden op tientallen meters hoogte. Aan het einde van de dag wordt u terug naar de accommodatie gebracht. Tip: Tegen betaling kunt u een picknick lunch vanuit de accommodatie meenemen.
Dag 5 Isalo National Park - Fianarantsoa
De reis wordt vervolgd naar Fianarantsoa. Onderweg brengt u een bezoek aan Anja Reserve. Dit park staat voornamelijk bekend om de grote groepen ringstaartmaki’s. Van dichtbij kunt u kennismaken met deze fascinerende dieren. Het bijzondere aan Anja Reserve is dat het gesticht is door de lokale bevolking. Alle giften en uitgaven komen daardoor ook direct ten goede aan hen. In het plaatsje Antemoro bezoekt (als u dit wilt) een papierfabriek. Na aankomst in Fianarantsoa wordt u naar uw hotel gebracht waar de rest van de dag ter vrije besteding is. Fianarantsoa is een van de grotere steden van het land en is gesticht in 1830 als de hoofdstad van de Betsileo stam. De naam betekent ‘plaats van het goede leren’, wat tegenwoordig nog steeds van toepassing is vanwege de aanwezigheid van universiteiten. Het is de mooiste stad van het land en lijkt op een kleine versie van Antananarivo. Ook Fianarantsoa is op heuvels gebouwd en bestaat uit een ‘boven’ en ‘beneden’ stad. Het mooiste deel is de ‘boven’, waarvan een deel inmiddels op de UNESCO Werelderfgoedlijst staat.
Dag 6 Fianarantsoa - Ranomafana National Park
Na de ontbijt gaat de reis verder naar Ranomafana National Park. Dit is een van de vele nationale parken die Madagaskar rijk is. Het park is vernoemd naar het nabijgelegen dorp dat op haar beurt vernoemd is naar de heetwaterbronnen. De naam van het dorp betekent namelijk Rano = water en Mafana = heet. Er zijn dan ook verschillende warmwaterbronnen in het park te vinden. Na aankomst brengt u een bezoek aan het Ranomafana Arboretum.
Dag 7 Ranomafana National Park
Het Ranomafana National Park is een van de vele nationale parken die Madagaskar rijk is. Het park kreeg de status van nationaal park in 1991 ter bescherming van de unieke flora en fauna van dit regenwoud. Het park is vernoemd naar het nabijgelegen dorp dat op haar beurt vernoemd is naar de heetwaterbronnen. De naam van het dorp betekent namelijk Rano = water en Mafana = heet. In koloniale tijd kwamen de Fransen hier naar toe om te genieten van de heetwaterbronnen niet voor het wildleven. Tegenwoordig is dit omgedraaid en zijn de gebouwen voor de heetwaterbronnen sterk vervallen. Vandaag gaat u samen met een lokale gids het nationale park bezoeken. In overleg met de gids kunt u bepalen welke route en duur u het beste uitkomt. De flora en fauna in het park is zeer divers en er zijn unieke dier- en plantsoorten te vinden. Zo vindt u hier wel 12 verschillende lemur-soorten waaronder de zeldzame gouden bamboo lemur. Houdt er wel rekening mee dat het een regenwoud is en de paden enigszins stijl en glad kunnen zijn. Een van de stops op praktische elke wandeling is het Belle Vue wat, zoals de naam al doet vermoeden, een uitzichtpunt is. Vanaf hier heeft u een prachtig uitzicht op de groene omgeving. Na de wandeling wordt u terug naar uw accommodatie gebracht.
Dag 8 Ranomafana National Park - Antsirabe
Vandaag wordt de reis vervolgt naar Antsirabe, een rit van ongeveer 5 uur. Onderweg komt u langs Ambositra. Ambositra ligt midden in het Zafamaniry gebied en is vooral bekend om het mooie houtsnijwerk wat hier gemaakt wordt. Antsirabe is na Antananarivo de grootste en meest belangrijke stad van het land. Rond de stad bevinden zich de belangrijkste industrieën en landbouwgronden. Vanuit Antsirabe wordt het meeste eten en producten over het gehele land verspreid.
Dag 9 Antsirabe - Andasibe
Vandaag rijdt u naar Andasibe, een rit van circa 8 uur. Onderweg stopt u bij het Peyreiras Reservaat. In deze kleine zoo staan een aantal kassen waar u de andere dieren van de regio van dichtbij kunt zien. Denk hierbij bijvoorbeeld aan kameleons, slangen, kikkers, gekko’s en er is een vlindertuin. Vervolgens reist u door naar Andasibe. Na zonsondergang gaat u in het VOI Reserve met een lokale gids het regenwoud in wat zorgt voor een geheel andere ervaring. In het donker zijn namelijk hele andere dieren actief.
Dag 10 Andasibe
Na het ontbijt bezoekt u het Analamazaotra National Park, beter bekend onder de Franse naam Perinet. Het park is mede opgericht ter bescherming van de Indri, een makisoort die door de lokale bevolking 'Babakoto' wordt genoemd. De Indri is de grootste van alle makisoorten en kan herkend worden aan zijn karakteristieke schreeuw. Verder leven er in het nationale park vele soorten reptielen, zoals kameleons en kikkers en verscheidene vogelsoorten. Doordat het park voornamelijk bestaat uit tropisch regenwoud heeft het een rijke flora waaronder verschillende varens en medicinale planten. Bij de ingang kunt u kiezen uit een aantal wandelroutes die verschillen in zwaarte en duur.
Dag 11 Andasibe - Ankanin'ny Nofy
U verlaat deze morgen Andasibe en reist in 3 uur naar de kust. U rijdt eerst naar Manambato waar u plaats neemt in een pirogue die u vervolgens naar Ankanin'ny Nofy brengt. Deze stad wordt ook wel 'the nest of dreams' genoemd en is uitermate geschikt om te ontspannen en te genieten van het prachtige strand. U verblijft de komende nachten in een accommodatie gelegen in de ongerepte natuur. De accommodatie wordt omgeven door een zeer waterrijk gebied met kreken, meren en lagunes. Het kanaal, met een lengte van ongeveer 600 kilometer, loopt langs de oostkust van de plaats Tamatave tot aan Farafangana. Slechts een smalle strook land scheidt het kanaal van de Indische Oceaan. In de koloniale tijd werd het kanaal gegraven en uiteindelijk gebruikt om producten te vervoeren naar de handelsstad Tamatave. Vervoer over de zee was te gevaarlijk. Tegenwoordig heeft de natuur de vrije hand. De oevers zijn begroeid met verschillende planten en bieden een goed leefgebied voor verschillende vogelsoorten.
Dag 12 Ankanin'ny Nofy
Vandaag brengt u een bezoek aan het Palmarium Private Reserve. Dit relatief kleine privépark van 50 hectare is ideaal om van dichtbij kennis te maken met maki's. Een lokale gids helpt u daarbij, houd de camera in de aanslag! Het voelt enigszins aan als een dierentuin, echter zijn de dieren vrij om te gaan en staan. De eigenaren claimen dat er 12 verschillende lemuren in het park voorkomen waaronder zeldzame Indri en Aye-Aye, volgens velen de vreemdste lemur. Verder biedt het park een schitterende flora en fauna waaronder vele soorten reptielen en orchideeën. De rest van de dag is ter vrije besteding.
Dag 13 Ankanin'ny Nofy - Tamatave
U verlaat vandaag het waterrijke gebied bij Ankanin'Ny Nofy. U neemt plaats in de boot die u vervolgens via het Pangalanes kanaal naar Tamatave brengt. De plaats Tamatave, ook wel Toamasina genoemd, is een prettige stad om een nacht te verblijven. U kunt op eigen gelegenheid een tour door de stad maken in 'Pousse Pousse', de Madagassische versie van de rickshaw. De stad biedt een aantal koloniale gebouwen en elegante straatjes die in de avondzon een mooi sfeerbeeld geven.
Dag 14 Tamatave – Ile St. Marie
U vertrekt vroeg uit Tamatave om op tijd in de haven van Soanierana Ivongo te zijn. Hier vertrekt u per openbare ferry naar het eiland Ile St. Marie. In de haven wordt u verwelkomd en vervolgens naar uw hotel in het zuidwesten van het eiland gebracht. Dit is een prachtige plek voor een paar rustige dagen. Geniet van zon, zee en strand.
Dag 15 Ile St. Marie
Dag ter vrije besteding. Het eiland Ile St. Marie bevindt zich voor de oostkust van het vasteland van Madagaskar. Het eiland is 50 kilometer lang en op het breedste punt 7 kilometer wijd. Met uitzondering van Ambodifotatra zijn er geen andere dorpen op het eiland te vinden. Alle andere inwoners wonen in kleine gemeenschappen in bamboe en palmhutten. Ile St. Marie, officiële Malagassische naam Nosy Boraha, is het stereotype tropische eiland met wuivende kokospalmen, witte verlaten stranden en azuurblauwe zee met koraalriffen. En doordat het geen massatoerisme bestemming is, vallen de meeste bezoekers meteen voor de ongereptheid. Tijdens uw verblijf hier kunt u dus volop genieten van de rust en de prachtige omgeving.
Dag 16 Ile St. Marie
Dag ter vrije besteding. Ile St. Marie is wellicht het meest bekend vanwege de bultrugwalvissen die tussen juli en september naar het eiland komen om zich voort te planten en te bevallen. U kunt optioneel een walvistocht maken. Tijdens deze tocht komt u vrij dicht bij de dieren, maar om de dieren beter te kunnen beschermen zijn er sinds 2000 regels waar iedereen aan moet voldoen. Er is dus een minimale afstand die een boot moet aanhouden om de dieren niet te storen.
Dag 17 Ile St. Marie
Dag ter vrije besteding. Het ondiepe water rondom Ile St. Marie is bij uitstek geschikt voor snorkelen en duiken. Er zijn nog grote stukken koraalrif te vinden waar de onderwaterwereld spectaculair is. Naast duiken en snorkelen is het tevens mogelijk om te gaan vissen of het eiland te voet, per fiets of per motor te verkennen.
Dag 18 Ile St. Marie - Antananarivo
Transfer naar de luchthaven van Ile St. Marie gebracht voor de binnenlandse vlucht terug naar Antananarivo. Na aankomst wordt u naar Au Bois Vert gebracht, een accommodatie op circa 10 minuten rijden van de airport. De rest van de dag is ter vrije besteding.
Dag 19 Antananarivo - Antananarivo airport - (vliegreis op eigen gelegenheid)
De laatste dag van de reis is aangebroken. U heeft vandaag de beschikking over een dagkamer in Au Bois Vert. Het diner is vandaag inclusief. Op tijd wordt u naar de luchthaven gebracht. Hier eindigt uw reis met PANGEA Travel.
bekijk meer

Inclusief / exclusiefinklappen

De volgende zaken zijn inbegrepen en niet inbegrepen in deze reis.

Inbegrepen

 • lokale vliegreizen Antananarivo - Tulear & Ile St. Marie – Antananarivo
 • luchthavenbelasting en heffingen
 • genoemde transfers en vervoer per 4WD met Engelssprekende privéchauffeur
 • boottransfers Manambato - Ankanin'ny Nofy - Tamatava, Soanierana Ivongo - Ile St. Marie
 • alle overnachtingen conform programma
 • maaltijden conform programma
 • alle services zoals genoemd in bovenstaand programma
 • entreegelden voor de nationale parken: Zombitse, Ranomafana, Andasibe
 • gids- en entreegelden: Antsokay Arboretum, Anjà community reserve
 • gids- en entreegelden: Ranomafana Arboretum, Peryeras park, Voimma, Lemurs island, Palmarium reserve
 • uitgebreid informatiepakket met landeninfo, vouchers, e-tickets en hotellijst bij uw reisbescheiden
 • assistentie tijdens uw reis (24 uur per dag bereikbaar)
 • boekingskosten: € 25 per boeking
 • bijdrage Calamiteitenfonds: € 2,50 per boeking (per 9 personen)

Niet inbegrepen

 • internationale vliegreis (onze reisspecialist adviseert u over de mogelijkheden)
 • visumkosten Madagaskar, € 35/$ 37 per persoon (verkrijgbaar bij aankomst)
 • vervoer op de dagen en dagdelen ter vrije besteding (zonder excursies)
 • gidsgelden voor de nationale parken Zombitse, Isalo, Ranomafana, Andasibe
 • optionele excursies en entreegelden en lokaal ingehuurde gidsen
 • fooien
 • reis- en annuleringsverzekering
bekijk meer

Prijsinklappen

Prijsindicatie: € 3.250 - € 3.500

Onze reizen worden geheel op uw wensen afgestemd. De invulling van de reis is hierdoor uniek en specifiek voor uw reisgezelschap. Bovenstaande prijs is per persoon, de exacte prijs is afhankelijk van:

 • aantal reizigers (deze prijsindicatie is o.b.v. twee personen samenreizend)
 • vertrekperiode (prijsindicatie is o.b.v. het laagseizoen)
 • invulling van de reis (u kunt de inhoud van de reis naar wens aanpassen)
 • categorie van accommodaties

We rekenen vrijblijvend de exacte reissom voor u uit. Uiteraard helpen we u graag met advies en met het samenstellen van uw persoonlijke reis, immers wij kennen de bestemming uit eigen ervaring. Klik hier voor onze contactgegevens en de reisspecialisten.

bekijk meer

Accommodatiesinklappen

Au Bois Vert - Antananarivo
incl. ontbijt
Op 10 minuten rijden van de luchthaven van Antananarivo vindt u Au Bois Vert. Deze lodge ligt in een bosrijke omgeving, waar u veel vogels en kameleons tegenkomt. Na een drukke dag komt u volledig tot rust in het zwembad. In het midden van het park vindt u het restaurant, waar u keuze heeft uit heerlijke gerechten. Probeer eens de gerechten ‘a la plancha’, de specialiteit van Au Bois Vert. Deze gerechten worden op de grill gebakken. De ruime ingerichte kamers zijn gebouwd van natuurlijke materialen en worden gekenmerkt door koloniale elementen. De kamers beschikken onder andere over air conditionering en een flat screen TV.

Famata Lodge
incl. ontbijt en diner
De Famata Lodge ligt op ongeveer 25 minuten afstand ten zuiden van het plaatsje Tulear. Voor uw verblijf in deze accommodatie heeft u de keuze uit een grote verscheidenheid aan kamertypes. Alle kamers zijn gebouwd met lokale producten en bieden een combinatie van comfort in een natuurlijke omgeving. U kunt ervoor kiezen om te verblijven in een boomhut, met uitzicht over de toppen van de bomen. Of overnacht in een kamer aan de lagune Namakia, waar u vanaf uw terras de vissen kunt zien zwemmen. Een eenvoudiger verblijf in het bos is ook mogelijk, in een van de 'bush homes'. Welk kamertype u ook kiest, u kunt gebruik maken van het zwembad van de lodge en het restaurant. Hier kunt u terecht voor heerlijke gerechten met versgevangen zeevruchten of nationale specialiteit; Zebu steak.

Isalo Ranch - Isalo National Park
incl. ontbijt en diner
Net buiten het plaatsje Ranohira is de Isalo Ranch gelegen. Het is de ideale uitvalsbasis om een bezoek te brengen aan het Isalo National Park. De 20 bungalows zijn eenvoudig ingericht maar schoon en comfortabel. Vanaf uw veranda heeft u uitzicht op het plateau van het nationale park. De ranch beschikt over een gezellig restaurant en bar. En omdat het hier erg warm kan worden, is het zwembad geen overbodige luxe. Hier kunt u op het heetst van de dag heerlijk ontspannen en genieten.

Ecole hôtelière La Rizière - Fianarantsoa
incl. ontbijt
Dit leuke hotel heeft een bijzonder concept in Madagaskar, alleen daarom raden we hier al een verblijf aan. Het hotel fungeert als hotelschool in Madagaskar, dus de staff waardoor u bediend wordt tijdens uw verblijf is in training. Er worden 10 kamers aangeboden waaronder standaardkamers en familiesuites. De badkamers zijn zeer modern en hebben zelfs een apart toilet. Alle kamers zijn erg schoon en ogen erg fris, waardoor het hier prettig verblijven is. Tijdens uw verblijf mag het diner in het restaurant niet ontbreken, want het eten wat hier geserveerd wordt is heerlijk, probeer vooral de chocolade mouse! Dit hotel is niet alleen een aanrader vanwege de fijne kamers en het heerlijke eten, ook de omgeving is schitterend. U heeft namelijk vanuit het restaurant bij helder weer prachtig uitzicht over de stad. Ook het oude gedeelte van de stad ligt op loopafstand.

Residence Madalief - Antsirabe
incl. ontbijt en diner
Deze bijzondere accommodatie is gelegen buiten het centrum van Antsirabe, rustig gelegen tussen de dennenbomen. Het door een Nederlandse vrouw opgezette hotel bestaat uit 13 eenvoudige kamers die allemaal eigen sanitair hebben en warm water verwarmd door zonneboilers. Alle kamers zijn gebouwd met lokale materialen en zijn geheel in de stijl van Madagaskar gedecoreerd. Daarnaast zijn alle meubels voor zover mogelijk in de directe omgeving van Antsirabe gebouwd. ’s Avonds geniet u van het diner in het restaurant in de tuin, waar lokale gerechten geserveerd worden. U eet samen met de andere gasten van de lodge en het diner bestaat uit een fix menu ( uiteraard houdt men rekening met eventuele dieetwensen). Het eten wordt in schalen op tafel geserveerd, hetgeen zorgt voor een huiselijke sfeer en veel interactie met de andere gasten. . De opbrengsten van deze Madalief gaan naar het kindertehuis in Ambositra, waardoor uw bezoek ook voor de lokale bevolking veel betekent. Op het terrein van de lodge zijn dus geen weeskinderen aanwezig!

Sahatandra River Hotel - Andasibe
incl. ontbijt en diner
Zoals de naam van het hotel al aangeeft, ligt deze lodge aan de Sahatandra rivier, nabij het Andasibe National Park. Deze accommodatie ligt naast de ingang naar het Analamazaotra gedeelte van Andsibe en is dus een ideale uitvalsbasis voor een bezoek hier aan. Het Sahatandra River Hotel is een 3 sterren hotel, gelegen in een mooie groene omgeving. U verblijft in een van de bungalows met uitzicht over de mooie tuinen of het zwembad. De kamers zijn comfortabel en met een moderne badkamer. In het restaurant kunt u terecht voor uw maaltijden en een drankje op het terras, gelegen aan de oevers van de rivier.

Palmarium Hotel - Ankanin'ny Nofy
incl. ontbijt en diner
Het Palmarium Hotel is gelegen in Ankanin’ny Nofy aan het Pangalanes Kanaal. Het hotel dankt haar naam aan het nabijgelegen Palmarium reservaat. Tijdens een bezoek aan dit reservaat kunt u verschillende soorten lemuren tegen komen. Het zijn wilde dieren maar niet bang voor mensen waardoor u geweldige fotomomenten hebt. Het verblijf in het hotel is in schone maar eenvoudige bungalows. De kamers zijn gebouwd uit lokale materialen en hebben allemaal uitzicht op het kanaal. Het hotel beschikt verder over een restaurant waar lokale maaltijden worden geserveerd.

Vanivola Hotel - Oostkust & Ile St. Marie
incl. ontbijt en diner
Dit knusse familiehotel ligt op het prachtige eiland Ile St. Marie. Het personeel van Vanivola zorgt ervoor dat u volledig tot rust komt en een onvergetelijke tijd beleeft. Het zwembad ligt direct aan zee en is een prima plek om te ontspannen. In het restaurant heeft u keuze uit vis, kip- en zebu-gerechten. Geniet in de avond op het terras van een cocktail en de livemuziek. De bungalows liggen direct aan het strand. Vanaf uw terras heeft u dan ook een schitterend uitzicht op zee. Ook beschikt Vanivola over hotelkamers, waarvan enkele met zeezicht. Alle bungalows en hotelkamers hebben onder andere airconditioning en een TV. Vanuit het hotel kunt u deelnemen aan diverse excursies en activiteiten.

bekijk meer
Vraag vrijblijvend een offerte aan »