Madagaskar

Landinformatie Madagaskar

Eten en drinken

De keuken van Madagaskar bestaat voornamelijk uit rijst (vary). Dit wordt vaak samen geserveerd met stukjes vlees, vis en kip. Aan de kust kunt u goede visgerechten krijgen. Typisch Malagassische gerechten zijn romazava (groentestoofschotel met rundvlees) en ravitoto (varkensvlees met cassave). Daarnaast worden veel gerechten geserveerd met pikante groentecurry. In de grote internationale hotels worden vaak ook internationale gerechten geserveerd, vooral gebaseerd op de Franse keuken. Ook zebu-steaks zult u op bijna elke menukaart terugvinden. Voor de restaurants met een ‘à la carte menu’ kan een Frans woordenboek nuttig zijn. U zult op Madagaskar tevens vele soorten fruit tegenkomen; vooral bananen, lychees, mango’s, kokosnoten en citrusvruchten. Het meest populaire drankje in Madagaskar is Three Horse Beer. Daarnaast kunt u een Malagassische wijntje proberen, maar bij de meeste reizigers valt deze niet in de smaak. Frisdranken zijn tevens overal verkrijgbaar. Het ontbijt is in de meeste accommodaties eenvoudig en weinig gevarieerd. Een standaard ontbijt bestaat vaak uit koffie/thee, een fruitsapje, fruit (salade) en toast met jam en honing. Voor eieren en bacon geldt in veel hotels een kleine toeslag. Frisdrank kost ca. Ar 3000 voor een klein flesje (in duurdere hotels kan dit oplopen tot ca. Ar 5000). THB Beer kost ca. Ar 4000 (in duurdere hotels kan dit oplopen naar ca. Ar 6000). Cocktails zijn niet duur in Madagaskar, ca. Ar 5000 tot Ar 7000 per glas. Sterke dranken kosten tussen de Ar 5000 en Ar 8000 per glas. Lokale rum kost circa Ar 3000 – Ar 4000 per glas. De indicatiekosten voor lunch en diner bedragen: Starter ca. Ar. 9000, hoofdgerecht ca. Ar 16000 en desert ca. Ar 9000.

Feestdagen

De volgende feestdagen worden ieder jaar gevierd. De data voor 2018 zijn:

 • 1 januari - Nieuwjaarsdag
 • 29 maart - Dag van de Herdenkingen
 • 1 & 2 april - Pasen
 • 1 mei - Dag van de Arbeid
 • 20 & 21 mei - Pinksteren
 • 14 juni - Eid Al Fitr (Suikerfeest)
 • 26 juni - Dag van de Onafhankelijkheid
 • 15 augustus - Maria Hemelvaart
 • 1 november - Allerheiligen
 • 25 december - Kerstmis

Veel openbare voorzieningen zijn op bovengenoemde feestdagen gesloten. Voor veel dagen geldt: valt de officiële feestdag op een zondag, dan wordt de eerst volgende werkdag een vrije dag.

Geldzaken

De munteenheid in Madagaskar is de Ariary. Deze munt kunt u niet in Nederland kopen. Wij adviseren u op reis te gaan met contanten in Euro's. Bij aankomst op de luchthaven kunt u wisselen naar de lokale valuta. Dit is tevens mogelijk bij de meeste hotels en banken. Bij het wisselen van grotere bedragen dient u er rekening te houden dat u een flinke stapel geld ontvangt. Zorg er voor dat u dit op meerdere plekken kunt bewaren.

 • Pinpas: met een Nederlandse pinpas kunt u in Madagaskar niet terecht.
 • Creditcards: bij de banken in de grote steden op Madagaskar kunt u wel geld met een Visa Card of Master Card(met pincode) opnemen. Zie voor meer details de websites: eurocard, visa & BNI.
 • Met een Visa Card kunt u in de meeste banken terecht, een Master Card wordt bij banken in de grotere steden geaccepteerd. In sommige , met name luxure, accommodaties is het mogelijk om de betalen met een Visa Card. Hiervoor geldt wel een toeslag van een paar procent.
 • Belangrijk: bij het verlaten van Madagaskar kan worden gecontroleerd of men van de besteding van het gewisselde geld bewijzen kan overleggen, het is dus raadzaam om bonnetjes te bewaren. Gelukkig komen controles nog weinig voor.
 • Wisselkoers: de waarde van 10.000 Ariary was in september 2018 ongeveer € 2,61.

Gezondheid

Voor reizen naar Madagaskar wordt een aantal vaccinaties aangeraden, zoals DTP, hepatitis A en buiktyfus. Bij komst uit een endemisch gebied is een gele koorts vaccinatie verplicht. Ook het gebruik van malariatabletten wordt aanbevolen en u heeft een ‘Cholera not indicated’-verklaring nodig. Informeer ruim voor vertrek, minimaal zes weken, bij uw lokale GGD of huisarts. Ook kunt u informatie inwinnen via de website van Thuisvaccinatie.nl of telefonisch bij het Tropen Centrum AMC Amsterdam (tel: 020-5663800) of KLM Health Services (tel: 0900-1091096). De opvattingen over hygiëne in Madagaskar zijn anders dan in Nederland. Het is niet aan te raden om water uit de kraan te drinken. Mineraalwater kunt u kopen in de winkel. Let er wel op dat de flessen verzegeld zijn. Kijkt u ook uit met schelpdieren, rauwe groente, ijsblokjes en ongekookte melk. We raden tevens aan uw handen vaak en goed te wassen, zeker na toiletbezoek en voor het eten.

Klik hier voor het vaccinatie advies voor reizen naar Madagaskar
Grensdocumenten

Voor reizigers met de Nederlandse nationaliteit is voor Madagaskar een paspoort vereist dat na afloop van de reis nog zes maanden geldig moet zijn. Tevens is een visum verplicht. Dit visum kost € 35 of US$ 37 per persoon. Het visum is tegen contante betaling bij aankomst op de luchthaven verkrijgbaar en is geldig voor 30 dagen. Een visum tussen de 31 en 60 dagen kost € 40 of US$ 45 per persoon. U heeft geen pasfoto's nodig. In het vliegtuig naar Madagaskar ontvangt u een arrivalcard en een formulier voor douaneformaliteiten. Let op: U dient bij aankomst ook uw retourticket te tonen (kopie Viewtrip). De visumverstrekking kan soms lang duren en in onze niet efficiënt verlopen. Om de wachttijd te beperken kunt u het beste een stoelreservering voorin het vliegtuig maken.

Bovenstaande gegevens kunnen tussentijds wijzigen en het is raadzaam deze te controleren op de website www.visuminternational.nl (algemene informatie visum). Reizigers die niet de Nederlandse nationaliteit hebben, kunnen ook op deze website terecht voor informatie.

Klik hier voor informatie over het visum
Kleding

Door de temperatuurverschillen is het raadzaam om per periode en plaats uw kledingkeuze te bepalen. In de hooglanden en in het zuiden kan het ’s nachts erg koud zijn tussen mei en september. Denkt u aan een dikke trui of vest. In het grootste gedeelte van Madagaskar is het tussen oktober en maart erg warm. Luchtige kleding en een pet zijn dan zeer nuttig. Gedurende het hele jaar kan het (vooral tijdens de bezoeken aan de regenwouden) af en toe flink regenen, zodat het aan te raden is om regenkleding mee te nemen. Voor de avonduren kunt u een shirt of blouse met lange mouwen meenemen. Dit zorgt tevens voor bescherming tegen muskieten. Voor reizen met (veel) wandelmogelijkheden zijn schoenen met een goed profiel en enkelsteun noodzakelijk.

Klimaat

Madagaskar heeft een tropisch klimaat dat in belangrijke mate bepaald wordt door de zuidoost-passaat. Het klimaat varieert echter per regio:

 • november - maart:
  In deze maanden is het zomer op Madagaskar, dit is tevens het regenseizoen. Afhankelijk van uw reiswensen kan het zijn dat wij een reis afraden in deze periode. November is doorgaans nog een prima reismaand voor de meeste regio’s. In februari en maart kunnen er, vooral aan de oostkust, cyclonen voorkomen. Prijzen liggen lager maar veel parken, met name in het noorden en westen, sluiten. Het zuidwesten heeft doorgaans veel minder regenval. In Tulear valt ongeveer 30cm neerslag per jaar, het meeste in januari en februari. Het Masoala National Park is nog wel goed voor een bezoek in november en december.

 • april - oktober:
  Deze maanden worden gekenmerkt door het droge winterseizoen. Dit zijn de beste maanden voor een bezoek aan Madagaskar. Na de regenperiode is het landschap in april en mei nog groener. Juni t/m augustus zijn de koelste maanden op Madagaskar. Dit zijn tevens de ‘drukste’ reismaanden vanwege de vakanties in Europa. Temperaturen in Antananarivo liggen rond de 21°C (juli) en in Fianarantsoa schommelen deze tussen de 17°C (juli) en 25°C (oktober). Met name ’s nachts kan het in de centrale hooglanden en aan de kust wel flink afkoelen. De westkust en het zuiden zijn droog tot zeer droog. De temperaturen kunnen hier oplopen tot 35° C. Temperaturen in Tulear/Ifaty schommelen tussen de 25°C en 29°C. De beste reismaanden voor Madagaskar zijn september en oktober. Deze maanden kenmerken het einde van het koele seizoen en er is weinig regenval. Vanaf juli t/m september zijn er humpback whales te zien bij Île Sainte-Marie. Houdt er wel rekening mee dat tijdens deze periode het veel regent op Île Sainte-Marie. Tevens staat er een harde wind, waardoor de zee wat ruw kan zijn.

Klik hier voor het actuele weer in Madagaskar
Luchthavens

De belangrijkste luchthaven van Madagaskar is Antananarivo wat tevens de hoofdstad van het land is. Er zijn nog een aantal andere belangrijke luchthavens. Deze zijn altijd bereikbaar via Antananarivo. Denk hierbij aan Tulear, Morondava, Fort Dauphin, Diego Suarez, Nosy Be en Ile St. Marie.

Meenemen

 • kopie paspoort & overige belangrijke papieren
 • recente pasfoto’s
 • kleine reisapotheek. Naast de medicijnen die u eventueel regelmatig gebruikt, raden wij u ook aan om het volgende mee te nemen: antimuggenmiddel met DEET, after-bite loperamide of diarreeremmer, pijnstillers, blarenpleisters
 • telefoonnummer verzekeringsmaatschappij
 • telefoonnummer creditcardmaatschappij
 • creditcard (met pincode)
 • internationaal bewijs van inentingen (gele boekje)
 • wc-papier voor in de toiletten onderweg en in restaurants
 • backpack/rugzak/roltas i.p.v. koffer. Dit is makkelijker in gebruik tijdens de reis
 • zaklamp, met name nodig voor eventuele nachtwandelingen in bijvoorbeeld Andasibe. Wanneer u in het donker terug loopt naar de kamer vanuit het restaurant, kan een zaklamp ook van pas komen.
 • wandelschoenen voor de wandelingen in de nationale parken (bijvoorbeeld Andasibe of Ranomafana). Vaak gaat u hierbij van de gebaande paden af om lemuren te spotten. De paden zijn soms nat, glad en modderig, goede schoenen zijn daarom essentieel
 • een poncho tijdens uw wandeltochten door het regenwoud is er een grote kans op regen. Wij raden u aan om altijd een poncho in uw dagrugzak mee te nemen wanneer u aan uw wandeltocht begint
 • warme kleding voor uw verblijf in hoger gelegen gebieden. In de centrale hooglanden (Antananarivo, Antsirabe, Fianarantsoa) kan het ’s avonds en ’s nachts flink afkoelen. Wij raden u ook aan om ook voldoende warme kleding mee te nemen zoals een dikke trui of vest.
 • verrekijker

Reisboeken

Voor het bestellen van reisgidsen verwijzen wij u naar www.dezwerver.nl

Klik hier voor reisboeken Madagaskar
Tijdsverschil

Het is in Madagaskar tijdens onze wintertijd twee uur later dan in Nederland en wanneer wij zomertijd hebben een uur.

Voltage

Het voltage in Madagaskar is 220V. Men gebruikt stopcontacten van het Europese type dus een internationale adapter is niet nodig.

Voor meer informatie: klik op Veelgestelde vragen Madagaskar

Reiservaringen
Madagaskar

 • “Dit was onze 2e reiservaring met PANGEA.”

  lees meer
  -
  Karin en Gerry Jansen
 • “De chauffeur in Madagaskar was een ontzettend leuke vent en we hebben onvergetelijke indrukken opgedaan”

  lees meer
  -
  Elise & Martin
 • “je hebt goed ingeschat wat bij ons past.”

  lees meer
  -
  Evelien en Jochem
 • “een mooi eiland om nog een keer naar toe te gaan”

  lees meer
  -
  Hilda & Harish Singhal

Tip: Hoe scepsis omsloeg in liefde... Madagaskar

Benieuwd naar Martijns Madagaskar-ervaring? Lees zijn Madagaskar interview hier en bekijk zijn fotoalbum!