Menu

Malediven

Landinformatie Malediven

Afdingen

Bij de resorts op de eilanden kunt u niet afdingen. Mocht u een bezoek brengen aan de hoofdstad Male dan kunt u bij de souvenirwinkels wel korting krijgen op de vraagprijs. Supermarkten en shoppingmalls hanteren vaste prijzen; hier kunt u niet afdingen.

Algemeen

De 1190 kleine koraaleilanden in de Indische Oceaan vormen de Malediven en liggen ten zuidwesten van Sri Lanka en India. De naam Malediven is afkomstig uit het Sanskriet en betekent een krans van eilanden. Marco Polo noemde het eiland ‘flower of the Indies’ vanwege de schoonheid. Tevens is de Malediven bekend van de kristalheldere zee, parelwitte stranden, palmbomen, uitstekende resorts en een prachtige onderwaterwereld. De totale oppervlakte van de Malediven meet 754 km van noord naar zuid en 118 kilometer van oost naar west. De 270.000 inwoners hebben zich verspreid over 202 eilanden. Het is een ideale bestemming voor de reiziger die wil ontspannen in een paradijselijke omgeving.

Ambassade / Consulaten

Op de Malediven vindt u geen Nederlandse Ambassade. U moet hiervoor naar Sri Lanka (Colombo), het adres is:
25 Torrington Avenue
Colombo 07
Tel: +94-(0)11 251 0200

Communicatie

De meeste accommodaties beschikken over een internetverbinding en (gratis) Wi-Fi. Hetzelfde geldt voor de toeristische restaurants. Wilt u met uw mobiele telefoon of vanuit het hotel bellen dan is dat erg duur. Voor de tarieven van mobiel bellen en internet kunt u contact opnemen met uw eigen provider of kijk op www.bellen.com/bellen-buitenland/vanuit-tarieven. Is er geen Wi-Fi en wilt u wel graag altijd bereikbaar zijn, dan is het interessant en voordelig om een lokale SIM-kaart aan te schaffen of van tevoren een eSIM-abonnement af te sluiten.

Duurzaam reizen

Duurzaam toerisme is niets anders dan reizen waarbij rekening wordt gehouden met milieu, mensen, natuur en cultuur, zodat reizen in de toekomst ook nog goed mogelijk is. Met deze manier van reizen wordt het milieu en de natuur zo weinig mogelijk belast en heeft de lokale bevolking profijt van toerisme, zonder dat dit ten koste gaat van de reiservaring. Als reiziger speelt u een belangrijke rol. U kunt al een verschil maken door te letten op uw reisgedrag en met respect om te gaan met de bestemming van uw keuze. Hier zijn enkele tips waar u rekening mee kunt houden tijdens de reis.
 • Koop lokale producten: Geef kinderen geen pennen, ballonnen en speelgoed, zodat ze niet leren dat bedelen werkt. Mocht u iets willen geven, steun dan een lokaal project waar de gehele gemeenschap profijt van heeft. Koop iets ter plaatse zoals een souvenir of ga eten in restaurants van lokale eigenaren wat ten goede komt van de werkgelegenheid.
 • Souvenirs: Let er op dat souvenirs niet zijn gemaakt van beschermde planten of dieren. Dit draagt bij aan het uitsterven van dergelijke soorten en de invoer van zulke souvenirs zijn verboden en strafbaar.
 • Laat geen afval achter: Zwerfvuil is een ergernis op bestemmingen. Als u gaat wandelen in natuurgebieden, neem dan het afval mee en deponeer het in de dichtstbijzijnde prullenbak. Op zulke routes wordt er niet regelmatig schoongemaakt en het afval breekt maar langzaam af. Volg daarnaast ook enkel de wandelroutes om de flora en fauna te behouden.
 • Fotografie: Vraag eerst om toestemming indien u graag een foto wilt maken van de lokale bevolking. Niet iedereen is ervan gediend om gefotografeerd te worden, bijvoorbeeld vanwege culturele, religieuze en persoonlijke redenen. Dit kan beledigend overkomen, dus laat u vooraf informeren en respecteer het als mensen liever niet gefotografeerd willen worden.
 • Laat koraal intact: Als u gaat snorkelen of duiken, breek dan geen koraal af om als souvenir mee te nemen. Koraal is heel kwetsbaar en kan door aanraking snel afsterven.
 • Fooien: De lonen in de meeste landen die we aanbieden liggen erg laag en zijn niet voldoende om van rond te komen. Vandaar dat er in de veel gevallen een fooi wordt verwacht. Indien u gaat onderhandelen op een lokale markt of winkel bepaal dan vooraf hoeveel u ergens voor wilt betalen zodat u en de verkoper tevreden verder kunnen.
 • Energie- en waterbesparing: Vergeet niet het licht, televisie en airconditioning uit te doen als u de hotelkamer verlaat. Gebruik daarnaast ook niet onnodig veel water. In de meeste aangeboden bestemmingen is dit een schaars goed.

Eten en drinken

De meeste resorts hebben één of meerdere restaurants waar men de Europese, Aziatische en lokale gerechten serveert. Meestal is er één hoofdrestaurant waar de maaltijden in buffetstijl zijn. Wanneer u overnacht op basis van halfpension, volpension of all inclusive dan dient u de maaltijden hier te nuttigen. De keuze is erg gevarieerd en vooral visgerechten zijn volop verkrijgbaar. Vaak is er bij het resort ook een à la carte restaurant. Omdat alles op de Malediven geïmporteerd moet worden, liggen de kosten relatief hoog. Ook wordt op alcohol een hoge belasting geheven. Een gemiddelde lunch kost in de hotels USD 15-20, een hoofdgerecht in een a la carte restaurant ca. USD 20-50 (sterk afhankelijk van wat u bestelt). Een blikje frisdrank komt gemiddeld op ca. USD 5, een biertje op ca. USD 8, een glas sterke drank op ca. USD 6-10 en een glas wijn op ca. USD 9. Voor cocktails ligt de prijs rond de USD 10-15. Het water uit de kraan kunt u niet drinken. Flessen mineraalwater kunt u in de winkel (van het resort) of bij de bar kopen. Veel resorts geven ook per persoon elke dag een gratis flesje water (0,5 l) op de kamer. Tijdens een verblijf op de Malediven is het gebruikelijk dat u al uw extra uitgaven op uw kamerrekening laat zetten en deze bij vertrek in één keer voldoet: met contante Amerikaanse dollars of met een creditcard.

Feestdagen

De volgende feestdagen worden ieder jaar gevierd. De data voor 2024 zijn:
 • 1 januari - Nieuwjaarsdag
 • 10 maart - Begin van de ramadan
 • 09 april - Eid-Ul-Fithr (suikerfeest)
 • 01 mei - Dag van de Arbeid
 • 16 juni - Eid-ul Al'haa (offerfeest)
 • 17 juni t/m 20 juni - Vrije dagen i.v.m. offerfeest
 • 27 juni - Hajj dag 
 • 19 juli - Islamitisch Nieuwjaar
 • 26 juli - Dag van de Onafhankelijkheid
 • 17 september - Nationale vrije dag
 • 27 september- Verjaardag van profeet Muhammad
 • 17 oktober - Dag dat de Malediven de islam verwelkomden. 
 • 3 november - Bevrijdingsdag
 • 11 november - Dag van de Republiek
 • 12 november - Vrije dag na de dag van de Republiek
Veel openbare voorzieningen zijn op bovengenoemde feestdagen gesloten. Voor veel dagen geldt: valt de officiële feestdag op een zondag, dan wordt de eerst volgende werkdag een vrije dag.

De ramadan begint in 2023 op 22 maart en duurt tot en met 20 april. Tijdens de ramadan kan er gereisd worden in Islamitische landen, maar u dient dan wel rekening te houden met de gesteldheid van de bevolking. Winkels en musea zijn gewoon open. Banken en kantoren zijn veelal `s middags gesloten. De meeste restaurants zijn overdag gesloten, maar over het algemeen is het mogelijk om in de hotels wat te eten. Alcohol is tijdens de Ramadan moeilijker te verkrijgen. Het Suikerfeest (Eid-ul Fithr) zal uitgebreid rond 21 april gevierd worden.

Fooien

Het geven van fooien is gebruikelijk op de Malediven. De kamerjongens verwachten een bedrag van ca. USD 10 per week, de bellboys in de resort die uw koffers naar de kamer brengen USD 1 per stuk bagage. Ook wanneer u bij aankomst op de luchthaven gebruik maakt van kruiers rekenen deze op een fooi van ongeveer USD 1 (er staan bij aankomst gewoonlijk echter voldoende karretjes). Het is gebruikelijk om obers en barkeepers elk een fooi van ca. USD 5 per week te geven (u wordt gewoonlijk steeds door dezelfde persoon bediend).

Geldzaken

De munteenheid op de Malediven is de Maledivian Rufiyaa. Betaling met MVR is alleen in de hoofdstad, Male mogelijk. In de resorts zijn alle prijzen in Amerikaanse dollars aangegeven en deze worden ook alleen maar geaccepteerd als wettig betaalmiddel. Bij een verblijf op de Malediven is het gebruikelijk dat u al uw uitgaven op de hotelrekening laat zetten en deze bij vertrek in één keer voldoet: met contante Amerikaanse dollars of met een creditcard. Amerikaanse dollars mag u onbeperkt in- en uitvoeren. Op de luchthaven van Male kan alleen Rufiyya gepind worden, geen Amerikaanse dollars. Denk er aan om uw pinpas voor vertrek op werelddekking te zetten.

 • Creditcard: betalen met een van de bekende creditcards is ook in de meeste resorts mogelijk en op het hoofdeiland Male. Zie voor meer details de websites: eurocard en visa.
 • Wisselkoers: de waarde van 100 MVR was in februari 2024 ongeveer € 5,99.

Gezondheid

Voor reizen naar de Malediven wordt een aantal vaccinaties aangeraden, zoals DTP, hepatitis A en buiktyfus. Informeer ruim voor vertrek, minimaal zes weken, bij uw lokale GGD of huisarts. Ook kunt u informatie inwinnen via de website van Thuisvaccinatie.nl of telefonisch bij het Tropen Centrum AMC Amsterdam (tel: 020-5663800) of KLM Health Services (tel: 0900-1091096).

Grensdocumenten

Voor reizigers met de Nederlandse nationaliteit is voor de Malediven een paspoort vereist dat na vertrek uit Nederland nog zes maanden geldig moet zijn. Een visum is voor de Malediven niet nodig. U ontvangt bij aankomst een stempel in uw paspoort dat als visum geldt. Dit visum is maximaal 30 dagen geldig.

Bovenstaande gegevens kunnen tussentijds wijzigen en het is raadzaam deze te controleren op de website www.visuminternational.nl (algemene informatie visum). Reizigers die niet de Nederlandse nationaliteit hebben, kunnen ook op deze website terecht voor informatie.

Inchecken / uitchecken accommodatie

Volgens internationale standaard is incheck bij uw accommodatie mogelijk vanaf 14:00 uur. Uiteraard kunt u eerder aankomen om gebruik te maken van de faciliteiten. Afhankelijk van de kamerbezetting kan het mogelijk zijn, dat u eerder over uw kamer kunt beschikken. Op de dag van vertrek dient u de kamer om 10:00 te verlaten. Wilt u langer gebruik maken van uw accommodatie, dan dient u dit vooraf af te stemmen met de receptie. Mogelijkheden en eventuele meerprijzen voor latere uitcheck zijn ook afhankelijk van de kamerbezetting.

Kleding

De beste kleding om naar de Malediven mee te nemen is luchtige katoenen kleding. De soms brandende zon vereist bescherming, zoals een hoofddeksel en zonnebrandmiddel. Slippers, een zonnebril en sport- en zwemkleding mag natuurlijk niet vergeten worden. Gaat u snorkelen, draag dan altijd een T-shirt want u kunt snel verbranden. In veel resorts wordt formele kleding (lange broek), tijdens het diner, op prijs gesteld. Indien u een bezoek brengt aan de hoofdstad Male of een excursie maakt naar een lokaal eiland, dan is voor de vrouwen bedekte bovenarmen en knieën uit respect voor de bevolking gewenst.

Lokale vertrekbelasting

Bij vertrek uit de Malediven hoeft u geen vertrekbelasting te betalen.

Luchthavens

De belangrijkste en enige internationale luchthaven van de Malediven is Malé International Airport gelegen op het eilandje Hulhule. De hoofdstad Male ligt vlakbij en is bereikbaar per boot. Vanaf Amsterdam en Düsseldorf gaan er vluchten per lijndienst van Emirates via Dubai naar de Malediven. Sri Lankan Airlines biedt vluchtmogelijkheden vanaf Amsterdam via Frankfurt, Londen of Parijs. Etihad Airways biedt mogelijkheden via Abu Dhabi, vanaf Amsterdam of Dusseldorf. Daarnaast zijn er ook enkele binnenlandse vluchten mogelijk, zoals naar Hanimadhoo, Gan, Kaadedhoo en Kadhdhoo. Deze worden uitgevoerd door Maldivian, de nationale airline van de Malediven.

Media

Op de Malediven verschijnt een krant (genaamd Haveeru) die één enkele pagina nieuws in het Engels bevat. Deze krant is echter alleen in Male te koop. In de lobby van een aantal resorts is de International Herald Tribune verkrijgbaar.

Medicijnen

Indien u bepaalde geneesmiddelen regelmatig gebruikt, neemt u dan voldoende voorraad mee. Een Engelstalig recept kan eveneens nut hebben. Gebruikt u opiumhoudende medicijnen, dan dient u een in het Engels gestelde doktersverklaring bij u te hebben.

Meenemen

 • kopie paspoort & overige belangrijke papieren
 • kleine reisapotheek
 • telefoonnummer verzekeringsmaatschappij
 • telefoonnummer creditcardmaatschappij
 • creditcard (met pincode)
 • internationaal bewijs van inentingen (gele boekje)
 • anti-muggen stick of lotion (zoals Deet)

Noot: het is officieel NIET toegstaan om religieuze artikelen (anders dan Islamitische) mee te brengen naar de Malediven.

Reisboeken

Voor het bestellen van reisgidsen verwijzen wij u naar www.dezwerver.nl

Taal

Op de Malediven spreekt men officieel Dhivehi, dat erg op het Singhalees van Sri Lanka lijkt. Met Engels kunt u vrijwel overal terecht.

Tijdsverschil

Het is in Male tijdens onze zomertijd 3 uur later dan in Nederland en wanneer wij wintertijd hebben 4 uur. Afhankelijk van de ligging van het resort kan het tijdsverschil weer veranderen. Het tijdsverschil kan variëren van 3 tot 5 uur later dan in Nederland.

Uitgaan

Uitgaan beperkt zich alleen tot de resorts.

Veiligheid

De Malediven zijn een veilige bestemming te noemen. Het criminaliteitscijfer is laag. De normale voorzorgsmaatregelen dient u in acht te nemen.

Verlies en diefstal

Bewaar uw belangrijke documenten (indien aanwezig) in een kluisje op uw kamer. Neem uw paspoort alleen mee uit de accommodatie indien dit noodzakelijk is. Wanneer in een accommodatie iets van u gestolen is, waarschuw dan de hotel (duty)manager. Bent u niet tevreden over de afhandeling, schakel dan alsnog de politie in. Indien er buiten de accommodatie iets van u is gestolen, dient u aangifte te doen bij de politie en een verklaring te vragen, waarin de aangifte wordt bevestigd. Hiermee kunt u zich na terugkomst tot uw verzekeringsmaatschappij wenden. Meld verlies of diefstal van uw creditcard/betaalpas onmiddellijk bij uw bank, dit kan meestal online. Uw pas wordt dan direct geblokkeerd, zodat anderen er geen misbruik van kunnen maken. Indien u uw paspoort verliest of deze gestolen is, meld het verlies zo snel mogelijk bij de plaatselijke politie. Dit voorkomt dat iemand misbruik maakt van uw document. Hierna kunt u een nieuw paspoort of een nooddocument aanvragen. Dit doet u bij de Nederlandse ambassade of het consulaat.

Vervoer

De verschillende eilanden zijn vanaf het hoofdeiland te bereiken per boot. Voor verder weg gelegen eilanden worden naast boten ook watervliegtuigen ingezet. Er wordt geprobeerd zoveel mogelijk passagiers op hetzelfde tijdstip te vervoeren. Het kan dus zijn dat u een tijdje op de luchthaven van Male dient te wachten voor uw transfer vertrekt. Doorgaans worden in het donker geen transfers per watervliegtuig uitgevoerd. Reist u per watervliegtuig dan kan het voorkomen dat (een deel van) uw bagage met een boot naar/van het eiland wordt gebracht, onafhankelijk van de tijd dat u de transfer per watervliegtuig heeft. Houdt u hier vooral rekening mee bij het samenstellen van uw handbagage (bij de heenreis dus de zwemkleding in de handbagage zodat uw vakantie meteen kan beginnen). Op de eilanden is meestal geen vervoer aanwezig omdat alles op loopafstand is, hoewel de grotere resorts soms golfkarretjes en/of fietsen aanbieden of verhuren.

Voltage

De netspanning is 220 volt. In de hotels is het stekkertype in de badkamer gewoonlijk gelijk aan ons model. Neem voor de zekerheid echter een adapter met driepootstekker mee.