Malediven

Landinformatie Malediven

Algemeen

De 1190 kleine koraaleilanden in de Indische Oceaan vormen de Malediven en liggen ten zuidwesten van Sri Lanka en India. De naam Malediven is afkomstig uit het Sanskriet en betekent een krans van eilanden. Marco Polo noemde het eiland ‘flower of the Indies’ vanwege de schoonheid. Tevens is de Malediven bekend van de kristalheldere zee, parelwitte stranden, palmbomen, uitstekende resorts en een prachtige onderwaterwereld. De totale oppervlakte van de Malediven meet 754 km van noord naar zuid en 118 kilometer van oost naar west. De 270.000 inwoners hebben zich verspreid over 202 eilanden. Het is een ideale bestemming voor de reiziger die wil ontspannen in een paradijselijke omgeving.

Eten en drinken

De meeste resorts hebben één of meerdere restaurants waar men de Europese, Aziatische en lokale gerechten serveert. De maaltijden zijn meestal in buffetstijl en verkrijgbaar in het hoofdrestaurant. Wanneer u overnacht op basis van halfpension of volpension dan dient u de maaltijden hier te nuttigen. De keuze is erg gevarieerd en vooral visgerechten zijn volop verkrijgbaar. Vaak is er bij het resort ook een à la carte restaurant. Omdat alles op de Malediven geïmporteerd moet worden, liggen de kosten relatief hoog. Ook wordt op alcohol een hoge belasting geheven. Een gemiddelde lunch kost in de hotels USD 15-20, een hoofdgerecht in een a la carte restaurant ca. USD 20-50 (sterk afhankelijk van wat u bestelt). Een blikje frisdrank komt gemiddeld op ca. USD 5, een biertje op ca. USD 8, een glas sterke drank op ca. USD 6-10 en een glas wijn op ca. USD 9. Voor cocktails ligt de prijs rond de USD 10-15. Het water uit de kraan kunt u niet drinken. Flessen mineraalwater kunt u in de winkel (van het resort) of bij de bar kopen. Veel resorts geven ook per persoon elke dag een gratis flesje water (0,5 l) op de kamer. Tijdens een verblijf op de Malediven is het gebruikelijk dat u al uw extra uitgaven op uw kamerrekening laat zetten.

Feestdagen

De volgende feestdagen worden ieder jaar gevierd. De data voor 2018 zijn:

 • 1 januari - Nieuwjaarsdag
 • 1 mei - Dag van de arbeid
 • 16 mei - Begin van de Ramadan
 • 16 juni - Id al Fitr (suikerfeest)
 • 26 juli - Dag van de Onafhankelijkheid
 • 21 augustus - Eid-ul Al'haa (offerfeest)
 • 11 september - Muharram (Islamitisch Nieuwjaar)
 • 3 november - Bevrijdingsdag
 • 9 november - National day
 • 11 november - Dag van de Republiek
 • 20 november - Verjaardag profeet Mohammed
 • 9 december - Islam Embracement Day
 • Veel openbare voorzieningen zijn op bovengenoemde feestdagen gesloten. Voor veel dagen geldt: valt de officiële feestdag op een zondag, dan wordt de eerst volgende werkdag een vrije dag.

  de Ramadan zal in 2019 plaatsvinden van 6 mei t/m 4 juni. Tijdens de Ramadan kan er gereisd worden in Islamitische landen, maar u dient dan wel rekening te houden met de gesteldheid van de bevolking. Winkels en musea zijn gewoon open. Banken en kantoren zijn veelal `s middags gesloten. De meeste restaurants zijn overdag gesloten, maar over het algemeen is het mogelijk om in de hotels wat te eten. Alcohol is tijdens de Ramadan moeilijker te verkrijgen. Het Suikerfeest (Id-Al-Fitr) zal uitgebreid van 5 t/m 7 juni gevierd worden.

  Geldzaken

  De munteenheid op de Malediven is de Maledivian Rufiyaa. Betaling met MVR is alleen in de hoofdstad, Male mogelijk. In de resorts zijn alle prijzen in Amerikaanse dollars aangegeven en deze worden ook alleen maar geaccepteerd als wettig betaalmiddel. Bij een verblijf op de Malediven is het gebruikelijk dat u al uw uitgaven op de hotelrekening laat zetten en deze bij vertrek in één keer voldoet: met contante Amerikaanse dollars of met een creditcard. Amerikaanse dollars mag u onbeperkt in- en uitvoeren. Op de luchthaven van Male kan alleen Rufiyya gepind worden, geen Amerikaanse dollars. Denk er aan om uw pinpas voor vertrek op werelddekking te zetten.

  • Creditcard: betalen met een van de bekende creditcards is ook in de meeste resorts mogelijk en op het hoofdeiland Male. Zie voor meer details de websites: eurocard en visa.
  • Wisselkoers: de waarde van 100 MVR was in september 2018 ongeveer € 5.47.

  Gezondheid

  Voor reizen naar de Malediven wordt een aantal vaccinaties aangeraden, zoals DTP, hepatitis A en buiktyfus. Informeer ruim voor vertrek, minimaal zes weken, bij uw lokale GGD of huisarts. Ook kunt u informatie inwinnen via de website van Thuisvaccinatie.nl of telefonisch bij het Tropen Centrum AMC Amsterdam (tel: 020-5663800) of KLM Health Services (tel: 0900-1091096).

  Klik hier voor het vaccinatie advies voor reizen naar Malediven
  Grensdocumenten

  Voor reizigers met de Nederlandse nationaliteit is voor de Malediven een paspoort vereist dat na vertrek uit Nederland nog zes maanden geldig moet zijn. Een visum is voor de Malediven niet nodig. U ontvangt bij aankomst een stempel in uw paspoort dat als visum geldt. Dit visum is maximaal 30 dagen geldig.

  Bovenstaande gegevens kunnen tussentijds wijzigen en het is raadzaam deze te controleren op de website www.visuminternational.nl (algemene informatie visum). Reizigers die niet de Nederlandse nationaliteit hebben, kunnen ook op deze website terecht voor informatie.

  Klik hier voor informatie over het visum
  Kleding

  De beste kleding om naar de Malediven mee te nemen is luchtige katoenen kleding. De soms brandende zon vereist bescherming, zoals een hoofddeksel en zonnebrandmiddel. Slippers, een zonnebril en sport- en zwemkleding mag natuurlijk niet vergeten worden. Gaat u snorkelen, draag dan altijd een T-shirt want u kunt snel verbranden. In veel resorts wordt formele kleding (lange broek), tijdens het diner, op prijs gesteld. Indien u een bezoek brengt aan de hoofdstad Male of een excursie maakt naar een lokaal eiland, dan is voor de vrouwen bedekte bovenarmen en knieën uit respect voor de bevolking gewenst.

  Klimaat

  De Malediven zijn het gehele jaar door te bezoeken. De eilanden hebben een tropisch klimaat waarbij het gehele jaar de temperatuur rond de 29ºC ligt. De zon schijnt het hele jaar door gemiddeld acht uur per dag. De luchtvochtigheid en hoeveelheid neerslag verschilt echter wel per periode. De droge periode loopt van januari t/m april waarvan februari meestal de droogste maand is. De zuidwest-moesson (Hulhangu) zorgt voor regen in de periode mei t/m oktober, waarvan mei en september de natste maanden zijn. De regen valt meestal in korte, hevige buien. De noordoost-moesson (Iruvai), van december t/m april, zorgt voor een goed reisseizoen. In deze periode valt er weinig regen, is de lucht helder en de luchtvochtigheid laag. Resorts zijn in deze periode echter snel volgeboekt.

  Klik hier voor het actuele weer in Malediven
  Luchthavens

  De belangrijkste en enige internationale luchthaven van de Malediven is Malé International Airport gelegen op het eilandje Hulhule. De hoofdstad Male ligt vlakbij en is bereikbaar per boot. Vanaf Amsterdam en Düsseldorf gaan er vluchten per lijndienst van Emirates via Dubai naar de Malediven. Sri Lankan Airlines biedt vluchtmogelijkheden vanaf Amsterdam via Frankfurt, Londen of Parijs. Etihad Airways biedt mogelijkheden via Abu Dhabi, vanaf Amsterdam of Dusseldorf. Daarnaast zijn er ook enkele binnenlandse vluchten mogelijk, zoals naar Hanimadhoo, Gan, Kaadedhoo en Kadhdhoo. Deze worden uitgevoerd door Maldivian, de nationale airline van de Malediven.

  Reisboeken

  Voor het bestellen van reisgidsen verwijzen wij u naar www.dezwerver.nl

  Klik hier voor reisboeken Malediven
  Tijdsverschil

  Het is in Male tijdens onze zomertijd 3 uur later dan in Nederland en wanneer wij wintertijd hebben 4 uur. Afhankelijk van de ligging van het resort kan het tijdsverschil weer veranderen. Het tijdsverschil kan variëren van 3 tot 5 uur later dan in Nederland.

  Voltage

  De netspanning is 220 volt. In de hotels is het stekkertype in de badkamer gewoonlijk gelijk aan ons model. Neem voor de zekerheid echter een adapter met driepootstekker mee.

  ANWB: Universele reisstekker
  Voor meer informatie: klik op Veelgestelde vragen Malediven

  Reiservaringen
  Malediven

  • “Super tiptop geregeld!”

   lees meer
   -
   Chu-Sing en Chun Hang
  • “Onze wens werd al snel werkelijkheid!”

   lees meer
   -
   Ghislaine en Marcel
  • “we wisten niet eens dat dat kon”

   lees meer
   -
   Chris & Vanessa
  • “Een reis die buiten onze verwachting was”

   lees meer
   -
   Sharon van de Lande

  Tip: duiken en snorkelen

  De vele eilanden zijn een populaire bestemming voor duik- en snorkelliefhebbers. Voor de kusten vindt u een kleurrijke onderwaterwereld met koraalriffen. Kleurrijke tropische vissen en schildpadden leven onder andere tussen de koralen. Mocht u nog niet in het bezit zijn van een duikbrevet dan kunt u deze vaak behalen bij het resort. Anders is het zeker de moeite waard om te gaan snorkelen. Vanuit de resorts worden ook geregeld excursies georganiseerd naar koraalriffen in de omgeving.