Familie Fisser
Maleisië - 11/08/14


Wij hebben een bijzonder mooie rondreis in West Maleisië gemaakt. Alles was goed voorbereid dankzij de expertise van het PANGEA Travel team. De hotels, de uitstapjes en de gids/chauffeur met auto alles was prima voorbereid. Bij aankomst in Kuala Lumpur bracht de taxichauffeur ons keurig naar het hotel en bleef wachten totdat wij ingecheckt waren. Het was rond 9.00 lokale tijd. Men verwachtten ons al en wij mochten gelijk gebruik maken van de kamers in het hotel om te slapen na een vliegreis van 12 uur.

De volgende morgen stond de auto met chauffeur/gids al klaar voor een stadtour. Prima gids, keurige man, behulpzaam en sprak goed Engels. Gedurende de reis gaf hij veel informatie over de steden, cultuur en de natuur die we bezochten en de streken waar we door heen reden.

In ons programma was ook een bezoek aan een Homestay. Onze verwachting was niet groot. Wij verwachtten een zeer eenvoudig huis in een kampong. Niets was minder waar. Bij de Homestay werden wij hartelijk ontvangen door de gastheer en gastvrouw. Het huis was een soort boerderij. In het huis was er voor de gasten een aparte slaapkamer met een eigen badkamer en een soort woonkamer. Bij een badkamer moet je niet denken aan een ruimte met douche, maar een ruimte met emmers die men vult met (koud)water, zich wast en dan achteraf de zeep afspoelt met een hele grote houten 'pollepel.'

s-Avonds bracht een lokale gids ons naar het Firefly Park Resort Kampung Bukit Belimbing. Zittend in een roeiboot (we hoefde zelf niet te roeien) op de Selangor rivier kijkend naar de vuurvliegjes was een bijzonder schouwspel.

De volgende morgen kregen wij een rondleiding over het terrein van onze gastheer. De gastheer demonstreerde hoe men de vrucht uit de palmboom haalt. Onze dochter had ze al op de grond zien liggen, jonge kokosnoten. Ook hier een demonstratie hoe de jonge kokosnoot wordt ontdaan van zijn bast. Daarna kwam het allerlekkerste namelijk het drinken van de kelapa muda (het vocht uit de jonge kokosnoot). Na afscheid te hebben genomen van de gastheer en gastvrouw gingen wij met de lokale en onze eigen gids op pad om te zien hoe men rijst verbouwd. Terwijl wij uitleg kregen over het proces van het handmatig planten en oogsten van de rijst kwam er een lokale mevrouw naar de lokale gids. Deze mevrouw vond ook dat wij moesten zien hoe de rijst machinaal wordt gepland kan worden. Deze mevrouw ging op haar brommer vooruit op zoek naar de machinale planters. Wij met de gidsen in de auto achter haar aan. Leuk om dit machinale proces ook gezien te hebben. Daarna door naar een origineel Maleis huis. Na een rondleiding in de kruidentuin mochten wij hier batik verven. Als laatste stop een Bahulu fabriek. Hier worden typische Maleise cakejes gebakken (10.000 per dag). Ook hier konden wij alles bezichtigen. De cakejes waren voortreffelijk.

De Homestay en de activiteiten waren een zeer bijzondere ervaring.

Uiteraard hebben wij ook fijne herinneringen aan de Canopywalk, de mooie theeplantages, Cameron Butterfly Garden, Malaka en het snorkelen op Lang Kawi, kortom namens ons drieën, nogmaals onze dank en waardering voor al het regelwerk.Familie Fisser

 

Bekijk ook andere reiservaringen in Maleisië