Natuurreis West-Maleisië & Borneo

Bent u een échte natuurliefhebber? Kies dan voor deze rondreis waarin de mooiste regenwouden, watervallen, grotten, rivieren en meren van zowel West-Maleisië als Borneo worden aangedaan. U maakt tijdens deze natuurreis volop kans op het zien van wilde dieren zoals apen, schildpadden, vogels, krokodillen en olifanten. U ziet van beide eilanden de mooiste plekjes en maakt een zeer complete reis! Zowel Belum Rainforest als Danum Valley zullen zeker een bijzondere indruk achterlaten.

Reisduur: 17 dagen
Kuala Lumpur - Taman Negara - Cameron Highlands - Belum Rainforest - Penang - Selingan Island - Bilit - Danum Valley Vraag vrijblijvend een offerte aan »

Dag tot daginklappen

Dag 1 (Vliegreis op eigen gelegenheid) - Kuala Lumpur

Vandaag start uw reis met PANGEA Travel. Na aankomst in Kuala Lumpur wordt u door onze lokale vertegenwoordiging verwelkomd. Aansluitend volgt transfer naar het hotel in het centrum. De rest van de dag is ter vrije besteding zodat u kunt bijkomen van de vliegreis en de stad eventueel alvast op eigen gelegenheid kunt verkennen. Tip:'s Avonds is een bezoek aan Petaling Street een aanrader. Hier vindt u vele kraampjes met (namaak) merkkleding, terrassen en foodstalls. Deze plek staat bekend om de hoge kwaliteit van het eten dat er verkocht wordt op straat. Noot: eventueel kan PANGEA Travel ook uw internationale vlucht verzorgen.
verzorging: logies en ontbijt

Dag 2 Kuala Lumpur - Taman Negara

Na een vroeg ontbijt vertrekt u per huurauto (welke vandaag bij uw hotel wordt afgeleverd) naar het natuurgebied Taman Negara. Onderweg kunt u een bezoek brengen aan het olifantenweeshuis in Kuala Gandah. Het weeshuis is opgezet in 1989 met als doel olifanten die ergens grote schade toebrengen, op te vangen in Kuala Gandah en vervolgens te herplaatsen in een nationaal park. U heeft hier voldoende tijd om kennis te maken met een van de grootste zoogdieren op aarde. Tevens kunt u een stop maken bij de Batu Caves, gelegen op ca. een uur rijden van Kuala Lumpur. Bij aankomst wordt u begroet door de vele apen, die uit zijn op voedsel. De Batu Caves zijn in 1892 ontdekt en worden sindsdien als actieve Hindoetempel gebruikt. Via een trap met 272 treden bereikt u de hoofdgrot, vanwaar u een prachtig uitzicht heeft. Na dit bezoek rijdt u verder naar de haven bij Kuala Tahan waar u de huurauto achterlaat op de parkeerplaats. Vanaf hier steekt u per boot de rivier over naar het natuurgebied van Taman Negara, het belangrijkste nationale park op West-Maleisië. Het park beslaat een oppervlakte van 4343 km2 en vormt het leefgebied van ongeveer 200 diersoorten waaronder herten, luipaarden, olifanten, tapirs en wilde zwijnen. Door de dichte begroeiing is de kans erg klein dat u een van deze dieren ziet. De kans is groter dat u verschillende vogels en apen zult zien tijdens uw verblijf. U overnacht in een resort dat verscholen ligt in de jungle en slechts bereikbaar is per boot.
verzorging: logies en ontbijt

Dag 3 Taman Negara

Vandaag maakt u een ‘wandeling langs de boomtoppen’ (canopy walk) naar Teresik Hill en gaat u naar de indrukwekkende watervallen van Lata Berkoh. Voor deze trekking hoeft u geen geoefende wandelaar te zijn. Bij het resort zijn ook andere mogelijkheden om een korte wandeling te maken, te zwemmen in de Tahan Rivier bij Lubok Simpon of te gaan vogelkijken. Noot: de canopy walk in Taman Negara is gesloten op donderdag
verzorging: logies en ontbijt

Dag 4 Taman Negara - Cameron Highlands

Na het ontbijt gaat u terug naar de parkeerplaats en per huurauto gaat u de reis vervolgens naar de Cameron Highlands, een rit van ongeveer vier uur. Indien de tijd het toelaat kunt u vandaag een bezoek brengen aan de watervallen van Tanah Rata. Na aankomst in het hotel is de rest van de dag ter vrije besteding. U kunt alvast genieten van de mooie, groene omgeving. Noot: boottransfer is niet inbegrepen, deze dient u ter plaatse te betalen
verzorging: logies en ontbijt

Dag 5 Cameron Highlands

Vandaag brengt u een bezoek aan de 'Mossy Forest' voor een trekking (in kleine groep). U ziet Gunung Brinchang op 2032 meter. Vervolgens verkent u de Cameron Highlands. Langs de groen begroeide heuvels liggen verschillende theeplantages, maar ook bloemen-, groente- en fruitkwekerijen. Vooral de aardbeienboerderijen zijn erg populair. Bij de theefabriekjes leert u alles over het theeproces en vaak is het mogelijk om hier thee te proeven en te kopen. Noot: transfers en excursies zijn vandaag in een klein internationaal gezelschap.
verzorging: logies en ontbijt

Dag 6 Cameron Highlands - Belum Rainforest

Vandaag rijdt u met de huurauto verder naar Banding Island, ongeveer 4,5 uur rijden. Vanuit uw accommodatie heeft u een prachtig uitzicht over het Temenggor meer. Na aankomst is de rest van de dag ter vrije besteding. U verblijft in het Belum Rainforest Resort. Vanuit uw accommodatie worden diverse activiteiten georganiseerd waaraan u optioneel kunt deelnemen.
verzorging: logies en ontbijt

Dag 7 Belum Rainforest

Vandaag bezoekt u, in een internationaal gezelschap, een aboriginal nederzetting en maakt u een wandeling onder begeleiding van een gids. Tijdens de wandeling maakt u kans om de Rafflesia bloem te zien, de grootste solitaire bloem op aarde. Deze bloemen hebben soms een diameter van meer dan 100 cm. Een picknick lunch bij de waterval is inbegrepen. Na afloop wordt u terug naar uw accommodatie gebracht.
verzorging: logies en ontbijt

Dag 8 Belum Rainforest – Penang

Vandaag verlaat u het berggebied en rijdt u in zo'n 3 uur via Ipoh naar het eiland Penang. In Ipoh kunt u bijvoorbeeld de Ubudiah Moskee, het Paleis en het Taiping Museum bezoeken. Penang is middels een brug verbonden met het vasteland. Met een lengte van ongeveer 13,5 km behoort de brug tot één van de langste in Azië. U overnacht in Georgetown, een stad met een rijke historie. De rest van de dag is ter vrije besteding in de hoofdstad.
verzorging: logies en ontbijt

Dag 9 Penang

In de ochtend levert u de huurauto weer in. De rest van de dag is ter vrije besteding op Penang. U kunt bijvoorbeeld het bekende Ferringhi-strand bezoeken, maar wij raden aan nog even te wachten op Langkawi omdat de stranden hier veel mooier zijn. Bezoek bijvoorbeeld de batikfabriek waar u kunt zien hoe een gewoon katoenen stukje stof met de hand wordt omgevormd tot unieke echte batik. Tip: het is ook leuk om te gaan fietsen in Georgetown, de hoofdstad van Penang en tweede stad van Maleisië. Sinds 2008 staat Georgetown op de Werelderfgoedlijst van UNESCO.
verzorging: logies en ontbijt

Dag 10 Penang - Kota Kinabalu

Vandaag heeft u een transfer naar de luchthaven van Penang. Hier vandaan vliegt u verder naar Kota Kinabalu op Maleisisch Borneo. Na aankomst op deze luchthaven wordt u verwelkomd door onze lokale vertegenwoordiging en aansluitend naar The Jesselton in het centrum gebracht. De rest van de avond is vrij te besteden. U kunt eventueel een wandeling door het centrum maken. U ziet gelijk dat Kota Kinabalu eigenlijk maar een kleine stad is waarbij diverse restaurants, marktjes, shopping malls en banken op loopafstand zijn. Kota Kinabalu, 'KK' door de lokale bewoners genoemd, is de hoofdstad van Sabah en heeft momenteel ongeveer 225.000 inwoners.
verzorging: volpension (ontbijt, lunch en diner)

Dag 11 Kota Kinabalu - Sandakan - Selingan Island

Transfer naar de luchthaven van Kota Kinabalu waar u incheckt voor de binnenlandse vlucht naar Sandakan. Na aankomst wordt u naar de Sabah Park haven gebracht. Per motorboot vaart u vanaf hier, dwars over de Sulu Zee naar Selingan Island. Hier is de rest van de dag vrij te besteden aan het strand. Overnachting is in het Selingan Island guesthouse (eenvoudig). Na het diner is het wachten op de schildpadden die aan land komen om hun eitjes te leggen. Dit kan 19:00 zijn maar soms moet u ook wachten tot 24:00, houdt u daar a.u.b. rekening mee. Zo bestaat het avondprogramma uit het zien van de moeder schildpad die de eitjes op het eiland achterlaat, het begraven van deze eitjes in de ‘hatchery’ en het vrijlaten van pasgeboren schildpadjes in de zee. Uiteraard is dit programma onder voorbehoud maar het is vrijwel 100% zeker dat u hiervan getuige kunt zijn! Noot: excursie naar Selingan is in een klein internationaal gezelschap.

Dag 12 Selingan Island – Sandakan – Sepilok

Per motorboot vaart u terug naar het vasteland. Vervolgens wordt u naar uw accommodatie gebracht. In de middag brengt u een bezoek aan het Sepilok Orang Utan Rehabilitation Centre. Hier worden verstoten en mishandelde orang-oetans opgevangen en geleerd om weer zelfstandig in de vrije natuur terug te keren. U loopt naar de voederplaats waar de orang oetans twee keer per dag te eten krijgen en u een grote kans heeft ze van dichtbij te aanschouwen! Noot: vervoer en excursies zijn in een klein internationaal gezelschap.
verzorging: logies en ontbijt

Dag 13 Sepilok – Sukau

Na het ontbijt reist u naar de grotten van Gomantong. U loopt dwars door de jungle waarbij er een kans is dat u wilde orang oetans tegenkomt! De grotten van Gomantong zijn zo’n 90 meter hoog en staan bekend om de vogelnestjes die hier drie keer per jaar worden verzameld. Deze nestjes kunnen meer dan 1000 euro opleveren! Verder ziet u hier vele vleermuizen families. Vervolgens wordt u afgezet aan de rivier vanwaar u naar de Bilit Adventure Lodge wordt gebracht. Hier kunt u genieten van de lunch (inbegrepen). In de middag maakt u een boottocht over de Kinabatangan Rivier. Doel van deze tocht is het zien van de Proboscis Monkey (de neusaap), maar verder leven er ook veel makaken, ijsvogels, krokodillen, slangen en kikkers. Deze dieren kunt u eenvoudig aan de waterkant vanuit uw bootje aanschouwen, een fantastische tocht! Noot: transfers en excursies zijn in een klein internationaal gezelschap.
verzorging: volpension (ontbijt, lunch en diner)

Dag 14 Sukau

Vandaag begint u de dag met een vroege rivier-cruise (06.00 uur). Daarna keert u terug naar uw accommodatie voor het ontbijt, waarna er een jungle trekking op het programma staat. Na de lunch bij uw lodge staat er wederom een rivier-cruise op het programma. U zult vandaag weer andere dieren tegen komen dan gisteren. In de avond kunt u optioneel deelnemen aan een night-safari. Met een deskundige ranger vertrekt u hierbij de jungle in, op zoek naar krokodillen, vogels en andere nachtdieren. Wederom zijn alle maaltijden inbegrepen. Noot: transfers en excursies zijn vandaag in een klein internationaal gezelschap.
verzorging: volpension (ontbijt, lunch en diner)

Dag 15 Sukau - Danum Valley

Na het ontbijt wordt de reis vervolgd naar het ongerepte en beschermde regenwoud van Danum Valley. U verblijft hier de komende twee nachten in de Borneo Rainforest Lodge, het eerste eco-vakantieoord van Zuidoost-Azië. Na de lunch gaat u een natuurwandeling maken met een gids. Ook beklimt u de Canopy Walkway (= "wandeling langs de boomtoppen"). 's Avonds krijgt u de kans om wilde dieren te spotten tijdens een night-safari (te voet of per jeep). Noot: transfers en excursies zijn in een klein internationaal gezelschap.
verzorging: volpension (ontbijt, lunch en diner)

Dag 16 Danum Valley

U gaat vandaag samen met een deskundige gids de jungle van Danum Valley verder verkennen. In dit uitgestrekte gebied zijn bijna alle zoogdieren van Borneo te vinden, inclusief zeldzaamheden zoals: de nevelpanter, bosolifanten en de Sumatraanse neushoorn. De flora is ook zeer divers en prachtig om te zien. Het park is pas sinds enkele jaren opengesteld voor toeristen. In de ochtend maakt u een trekking naar een hoger gelegen punt, vanwaar u een schitterend uitzicht heeft over het regenwoud. Ook wordt een (zwem)stop gemaakt bij een natuurlijke 'jacuzzi pool'. Na de lunch bij de lodge kunt u opnieuw een wandeling door de jungle maken of gaan "tuben" (= per vrachtwagenband de rivier af). In de avond maakt u een wandeling om het nachtelijke dierenleven te ontdekken. Noot: excursies zijn vandaag in een klein internationaal gezelschap.
verzorging: volpension (ontbijt, lunch en diner)

Dag 17 Danum Valley - Kota Kinabalu - Kuala Lumpur – Amsterdam

Vandaag wordt u naar de luchthaven van Lahad Datu gebracht, hier eindigt uw reis met PANGEA Travel. Noot: eventueel kan PANGEA Travel ook uw internationale vlucht verzorgen. Noot: De hotelkamer staat niet de gehele dag tot uw beschikking. Indien gewenst kunnen we een dagkamer voor u reserveren (de meerprijs is op aanvraag).

bekijk meer

Inclusief / exclusiefinklappen

De volgende zaken zijn inbegrepen en niet inbegrepen in deze reis.

Inbegrepen

 • lokale vliegreizen Kuala Lumpur - Kota Kinabalu - Sandakan/Lahad Datu - Kota Kinabalu - Kuala Lumpur
 • luchthavenbelasting en heffingen
 • airporttransfers
 • boottransfers
 • autohuur inclusief ongelimiteerde kilometers (op West-Maleisië)
 • genoemde excursies (zijn in klein internationaal gezelschap) met bijbehorende entreegelden
 • genoemde transfers op en vervoer tijdens excursies per auto met privéchauffeur/gids (Engelssprekend)
 • alle overnachtingen conform programma
 • maaltijden conform programma
 • alle services zoals genoemd in bovenstaand programma
 • uitgebreid informatiepakket met landeninfo, vouchers, e-tickets en hotellijst bij uw reisbescheiden
 • assistentie tijdens uw reis (24 uur per dag bereikbaar)
 • bijdrage Calamiteitenfonds: € 2,50 per boeking (per 9 personen)
 • boekingskosten: € 25 per boeking

Niet inbegrepen

 • internationale vliegreis (eventueel ook via PANGEA Travel te boeken)
 • bijkomende kosten autohuur (zie bijgevoegd document)
 • boottransfer Kuala Tahan - Mutiara Resort v.v.
 • evt. vroege incheck / late uitcheck
 • parkeer- en tolgelden
 • toeristenbelasting hotels MYR10 per kamer per nacht, ter plaatse te voldoen
 • lokale belasting in Penang MYR3 per kamer per nacht, ter plaatse te voldoen
 • fooien
 • reis- en annuleringsverzekering
bekijk meer

Prijsinklappen

Prijsindicatie: € 3.000 - € 3.500

Onze reizen worden geheel op uw wensen afgestemd. De invulling van de reis is hierdoor uniek en specifiek voor uw reisgezelschap. Bovenstaande prijs is per persoon, de exacte prijs is afhankelijk van:

 • aantal reizigers (deze prijsindicatie is o.b.v. twee personen samenreizend)
 • vertrekperiode (prijsindicatie is o.b.v. het laagseizoen)
 • invulling van de reis (u kunt de inhoud van de reis naar wens aanpassen)
 • categorie van accommodaties
We rekenen vrijblijvend de exacte reissom voor u uit. Uiteraard helpen we u graag met advies en met het samenstellen van uw persoonlijke reis, immers wij kennen de bestemming uit eigen ervaring. Klik hier voor onze contactgegevens en de reisspecialisten.

bekijk meer

Accommodatieinklappen

Mutiara Taman Negara - Taman Negara

In het oudste nationale park van Maleisië ligt het eenvoudige Mutiara Taman Negara. Deze accommodatie is alleen per boot bereikbaar. U vaart er vanaf Kuala Tembiling in ongeveer drie uur heen. In totaal zijn er 103 kamers in verschillende categorieën. Wij raden de chalets aan. Voor gezinnen zijn er ook family chalets aanwezig. Vanuit het Mutiara Resort kunt u eenvoudig jungle excursies in Taman Negara plannen. De kamers zijn relatief basis en soms wat slecht onderhouden. De locatie waar u verblijft compenseert dit echter ruimschoots. Er is een restaurant en een bar aanwezig. Een zwembad vindt u hier bijvoorbeeld niet.


Bilit Adventure Lodge - Bilit (nabij Sukau)

De Bilit Adventure Lodge is een eenvoudige accommodatie, gelegen aan de oever van de Kinabatangan rivier in Borneo. Deze lodge is de ideale uitvalsbasis voor het verkennen van dit natuurgebied tijdens rivier cruises en jungle tochten. De kamers beschikken over airconditioning en hebben koud en warm water. Verwacht hier geen luxe maar wel een accommodatie die past in de omgeving en waar de sfeer goed is en het personeel erg vriendelijk. Wellicht heeft u geluk en ziet u zelfs olifanten!


Borneo Rainforest Lodge - Danum Valley

De Borneo Rainforest Lodge ligt, zoals de naam al doet vermoeden, midden in het primary regenwoud en aan de Danum rivier. Het is gelegen in Sabah’s oudste beschermde regenwoud, de Danum Valley Conservation Area. Een verblijf in deze lodge is een echte beleving, aangezien de lodge op twee uur rijden van de bewoonde wereld ligt. De Borneo Rainforest Lodge is bewust kleinschalig gehouden om zo iedere gast een unieke en persoonlijke jungle-ervaring aan te bieden. De 30 chalets zijn gebouwd op palen en via houten loopplanken met elkaar verbonden. De chalets zijn stijlvol ingericht en van alle gemakken voorzien. De 'deluxe kamers' hebben een ruim bad op de privé veranda met een prachtig uitzicht op de jungle of rivier. De chalets zijn geschikt voor twee tot drie personen. In het restaurant kunt u genieten van de Aziatische en westerse keuken.


bekijk meer

Waarom?inklappen

 • Dit is een reis voor de échte natuurliefhebber!
 • U maakt kennis met de mooiste regenwouden, watervallen, grotten, rivieren en meren van West-Maleisië en Borneo.
 • Begeleiding is door Engelssprekende gidsen op Borneo en alle excursies (in kleine internationale groep) zijn hier reeds inbegrepen.
 • Op West-Maleisië reist u zelfstandig per huurauto, dit geeft de reis een avontuurlijker karakter vol vrijheid.
bekijk meer
Vraag vrijblijvend een offerte aan »

Reiservaringen
Maleisië

 • “Borneo en Koh Tao”

  lees meer
  -
  Dirk en Mariska
 • “accommodaties waarin we verbleven waren allemaal even schitterend”

  lees meer
  -
  familie Duizer
 • “Grote complimenten voor jou en PANGEA Travel team”

  lees meer
  -
  Cees en Emelin
 • “we hebben nergens over na hoeven denken (iets wat heel fijn is na het plannen van een bruiloft)”

  lees meer
  -
  Yaël en Robin


print deze reisterug naar het overzicht