Menu

Maleisië

Klimaat en reistijd Maleisië

Maleisië heeft een tropisch regenwoud klimaat met temperaturen tussen de 25ºC en 30ºC. Op zowel West-Maleisië als op Borneo valt het gehele jaar door regelmatig een hevige bui, meestal aan het einde van de middag. De hoeveelheid neerslag en beste reisperiode verschillen, en zijn afhankelijk van de regio die u wilt bezoeken.
  • West-Maleisië
Kuala Lumpur:
Gemiddeld liggen de temperaturen en luchtvochtigheid altijd hoog in de hoofdstad. Het regenseizoen loopt van oktober t/m april, maar ook in de overige maanden kunnen er stevige buien vallen. April is de natste maand en de minste regen valt in onze zomer.
 
Cameron Highlands:
Vanwege de hogere ligging kan de temperatuur hier gemiddeld 10ºC graden koeler zijn. Temperaturen schommelen overdag meestal tussen 21ºC en 23ºC en de nachten zijn koel. De minste regen valt in onze zomermaanden. 
 
Penang en Langkawi:
Op de eilanden aan de westkust van de peninsula valt de meeste regen tussen mei en oktober, waarvan september en oktober het natste zijn. De beste reistijd voor een strandverlenging op Langkawi is tussen januari en maart. 
 
Perhentian Island, Redang Island of Tioman Island:
De oostkust van West-Maleisië, populair voor een bezoek aan een van de eilanden, heeft een regenseizoen van eind oktober eind februari. De beste reistijd voor deze eilanden ligt tussen mei en september. 
  • Borneo:
Temperaturen op Borneo schommelen het gehele jaar door tussen de 27ºC en 32ºC. De luchtvochtigheid ligt rond de 80 procent. De beste reistijd voor Borneo is van eind maart tot en met oktober. 

Het regenseizoen op Borneo loopt van eind oktober tot en met maart. December t/m februari zijn de maanden met de hevigste regenval.

De maanden juli en augustus zijn het absolute hoogseizoen op Borneo vanwege een goed reisseizoen en vakanties in Europa. Reserveer een reis tijdens onze zomervakantie daarom ook op tijd. Wilt u het drukkere hoogseizoen vermijden, kies dan voor de maanden mei/juni of september/oktober. Reist u in november of maart dan zijn er relatief weinig toeristen op Borneo. U geniet dan van de rust, maar neemt wel af en toe een regenbui voor lief.

Wildlife:
Tijdens een jungle trekking zijn er tussen april en september goede kansen op het zien van orang-oetans. Op Lankayan Island zijn er tussen juni en september de schildpadden te zien. De beste periode om walvishaaien te spotten is van maart tot mei. September is is een goede maand voor het spotten van wild langs de Kinabatangan Rivier. Oktober is de beste maand voor een duikvakantie op Sipadan.