Menu

Hong Kong & Maleisisch Borneo

Heeft u interesse in het maken van een trekking, een bezoek aan mooie natuurparken, het spotten van beesten, relaxen op een tropisch eilandje en dat gecombineerd met shoppen in een wereldstad? Dan zit u bij deze reis goed. Deze 20-daagse reis start in de metropool Hong Kong. Vervolgens beklimt u in Borneo de hoogste berg van Zuidoost-Azie, Mount Kinabalu, bezoekt u o.a. de orang-oetans in Sepilok en kunt u gaan duiken bij Sipadan, Mabul of Kapalai Island.

Noot: Op dit moment gelden er vanuit de Rijksoverheid aangescherpte reisadviezen voor reizen naar de oostelijke kuststrook van Sabah en de oostelijke eilanden (o.a. Langkayan en Mabul en Kapalai). Leest u deze informatie vooraf goed door. Wij willen dat onze reizigers met een goed gevoel op reis gaan. Beïnvloedt de informatie uw keuze, dan is een strandverblijf bij Kota Kinabalu, Gaya Island, Sarawak of West-Maleisië wellicht een beter alternatief.

Reisduur: 20 dagen

Hong Kong - Kota Kinabalu - Mount Kinabalu - Kota Kinabalu - Sandakan - Selingan Island - Sukau - Danum Valley - Tawau - Mabul

Vraag vrijblijvend een offerte aan »

Reisroute: Hong Kong & Maleisisch Borneo inklappen

Waarom deze reis?inklappen

 • Een excursie naar Danum Valley, door velen beschouwd als de beste ‘jungle experience’ op Borneo, is reeds inclusief in deze reis.
 • Op Borneo maakt u een trekking naar de top van Mount Kinabalu, een deskundige gids gaat met u mee.
 • De reis eindigt met een verblijf op Mabul, samen met Sipadan een van de mooiste duiklocaties ter wereld.
bekijk meer

Dag tot daginklappen

Western Tarsier aapje in Bilit - Bilit - Maleisië
Dag 1 Amsterdam - Hong Kong
Vandaag start uw reis met PANGEA Travel. U vliegt rechtstreeks met Cathay Pacific van Amsterdam naar Hong Kong. Door het tijdsverschil komt u de volgende dag aan.
Dag 2 Hong Kong
Na aankomst in Hong Kong wordt u verwelkomd door onze lokale vertegenwoordiging. Aansluitend transfer naar het hotel. De rest van de dag is ter vrije besteding. Hong Kong betekent ‘geurige haven’ en bestaat uit het eiland Hong Kong gelegen ten oosten van de Parelrivier, het schiereiland Kowloon, en ongeveer 230 eilandjes waarvan de meeste niet bewoond zijn. De eilandjes staan tezamen bekend als de ‘New Territories’.
Dag 3 Hong Kong
Dag ter vrije besteding. Hong Kong is een belangrijke havenplaats en een bruisende stad, volgebouwd met wolkenkrabbers. U kunt op eigen gelegenheid een tour maken langs de verschillende hoogtepunten van de stad. Zo kunt u bijvoorbeeld een bezoek brengen aan Aberdeen, Hong Kong Island, Victoria Peak, Disneyland of Repulse Bay. Indien u wenst kan PANGEA Travel verschillende excursies vooraf voor u reserveren.
Dag 4 Hong Kong
Dag ter vrije besteding in Hong Kong. U kunt deze dag bijvoorbeeld gebruiken om inkopen, zoals souvenirs, te doen. De openluchtmarkten zoals Ladies market, Stanley market en de Jade market lenen zich hier prima voor. Daarnaast kunt u ook prima inkopen doen in de grote megamalls waar werkelijk alles te verkrijgen is. Een andere leuke activiteit is de Ngong Ping 360, een kabelbaan van 5,7 kilometer naar een groot Boeddhabeeld. ’s Avonds kunt u eventueel de Symphony of Lights bezoeken, een indrukwekkende licht-, laser- en geluidsshow.
Dag 5 Hong Kong - Kota Kinabalu
Vandaag heeft u een transfer naar de luchthaven van Hong Kong. Hiervandaan vliegt u verder naar Kota Kinabalu op Maleisisch Borneo. De komende dagen brengt u een bezoek aan alle hoogtepunten van de provincie Sabah. Na aankomst op deze luchthaven wordt u verwelkomd door onze lokale vertegenwoordiging en aansluitend naar het hotel The Jesselton in het centrum gebracht. De rest van de dag is vrij te besteden. U kunt eventueel alvast een wandeling door het centrum maken. U ziet gelijk dat Kota Kinabalu eigenlijk maar een kleine stad is waarbij diverse restaurants, marktjes, shopping malls en banken op loopafstand zijn. Kota Kinabalu, 'KK' door de lokale bewoners genoemd, is de hoofdstad van Sabah en heeft momenteel ongeveer 350.000 inwoners.
Dag 6 Kota Kinabalu
Dag ter vrije besteding. Op eigen gelegenheid kunt u vandaag een bezoek brengen aan het centrum van Kota Kinabalu. De belangrijkste bezienswaardigheden zijn: de Filipino Market, ook bekend als de Handicrafts Market, de Sabah State Mosque en het Sabah State Museum. Hier leert u alles over de cultuur, natuur en geschiedenis van Sabah. Naast de genoemde bezienswaardigheden kunt u ook genieten aan het strand of gaan snorkelen bij een van de eilanden van Tunku Abdul Rahman Marine Park voor de kust. Ook kunnen we optioneel een rafting tocht verzorgen of u kunt de Canopy Walkway beklimmen. Op 41 meter hoogte bevinden zich hier vijf houten bruggen die in totaal zo’n 175 meter lang zijn. U kunt genieten van de mooie vergezichten. Voor goede restaurants en leuke barretjes moet u aan The Waterfront zijn.

Tip: Als u op een zondag in Kota Kinabalu verblijft dan is het leuk om de Sunday Market op Gaya Street te bezoeken.
Dag 7 Kota Kinabalu - Kinabalu Park
Vandaag wordt u door uw privégids bij het hotel opgehaald en naar het Kinabalu Park gebracht. Onderweg kunt u alvast genieten van de mooie groene omgeving en het uitzicht op de Mount Kinabalu. Op circa 1000 meter hoogte kunt u eventueel een stop maken bij een lokale markt. U kunt hier kennis maken met de lokale bevolking en wellicht wat fruit of souvenirs inslaan. Na aankomst in het Kinabalu Park maakt u een wandeling onder leiding van een ervaren gids. Vervolgens wordt er een lunch geserveerd en bekijkt u een videopresentatie over het park. Na de presentatie gaat u de omgeving verkennen middels een jungle trail wandeling en een bezoek aan de botanische tuinen. Aan het einde van de middag wordt u naar Kinabalu Park Lodge gebracht; uw volgende accommodatie.
Dag 8 Kinabalu Park
Vandaag kan de echte trekking beginnen! U rijdt naar het startpunt (op 1830m hoogte) waar u zich registreert. Hier start de klim naar de top van deze hoogste berg van Zuidoost-Azië. Een lunchpakket wordt meegenomen. Tijdens de trekking wordt u begeleid door een deskundige ranger die u onderweg alles kan vertellen over de lokale flora en fauna. Zo zijn o.a. de grootste en duurste orchideeën hier ontdekt. U wandelt vandaag tot een hoogte van 3550 meter. Het pad kronkelt langzaam omhoog waardoor u rustig kunt wennen aan het hoogteverschil. Desondanks zullen de inspanningen steeds intensiever worden. De natuur is zo divers dat u elk uur in een totaal andere omgeving lijkt te zijn. Na circa 4-6 uur arriveert u bij het Laban Rata Guesthouse waar u vandaag overnacht (op 3553m hoogte). Het is een eenvoudige accommodatie met slaapzalen en gedeelde faciliteiten. Het diner wordt genuttigd in het restaurant van het guesthouse waarbij u, bij helder weer, kunt genieten van een mooie zonsondergang.
Dag 9 Mount Kinabalu - Kota Kinabalu
Rond 02.00 uur zal u door uw gids wakker worden gemaakt. Na een kop koffie of thee kan het laatste gedeelte van de klim starten. Tip: denk aan warme kleding! Door de ijle lucht is dit laatste gedeelte behoorlijk pittig. U kunt rustig wandelen want er is voldoende tijd. Na circa twee uur komt u aan bij de top van de berg; Low Peak, op een hoogte van maar liefst 4095 meter! U kunt hier genieten van een magnifieke zonsopkomst en een fantastisch uitzicht. Vervolgens start de afdaling. Bij het Laban Rata Guesthouse zal het verdiende ontbijt worden geserveerd. Na een laatste kop koffie of thee begint u aan de weg terug, een wandeling van circa drie uur. Langzaamaan zal de begroeiing weer toenemen en de temperatuur stijgen. Na aankomst bij de ingang van het park ontvangt u een certificaat en staat er een busje klaar om u naar het hotel in Kota Kinabalu te brengen. Hier kunt u de rest van de dag bijkomen van deze indrukwekkende trekking.
Dag 10 Kota Kinabalu - Sepilok - Sandakan
In de vroege ochtend wordt u naar de luchthaven gebracht voor de vlucht naar Sandakan. U wordt hier verwelkomd en reist aansluitend door naar het Sepilok Orang Utan Rehabilitation Centre. Hier worden verstoten en mishandelde orang-oetans opgevangen en geleerd om weer zelfstandig in de vrije natuur terug te keren. U loopt naar de voederplaats waar de orang-oetans twee keer per dag te eten krijgen en u een grote kans heeft ze van dichtbij te aanschouwen! Na dit bezoek wordt u naar het hotel gebracht. De rest van de dag kunt u relaxen bij uw hotel of even door het centrum van Sandakan wandelen. Net zoals Kota Kinabalu bestaat het centrum van Sandakan ook maar uit enkele straten.

Noot: de excursie naar het Orang Utan Rehabilitation Centre wordt uitgevoerd in een klein internationaal gezelschap.
Dag 11 Sandakan - Selingan Island
Na het ontbijt wordt u naar de Sabah Park haven gebracht. Per motorboot vaart u vanaf hier, dwars over de Sulu Zee, naar Selingan Island. Hier is de rest van de dag vrij te besteden aan het strand. Overnachting is in het Selingan Island Guesthouse (eenvoudig). Na het diner is het wachten op de schildpadden die aan land komen om hun eitjes te leggen. Dit kan 19:00 uur zijn, maar soms moet u ook wachten tot 24:00 uur; houdt u daar a.u.b. rekening mee. Zo bestaat het avondprogramma uit het zien van de moeder schildpad die de eitjes op het eiland achterlaat, het begraven van deze eitjes in de ‘hatchery’ en het vrijlaten van pasgeboren schildpadjes in de zee. Uiteraard is dit programma onder voorbehoud maar het is vrijwel 100% zeker dat u hiervan getuige kunt zijn!

Noot: transfers en excursies zijn vandaag in een klein internationaal reisgezelschap.
Dag 12 Selingan Island - Bilit (nabij Sukau)
Na het ontbijt vaart u per motorboot terug naar het vasteland. U rijdt aansluitend naar de grotten van Gomantong. U loopt dwars door de jungle waarbij er een kans is dat u wilde orang oetans tegenkomt! De grotten van Gomantong zijn zo’n 90 meter hoog en staan bekend om de vogelnestjes die hier drie keer per jaar worden verzameld. Deze nestjes zijn zeer gewild en kunnen meer dan 1000 euro opleveren! Verder ziet u hier vele vleermuizen families. Vervolgens wordt u afgezet aan de rivier vanwaar u met een bootje naar de Bilit Adventure Lodge wordt gebracht. Hier kunt u genieten van de lunch (inbegrepen). In de middag maakt u een boottocht over de Kinabatangan Rivier. Doel van deze tocht is het zien van de Proboscis Monkey (de neusaap), maar verder leven er ook veel makaken, ijsvogels, krokodillen, slangen en kikkers. Deze dieren kunt u eenvoudig aan de waterkant vanuit uw bootje aanschouwen, een fantastische tocht!

Noot: transfers en excursies zijn vandaag in een klein internationaal reisgezelschap.
Dag 13 Bilit (nabij Sukau)
U begint de dag met een vroege riviercruise (06.00 uur). Vervolgens verkent u te voet/per bootje het Ox Bow meer. Dit meer is ontstaan door de natuurlijke loop van de rivier waarbij steeds een deel verder is uitgesleten. Het is een gebied met veel verschillende vogelsoorten en veel groen. Daarnaast zijn de geluiden van de natuur indrukwekkend. Dit is geen dierentuin, dit is echt! Na de lunch bij uw lodge staat er wederom een riviercruise op het programma. U zult vandaag weer andere dieren tegen komen dan gisteren. In de avond kunt u optioneel deelnemen aan een night-walk. Met een deskundige ranger vertrekt u hierbij de jungle in, op zoek naar unieke zoogdieren, vogels en andere nachtdieren. Wederom zijn alle maaltijden inbegrepen. Noot: excursies zijn vandaag in een klein internationaal gezelschap.
Dag 14 Bilit (nabij Sukau) - Danum Valley
Na het ontbijt wordt de reis vervolgd naar het ongerepte en beschermde regenwoud van Danum Valley. U wordt eerst naar Lahad Datu gebracht, hier vertrekt u per jeep in circa twee uur naar de Borneo Rainforest Lodge, het eerste eco-vakantieoord van Zuidoost-Azië. Hier verblijft u twee nachten. In de middag maakt u kennis met uw gids voor de komende dagen. 's Avonds krijgt u de kans om wilde dieren te spotten tijdens een night-safari (te voet of per jeep).

Noot: transfers en excursies worden uitgevoerd in een klein internationaal reisgezelschap.
Dag 15 Danum Valley
U gaat vandaag samen met een deskundige gids de jungle van Danum Valley verkennen. In dit uitgestrekte gebied zijn bijna alle zoogdieren van Borneo te vinden, inclusief zeldzaamheden zoals: de nevelpanter, bosolifanten en de Sumatraanse neushoorn. De flora is ook zeer divers en prachtig om te zien. Er zijn diverse activiteiten mogelijk, zoals het beklimmen van de Canopy Walkway, een wandeling door het regenwoud (er zijn vele routes mogelijk), vogels spotten of een bezoek aan het Field Centre, de "Suspension Bridge" en een observatieplatform.

Noot: excursies worden uitgevoerd in een klein internationaal reisgezelschap.
Dag 16 Danum Valley - Mabul Island/ Kapalai Island
Transfer naar de haven van Semporna vanwaar u per boot naar het Sipadan Mabul Resort reist. Mabul Island, ook wel Pulau Mabul genoemd, is een klein eiland van ongeveer 20 hectare, begroeid met palmbomen. De zee rondom de eilandjes Mabul, Sipadan en Kapalai zijn een waar duikersparadijs. U verblijft vier nachten op Mabul of Kapalai Island zodat u de reis op een ontspannende manier kunt afsluiten.

Noot: Het Sipadan Mabul Dive Resort is een eenvoudig (ietwat verouderd) hotel. Noot: transfers worden uitgevoerd in een klein internationaal reisgezelschap.
Dag 17 Mabul Island/ Kapalai Island
De komende dagen zijn vrij te besteden aan het strand. U kunt genieten aan het strand, bij het zwembad van het resort (alleen in het Sipadan Mabul Resort aanwezig), snorkelen of diverse uitstapjes maken (zoals bijv. een boottocht). Optioneel kunnen we voor deze dagen een duikarrangement verzorgen. Hierbij maakt u twee of drie bootduiken per dag. De prijs hiervoor is op aanvraag.
Dag 18 Mabul Island / Kapalai Island
Dag ter vrije besteding.
Dag 19 Mabul Island / Kapalai Island
Uw laatste vrije dag op Mabul of Kapalai.
Dag 20 Mabul Island - Tawau - Hong Kong - Amsterdam
Na het ontbijt reist u per boot terug naar het vasteland. Vervolgens wordt u naar de luchthaven van Tawau gebracht voor de binnenlandse vlucht naar Kota Kinabalu. 

Noot: transfers worden uitgevoerd in een klein internationaal reisgezelschap.
bekijk meer

Inclusief / exclusiefinklappen

De volgende zaken zijn inbegrepen en niet inbegrepen in deze reis.

Inbegrepen

 • lokale vluchten Kota Kinabalu - Sandakan, Tawau - Kota Kinabalu
 • luchthavenbelasting en heffingen
 • genoemde transfers en vervoer tijdens excursies per auto met privéchauffeur/gids (Engelssprekend)
 • excursies Mount Kinabalu, Selingan Island, Sukau en Danum Valley zijn in internationaal gezelschap
 • boottransfers Selingan Island, Sukau, Mabul Island (gedeeld)
 • alle overnachtingen conform programma
 • maaltijden conform programma
 • alle services zoals genoemd in bovenstaand programma
 • genoemde excursies met bijbehorende entreegelden
 • uitgebreid informatiepakket met landeninfo, vouchers, e-tickets en hotellijst bij uw reisbescheiden
 • assistentie tijdens uw reis (24 uur per dag bereikbaar)
 • bijdrage Calamiteitenfonds: € 2,50 per boeking (per 9 personen)
 • boekingskosten: € 25 per boeking

Niet inbegrepen

 • internationale vliegreis (eventueel ook via PANGEA Travel te boeken)
 • vervoer op de dagen en dagdelen ter vrije besteding (zonder excursies)
 • optionele excursies en bijbehorende entreegelden
 • fooien & camera fees
 • toeristenbelasting hotels MYR10 per kamer per nacht, ter plaatse te voldoen
 • reis- en annuleringsverzekering
bekijk meer

Prijsinklappen

Prijsindicatie: € 3.500 - € 4.000

Onze reizen worden geheel op uw wensen afgestemd. De invulling van de reis is hierdoor uniek en specifiek voor uw reisgezelschap. Bovenstaande prijs is per persoon, de exacte prijs is afhankelijk van:

 • aantal reizigers (deze prijsindicatie is o.b.v. twee personen samenreizend)
 • vertrekperiode (prijsindicatie is o.b.v. het laagseizoen)
 • invulling van de reis (u kunt de inhoud van de reis naar wens aanpassen)
 • categorie van accommodaties

We rekenen vrijblijvend de exacte reissom voor u uit. Uiteraard helpen we u graag met advies en met het samenstellen van uw persoonlijke reis, immers wij kennen de bestemming uit eigen ervaring. Bekijk onze contactgegevens en reisspecialisten.

bekijk meer

Accommodatiesinklappen

BP International House - Kowloon
incl. ontbijt
Het BP International is een groot hotel (529 kamers), gelegen vlakbij Kowloon Park waar onder andere verschillende buitenzwembaden aanwezig zijn (gebruik tegen betaling). Het hotel ligt tevens vlakbij de haven van Kowloon in een gebied met veel winkels en levendigheid. De grote lobby is indrukwekkend, met mooie verlichting. De kamers zijn relatief klein maar netjes en de locatie van dit hotel maakt veel goed!

The Jesselton - Kota Kinabalu
incl. ontbijt
The Jesselton is een kleinschalig boutique hotel met een koloniale uitstraling en erg vriendelijk personeel. Het hotel heeft slechts 32 kamers, verdeeld over drie verdiepingen. De kamers zijn in goede staat, wel zijn ze eenvoudig en hebben de badkamers een klein bad. Het hotel biedt geen overige faciliteiten. Het hotel ligt zeer centraal in het leuke centrum van Kota Kinabalu en op loopafstand van restaurants, bars en winkels. Voor het Jesselton hotel vindt iedere zondag de Gaya Street Sunday Market plaats. Wat ons betreft is deze lokale markt een bezoek zeker waard!

Sepilok Nature Resort - Sepilok
incl. ontbijt
Deze luxe accommodatie ligt prachtig aan een meertje en is ideaal voor de rustzoeker. Het Orang Utan Rehabilitation Centrum ligt op enkele minuten rijden. Het resort is ruim opgezet en goed onderhouden. In totaal zijn er 23 chalets. Maaltijden worden geserveerd in het sfeervolle restaurant, op een vlonder met prachtig uitzicht over het water. Het resort organiseert diverse activiteiten in de omgeving, waar u aan kunt deelnemen. Opvallend zijn de familie chalets, bestaande uit twee verdiepingen en zeer ruim. Bent u op zoek naar een kleinschalige accommodatie, wilt in de natuur verblijven, echter niet te basic? Dan is Sepilok Nature Resort de perfecte accommodatie voor u!

Selingan Island Guesthouse - Selingan Island
incl. alle maaltijden
Dit guesthouse is de enige accommodatie op Selingan Island. De 25 kamers, verdeeld over vier stenen bungalows, zijn klein en eenvoudig ingericht. Allen beschikken over een eigen badkamer, koud/warm water, airco en elektriciteit. Maaltijden zijn inbegrepen en worden geserveerd in de gezamenlijke ruimte. Uw verblijf staat in het teken van de schildpadden, verwacht geen sfeervol restaurant of andere faciliteiten op dit eiland. De locatie en ervaring zijn uniek!

Bilit Adventure Lodge - Bilit / Sukau (Kinabatangan rivier)
incl. alle maaltijden
De Bilit Adventure Lodge is een eenvoudige accommodatie, gelegen aan de oever van de Kinabatangan rivier in Borneo. Deze lodge is de ideale uitvalsbasis voor het verkennen van dit natuurgebied tijdens rivier cruises en jungle tochten. De kamers beschikken over airconditioning en hebben koud en warm water. Verwacht hier geen luxe maar wel een accommodatie die past in de omgeving en waar de sfeer goed is en het personeel erg vriendelijk. Wellicht heeft u geluk en ziet u zelfs olifanten!

Borneo Rainforest Lodge - Danum Valley
incl alle maaltijden
De Borneo Rainforest Lodge ligt, zoals de naam al doet vermoeden, midden in het primary regenwoud en aan de Danum rivier. Het is gelegen in Sabah’s oudste beschermde regenwoud, de Danum Valley Conservation Area. Een verblijf in deze lodge is een echte beleving, aangezien de lodge op twee uur rijden van de bewoonde wereld ligt. De Borneo Rainforest Lodge is bewust kleinschalig gehouden om zo iedere gast een unieke en persoonlijke jungle-ervaring aan te bieden. De 30 chalets zijn gebouwd op palen en via houten loopplanken met elkaar verbonden. De chalets zijn stijlvol ingericht en van alle gemakken voorzien. De 'deluxe kamers' hebben een ruim bad op de privé veranda met een prachtig uitzicht op de jungle of rivier. De chalets zijn geschikt voor twee tot drie personen. In het restaurant kunt u genieten van de Aziatische en westerse keuken.

Sipadan Mabul Resort - Mabul Island
incl. alle maaltijden
Deze middenklasse accommodatie, gelegen op Mabul Island, is enigszins verouderd en biedt verschillende type chalets aan. Wij raden u een ‘stand alone chalet’ aan. Deze zijn iets ruimer dan de ‘standaard chalets’, hebben een buiten douche en kijken op zee uit. In dit resort staat alles in het teken van duiken. U kunt vooraf of ter plaatse een duikarrangement reserveren waarbij drie duiken per dag inbegrepen zijn. Materiaal kunt u huren in de duikshop. Mocht u niet willen duiken, kunt u snorkelen voor de kust, luieren aan het strand of gebruik maken van het zwembad. Het restaurant is sfeervol ingericht, met lange tafels, om ’s avonds uw ervaringen uit te wisselen.

bekijk meer
Vraag vrijblijvend een offerte aan »