Menu

Duurzaam Maleisië

Maleisië bestaat uit het schiereiland West-Maleisië en Maleisisch Borneo met de deelstaten Sarawak en Sabah. Hoewel Maleisië een van de verder ontwikkelde landen binnen Azië is, blijven de nodige uitdagingen bestaan op gebied van duurzaamheid. De verschillen tussen arm en rijk zijn groot bijvoorbeeld en ook staat het behoud van veel natuurgebieden onder druk. Doordat er al jaren veel geld wordt verdiend aan de productie van palmolie heeft bos plaats moeten maken voor palmboomplantages.

Duiken - zeeschildpad - Sipadan - Borneo - Maleisië strand zonsondergang - Langkawi - Maleisië Orang - oetan - Borneo - Maleisië

Duurzaamheid in Maleisië kunnen we opsplitsen in twee categoriën. Zo ligt onze focus voor het deel natuurbehoud vooral in Maleisisch Borneo en het een deel socio-economische duurzaamheid meer in West-Maleisië. Wildlife bescherming is een tak van duurzaamheid waar PANGEA Travel zich op richt door het hele land. Denk daarbij aan projecten die zich richten op dieren zoals de orang-oetan en schildpadden die met uitsterven bedreigd worden.

Wij werken samen met onze lokale partner die duurzaamheid ook erg belangrijk vindt. Zo wordt er bij de inzet van chauffeurs en gidsen altijd gebruik gemaakt van zelfstandigen uit de omgeving. Zij kennen de gebieden goed en door gebruik te maken van hun diensten worden hun families direct ondersteund door u als reiziger.

Samen met onze lokale partner zetten wij routes uit die de nationale parken bezoeken. De entree gelden die u daar spendeert helpen met het trainen van rangers die komen uit de omliggende dorpen. Zij zetten zich in tegen stroperij en ontbossing. Samen met deze rangers kunnen wij ook trektochten organiseren om zo de ‘low carbon footprint’ tegemoet te komen.

Dit soort excursies bieden wij graag aan, zoals ook fietsexcursies in Kuala Lumpur en Penang. Er zijn zowel op West-Maleisië als op Maleisisch Borneo veel homestay projecten die ook veel culturele waarde toevoegen.

Hoe kunt u nog meer bijdragen aan een duurzamere reis?
Kiezen voor een reis met chauffeur/gids geeft meer diepgang en zorgt ervoor dat u delen met het openbaar vervoer kunt bereizen en de juiste intrepretatie krijgt bij de verschillende projecten en nationale parken.

Gidsen hebben ook vaak de beste tips met betrekking tot bijvoorbeeld een klein restaurantje of leuk dorp waar weinig tot geen toeristen komen. Streetfood is groots in Maleisië en geeft u een kans om de verschillende keukens te proberen en uw uitgaven te spreiden.Reizen met het openbaar vervoer is door West-Maleisië heel erg goed te doen. Bijvoorbeeld van Singapore naar Kuala Lumpur is een comfortabele reis en stoot veel minder CO? uit dan een lokale vlucht. Ook een bootovertocht van Penang naar Langkawi kan erg aantrekkelijk zijn. In diverse steden bieden wij fietstochten aan. Zo leert u de stad op een actieve manier kennen.

Met de fiets komt u op plekken waar u met de auto niet komt en duikt u dieper het lokale leven in. De leukste tochten die wij aanbieden zijn in Georgetown (Penang), Malacca, Kuching en Kuala Lumpur. Om een idee te krijgen wat er allemaal mogelijk is in Maleisië, is bikemap een goede website om route ideeën op te doen.

rivier - Danum Valley - Borneo - Maleisië Pulau Gaya vanuit de lucht - Gaya Island Resort - Maleisië

Op gebied van natuur is Maleisië zeer veelzijdig, vooral het Borneo deel. De eeuwenoude oerbossen en bergketen maken voor goede wandelingen, raften of kajakken. Duikers kunnen hun geluk op vooral ten westen van Sabah. Hier vindt u ook het veelzijdige gebied van de Danum Valley.  Dit is een beschermd natuurgebied en pas recent opengesteld voor toeristen. Het heeft een bijzonder rijke flora en fauna. In combinatie met een verblijf in een ecovriendelijke accommodatie zoals de Borneo Rainforest lodge, kunt u op een comfortabele manier bijdragen aan het welzijn van de natuur.Onze hotel partners in Maleisië
In een divers land als Maleisië is het meer dan logisch dat de accommodatie opties ook zeer veelzijdig zijn. We zouden tientalle accommodaties kunnen noemen hier, maar willen er daar toch drie van met iets meer diepgang uitlichten. Een verblijf in een van deze hotels of lodges draagt net iets meer bij aan de duurzaamheid en het welzijn van de omgeving waarin ze zich bevinden.

In onze complete hotellijst van Maleisië vindt u de volledige lijst van hotels met ons duurzaamheidslabel. Waar u geen icoontje achter ziet staan zijn niet direct hotels die zich niet met duurzaamheid bezighouden, maar hotels die net iets minder aandacht aan het onderwerp besteden.

Pasir Belanda
Pasir Belanda - chalet - Kota Bharu - MaleisiePasir Belanda is een heel kleinschalige accommodatie met slechts vijf chalets. Het staat op het platteland nabij Kota Bahru. U ervaart hier echt het lokale leven. Het personeel wordt goed getraind en komt allemaal uit de directe omgeving. Ook bieden zij leuke activiteiten aan waarbij u meer leert over de lokale cultuur en bijdraagt aan de lokale economie. Denk bijvoorbeeld aan Batik weven, vissen of vliegers maken. Ook kunt u per fiets met een lokale gids de omgeving verder verkennen.

Bilit Adventure lodge
loopbrug Bilit Adventure Lodge - Bilit Adventure Lodge - MaleisiëDeze lodge ligt temidden van een natuurgebied en is de perfecte plek om verder de natuur en wildlofe te verkennen. Het is eenvoudig maar comfortabel en het hoofddoel is om een bijdrage te leveren aan de ontwikkeling van de lokale inwoners en de natuur te beschermen doordat er inkomsten vanuit toerisme komen. Al het personeel van de lodge komt uit de directe omgeving, en onderhoud zo tientallen gezinnen. De lodge stimulateert het afnemen van lokale producten, waardoor nog meer gezinnen betrokken raken bij het proces en zo de omgeving beschermd wordt van illegale activiteiten. U kunt deelnemen aan een nachtwandeling, bomen planten of de omgeving met een lokale gids verkennen.

Homestay Maleisië
De perfecte manier om een bijdrage te leveren op direct socio-economisch gebied is door te verblijven in een homestay. Naast dat het voor een familie inkomsten genereert is het ook de meest culturele ervaring die u kunt hebben. Door het hele land zijn er diverse gastgezinnen die u graag verwelkomen. Naast een verblijf in hun huis, zorgen ze ervoor dat u kennis maakt met de lokale keuken en u een dag (of twee) meekijkt en meedraait in het gezinsleven. Altijd al eens rijst willen planten of een dag visser willen zijn? Tijdens een homestay kunt u het allemaal ervaren.