Menu

Sumatra, Maleisië & Singapore

Een verrassende combinatiereis naar Sumatra, West-Maleisië & Singapore. In 18 dagen reist u per auto met privéchauffeur en gids naar het Tobameer en ziet u orang-oetans in het Gunung Leuser National Park. In West-Maleisië reist u zelfstandig per huurauto en sluit de reis af met het tropische eiland Langkawi. De terugreis is via de wereldstad Singapore. Een mooie reis voor de ondernemende vakantieganger.

Reisduur: 18 dagen

Medan - Bukit Lawang - Brastagi - Samosir - Kuala Lumpur - Malacca - Cameron Highlands - Penang - Langkawi - Singapore

Vraag vrijblijvend een offerte aan »

Reisroute: Sumatra, Maleisië & Singapore inklappen

Waarom deze reis?inklappen

 • Op Sumatra reist u per auto met privéchauffeur en gids.
 • In Maleisië reist u per eigen huurauto. Deze is reeds inclusief ongelimiteerde kilometers, verzekeringen en gebruik van gps systeem.
 • We kiezen bewust voor verblijf in eenvoudige hotels, maar gelegen op bijzondere locaties.
 • U ziet veel in korte tijd en hierdoor heeft u een relatief druk programma.
 • Om de reisduur in te korten vliegt u van Langkawi naar Singapore. Hier verblijft u in een kleinschalig boutique hotel in Chinatown.
bekijk meer

Dag tot daginklappen

Toba Meer (Sumatra) - Indonesië - foto: pixabay
Dag 1 (Vliegreis op eigen gelegenheid) - Medan
Vandaag start uw reis met PANGEA Travel. Na aankomst op de luchthaven van Medan wordt u verwelkomd door onze lokale vertegenwoordiging. Aansluitend volgt een transfer naar het hotel. De rest van de dag is ter vrije besteding zodat u even kunt bijkomen van de vlucht of alvast, op eigen gelegenheid, een eerste indruk van de stad kunt opdoen. Medan is na Jakarta en Surabaya de grootste stad van Indonesië en de hoofdstad van Noord-Sumatra. In de drukke stad liggen een aantal bezienswaardigheden welke u de volgende dag tijdens de stadtour bezoekt. Om alvast een goed beeld te krijgen van de cultuur en geschiedenis op Sumatra kunt u een bezoek brengen aan het Museum of North Sumatra (gesloten op maandag). ‘s Avonds is het leuk om te dineren in het Tip Top Restaurant aan Jalan Ahmad Yani. In dit restaurant zijn nog veel invloeden uit de Nederlandse kolonisatie te zien en het eten is van goede kwaliteit. Vanaf de veranda heeft u uitzicht op Kesawan Square.

Noot: eventueel kan PANGEA Travel ook uw internationale vlucht verzorgen.
Dag 2 Medan - Bukit Lawang
Na het ontbijt staat er een stadstour door Medan op het programma. U ziet hierbij alle belangrijke bezienswaardigheden van de stad waaronder de Majid Raya, de grootste moskee van Sumatra, ontworpen door een Nederlandse architect. Het Istana Maimoon, het voormalige paleis van de sultan van Deli en de grootste Chinese tempel van Indonesië worden ook bezocht. Let u ook op de koloniale gebouwen die in de stad liggen. Vervolgens reist u per auto met privéchauffeur naar Bukit Lawang in de regio Bohorok. De route voert langs plantages met rubber- en palmolie. Onderweg kan regelmatig gestopt worden voor het maken van foto’s, een bezoek aan een markt of lunch. De middag is ter vrije besteding. Geniet van de mooie omgeving bij uw accommodatie.
Dag 3 Bukit Lawang - Berastagi
In de ochtend maakt u een wandeling door de jungle en steekt u de rivier over per traditionele kano. U komt aan bij het Orang Utan Reserve waar u kunt aanschouwen hoe de apen gevoerd worden. Dit reservaat is opgericht om orang-oetans die in gevangenschap hebben gezeten, te leren weer zelfstandig in de natuur te overleven. Na de ontmoeting met de apen reist u verder naar Berastagi voor een overnachting. Onderweg komt u langs de plaatsjes Sibolangit en Sembahe en brengt u een bezoek aan Peceren (een traditioneel Batak dorp) en een lokale fruitmarkt. U vindt hier vooral veel mandarijnen en passievruchten.
Dag 4 Berastagi - Samosir
De reis gaat verder naar het grootste zoetwatermeer van Zuidoost-Azië, het Tobameer. Het meer, met een oppervlakte van 1700 km2 en een diepte van soms wel 450 meter, is ongeveer 100.000 jaar geleden ontstaan na een vulkaanuitbarsting. In het midden ligt het eiland Samosir dat het centrum is van de Toba Batak. Vanaf de haven bij Parapat vaart u per ferryboot naar dit eiland waar u de komende nachten verblijft op een idyllische plek. De rest van de dag ter vrije besteding. Wanneer de tijd het toelaat kunt maakt u op de route tussen Berastagi en Parapat een stop bij de Sipiso-Piso waterval en het vroegere paleis van Simalungen Batak in het plaatsje Pematang Purba.
Dag 5 Samosir
Met uw gids brengt u vandaag een bezoek aan de belangrijkste bezienswaardigheden op het eiland Samosir. Zo ziet u onder andere de originele Toba Batak dorpen Tomok, Ambarita en Simanindo. In sommige dorpjes, waaronder Tomok, zijn nog oude graftombes te bewonderen. In het centrum Ambarita is nog een oude stenen offerplaats te zien. In Simanindo staat het voormalige traditionele huis van de Batak koning Rajah Simalungun dat tegenwoordig dienst doet als museum. Vandaag ontmoet u de lokale bevolking en maakt u kennis met het dagelijks leven en de lokale cultuur. De huisjes van deze bevolking zijn met prachtig houtsnijwerk versierd. Wie weet wordt u uitgenodigd om deel te nemen aan de traditionele dans!
Dag 6 Samosir
Dag ter vrije besteding om Samosir en haar indrukwekkende omgeving op eigen gelegenheid verder te verkennen. Vanuit het hotel worden diverse uitstapjes georganiseerd maar u kunt ook zelf een wandeling of fietsroute uitstippelen. Uiteraard kunt u deze dag ook gewoon bij de accommodatie relaxen.
Dag 7 Samosir - Medan - Kuala Lumpur
In de vroege ochtend vertrekt u vanuit Samosir per boot naar Parapat en wordt u naar de luchthaven van Medan gebracht. Hier vliegt u op eigen gelegenheid naar Kuala Lumpur. Na aankomst is de rest van de dag ter vrije besteding. U kunt bijvoorbeeld een bezoek brengen aan de zilverkleurige Petronas Towers, een van werelds hoogste torens. Daarnaast is Kuala Lumpur uitermate geschikt om te winkelen vanwege de vele ‘shopping malls’.
Dag 8 Kuala Lumpur - Malacca (ca. 144 km)
Na het ontbijt wordt de huurauto bij het hotel afgeleverd. Per huurauto reist u vervolgens in zo'n twee uur naar Malacca. Een gezellige stad met veel overblijfselen uit het kleurrijke verleden van Maleisische sultans en Nederlandse, Portugese en Engelse kolonisten. De geschiedenis van de stad gaat zo'n 600 jaar terug. Sinds juli 2008 heeft Malacca een vermelding op de Werelderfgoedlijst van de Unesco. Na aankomst is de rest van de dag ter vrije besteding en kunt u op eigen gelegenheid de stad verkennen. Nederlandse invloeden herkent u in de Christ Church en het Stadthuys. In het nabijgelegen St. Paul’s Church liggen zelfs nog grafstenen met oude Nederlandse teksten. Rondom de Jalan Tun Tan Cheng Lock, de vroegere Heerenstraat, vindt u Chinees Malacca met prachtige oude Chinese koopmanshuizen. In Jonkerstreet zijn vele traditionele winkels met curiosa en antiek en souvenirs.
Dag 9 Malacca - Cameron Highlands (ca. 364 km)
Na het ontbijt rijdt u in ongeveer zes uur naar de Cameron Highlands, het koelere berggebied op West-Maleisië. Indien de tijd het toelaat kunt u vandaag een bezoek brengen aan de watervallen van Tanah Rata. Na aankomst in het hotel is de rest van de dag ter vrije besteding. U kunt alvast genieten van de mooie, groene omgeving.
Dag 10 Cameron Highlands
Vandaag kunt u op eigen gelegenheid een bezoek brengen aan de Cameron Highlands. Langs de groen begroeide heuvels liggen verschillende theeplantages, maar ook bloemen-, groente- en fruitkwekerijen. Vooral de aardbeien- boerderijen zijn erg populair. Bij de theefabriekjes leert u alles over het theeproces en vaak is het mogelijk om hier thee te proeven en te kopen. U kunt een bezoek brengen aan deze bedrijven, maar ook een vlinderfarm bezoeken of zwemmen bij de Tanah Rata watervallen. Houdt u van een golfen dan mag een bezoek aan een van de golfbanen niet ontbreken.
Dag 11 Cameron Highlands - Penang (ca. 275 km)
Vandaag verlaat u het berggebied en rijdt u in zo'n vijf uur via Ipoh naar het eiland Penang. In Ipoh kunt u bijvoorbeeld de Ubudiah Moskee, het Paleis en het Taiping Museum bezoeken. Penang is middels een brug verbonden met het vasteland. Met een lengte van ongeveer 13,5 km behoort de brug tot één van de langste in Azië. U overnacht in Georgetown, een stad met een rijke historie. Hier levert u de huurauto na aankomst in. De rest van de dag is ter vrije besteding in de hoofdstad.
Dag 12 Penang - Langkawi
Na een vroeg ontbijt volgt transfer naar de Swettenham pier in Georgetown. Hier gaat u aan boord van de ferry die u, in ca. tweeënhalf uur varen, naar het schitterende eiland Langkawi brengt. De archipel bestaat uit 99 eilanden waarvan er slechts drie bewoond zijn. U verblijft de komende nachten op het hoofdeiland dat tevens de naam van de Archipel heeft. Het eiland is ideaal voor rustzoekers en natuurliefhebbers. Prachtige baaien, kliffen, glooiende heuvels en de tropische begroeiing zorgen voor een prachtig landschap. Op het eiland leven diverse vogel- en vlindersoorten. Na aankomst wordt u naar uw hotel gebracht waar de rest van de dag vrij te besteden is. Noot: Het Sunset Beach Resort is een kleinschalig hotel en ligt direct aan het mooie strand van Tengah. Het hotel beschikt niet over een zwembad. Indien gewenst kunnen we uiteraard een alternatief voor u selecteren.
Dag 13 Langkawi
Dag ter vrije besteding op Langkawi. Het eiland biedt volop mogelijkheden voor een ontspannen verblijf. U kunt er genieten van de zon, zee en het prachtige strand maar er zijn ook voldoende excursiemogelijkheden voor u als gezin. Op Langkawi liggen een aantal grotten die een bezoek waard zijn. Enkele grotten, waaronder Gua Kelewar en Gua Buaya zijn uitsluitend per boot bereikbaar. Vanuit Oriental Village gaat er een kabelbaan over het regenwoud naar de top van een heuvel. Hier liggen twee platforms vanwaar u een prachtig uitzicht heeft over de zee van Andaman. Winkelliefhebbers kunnen terecht in Kuah, de hoofdstad van het eiland. Sinds de regering van Maleisië het eiland een toeristische status heeft gegeven zijn de winkels taxfree. Naast de vele kleine winkels liggen er ook enkele grote winkelcentra in de stad.
Dag 14 Langkawi
Dag ter vrije besteding. Langkawi is ook bekend om de onderwaterwereld en de fantastische duik- en snorkelmogelijkheden. Vooral een excursie naar het bounty-eilandje Pulau Payar, 30 kilometer ten zuiden van Langkawi, biedt goede mogelijkheden. Vanaf de Kuah Jetty is het ongeveer een uur varen naar het Pulau Payar Marine Park, waar u kleurrijke koralen en verschillende soorten vissen kunt waarnemen. Bezoekers kunnen met geluk ook kleine haaitjes voeren. Voor diegene die niet duiken of snorkelen is er een onderwater observatorium.
Dag 15 Langkawi
Dag ter vrije besteding op het prachtige zandstrand van Langkawi. Vanuit de diverse strandaccommodaties kunt u optioneel deelnemen aan verschillende activiteiten op het water waaronder kanoën, vissen, windsurfen en zeilen. Wilt u het eiland verder verkennen dan kunt u bijvoorbeeld een bezoek brengen aan Telagah Tujuh, ook wel de ‘seven wells’ genoemd. De waterval heeft hier zeven natuurlijke zwembaden gevormd. De waterval en de prachtige omgeving zijn geliefd bij menig natuurliefhebber. Andere bezienswaardigheden op het eiland zijn de hoogste berg van Langkawi; de Gunung Raya en het eilandje Pulau Singa Besar waar apen, leguanen en herten te zien zijn.
Dag 16 Langkawi - Singapore
U wordt naar de luchthaven van Langkawi gebracht waar u op eigen gelegenheid naar Singapore vliegt. Na aankomst op de luchthaven van Singapore wordt u verwelkomd door onze lokale vertegenwoordiging. Vervolgens wordt u naar uw accommodatie gebracht. De rest van de dag is ter vrije besteding zodat u even kunt bijkomen van de vliegreis en, eventueel, de stad alvast op eigen gelegenheid kunt verkennen. Singapore is een van de modernste en schoonste steden van Azië, een waar paradijs voor shoppers en biedt ook volop mogelijkheden aan musea met moderne kunst. 
Dag 17 Singapore
Dag ter vrije besteding in Singapore. U kunt op eigen gelegenheid bijvoorbeeld een bezoek brengen aan Little India, een gezellige en kleurrijke buurt met veel kramen van groente en fruit, op loopafstand van Little India bevindt zich Arabic Town met als bekendste bezienswaardigheid de moskee van Masjid Sultan. Indien gewenst kunnen wij een stadstour verzorgen (optioneel). 's Avonds kunt u een bezoek brengen de Boat of Clarke Quay; u vindt hier vele restaurants en barretjes aan het water.
Dag 18 Singapore - (vliegreis op eigen gelegenheid)
Afhankelijk van uw vlucht heeft u de ochtend en een deel van de middag nog ter vrije besteding. Naast de diverse bezienswaardigheden is Singapore ook een waar paradijs voor shoppers. Er zijn winkels in overvloed en daarnaast zijn er veel markten waar u inkopen kunt doen. De bekendste winkelstraat van Singapore is de drie kilometer lange Orchard Road. In de avond een transfer naar de luchthaven van Singapore, hier eindigt uw reis met PANGEA Travel.

Noot: eventueel kan PANGEA Travel ook uw internationale vlucht verzorgen.

Noot: De hotelkamer staat niet de gehele dag tot uw beschikking. Indien gewenst kunnen we een dagkamer voor u reserveren (de meerprijs is op aanvraag).
bekijk meer

Inclusief / exclusiefinklappen

De volgende zaken zijn inbegrepen en niet inbegrepen in deze reis.

Inbegrepen

 • lokale vliegreizen:
  • Medan - Kuala Lumpur
  • Langkawi - Singapore
 • genoemde transfers per auto met privé-chauffeur op Sumatra
 • begeleiding door een deskundige Engelssprekende gids op Sumatra
 • genoemde transfers per auto met privé-chauffeur/gids (Engelssprekend) in West-Maleisië & Singapore
 • autohuur van dag 9 t/m 12; inclusief basis verzekering en ongelimiteerde kilometers
 • boottransfers Samosir Island & Penang - Langkawi
 • alle overnachtingen conform programma
 • maaltijden conform programma
 • alle services zoals genoemd in bovenstaand programma
 • genoemde excursies met bijbehorende entreegelden (Sumatra)
 • uitgebreid informatiepakket met landeninfo, vouchers, e-tickets en hotellijst bij uw reisbescheiden
 • assistentie tijdens uw reis (24 uur per dag bereikbaar)
 • bijdrage SGR: € 5 per persoon
 • bijdrage Calamiteitenfonds: € 2,50 per boeking (per 9 personen)
 • boekingskosten: € 25 per boeking

Niet inbegrepen

 • Medan - Kuala Lumpur
 • Langkawi - Singapore
bekijk meer

Prijsinklappen

Prijsindicatie: € 2.000 - € 2.250

Onze reizen worden geheel op uw wensen afgestemd. De invulling van de reis is hierdoor uniek en specifiek voor uw reisgezelschap. Bovenstaande prijs is per persoon, de exacte prijs is afhankelijk van:

 • aantal reizigers (deze prijsindicatie is o.b.v. twee personen samenreizend)
 • vertrekperiode (prijsindicatie is o.b.v. het laagseizoen)
 • invulling van de reis (u kunt de inhoud van de reis naar wens aanpassen)
 • categorie van accommodaties

We rekenen vrijblijvend de exacte reissom voor u uit. Uiteraard helpen we u graag met advies en met het samenstellen van uw persoonlijke reis, immers wij kennen de bestemming uit eigen ervaring. Bekijk onze contactgegevens en reisspecialisten.

bekijk meer

Accommodatiesinklappen

Emerald Garden Hotel - Sumatra
Met een ligging in het centrum van Medan, is deze accommodatie een perfecte uitvalsbasis voor een bezoek aan de stad. Op slechts enkele minuten loopafstand vindt u de Kantor Balai Kota, de Kesawan straat en de Merdeka Walk met tientallen eettentjes. De accommodatie beschikt zelf over twee goede restaurants en biedt daarnaast ook de mogelijkheid een duik te nemen in het zwembad of gebruik te maken van de fitnessruimte. Alle 158 recent gerenoveerde kamers bieden een comfortabel verblijf, zodat het u aan niets zal ontbreken.

Ecolodge Bukit Lawang Cottage - Bukit Lawang
Bukit Lawang Ecolodge is een eenvoudige accommodatie. De ligging is prachtig aan de Bohorok rivier. De lodge is alleen te bereiken via een hangbrug. De 34 huisjes zijn geschakeld in een tuin gelegen. U heeft hier na aankomst direct het jungle gevoel te pakken. Met de vele trapjes in de lodge is deze lodge niet geschikt voor mensen die slecht ter been zijn. Het aangeboden menu is eenvoudig maar smaakvol, en het personeel is erg vriendelijk. De kamers zijn voorzien van een buitendouche en een zitje. Bukit Lawang Ecolodge beschikt echter niet over warm water. Vanuit deze accommodatie kunt u eenvoudig een bezoek aan de orang-oetans plannen.

Tabo Cottages - Sumatra
Omgeven door rijstvelden en plantages en met panoramisch uitzicht over het Tobameer ligt Tabo Cottages, een kleinschalig hotel met slechts 46 kamers. Er zijn diverse kamertypen, gebouwd in de typische Batak stijl. Bij de bouw is rekening gehouden met gebruik van zoveel mogelijk lokale en natuurlijke materialen. In het restaurant zijn zowel westerse als typisch Indonesische gerechten verkrijgbaar. U kunt gebruik maken van gratis draadloos internet. De Duitse eigenaresse Annette heet haar gasten van harte welkom en zorgt voor een aangenaam verblijf.

Federal Hotel - Kuala Lumpur
Het Federal Hotel in Kuala Lumpur was na de onafhankelijkheid van Maleisië het eerste hotel van internationale klasse. Tegenwoordig staat dit hotel, mét zwembad, bekend om haar Maleisische gastvrijheid en culinaire hoogtepunten. Het hotel is super centraal gelegen in Kuala Lumpur, in de wijk Bukit Bintang, en heeft meerdere bezienswaardigheden op loopafstand. Ook liggen er verschillende stations 'om de hoek'; ideaal als u met het openbaar vervoer op pad wilt! Alle kamers in dit hotel zijn van alle gemakken voorzien, ingericht in moderne stijl en beschikken over een ruime badkamer. Na een dagje 'sightseeing' is het heerlijk om een duik te nemen in het buitenzwembad. Het Federal Hotel is een geschikte keuze voor reizigers die op zoek zijn naar een wat groter hotel met een goede prijs/kwaliteitverhouding op een top locatie.

Puri Hotel - Malacca
Hotel Puri is een hotel met geschiedenis. Dit 82 kamers tellende boutique hotel is gevestigd in een oud herenhuis in het historische centrum van Malacca. Diverse bezienswaardigheden zijn op loopafstand van het hotel gelegen. Hoewel het pand zelf en de algemene ruimtes de oude sfeer uitstralen zijn de kamers relatief modern en comfortabel ingericht. Het hotel beschikt over een restaurant, bar en tuinterras. Dit middenklasse hotel is een aanrader voor uw verblijf in Malacca.

Heritage Hotel - Cameron Highlands
In de Cameron Highlands, op een koele 1300m hoogte, ligt het Heritage Hotel, dat opgetrokken is in tudor-stijl. Het is met 238 kamers vrij groot, maar door de boutique-stijl doet het toch niet massaal aan. Een wandelingetje van 8 minuten brengt u naar het lager gelegen plaatsje Tanah Rata.

Noordin Mews - Penang
Sfeervol en persoonlijk! Twee woorden die Noordin Mews op het lijf geschreven zijn. Dit kleinschalige boutique heritage hotel is gelegen in Georgetown, Penang. De 16 kamers en suites liggen in een u-vorm rondom het zwembad. Samen met de bijbehorende tuin vormt de binnenplaats een oase van rust. De inrichting van de kamers is gebaseerd op het Shanghai uit de jaren ’50, en dat is prachtig tot in de kleinste details doorgevoerd. Het personeel van Noordin Mews is erg vriendelijk en attent. Ze helpen u graag met het uitstippelen van een daguitstapje en hebben leuke tips voor restaurants in de omgeving. Bij het hotel zelf kan ook worden gegeten, maar de kaart is beperkt. De locatie van Noordin Mews is ietwat afgelegen, in een onopvallende straat. Toch bent u in ongeveer een kwartiertje lopen in het centrum van de stad. Tevens gaan er vanaf het nabij gelegen busstation gratis shuttlebussen. U kunt er natuurlijk ook altijd voor kiezen om u te laten vervoeren door een van de vele riksjafietsers.

Tropical Resort - Langkawi
Het Tropical Resort is een eenvoudige accommodatie (2-sterren) op loopafstand van Tengah Beach, in het zuidwesten van het eiland Langkawi. Ook winkeltjes en restaurantjes liggen 'om de hoek'. De ca. 25 kamers liggen rondom een aangenaam zwembad. Verwacht niet al te veel luxe, maar de kamers zijn schoon en beschikken o.a. over een koelkast en airconditioning. Meer dan dit heb je soms niet nodig...!

bekijk meer
Vraag vrijblijvend een offerte aan »