Menu
Vanwege het coronavirus hanteren wij tijdelijk versoepelde annuleringsvoorwaarden.
Tot 30 dagen voor vertrek kosteloos annuleren.
Meer info

Sarawak, Brunei & Sabah

Zelf rijden op Borneo? Het is mogelijk met deze afwisselende route die u in 16 dagen door Sarawak, Brunei en Sabah brengt. Doordat u per huurauto reist kunt u zelf het tempo bepalen en heeft u veel vrijheid in het programma. In Sarawak bezoek u de Iban in Batang Ai en overnacht u in het nog weinig bezochte Sibu en Bintulu. Vanuit Miri kunt u eenvoudig het Niah National Park bezoeken. U rijdt vervolgens naar Brunei en verblijft in Bandar Seri Begawan. Zowel de authentieke cultuur als de ongerepte natuur staan centraal. Indien gewenst kunt u de reis uitbreiden met een strandverblijf. Deze route per huurauto is met name geschikt voor ervaren en avontuurlijke reizigers, of u kiest voor meer comfort en reist per auto met privéchauffeur.

Reisduur: 16 dagen

Kuching - Batang Ai- Sibu - Bintulu - Miri - Brunei - Kota Kinabalu - Sandakan - Bilit - Sukau

Vraag vrijblijvend een offerte aan »

Reisroute: Sarawak, Brunei & Sabah inklappen

Waarom deze reis?inklappen

 • Per huurauto reist u door zowel Sarawak, Brunei en Sabah.
 • U bezoekt tijdens deze reis plekken waar maar weinig toeristen komen.
 • De kwaliteit van de wegen op West-Maleisië is goed, zodat u prima zelf kunt rijden en uw tempo kunt bepalen. Uiteraard regelen we een routebeschrijving en gps!
 • We selecteren comfortabele hotels, zoals het vriendelijke Jesselton hotel in het centrum van Kota Kinabalu. Een van onze favoriete hotels op Borneo!
bekijk meer

Dag tot daginklappen

Uitzicht over de stad - Kuching - Sarawak - Maleisië - foto: unsplash
Dag 1 (Vliegreis op eigen gelegenheid) - Kuching
Vandaag start uw reis met PANGEA Travel. Na aankomstop de luchthaven van Kuching wordt u verwelkomd door onze lokale vertegenwoordiging en naar uw hotel gebracht. De rest van de dag is ter vrije besteding zodat u kunt bijkomen van de vliegreis. Kuching betekent letterlijk kat, dat tevens het symbool van de stad is. In de stad ziet u dan ook diverse beelden van katten. Kuching is een gezellige stad met grote parken en een leuke boulevard langs de Sarawak Rivier. Hier liggen verschillende eetgelegenheden en winkeltjes.

Tip: voor heerlijke verse vis raden wij u Top Spot Food Court aan. Bovenop een parkeergarage treft u diverse stands die voor goede prijzen de vis bereiden zoals u dit wenst. Verwacht geen sfeervol restaurant, u komt hier voor het goede lokale eten en een leuke ervaring!

Noot: eventueel kan PANGEA Travel ook uw internationale vlucht verzorgen.
Dag 2 Kuching
Dag ter vrije besteding. Bezienswaardigheden zijn het Sarawak museum, Fort Margherita, verschillende tempels, de staatsmoskee en de residentie Istana.

Noot: u kunt vandaag ook een excursie (meerprijs) naar de wetlands en Satang Island maken. Hier ziet u hoogstwaarschijnlijk schildpadden aan land komen om eieren te leggen

Tip: Sinds kort zit er een goed verhuurbedrijf voor fietsen in Kuching. U kunt hier tochten per mountainbike en met begeleiding van een goede gids regelen, of huur alleen een fiets. Naast de highlights van de stad zelf kunt u ook kiezen voor een meerdaagse fietstocht in de natuur. 
Dag 3 Kuching - Batang Ai
In de ochtend wordt de huurauto bij het hotel afgeleverd en rijdt u in ongeveer vijf uur naar de haven van Batang Ai. Onderweg kan naar wens gestopt worden voor het maken van foto’s, een bezoek aan een markt (voor o.a. het kopen van cadeautjes voor de Iban-stam) of bijvoorbeeld een peperplantage. U verblijft in het Aiman Batang Ai Resort, dat prachtig is gelegen op een eiland in het Batang Ai meer. De accommodatie is dan ook uitsluitend per boot bereikbaar. Na aankomst is de rest van de dag ter vrije besteding. Ontspan bij het zwembad of verken de tropische omgeving te voet.
Dag 4 Batang Ai
Vandaag maakt u kennis met een lokale Iban-stam, de grootste stam in Sarawak. Vroeger deden zij aan koppensnellen. Per perahu, een kleine smalle boot, vaart u over de Lemanyak rivier naar de longhouse van de Ibans. Onderweg kunt u genieten van de tropische begroeiing en het leven langs de oever van de rivier. U brengt een bezoek aan de longhouse, een erg leuke ervaring! In deze longhouses wonen vaak hele dorpsgemeenschappen. De oudere mannen van de gemeenschap hebben vaak ‘versieringen’ in de vorm van tatoeages. Het is gebruikelijk dat u kleine cadeautjes meeneemt voor de familieleden. Na een picknicklunch bij de rivier (inbegrepen) en het bijwonen van een lokale dans vaart u terug naar uw accommodatie. Aan het einde van de middag maakt u een wandeling door de jungle bij uw accommodatie (op indeling met andere reizigers).
Dag 5 Batang Ai - Sibu
U rijdt vandaag naar Sibu, ongeveer vier uur rijden vanaf Batang Ai. Sibu is de belangrijkste toeristische toegangspoort tot de Upper Rajang rivier en daarmee een belangrijke handelsplaats tussen de kust en het binnenland. Enkele interessante bezienswaardigheden zijn onder andere de 100 jaar oude Tua Pek Kong tempel en de Kuan Yin Pagoda.
Dag 6 Sibu - Bintulu
Vanaf Sibu rijdt u in ongeveer 3,5 uur naar Bintulu. Bintulu is een kleine, maar snel groeiende stad aan de kust. Leuk om te bezoeken is het Similajau National park, gelegen op drie kwartier rijden ten noorden van Bintulu. Dit park is een waar paradijs voor wildlife liefhebbers, maar heeft ook prachtige verlaten zandstranden te bieden. U verblijft hier een nacht in het Promenade Hotel.
Dag 7 Bintulu - Miri
Na het ontbijt rijdt u in ongeveer vier uur naar Miri. De rest van de middag is ter vrije besteding in Miri, een prettig stadje, dat u eenvoudig op eigen gelegenheid kunt verkennen. U kunt met een gids de Niah Caves bezoeken, op ongeveer twee uur rijden afstand gelegen. De kalksteengrotten die hier te zien zijn werden in het Stenen Tijdperk bewoond. Er zijn onder andere versierde graven en kleurrijke rotstekeningen te vinden.
Dag 8 Miri - Bandar Seri Begawan - Brunei
Vandaag rijdt u naar het sultanaat Brunei. U overnacht in de hoofdstad Bandar Seri Begawan. In Bandar Seri Begawan bevindt zich een van de grootste moskeeën van Azië, de Sultan Omar Ali Saifuddin-moskee, dat zeker een bezoek waard is. Andere leuke bezienswaardigheden in de hoofdstad zijn de Royal Ceremonial Hall, de Royal Regalia Building en het Brunei History Center. Bandar Seri Begawan huisvest sinds 1985 de universiteit van Brunei Darussalan en is tevens de woonplaats van sultan Hassanal Bolkiah. De rit van vandaag is wederom zo'n vier uur.
Dag 9 Brunei
Dag ter vrije besteding. Vandaag heeft u de hele dag om door Brunei heen te rijden of bijvoorbeeld het Jerudong Park bezoeken, een van de grootste pretparken in Zuid-Oost Azië.
Dag 10 Brunei - Kota Kinabalu
Met de huurauto rijdt u verder naar Kota Kinabalu, ca. zes uur rijden. De rest van de dag is ter vrije besteding. U kunt eventueel alvast op eigen gelegenheid een wandeling door het centrum maken. U ziet gelijk dat Kota Kinabalu eigenlijk maar een kleine stad is waarbij diverse restaurants, marktjes, shopping malls en banken op loopafstand zijn. Kota Kinabalu, 'KK' door de lokale bewoners genoemd, is de hoofdstad van Sabah en heeft momenteel ongeveer 350.000 inwoners.
Dag 11 Kota Kinabalu
Dag ter vrije besteding. Op eigen gelegenheid kunt u, eventueel, vandaag een bezoek brengen aan het centrum van Kota Kinabalu. De belangrijkste bezienswaardigheden zijn: de Filipino Market, ook bekend als de Handicrafts Market, de Sabah State Mosque en het Sabah State Museum. Hier leert u alles over de cultuur, natuur en geschiedenis van Sabah. Naast de genoemde bezienswaardigheden kunt u ook genieten aan het strand of gaan snorkelen bij een van de eilanden van Tunku Abdul Rahman Marine Park voor de kust. Ook kunnen we optioneel een rafting tocht verzorgen of u kunt de Canopy Walkway beklimmen. Op 41 meter hoogte bevinden zich hier vijf houten bruggen die in totaal zo’n 175 meter lang zijn. U kunt genieten van de mooie vergezichten. Voor goede restaurants en leuke barretjes moet u aan The Waterfront zijn. Tip: Als u op een zondag in Kota Kinabalu verblijft dan is het leuk om de Sunday Market op Gaya Street te bezoeken.
Dag 12 Kota Kinabalu - Kinabalu Park
Vandaag rijdt u naar het Kinabalu Park. Onderweg kunt u genieten van de mooie groene omgeving en het uitzicht op de Mount Kinabalu. Deze berg is met haar 4095 meter de hoogste berg van Zuidoost-Azië. Op circa 1000 meter hoogte kunt u eventueel een stop maken bij een lokale markt. U kunt hier kennis maken met de lokale bevolking en wellicht wat fruit of souvenirs inslaan. Na aankomst bij uw accommodatie is de rest van de dag vrij te besteden en kunt u het park verkennen.
Dag 13 Kinabalu Park - Sandakan
Vandaag reist u naar Sandakan, waar de rest van de dag vrij te besteden is. Onderweg kunt u een stop maken bij de Poring Hot Spring. William Clarke Cowie was een Schotse avonturier, die rond 1870 op Borneo leefde. Hij leverde aan de Sultan van Sulu geweren en munitie om zich te verdedigen tegen Spaanse veroveraars. Als dank voor de wapens, verleende de Sultan hem het recht om een basiskamp op te zetten op Pulau Timbang, een eiland dat in de baai van Sandakan ligt, waar al een kleine kampung lag, die Suluk heette. Cowie noemde zijn basis "Sandakan". Later verhuisde Sandakan naar het vasteland. In 1983 verplaatsten de koloniale Britten de hoofdstad van Kudat naar Sandakan.
Dag 14 Sandakan
In de ochtend levert u de huurauto bij het hotel in. U bezoekt vandaag met een gids het Sepilok Orang Utan Rehabilitation Centre. Hier worden verstoten en mishandelde orang-oetans opgevangen en geleerd om weer zelfstandig in de vrije natuur terug te keren. U loopt naar de voederplaats waar de orang oetans twee keer per dag te eten krijgen en u een grote kans heeft ze van dichtbij te aanschouwen! In de middag staat er een tour door Sandakan op het programma. Onder andere worden de Puu Jih Shih Tempel, Chinatown, de kerk van St. Michael, de centrale markt en een traditioneel waterdorp bezocht. Al sinds 1879 wonen vele families al op het water, aan de rand van Sandakan. De rest van de dag kunt u relaxen bij uw hotel of even door het centrum van Sandakan wandelen. Net zoals Kota Kinabalu bestaat het centrum van Sandakan ook maar uit enkele straten.
Dag 15 Sandakan - Bilit (nabij Sukau)
Vandaag ontdekt u de grotten van Gomantong. U loopt dwars door de jungle waarbij er een kans is dat u wilde orang-oetans tegenkomt! De grotten van Gomantong zijn zo’n 90 meter hoog en staan bekend om de vogelnestjes die hier drie keer per jaar worden verzameld. Deze nestjes zijn zeer gewild en kunnen meer dan 1000 euro opleveren. Verder ziet u hier vele vleermuizenfamilies. Vervolgens wordt u afgezet aan de rivier vanwaar u met een bootje naar de Bilit Adventure Lodge wordt gebracht. Hier kunt u genieten van de lunch (inbegrepen). In de middag maakt u een boottocht over de Kinabatangan Rivier. Doel van deze tocht is het zien van de Proboscis Monkey (de neusaap), maar verder leven er ook veel makaken, ijsvogels, krokodillen, slangen en kikkers. Deze dieren kunt u eenvoudig aan de waterkant vanuit uw bootje aanschouwen, een fantastische tocht!

Noot: excursies zijn in klein internationaal gezelschap.
Dag 16 Bilit- Sandakan - (Vliegreis op eigen gelegenheid)
U wordt vandaag naar het vliegveld van Sandakan gebracht, hier eindigt uw reis met PANGEA Travel.

Noot: eventueel kan PANGEA Travel ook uw internationale vlucht verzorgen.
bekijk meer

Inclusief / exclusiefinklappen

De volgende zaken zijn inbegrepen en niet inbegrepen in deze reis.

Inbegrepen

 • genoemde transfers per auto met privéchauffeur
 • alle overnachtingen conform programma
 • maaltijden conform programma
 • alle services zoals genoemd in bovenstaand programma
 • begeleiding door een deskundige Engelssprekende gids op dag 4/5 en dag 15/16
 • genoemde excursies met bijbehorende entreegelden: Longhouse dag 5, Sepilok dag 15, Sukau dag 16
 • rivier cruise Sukau in internationaal gezelschap
 • uitgebreid informatiepakket met landeninfo, vouchers, e-tickets en hotellijst bij uw reisbescheiden
 • assistentie tijdens uw reis (24 uur per dag bereikbaar)
 • bijdrage SGR: € 5 per persoon
 • bijdrage Calamiteitenfonds: € 2,50 per boeking (per 9 personen)
 • autohuur inclusief ongelimiteerde kilometers en verzekeringen
 • boekingskosten: € 25 per boeking

Niet inbegrepen

 • internationale/lokale vliegreis (eventueel ook via PANGEA Travel te boeken)
 • bijkomende kosten autohuur
 • optionele excursies en entreegelden
 • fooien
 • toeristenbelasting hotels MYR10 per kamer per nacht, ter plaatse te voldoen
 • reis- en annuleringsverzekering
bekijk meer

Prijsinklappen

Prijsindicatie: € 1.500 - € 2.000

Onze reizen worden geheel op uw wensen afgestemd. De invulling van de reis is hierdoor uniek en specifiek voor uw reisgezelschap. Bovenstaande prijs is per persoon, de exacte prijs is afhankelijk van:

 • aantal reizigers (deze prijsindicatie is o.b.v. twee personen samenreizend)
 • vertrekperiode (prijsindicatie is o.b.v. het laagseizoen)
 • invulling van de reis (u kunt de inhoud van de reis naar wens aanpassen)
 • categorie van accommodaties

We rekenen vrijblijvend de exacte reissom voor u uit. Uiteraard helpen we u graag met advies en met het samenstellen van uw persoonlijke reis, immers wij kennen de bestemming uit eigen ervaring. Bekijk onze contactgegevens en reisspecialisten.

bekijk meer

Accommodatiesinklappen

The Limetree Hotel - Kuching
incl. ontbijt
Het LimeTree hotel is een goed driesterrenhotel nabij het centrum van Kuching. De kamers zijn prima ingericht en voorzien van alle faciliteiten die u mag verwachten van een stadshotel. Het hotel is relatief jong en daarom ziet alles er nog fris en nieuw uit. Op de vierde verdieping beschikt het Limetree Hotel over een rooftop bar. Hier kunt u gedurende uw verblijf terecht voor een gratis welkomstdrankje, om tegelijkertijd te genieten van het fraaie uitzicht over de stad. Het ontbijt vindt plaats in buffetvorm en wordt geserveerd in het gedeelte van de lobby. Het hotel is gelegen op een relatief drukke kruising maar daar heeft u in de kamers niet veel last van. Vanuit het LimeTree hotel loopt u in ongeveer vijf minuten naar de Sarawak Rivier en de levendige ‘boulevard’. Aan de achterzijde van het LimeTree hotel bevindt zich het relatief rustige Chinatown. Al met al is het LimeTree hotel een net en prima stadshotel en een goede uitvalsbasis voor een bezoek aan Kuching en omgeving.

Aiman Batang Ai Resort & Retreat - Batang Ai
incl. ontbijt
Het Batang Ai Longhouse Resort is gelegen op een eiland in het Batang Ai meer. Vanuit het resort heeft u prachtig uitzicht op het meer en de zonsondergang is er fantastisch. De 100 kamers zijn in longhouse stijl, waarbij veel hout gebruikt is. Er zijn ook suites met twee verdiepingen die heel geschikt zijn voor gezinnen. Het resort past erg goed in de omgeving. Het heeft een restaurant met een wisselend menu en er worden regelmatig barbecues georganiseerd. Verder is er een zwembad aanwezig waar u kunt relaxen na een dag in het Batang Ai National Park en bezoek aan de Iban stammen.

The Jesselton - Kota Kinabalu
incl. ontbijt
The Jesselton is een kleinschalig boutique hotel met een koloniale uitstraling en erg vriendelijk personeel. Het hotel heeft slechts 32 kamers, verdeeld over drie verdiepingen. De kamers zijn in goede staat, wel zijn ze eenvoudig en hebben de badkamers een klein bad. Het hotel biedt geen overige faciliteiten. Het hotel ligt zeer centraal in het leuke centrum van Kota Kinabalu en op loopafstand van restaurants, bars en winkels. Voor het Jesselton hotel vindt iedere zondag de Gaya Street Sunday Market plaats. Wat ons betreft is deze lokale markt een bezoek zeker waard!

Bilit Adventure Lodge - Bilit / Sukau (Kinabatangan rivier)
incl. alle maaltijden
De Bilit Adventure Lodge is een eenvoudige accommodatie, gelegen aan de oever van de Kinabatangan rivier in Borneo. Deze lodge is de ideale uitvalsbasis voor het verkennen van dit natuurgebied tijdens rivier cruises en jungle tochten. De kamers beschikken over airconditioning en hebben koud en warm water. Verwacht hier geen luxe maar wel een accommodatie die past in de omgeving en waar de sfeer goed is en het personeel erg vriendelijk. Wellicht heeft u geluk en ziet u zelfs olifanten!

bekijk meer
Vraag vrijblijvend een offerte aan »