Menu

Natuurreis West-Maleisië & Borneo

Bent u een échte natuurliefhebber? Kies dan voor deze rondreis waarin de mooiste regenwouden, watervallen, grotten, rivieren en meren van zowel West-Maleisië als Borneo worden aangedaan. U maakt tijdens deze natuurreis volop kans op het zien van wilde dieren zoals apen, schildpadden, vogels, krokodillen en olifanten. U ziet van beide eilanden de mooiste plekjes en maakt een zeer complete reis! Zowel Belum Rainforest als Danum Valley zullen zeker een bijzondere indruk achterlaten.

Reisduur: 16 dagen

Kuala Lumpur - Taman Negara - Cameron Highlands - Belum Rainforest - Penang - Selingan Island - Bilit - Danum Valley

Vraag vrijblijvend een offerte aan »

Reisroute: Natuurreis West-Maleisië & Borneo inklappen

Waarom deze reis?inklappen

 • Dit is een reis voor de échte natuurliefhebber!
 • U maakt kennis met de mooiste regenwouden, watervallen, grotten, rivieren en meren van West-Maleisië en Borneo.
 • Begeleiding is door Engelssprekende gidsen op Borneo en alle excursies (in kleine internationale groep) zijn hier reeds inbegrepen.
 • Op West-Maleisië reist u zelfstandig per huurauto, dit geeft de reis een avontuurlijker karakter vol vrijheid.
bekijk meer

Dag tot daginklappen

Uitzicht Cameron Highlands - Cameron Highlands - Maleisië - foto: Hannah Remmers
Dag 1 (Vliegreis op eigen gelegenheid) - Kuala Lumpur
Na aankomst in Kuala Lumpur wordt u door onze lokale vertegenwoordiging verwelkomd. Aansluitend wordt u naar het hotel in het centrum gebracht. De rest van de dag is ter vrije besteding zodat u kunt bijkomen van de vliegreis en de stad eventueel alvast op eigen gelegenheid kunt verkennen.

Tip:'s Avonds is een bezoek aan Petaling Street een aanrader. Hier vindt u vele kraampjes met (namaak) merkkleding, terrassen en foodstalls. Deze plek staat bekend om de hoge kwaliteit van het eten dat er verkocht wordt op straat.

Noot: PANGEA Travel kan ook uw internationale vlucht verzorgen.
Dag 2 Kuala Lumpur - Kuala Gandah - Taman Negara
Na een vroeg ontbijt vertrekt u per huurauto (welke om 08.30 bij uw hotel wordt afgeleverd) naar het natuurgebied Taman Negara. Onderweg kunt u een bezoek brengen aan het olifantenweeshuis in Kuala Gandah. Het weeshuis is opgezet in 1989 met als doel olifanten die ergens grote schade toebrengen, op te vangen in Kuala Gandah en vervolgens te herplaatsen in een nationaal park. U heeft hier voldoende tijd om kennis te maken met een van de grootste zoogdieren op aarde. Tevens kunt u een stop maken bij de Batu Caves, gelegen op ca. een uur rijden van Kuala Lumpur. Bij aankomst wordt u begroet door de vele apen, die uit zijn op voedsel. De Batu Caves zijn in 1892 ontdekt en worden sindsdien als actieve Hindoetempel gebruikt. Via een trap met 272 treden bereikt u de hoofdgrot, vanwaar u een prachtig uitzicht heeft. Na dit bezoek rijdt u verder naar de haven bij Kuala Tahan waar u de huurauto achterlaat op de parkeerplaats. Vanaf hier steekt u per boot de rivier over naar het natuurgebied van Taman Negara, het belangrijkste nationale park op West-Maleisië. Het park beslaat een oppervlakte van 4343 km2 en vormt het leefgebied van ongeveer 200 diersoorten waaronder herten, luipaarden, olifanten, tapirs en wilde zwijnen. Door de dichte begroeiing is de kans erg klein dat u een van deze dieren ziet. De kans is groter dat u verschillende vogels en apen zult zien tijdens uw verblijf. U overnacht in een resort dat verscholen ligt in de jungle en slechts bereikbaar is per boot.
Dag 3 Taman Negara
Vandaag maakt u een ‘wandeling langs de boomtoppen’ (canopy walk) naar Teresik Hill en gaat u naar de indrukwekkende watervallen van Lata Berkoh. Voor deze trekking hoeft u geen geoefende wandelaar te zijn. Bij het resort zijn ook andere mogelijkheden om een korte wandeling te maken, te zwemmen in de Tahan Rivier bij Lubok Simpon of te gaan vogelkijken.

Noot: de canopy walk in Taman Negara is op vrijdag gesloten.
Dag 4 Taman Negara - Cameron Highlands
Na het ontbijt gaat u terug naar de parkeerplaats en per huurauto gaat u de reis vervolgens naar de Cameron Highlands, een rit van ongeveer vier uur. Indien de tijd het toelaat kunt u vandaag een bezoek brengen aan de watervallen van Tanah Rata. Na aankomst in het hotel is de rest van de dag ter vrije besteding. U kunt alvast genieten van de mooie, groene omgeving.

Noot: boottransfer is niet inbegrepen, deze dient u ter plaatse te betalen (ca. € 2 pp)
Dag 5 Cameron Highlands
Vandaag brengt u een bezoek aan de 'Mossy Forest' voor een trekking (in kleine groep). U ziet Gunung Brinchang op 2032 meter. Vervolgens verkent u de Cameron Highlands. Langs de groen begroeide heuvels liggen verschillende theeplantages, maar ook bloemen-, groente- en fruitkwekerijen. Vooral de aardbeienboerderijen zijn erg populair. Bij de theefabriekjes leert u alles over het theeproces en vaak is het mogelijk om hier thee te proeven en te kopen.

Noot: transfers en excursies zijn vandaag in een klein internationaal gezelschap.

Noot: m.i.v. maart 2019 berekend het Pahang State of Forestry Department een extra toegangsfee voor Mossy Forest. Deze bedraagt MYR. 30 per persoon en betaald u ter plaatse.
Dag 6 Cameron Highlands - Belum Rainforest
Vandaag rijdt u met de huurauto verder naar Banding Island, ongeveer 4,5 uur rijden. Vanuit uw accommodatie heeft u een prachtig uitzicht over het Temenggor meer. Na aankomst is de rest van de dag ter vrije besteding. U verblijft in het Belum Rainforest Resort. Vanuit uw accommodatie worden diverse activiteiten georganiseerd waaraan u optioneel kunt deelnemen.
Dag 7 Belum Rainforest
Vandaag bezoekt u, in een internationaal gezelschap, een aboriginal nederzetting en maakt u een wandeling onder begeleiding van een gids. Tijdens de wandeling maakt u kans om de Rafflesia bloem te zien, de grootste solitaire bloem op aarde. Deze bloemen hebben soms een diameter van meer dan 100 cm. Een picknick lunch bij de waterval is inbegrepen. Na afloop wordt u terug naar uw accommodatie gebracht.
Dag 8 Belum Rainforest – Penang
Vandaag verlaat u het berggebied en rijdt u in zo'n 3 uur via Ipoh naar het eiland Penang. In Ipoh kunt u bijvoorbeeld de Ubudiah Moskee, het Paleis en het Taiping Museum bezoeken. Penang is middels een brug verbonden met het vasteland. Met een lengte van ongeveer 13,5 km behoort de brug tot één van de langste in Azië. U overnacht in Georgetown, een stad met een rijke historie. De rest van de dag is ter vrije besteding in de hoofdstad.
Dag 9 Penang
In de ochtend levert u de huurauto weer in. De rest van de dag is ter vrije besteding op Penang. U kunt bijvoorbeeld het bekende Ferringhi-strand bezoeken, maar wij raden aan nog even te wachten op Langkawi omdat de stranden hier veel mooier zijn. Bezoek bijvoorbeeld de batikfabriek waar u kunt zien hoe een gewoon katoenen stukje stof met de hand wordt omgevormd tot unieke echte batik.

Tip: het is ook leuk om te gaan fietsen in Georgetown, de hoofdstad van Penang en tweede stad van Maleisië. Sinds 2008 staat Georgetown op de Werelderfgoedlijst van UNESCO.
Dag 10 Penang - Kota Kinabalu
Vandaag heeft u een transfer naar de luchthaven van Penang. Hier vandaan vliegt u verder naar Kota Kinabalu op Maleisisch Borneo.Na aankomst op deze luchthaven wordt u verwelkomd door onze lokale vertegenwoordiging en aansluitend naar The Jesselton in het centrum gebracht. De rest van de avond is vrij te besteden. U kunt eventueel een wandeling door het centrum maken. U ziet gelijk dat Kota Kinabalu eigenlijk maar een kleine stad is waarbij diverse restaurants, marktjes, shopping malls en banken op loopafstand zijn. Kota Kinabalu, 'KK' door de lokale bewoners genoemd, is de hoofdstad van Sabah en heeft momenteel ongeveer 225.000 inwoners.
Dag 11 Kota Kinabalu - Sandakan - Selingan Island
Transfer naar de luchthaven van Kota Kinabalu waar u incheckt voor de binnenlandse vlucht naar Sandakan. Na aankomst wordt u naar de Sabah Park haven gebracht. Per motorboot vaart u vanaf hier, dwars over de Sulu Zee naar Selingan Island. Hier is de rest van de dag vrij te besteden aan het strand. Overnachting is in het Selingan Island guesthouse (eenvoudig). Na het diner is het wachten op de schildpadden die aan land komen om hun eitjes te leggen. Dit kan 19:00 zijn maar soms moet u ook wachten tot 24:00, houdt u daar a.u.b. rekening mee. Zo bestaat het avondprogramma uit het zien van de moeder schildpad die de eitjes op het eiland achterlaat, het begraven van deze eitjes in de ‘hatchery’ en het vrijlaten van pasgeboren schildpadjes in de zee. Uiteraard is dit programma onder voorbehoud maar het is vrijwel 100% zeker dat u hiervan getuige kunt zijn!

Noot: excursie naar Selingan is in een klein internationaal gezelschap.
Dag 12 Selingan Island - Sandakan - - Sepilok Orang Utan Centre
Per motorboot vaart u terug naar het vasteland. Vervolgens wordt u naar uw accommodatie gebracht. In de middag brengt u een bezoek aan het Sepilok Orang Utan Rehabilitation Centre. Hier worden verstoten en mishandelde orang-oetans opgevangen en geleerd om weer zelfstandig in de vrije natuur terug te keren. U loopt naar de voederplaats waar de orang oetans twee keer per dag te eten krijgen en u een grote kans heeft ze van dichtbij te aanschouwen!

Noot: vervoer en excursies zijn in een klein internationaal gezelschap.
Dag 13 Sepilok - Sukau / Bilit
Na het ontbijt reist u naar de grotten van Gomantong. U loopt dwars door de jungle waarbij er een kans is dat u wilde orang oetans tegenkomt! De grotten van Gomantong zijn zo’n 90 meter hoog en staan bekend om de vogelnestjes die hier drie keer per jaar worden verzameld. Deze nestjes kunnen meer dan 1000 euro opleveren! Verder ziet u hier vele vleermuizen families. Vervolgens wordt u afgezet aan de rivier vanwaar u naar de Bilit Adventure Lodge wordt gebracht. Hier kunt u genieten van de lunch (inbegrepen). In de middag maakt u een boottocht over de Kinabatangan Rivier. Doel van deze tocht is het zien van de Proboscis Monkey (de neusaap), maar verder leven er ook veel makaken, ijsvogels, krokodillen, slangen en kikkers. Deze dieren kunt u eenvoudig aan de waterkant vanuit uw bootje aanschouwen, een fantastische tocht!

Noot: transfers en excursies zijn in een klein internationaal gezelschap.
Dag 14 Sukau/ Bilit
Vandaag begint u de dag met een vroege rivier-cruise (06.00 uur). Daarna keert u terug naar uw accommodatie voor het ontbijt, waarna er een jungle trekking op het programma staat. Na de lunch bij uw lodge staat er wederom een rivier-cruise op het programma. U zult vandaag weer andere dieren tegen komen dan gisteren. In de avond kunt u optioneel deelnemen aan een night-safari. Met een deskundige ranger vertrekt u hierbij de jungle in, op zoek naar krokodillen, vogels en andere nachtdieren. Wederom zijn alle maaltijden inbegrepen.

Noot: transfers en excursies zijn vandaag in een klein internationaal gezelschap.
Dag 15 Sukau - Danum Valley
Na het ontbijt wordt de reis vervolgd naar het ongerepte en beschermde regenwoud van Danum Valley. U verblijft hier de komende twee nachten in de Borneo Rainforest Lodge, het eerste eco-vakantieoord van Zuidoost-Azië. Na de lunch gaat u een natuurwandeling maken met een gids. Ook beklimt u de Canopy Walkway (= "wandeling langs de boomtoppen"). 's Avonds krijgt u de kans om wilde dieren te spotten tijdens een night-safari (te voet of per jeep).

Noot: transfers en excursies zijn in een klein internationaal gezelschap.
Dag 16 Danum Valley - Lahad Datu - (Vliegreis op eigen gelegenheid)
Vandaag wordt u naar de luchthaven van Lahad Datu gebracht. Hier eindigt uw reis met PANGEA Travel.

Noot: PANGEA Travel kan ook uw internationale vlucht verzorgen.

Noot: De hotelkamer staat niet de gehele dag tot uw beschikking. Indien gewenst kunnen we een dagkamer voor u reserveren (de meerprijs is op aanvraag).
bekijk meer

Inclusief / exclusiefinklappen

De volgende zaken zijn inbegrepen en niet inbegrepen in deze reis.

Inbegrepen

 • lokale vliegreizen Kuala Lumpur - Kota Kinabalu - Sandakan/Lahad Datu - Kota Kinabalu - Kuala Lumpur
 • luchthavenbelasting en heffingen
 • airporttransfers
 • boottransfers
 • autohuur inclusief ongelimiteerde kilometers (op West-Maleisië)
 • genoemde excursies (zijn in klein internationaal gezelschap) met bijbehorende entreegelden
 • genoemde transfers op en vervoer tijdens excursies per auto met privéchauffeur/gids (Engelssprekend)
 • alle overnachtingen conform programma
 • maaltijden conform programma
 • alle services zoals genoemd in bovenstaand programma
 • uitgebreid informatiepakket met landeninfo, vouchers, e-tickets en hotellijst bij uw reisbescheiden
 • assistentie tijdens uw reis (24 uur per dag bereikbaar)
 • bijdrage Calamiteitenfonds: € 2,50 per boeking (per 9 personen)
 • boekingskosten: € 25 per boeking

Niet inbegrepen

 • internationale vliegreis (eventueel ook via PANGEA Travel te boeken)
 • bijkomende kosten autohuur (zie bijgevoegd document)
 • boottransfer Kuala Tahan - Mutiara Resort v.v.
 • evt. vroege incheck / late uitcheck
 • parkeer- en tolgelden
 • toeristenbelasting hotels MYR10 per kamer per nacht, ter plaatse te voldoen
 • lokale belasting in Penang MYR3 per kamer per nacht, ter plaatse te voldoen
 • fooien
 • reis- en annuleringsverzekering
bekijk meer

Prijsinklappen

Prijsindicatie: € 3.000 - € 3.500

Onze reizen worden geheel op uw wensen afgestemd. De invulling van de reis is hierdoor uniek en specifiek voor uw reisgezelschap. Bovenstaande prijs is per persoon, de exacte prijs is afhankelijk van:

 • aantal reizigers (deze prijsindicatie is o.b.v. twee personen samenreizend)
 • vertrekperiode (prijsindicatie is o.b.v. het laagseizoen)
 • invulling van de reis (u kunt de inhoud van de reis naar wens aanpassen)
 • categorie van accommodaties

We rekenen vrijblijvend de exacte reissom voor u uit. Uiteraard helpen we u graag met advies en met het samenstellen van uw persoonlijke reis, immers wij kennen de bestemming uit eigen ervaring. Klik hier voor onze contactgegevens en de reisspecialisten.

bekijk meer

Accommodatiesinklappen

Anggun Hotel - Kuala Lumpur
incl. ontbijt
Het Anggun is een erg fijn en kleinschalig 4* boutique hotel in Kuala Lumpur. Dit hotel met slechts 18 kamers rondom een patio, ligt in het centrum. Op slechts 10 minuten loopafstand vindt u het levendige Chinatown. Op het dakterras is een mooie spa waar u terecht kunt voor een ontspannende massage. Op de eerste etage kunt u genieten van uw ontbijt of een heerlijk drankje met uitzicht over omgeving. Wilt u tijdens uw verblijf in Kuala Lumpur genieten van persoonlijke service en de rust en vriendelijkheid van een klein hotel dan raden we het Anggun Boutique Hotel van harte aan.

Mutiara Taman Negara - Taman Negara
incl ontbijt
In het oudste nationale park van Maleisië ligt het eenvoudige Mutiara Taman Negara. Deze accommodatie is alleen per boot bereikbaar. U vaart er vanaf Kuala Tembiling in ongeveer drie uur heen. In totaal zijn er 103 kamers in verschillende categorieën. Wij raden de chalets aan. Voor gezinnen zijn er ook family chalets aanwezig. Vanuit het Mutiara Resort kunt u eenvoudig jungle excursies in Taman Negara plannen. De kamers zijn relatief basis en soms wat slecht onderhouden. De locatie waar u verblijft compenseert dit echter ruimschoots. Er is een restaurant en een bar aanwezig. Een zwembad vindt u hier bijvoorbeeld niet.

Strawberry Park Resort - Cameron Highlands
incl ontbijt
Als u een goed middenklasse hotel in de Cameron Highlands zoekt dan raden we het Strawberry Park Resort aan. Dit hotel heeft een heeft unieke ligging op een berg tussen de dorpjes Tanah Rata en Brinchang. Het is een grootschalig hotel met in totaal 230 kamers en appartementen. De studio rooms zijn ideaal voor koppels en de Fresno appartments raden we aan voor gezinnen. Hier zijn namelijk twee slaapkamers aanwezig. De kamers zijn groot en comfortabel ingericht. Het hotel beschikt over drie restaurants,een zwembad (binnen) en heeft tevens een sauna. We raden u een aan om een wandeling in de groene omgeving van Strawberry Park Resort te maken.

Belum Rainforest Resort - Banding Island
incl. ontbijt
Het Belum Rainforest Resort is volgens Pangea Travel de meest bijzondere en beste accommodatie op Banding Island. Het grootschalige hotel (106 kamers) is bereikbaar per brug. Alle kamers zijn minimalistisch qua design, modern en met gebruik van duurzame materialen ingericht. Het Beluw Rainforest Resort probeert in de kamers een connectie met het regenwoud voelbaar te maken, door veel gebruik van bijvoorbeeld bamboe. Dit zorgt voor een ontspannen sfeer en een lichte indeling. De accommodatie is geschikt voor reizigers die een vrij ongerepte jungle willen ervaren, maar daarbij iets luxer willen verblijven. Bij aankomst krijgt u desgewenst een film te zien over het regenwoud, de accommodatie en activiteiten om een goed beeld te krijgen van waar u gaat verblijven. Zoekt u verkoeling, dan biedt de erg mooie infinity pool uitkomst!

Noordin Mews - Penang
incl. ontbijt
Sfeervol en persoonlijk! Twee woorden die Noordin Mews op het lijf geschreven zijn. Dit kleinschalige boutique heritage hotel is gelegen in Georgetown, Penang. De 16 kamers en suites liggen in een u-vorm rondom het zwembad. Samen met de bijbehorende tuin vormt de binnenplaats een oase van rust. De inrichting van de kamers is gebaseerd op het Shanghai uit de jaren ’50, en dat is prachtig tot in de kleinste details doorgevoerd. Het personeel van Noordin Mews is erg vriendelijk en attent. Ze helpen u graag met het uitstippelen van een daguitstapje en hebben leuke tips voor restaurants in de omgeving. Bij het hotel zelf kan ook worden gegeten, maar de kaart is beperkt. De locatie van Noordin Mews is ietwat afgelegen, in een onopvallende straat. Toch bent u in ongeveer een kwartiertje lopen in het centrum van de stad. Tevens gaan er vanaf het nabij gelegen busstation gratis shuttlebussen. U kunt er natuurlijk ook altijd voor kiezen om u te laten vervoeren door een van de vele riksjafietsers.

The Jesselton - Kota Kinabalu
incl. ontbijt
The Jesselton is een kleinschalig boutique hotel met een koloniale uitstraling en erg vriendelijk personeel. Het hotel heeft slechts 32 kamers, verdeeld over drie verdiepingen. De kamers zijn in goede staat, wel zijn ze eenvoudig en hebben de badkamers een klein bad. Het hotel biedt geen overige faciliteiten. Het hotel ligt zeer centraal in het leuke centrum van Kota Kinabalu en op loopafstand van restaurants, bars en winkels. Voor het Jesselton hotel vindt iedere zondag de Gaya Street Sunday Market plaats. Wat ons betreft is deze lokale markt een bezoek zeker waard!

Selingan Island Guesthouse - Selingan Island
incl. alle maaltijden
Dit guesthouse is de enige accommodatie op Selingan Island. De 25 kamers, verdeeld over vier stenen bungalows, zijn klein en eenvoudig ingericht. Allen beschikken over een eigen badkamer, koud/warm water, airco en elektriciteit. Maaltijden zijn inbegrepen en worden geserveerd in de gezamenlijke ruimte. Uw verblijf staat in het teken van de schildpadden, verwacht geen sfeervol restaurant of andere faciliteiten op dit eiland. De locatie en ervaring zijn uniek!

Sepilok Jungle Resort - Sepilok
incl. ontbijt
Dit resort, midden in de natuur, ligt nabij het Orang Utan Rehabilitation centrum in Sepilok. De kamers zijn ruim en van alle gemakken voorzien. Overal is gebruik gemaakt van lokale materialen, zodat u ook echt ’t gevoel heeft zich in de jungle te bevinden. Via loopbruggen loopt u over het water naar het restaurant waar verse maaltijden te verkrijgen zijn. Opvallend is het zwembad, iets wat u weinig tegenkomt in dit gebied. Ook leuk zijn de foto’s van alle mogelijke dieren in Borneo, die u in de wandelgangen ziet hangen. Het personeel wil u hier alles over vertellen! Een ideaal hotel voor diegene die niet te veel luxe verwacht, niet in de grote stad wil verblijven en waarde hecht aan een zwembad.

Bilit Adventure Lodge - Bilit / Sukau (Kinabatangan rivier)
incl. alle maaltijden
De Bilit Adventure Lodge is een eenvoudige accommodatie, gelegen aan de oever van de Kinabatangan rivier in Borneo. Deze lodge is de ideale uitvalsbasis voor het verkennen van dit natuurgebied tijdens rivier cruises en jungle tochten. De kamers beschikken over airconditioning en hebben koud en warm water. Verwacht hier geen luxe maar wel een accommodatie die past in de omgeving en waar de sfeer goed is en het personeel erg vriendelijk. Wellicht heeft u geluk en ziet u zelfs olifanten!

Borneo Rainforest Lodge - Danum Valley
incl alle maaltijden
De Borneo Rainforest Lodge ligt, zoals de naam al doet vermoeden, midden in het primary regenwoud en aan de Danum rivier. Het is gelegen in Sabah’s oudste beschermde regenwoud, de Danum Valley Conservation Area. Een verblijf in deze lodge is een echte beleving, aangezien de lodge op twee uur rijden van de bewoonde wereld ligt. De Borneo Rainforest Lodge is bewust kleinschalig gehouden om zo iedere gast een unieke en persoonlijke jungle-ervaring aan te bieden. De 30 chalets zijn gebouwd op palen en via houten loopplanken met elkaar verbonden. De chalets zijn stijlvol ingericht en van alle gemakken voorzien. De 'deluxe kamers' hebben een ruim bad op de privé veranda met een prachtig uitzicht op de jungle of rivier. De chalets zijn geschikt voor twee tot drie personen. In het restaurant kunt u genieten van de Aziatische en westerse keuken.

bekijk meer
Vraag vrijblijvend een offerte aan »