Landinformatie Maleisië
Afdingen
Op markten en bij souvenirwinkels in Maleisië is het gebruikelijk om af te dingen. Een indicatie voor het gemiddelde percentage dat u van de vraagprijs af kan krijgen, is moeilijk te geven. Het gaat er om dat zowel de verkoper als de koper, u, tevreden bent. Als u een bod gedaan heeft en de verkoper gaat ermee akkoord, dan moet u het ook echt kopen. Het is beledigend om dan alsnog weg te lopen. Supermarkten en shoppingmalls hanteren vaste prijzen; hier kunt u niet afdingen.
Algemeen
Maleisië ligt in het zuidoosten van Azië. Het bestaat uit twee aparte delen, West-Maleisië en het Maleisisch schiereiland Borneo, gescheiden door de Zuid-Chinese Zee. De oppervlakte van Maleisië is 329.750 vierkante kilometer. Maleisië heeft een rijk koloniaal verleden. Het land was vroeger een gunstige strategische plek aan de Straat van Melaka. De plaats Malacca was in de 15de eeuw de belangrijkste haven in Zuidoost-Azië, waar handelaren uit het westen en oosten elkaar troffen. Inmiddels staat het historische centrum van zowel Malacca als van Georgetown (Penang) op de Werelderfgoedlijst van UNESCO. In Maleisië zijn er verschillende bevolkingsgroepen zoals Chinezen, Indiërs en de Maleise mensen. Maleisië heeft tevens een verbazend rijk dieren- en plantenleven. Er kan op veel plaatsen nog een goede indruk gekregen worden van het tropische regenwoud. In West-Maleisië ligt Taman Negara, een groot nationaal park dat in zijn huidige staat bewaard wordt. Vooral op Borneo is het goed mogelijk het oerwoud te ontdekken, zo bestaat Sabah zelfs voor 60% uit regenwoud.
Ambassade / Consulaten
Het adres van de Nederlandse Ambassade in Maleisië is:
7th Floor, South Block, The Ampwalk
218, Jalan Ampang
50480 Kuala Lumpur
tel: +60 (0)3 2168 6200
Nederlands Consulaat in Penang
202, Jalan Sultan Azlan Shah
11900 Bayan Lepas
Tel: +60 (0)4 647 3333
Nederlands Consulaat in Miri
Lot 381C, 1st Floor, South Yu Seng Road
98000 Miri, Sarawak
Tel: +60 (0)8 541 1612
Communicatie
De meeste accommodaties beschikken over een internetverbinding en (gratis) Wi-Fi. Hetzelfde geldt voor de toeristische restaurants. Wilt u met uw mobiele telefoon of vanuit het hotel bellen dan is dat erg duur. Voor de tarieven van mobiel bellen en internet kunt u contact opnemen met uw eigen provider of kijk op
www.bellen.com/bellen-buitenland/vanuit-tarieven. Is er geen Wi-Fi en wilt u wel graag altijd bereikbaar zijn, dan is het interessant en voordelig om een lokale SIM-kaart aan te schaffen of van tevoren een eSIM-abonnement af te sluiten.
Cultuur
In de religie bestaat een grote verscheidenheid, het grootste deel van de bevolking is moslim. Dit is duidelijk herkenbaar in het straatbeeld, veel vrouwen dragen hoofddoekjes en in de steden staan moskeeën. Het uittrekken van uw schoenen bij het bezoek aan een religieuze ruimte (moskee bijvoorbeeld) is een belangrijke etiquette in Maleisië. Tevens dient u zich correct te kleden.
Duurzaam reizen
Duurzaam toerisme is niets anders dan reizen waarbij rekening wordt gehouden met milieu, mensen, natuur en cultuur, zodat reizen in de toekomst ook nog goed mogelijk is. Met deze manier van reizen wordt het milieu en de natuur zo weinig mogelijk belast en heeft de lokale bevolking profijt van toerisme, zonder dat dit ten koste gaat van de reiservaring. U als reiziger speelt een belangrijke rol. U kunt al een verschil maken door te letten op uw reisgedrag en met respect om te gaan met de bestemming van uw keuze. Hier zijn enkele tips waar u rekening mee kunt houden tijdens de reis.
- Koop lokale producten: Geef kinderen geen pennen, ballonnen en speelgoed, zodat ze leren dat bedelen niet werkt. Mocht u iets willen geven, steun dan een lokaal project waar de gehele gemeenschap profijt van heeft. Koop iets ter plaatse zoals een souvenir of ga eten in restaurants van lokale eigenaren wat ten goede komt van de werkgelegenheid.
- Souvenirs: Let er op dat souvenirs niet zijn gemaakt van beschermde planten of dieren. Dit draagt bij aan het uitsterven van dergelijke soorten en de invoer van zulke souvenirs zijn verboden en strafbaar.
- Laat geen afval achter: Zwerfvuil is een ergernis op bestemmingen. Als u gaat wandelen in natuurgebieden, neem dan het afval mee en deponeer het in de dichtstbijzijnde prullenbak. Op zulke routes wordt er niet regelmatig schoongemaakt en het afval breekt maar langzaam af. Volg daarnaast ook enkel de wandelroutes om de flora en fauna te behouden.
- Fotografie: Vraag eerst om toestemming indien u graag een foto wilt maken van de lokale bevolking. Niet iedereen is ervan gediend om gefotografeerd te worden, bijvoorbeeld vanwege culturele, religieuze en persoonlijke redenen. Dit kan beledigend overkomen, dus laat u vooraf informeren en respecteer het als mensen liever niet gefotografeerd willen worden.
- Laat koraal intact: Als u gaat snorkelen of duiken, breek dan geen koraal af om als souvenir mee te nemen. Koraal is heel kwetsbaar en kan door aanraking snel afsterven.
- Fooien: De lonen in de meeste landen die we aanbieden liggen erg laag en zijn niet voldoende om van rond te komen. Vandaar dat er in de veel gevallen een fooi wordt verwacht. Indien u gaat onderhandelen op een lokale markt of winkel bepaal dan vooraf hoeveel u ergerns voor wilt betalen zodat u en de verkoper tevreden verder kunnen.
- Energie- en waterbesparing: Vergeet niet het licht, televisie en airconditioning uit te doen als u de hotelkamer verlaat. Gebruik daarnaast ook niet onnodig veel water. In de meeste aangeboden bestemmingen is dit een schaars goed.
Eten en drinken
U kunt in Maleisië erg gevarieerd eten. Vanwege de verschillende culturen zijn zowel de Maleise, Chinese als de Indiase keuken overal goed vertegenwoordigd. Voor weinig geld kunt u heerlijk en uitgebreid eten. Ook voor vegetariërs is er voldoende keus. Bij de eetstalletjes bent u nog veel goedkoper uit, voor een paar ringgit heeft u al een prima maaltijd met rijst of noodles met groente, vis of vlees. Houdt u er rekening mee dat de omloopsnelheid hoog dient te zijn. Bekende gerechten zijn Roti (plat brood met vulling), Ketupat (gekookte rijst in bananenbladeren), Satay (gekruid vlees op een stokje) en Laksa (soep van kokos en chili met vlees en groenten). In de hotels ligt het prijsniveau voor eten en drinken een stuk hoger. Ook als u niet van de Aziatische keuken houdt kunt u met name in de grotere steden ook zeker terecht in de internationale (keten) restaurants. De bekende fastfoodketens zijn ook in Maleisië op veel plaatsen te vinden. Koffie, thee en frisdrank is overal verkrijgbaar. Houdt er rekening mee dat alcohol niet overal wordt geschonken. Dit heeft te maken met het Islamitische geloof. Echter, op plaatsen waar veel toeristen komen is doorgaans alcohol verkrijgbaar.
Feestdagen
De volgende feestdagen worden ieder jaar gevierd. De data voor 2025 zijn:
- 01 januari - Nieuwjaarsdag
- 29 januari - Chinees Nieuwjaar
- 01 februari - Federale gebiedsdag
- 11 februari - Thaipusam (hindoeïstisch festival)
- 28 februari t/m 29 maart - Ramadan
- 17 maart - Nuzul Al Quran
- 30 & 31 maart - Hari Raya Aidilfitri (Suikerfeest)
- 01 mei - Dag van de Arbeid
- 12 mei - Wesak Day (geboorte van Boeddha)
- 01 juni - Verjaardag Koning Agong
- 07 juni - Hari Raya Haji (offerfeest)
- 26 juli- Awal Muharram (Islamitisch Nieuwjaar)
- 31 augustus - Onafhankelijkheidsdag
- 04 september - Verjaardag van de profeet Mohammed
- 16 september - Malaysia Day
- 20 oktober - Deepavali
- 25 december - Kerstmis
Veel openbare voorzieningen zijn op bovengenoemde feestdagen gesloten. Voor veel dagen geldt: valt de officiële feestdag op een zondag, dan wordt de eerst volgende werkdag een vrije dag.
De Ramadan begint in 2025 op 28 februari. Tijdens de Ramadan kan er gereisd worden in Islamitische landen, maar u dient dan wel rekening te houden met de gesteldheid van de bevolking. Winkels en musea zijn gewoon open. Banken en kantoren zijn veelal `s middags gesloten. De meeste restaurants zijn overdag gesloten, maar over het algemeen is het mogelijk om in de hotels wat te eten. Alcohol is tijdens de Ramadan moeilijker te verkrijgen. Het Suikerfeest (Id-Al-Fitr) zal uitgebreid rond 30 maart gevierd worden. U dient in deze week dan ook rekening te houden met enige drukte op de wegen.
Fooien
Het geven van fooien is niet verplicht maar wel gebruikelijk, vooral aan gidsen en de chauffeurs die u rondrijden- en varen. Het is een aanvulling op hun (vaak lage) inkomen. Lokale gidsen en chauffeurs hebben anders de neiging om hun salaris met allerlei commissies van souvenirwinkels en restaurants aan te vullen, wat uw excursieprogramma meestal niet ten goede komt. Het kan voorkomen dat uw gids op de eerste dag al een mooi verhaal houdt over het geven van fooien. Voor ons komt dat vaak ongepast over omdat we eerst een dienst willen ervaren en achteraf een fooi geven. Wanneer u uw begrip toont voor de vraag en eventueel vooraf een (klein) deel van de fooi geeft, zal dat zeker worden gewaardeerd door de gids of chauffeur. Tijdens een stadstour of tijdens een rondreis is een fooi van ca. MYR 10 (halve dag) - MYR 20 (hele dag) per persoon per dag (bij reizen met 2 personen) een goede richtlijn. Bellboys die in hotels uw koffer naar uw kamer dragen, stellen een fooi (ca. MYR 2 per koffer) zeer op prijs. Dit geldt ook voor kamermeisjes. Naast het geven van fooien moet u bij sommige bezienswaardigheden ook een 'camera fee' betalen indien u foto's wilt maken. In hotels en restaurants wordt een 10% Service Charge geheven. Een kleine fooi als blijk van waardering zal desondanks worden gewaardeerd. Uiteraard zijn deze bedragen afhankelijk van uw tevredenheid t.a.v. de geleverde diensten.
Geldzaken
De munteenheid in Maleisië is de Ringgit (MYR). Het heeft geen zin deze van te voren in Nederland te kopen. De koers is hier hoogst ongunstig. Buitenlandse valuta mag u onbeperkt in- en uitvoeren. Bij aankomst op de luchthaven kunt u echter meteen pinnen zodat u geen contant geld hoeft mee te nemen om bij aankomst te wisselen. Denk er aan om uw pinpas voor vertrek op werelddekking te zetten. Neemt u toch liever contant geld mee, dan kunt u dat wisselen bij de bank of bij de receptie van het hotel. Vrijwel alle grotere plaatsen in Maleisië hebben bankautomaten waar u met uw eigen pinpas contant geld kunt opnemen. Dit is vaak goedkoper dan met een creditcard geld op te nemen. Vrijwel alle hotels en de grotere winkels en restaurants accepteren de bekende internationale creditcards. Zie voor meer details de websites:
eurocard &
visa.
U kunt met uw creditcard ook in veel plaatsen contant geld opnemen via uw pincode. Dit kan bij de ATM's (Automatic Teller Machine) met het bijbehorende logo van uw creditcard. Bij een bank kunt u ook contant geld opnemen. U dient zich dan echter te kunnen legitimeren met uw paspoort.
De waarde van 10 Ringgit was in oktober 2024 ongeveer €2,17.
Geneesmiddelen
Indien u bepaalde geneesmiddelen regelmatig gebruikt, neemt u dan voldoende voorraad mee. Een Engelstalig recept kan eveneens nut hebben. Gebruikt u opiumhoudende medicijnen, dan dient u een in het Engels opgestelde doktersverklaring bij u te hebben.
Gezondheid
Voor reizen naar Maleisië wordt een aantal vaccinaties aanbevolen, zoals DTP, hepatitis A en buiktyfus. Voor sommige gebieden in Maleisië is het verstandig om maatregelen te treffen tegen malaria. Informeer altijd ruim voor vertrek, minimaal zes weken voor vertrek, bij uw lokale GGD of huisarts naar de meest actuele adviezen en inreisregels. Ook kunt u informatie inwinnen via de website van
Thuisvaccinatie.nl of telefonisch bij het Tropen Centrum AMC Amsterdam of KLM Health Services.
De opvattingen over hygiëne in Maleisië zijn anders dan in Nederland. Het is niet aan te raden om water uit de kraan te drinken. Mineraalwater kunt u kopen in de winkel. Let er wel op dat de flessen zijn verzegeld. Kijkt u ook uit met schelpdieren, rauwe groente, ijsblokjes en ongekookte melk. Mocht u onverhoopt toch ziek worden dan kunt u een arts raadplegen. De artsen in Maleisië zijn goed opgeleid en spreken goed Engels. Ook de voorzieningen in de ziekenhuizen zijn prima.
Gidsen
Tijdens uw rondreis door Maleisië reist u met een chauffeur die tevens het eerste aanspreekpunt is tijdens uw reis. Heeft u een verplaatsing per vliegtuig dan ontmoet u op de volgende bestemming een nieuwe chauffeur.
Bij een aantal bezienswaardigheden is er naast de chauffeur nog een lokale gids aanwezig die u informatie geeft. Vaak mogen alleen de lokale gidsen een rondleiding geven bij monumenten of bezienswaardigheden. Ook voor deze lokale gidsen geldt dat er een fooi wordt verwacht na hun dienstverlening (zie ‘fooien’).
Onze gidsen zijn goed opgeleid en geselecteerd op hun kennis en goede dienstverlening. In drukke tijden worden er soms extra gidsen ingehuurd. Hierdoor is het mogelijk dat de kwaliteit van de dienstverlening minder kan zijn dan u van ons mag verwachten. Op de dagen of dagdelen ter vrije besteding is er geen chauffeur / gids inbegrepen.
Noot: reist u per eigen huurauto dan is er uiteraard geen gids aanwezig. Uw aanspreekpunt is dan onze lokale vertegenwoordiging.
Grensdocumenten
Voor reizigers met de Nederlandse nationaliteit is voor Maleisië een paspoort vereist dat na afloop van de reis nog zes maanden geldig moet zijn. U heeft geen visum nodig.
Alle reizigers moeten hun Malaysia Digital Arrival Card (MDAC) drie dagen voor aankomst in Maleisië invullen. Bij aankomst bij de immigratiebalie moeten bezoekers zowel hun paspoort als de ingevulde MDAC aantonen. De registratie en indiening voor de MDAC kan worden gedaan via de website: https://imigresen-online.imi.gov.my/mdac/main?registerMain.
Bovenstaande gegevens kunnen tussentijds wijzigen en het is raadzaam deze te controleren op de website www.visuminternational.nl (algemene informatie visum). Reizigers die niet de Nederlandse nationaliteit hebben, kunnen ook op deze website terecht voor informatie.
Inchecken / uitchecken accommodatie
Volgens internationale standaard is incheck bij uw accommodatie mogelijk vanaf 14:00 uur. Uiteraard kunt u eerder aankomen om gebruik te maken van de faciliteiten. Afhankelijk van de kamerbezetting kan het mogelijk zijn, dat u eerder over uw kamer kunt beschikken. Op de dag van vertrek dient u de kamer doorgaans om 10:00 uur te verlaten. Wilt u langer gebruik maken van uw accommodatie, dan dient u dit vooraf af te stemmen met de receptie. Mogelijkheden en eventuele meerprijzen voor latere uitcheck zijn ook afhankelijk van de kamerbezetting.
Kleding
In het voorjaar en de zomer zijn lichte katoenen kleren gewenst. De soms brandende zon vereist bescherming; het tijdig een shirt of een blouse aantrekken en een zonnebrandmiddel gebruiken. In de regentijd heeft u meer plezier van een paraplu dan van een regenjas. De paraplu kan ook dienst doen als parasol. Toch is het handig altijd een poncho bij de hand te hebben. Voor het koele seizoen heeft u lichte, ruime en gemakkelijk zittende kleding nodig, maar ook een warmer kledingstuk voor de avond. Dit geldt ook wanneer u in een hoger gelegen gebied zoals de Cameron Highlands verblijft. Bij een bezoek aan de natuur/jungle wordt aangeraden om een lange broek te dragen in verband met insectenbeten. Speciaal voor de Mount Kinabalu trekking adviseren wij om handschoenen, een zaklamp, warme kleding en stevige wandelschoenen mee te nemen. Voor de jungle in Danum Valley en Bilit zijn bloedzuiger sokken aan te raden, deze kunt u bij vrijwel alle accommodaties huren of kopen. Voor een bezoek aan een tempel of moskee is bedekkende kleding (vrouwen) en een lange broek (mannen) doorgaans vereist.
Lokale vertrekbelasting
Bij vertrek uit Maleisië hoeft u geen vertrekbelasting te betalen.
Luchthavens
De belangrijkste luchthaven van Maleisië is Kuala Lumpur wat tevens de hoofdstad van het land is. Er zijn nog een aantal andere belangrijke luchthavens. Enkele hiervan zijn tevens vanaf Europa (via Kuala Lumpur) bereikbaar zoals Penang, Langkawi, Kuching, Kota Kinabalu en Sandakan.
Meenemen
- kopie paspoort & overige belangrijke papieren
- kleine reisapotheek
- telefoonnummer verzekeringsmaatschappij
- telefoonnummer creditcardmaatschappij
- creditcard (met pincode)
- internationaal bewijs van inentingen (gele boekje)
- internationaal rijbewijs (verkrijgbaar bij de ANWB) indien u zelf rijdt
- wc-papier voor in de toiletten onderweg en in restaurants
- anti-muggen stick, lotion of spay (zoals Deet)
- zaklamp per persoon, met name tijdens bezoek Taman Negara of ander natuurgebied
Reisboeken
Voor het bestellen van reisgidsen en wegenkaarten verwijzen wij u naar www.dezwerver.nl
Taal
De officiële taal in Maleisië is Bahasa Malaysia. U kunt zowel in West-Maleisië als op Borneo echter goed met Engels terecht.
Tijdsverschil
Het is in Maleisië tijdens onze zomertijd 6 uur later dan in Nederland en wanneer wij wintertijd hebben 7 uur.
Uitgaan
Het uitgaansleven in Maleisië is sterk afhankelijk van de plaats: Kuala Lumpur heeft een bruisend uitgaansleven, iets wat u aan de islamitische oostkust niet zult vinden. Hieronder een overzicht van de belangrijkste plaatsen. In Kuala Lumpur kunt u zich ’s avonds uitstekend vermaken. Er is een ruime keus aan clubs, cafés en discotheken en er zijn vele restaurants met alle denkbare keukens. Populair bij zowel toeristen als de lokale bevolking is de Bintang-walk met tal van cafés, restaurants en winkels. Op Langkawi bent u voor het avondleven aangewezen op uw hotel. Evenals in Penang heeft elk hotel wel een gezellige bar en sommige tevens een discotheek. In Pantai Cenang en Pantai Tengah, de bekendste stranden op Langkawi, zijn diverse kleine restaurants. De oostkust is het meest islamitische deel van Maleisië. U vindt er dan ook geen uitbundig uitgaansleven. Alcoholische dranken zijn alleen te verkrijgen in de Chinese restaurants en in de grote(re) hotels. In de steden zijn vele restaurants en eetstalletjes. De strandhotels hebben vaak meerdere restaurants, een bar en soms ook een discotheek. Op Borneo zijn Kuching en Kota Kinabalu de gezelligste steden qua uitgaan. Er zijn verschillende bars maar ook de hotels hebben iets te bieden. Zo vindt u in het Hilton Hotel (Kuching) en het Hyatt Regency Hotel (Kota Kinabalu) een populaire discotheek.
Veiligheid
Maleisië is over het algemeen een veilig land te noemen. Wel dient u, net zoals in vele andere landen, altijd bedacht te zijn op zakkenrollers en dieven. Uw waardevolle spullen kunt u het beste opbergen in het kluisje van het hotel waar u verblijft. Stop uw waardevolle spullen ook altijd in uw handbagage en niet in uw koffers.
Verlies en diefstal
Bewaar uw belangrijke documenten (indien aanwezig) in een kluisje op uw kamer. Neem uw paspoort alleen mee uit de accommodatie indien dit noodzakelijk is. Wanneer in een accommodatie iets van u gestolen is, waarschuw dan de hotel (duty)manager. Bent u niet tevreden over de afhandeling, schakel dan alsnog de politie in. Indien er buiten de accommodatie iets van u is gestolen, dient u aangifte te doen bij de politie en een verklaring te vragen, waarin de aangifte wordt bevestigd. Hiermee kunt u zich na terugkomst tot uw verzekeringsmaatschappij wenden. Meld verlies of diefstal van uw creditcard/betaalpas onmiddellijk bij uw bank, dit kan meestal online. Uw pas wordt dan direct geblokkeerd, zodat anderen er geen misbruik van kunnen maken. Indien u uw paspoort verliest of deze gestolen is, meld het verlies zo snel mogelijk bij de plaatselijke politie. Dit voorkomt dat iemand misbruik maakt van uw document. Hierna kunt u een nieuw paspoort of een nooddocument aanvragen. Dit doet u bij de Nederlandse ambassade of het consulaat.
Vervoer
Het openbaar vervoer is goed georganiseerd. In de steden kunt u makkelijk taxi’s verkrijgen. Deze zijn relatief goedkoop. Zorgt u er echter voor dat, bijvoorbeeld in Kuala Lumpur, de meter aanstaat. In andere steden hebben de taxi’s gewoonlijk geen meter. U dient van tevoren een prijs af te spreken. In plaatsen als Penang en Langkawi liggen de prijzen over het algemeen vast. Op diverse luchthavens zijn ook taxi-balie’s waar u tegen een vaste prijs een taxi kunt regelen. De budget-taxi’s zijn het goedkoopst. Maleisië heeft een uitstekend netwerk van buslijnen en ook het spoorwegnetwerk is goed. Daarnaast zijn er ook talloze binnenlandse vluchtverbindingen naar alle uithoeken van het land. De vele kilometers snelwegen, maar ook de lokale wegen zijn praktisch overal goed. Vrijwel alle wegen zijn voorzien van een prima bewegwijzering en u vindt er ook voldoende wegrestaurants, uiteraard met de lokale keuken. West-Maleisië leent zich dan ook uitstekend voor een self-drive vakantie, op Borneo is dit vanwege de beperkte wegwijzering soms lastiger. Let u er wel op dat in Maleisië links wordt gereden.
Voltage
De netspanning is 220/230 volt. De in Nederland gangbare tweepolige stekkers passen (meestal) niet op de stopcontacten in de hotelkamers. Neem daarom voor de zekerheid een adapter mee voor een wandcontactdoos voor 3 pennen (Engelse stekker).