Menu

Borneo & West-Maleisië rondreis

Voor diegenen die zowel Maleisisch Borneo als West-Maleisië willen bezoeken, hebben wij deze complete rondreis samengesteld. En met succes; vele enthousiaste reizigers gingen u voor! Samen met een privéchauffeur maakt u kennis met een Iban-stam, orang oetans en het Bako National Park in Sarawak. In West-Maleisië staat een bezoek aan de Cameron Highlands en de wereldstad Kuala Lumpur centraal. Op de tropische eilanden Pangkor en Langkawi kunt u heerlijk ontspannen aan het strand maar ook fantastische duiken maken. Een bezoek aan het bounty-eilandje Pulau Payar is een echte aanrader!

Reisduur: 16 dagen

Kuala Lumpur - Kuching - Bako National Park - Batang Ai - Kuala Lumpur - Cameron Highlands - Pangkor Island - Penang - Langkawi

Vraag vrijblijvend een offerte aan »

Reisroute: Borneo & West-Maleisië rondreis inklappen

Waarom deze reis?inklappen

 • U bezoekt zowel Borneo als West-Maleisië tijdens deze combinatiereis.
 • Op Borneo regelen we privévoer inclusief gids en zijn alle excursies inclusief.
 • Op West-Maleisië kunt u kiezen of u per auto met chauffeur of met eigen huurauto reist.
 • We selecteren bewust zoveel mogelijk kleinschalige hotels met een goede prijs/kwaliteitverhouding, zodat de reis betaalbaar blijft.
bekijk meer

Dag tot daginklappen

Baby Orang Oetan in Sepilok - Maleisië - foto: Canva
Dag 1 (Vliegreis op eigen gelegenheid) - Kuching
Vandaag start uw reis met PANGEA Travel. Na aankomst op de luchthaven van Kuching wordt u verwelkomd door onze lokale vertegenwoordiging en naar uw hotel gebracht. De rest van de dag is ter vrije besteding zodat u even kunt bijkomen van de vliegreis. Het Maleise woord voor kat is Kuching, dat tevens het symbool voor de stad is. In Kuching ziet u dan ook diverse beelden van katten. Kuching is een gezellige stad met grote parken en een leuke boulevard langs de Sarawak Rivier. Hier liggen verschillende eetgelegenheden en winkeltjes. Bezienswaardigheden zijn het Sarawak museum, Fort Margherita, verschillende tempels, de staatsmoskee en de residentie Istana.

Tip: voor heerlijke verse vis raden wij u Top Spot Food Court aan. Bovenop een parkeergarage treft u diverse stands die voor goede prijzen de vis bereiden zoals u dit wenst. Verwacht geen sfeervol restaurant, u komt hier voor het goede lokale eten en een leuke ervaring!

Noot: eventueel kan PANGEA Travel ook uw internationale vlucht verzorgen.
Dag 2 Kuching - Bako National Park - Kuching
Na het ontbijt vertrekt u naar het schitterende Bako National Park voor een bezoek. Vanuit Kuching is het ongeveer een half uur rijden naar het dorpje Kampung Bako. Vanuit hier vaart u met een boot naar de ingang van het park. Ondanks het kleine oppervlak van slechts 2727 ha, is Bako een van de meeste interessante parken op Sarawak. Het aan zee grenzende natuurgebied heeft prachtige baaien, steile zandsteenrotsen en een unieke flora en fauna. U verblijft de gehele dag in het park. Tijdens een wandeling krijgt u een goede eerste indruk van het regenwoud op Borneo. Met een beetje geluk ziet u baardzwijnen, neusapen, makaken en enorme varanen. Andere dieren die in het park voorkomen zijn eekhoorns, herten, slangen en verschillende vogelsoorten. De lunch is tijdens het bezoek inbegrepen. Aan het einde van de dag reist u weer terug naar Kuching waar u overnacht.

Noot: indien gewenst kunnen we ook een overnachting in een lodge in het National Park reserveren. Een groot voordeel is dat u dan meer tijd in het park kunt besteden en morgenochtend ook nog een wandeling kunt maken. Het nadeel is dat de kwaliteit van de lodge te wensen over laat; bereidt u zich voor op een zeer eenvoudige kamer.
Dag 3 Kuching - Batang Ai
Vanuit Kuching reist u in ongeveer vijf uur per auto met privéchauffeur naar Batang Ai. Onderweg brengt u een bezoek aan het Orang Utan Semonggoh Centre. Hier worden verstoten en mishandelde orang-oetans opgevangen en begeleid om weer zelfstandig verder te leven in de jungle. De apen worden dagelijks om 09.00 uur en 15.00 uur gevoerd. Dit is de kans om de apen van dichtbij te zien en ze te fotograferen. Bij het opvangcentrum liggen ook diverse botanische tuinen. Onderweg naar Batang Ai kan er naar wens gestopt worden voor het maken van foto’s, een bezoek aan een markt (voor o.a. het kopen van cadeautjes voor de Iban-stam) of bijvoorbeeld een peperplantage. U verblijft in het Batang Ai Longhouse Resort dat prachtig is gelegen op een eiland in het Batang Ai meer. De accommodatie is uitsluitend per boot bereikbaar. Na aankomst is de rest van de dag ter vrije besteding. Ontspan bij het zwembad of verken de tropische omgeving te voet. Bij helder weer is de zonsondergang hier prachtig.

Noot: Het is ook mogelijk om in een (zeer eenvoudig) guesthouse bij de Iban te overnachten. Vraag gerust naar de mogelijkheden en prijzen. 
Dag 4 Batang Ai
Vandaag maakt u kennis met een lokale Iban-stam, de grootste stam in Sarawak. Vroeger deden zij aan koppensnellen. Per perahu, een kleine smalle boot, vaart u over de Lemanyak rivier naar de longhouse van de Ibans. Onderweg kunt u genieten van de tropische begroeiing en het leven langs de oever van de rivier. U brengt een bezoek aan de longhouse, een erg leuke ervaring! In deze longhouse woont vaak een hele dorpsgemeenschap. De oudere mannen van de gemeenschap hebben vaak ‘versieringen’ in de vorm van tatoeages. Het is gebruikelijk dat u kleine cadeautjes meeneemt voor de familieleden. Na een lunch (inbegrepen) en het bijwonen van een lokale dans vaart u terug naar uw accommodatie. Aan het einde van de middag maakt u een wandeling door de jungle bij uw accommodatie (op indeling met andere reizigers).
Dag 5 Batang Ai - Kuching - Kuala Lumpur
Vandaag vaart u terug naar het vaste land. Uw privéchauffeur wacht u hier op en brengt u terug naar de luchthaven van Kuching. U checkt in voor de binnenlandse vlucht naar Kuala Lumpur (inclusief) waar u wordt verwelkomd door onze lokale vertegenwoordiging. Aansluitend volgt transfer naar het hotel in het centrum. De rest van de dag is ter vrije besteding zodat u de stad alvast op eigen gelegenheid kunt verkennen.

Tip:'s avonds is een bezoek aan Petaling Street een aanrader. Hier vindt u vele kraampjes met (namaak) merkkleding, terrassen en eetstalletjes. Deze plek staat bekend om de hoge kwaliteit van het eten dat er verkocht wordt op straat.
Dag 6 Kuala Lumpur
Samen met uw privéchauffeur bezoekt u vandaag de hoogtepunten van Kuala Lumpur, de hoofdstad van Maleisië. U ziet hierbij o.a. Istana Negara (het paleis van de koning), de kleurrijke Chinese tempel Thean Hou, het Nationale Monument (gemaakt ter nagedachtenis aan de soldaten die de vrijheidsstrijd naar onafhankelijk Maleisië niet hebben overleefd), de Nationale Moskee (elke vrijdag komen hier 10.000 moslims samen om te bidden) en het oude treinstation (gebouwd in 1911). Onderweg vangt u ook een glimp op van de Twin Towers (een van de grootste torens van de wereld), Merdeka Square (onafhankelijkheidsplein) en de Sultan Abdul Samad Building (hooggerechtshof). Ook een bezoek aan de Batu Caves, gelegen op ca. een uur rijden van Kuala Lumpur, staan vandaag op het programma. Bij aankomst wordt u begroet door de vele apen, die uit zijn op voedsel. De Batu Caves zijn in 1892 ontdekt en worden sindsdien als actieve Hindoetempel gebruikt. Via een trap met 272 treden bereikt u de hoofdgrot, vanwaar u een prachtig uitzicht heeft. Na de stadstour is de rest van de dag ter vrije besteding.

Tip: een bijzonder restaurant is 'Precious Old China', met authentieke lokale gerechten. U vindt dit restaurant in de Central Market (1e verdieping).
Dag 7 Kuala Lumpur - Cameron Highlands
Vandaag reist u in zo'n vier uur naar de Cameron Highlands. Dit koele berggebied, gelegen op een hoogte variërend van 1500 tot 1800 meter, heeft een aangenaam klimaat. Onderweg bezoekt u een waterval, een Aboriginal dorp en een theeplantage. Bij een theefabriekje leert u alles over het theeproces en vaak is het mogelijk om hier thee te proeven en te kopen. Tussen de groen begroeide heuvels en theeplantages liggen ook bloemen-, groente- en fruitkwekerijen. Vooral de aardbeienboerderijen zijn erg populair. Optioneel kunt u ook een van deze kwekerijen bezoeken.
Dag 8 Cameron Highlands - Pangkor Island
Vandaag wordt u naar de haven van Lumut gebracht vanwaar u per ferry naar Pangkor Island vaart. Na aankomst een transfer naar het resort op dit eiland met haar exotische vogels, hagelwitte zandstranden en schitterende baaien. Het resort beschikt onder andere over een zwembad en een spa. Na aankomst is de rest van de dag vrij te besteden.

Tip: Als u niet zo'n strandliefhebber bent kunnen we de reis ook aanpassen en in plaats van verblijf op Pangkor bijvoorbeeld Belum Rainforest aanrader aan de natuurliefhebber of is een langer verblijf op Penang voor meer cultuur aan te raden.
Dag 9 Pangkor Island
Dag ter vrije besteding. Pangkor heeft een aantal zeer mooie baaien waar u heerlijk kunt zwemmen. Of verken het eiland per taxi en geniet van de oude geschiedenis, waar ook Nederland nog een rol in heeft meegespeeld. Aan de oostkant zult u vooral vissersdorpjes vinden. Vanuit het resort worden diverse excursies georganiseerd zoals vissen, snorkelen bij Giam of Mentagor Island, waterskiën of u kunt een tocht maken met een catamaran.
Dag 10 Pangkor Island - Penang - Georgetown
Na het ontbijt gaat u per ferry terug naar Lumut. Vanhier gaat u op weg naar het eiland Penang. Penang is middels een brug verbonden met het vasteland. Met een lengte van ongeveer 13,5 km behoort de brug tot één van de langste in Azië. U overnacht in Georgetown, een stad met een rijke historie. De rest van de dag is ter vrije besteding in de hoofdstad. U verblijft in Noordin Mews. Dit kleinschalige boutique heritage hotel is gelegen in het centrum van Georgetown. De 16 kamers en suites liggen in een u-vorm rondom het zwembad. Geniet vanavond van een lokaal diner in een van de vele restaurants die Georgetown rijk is of geniet van echt 'street food 'bij een van de vele stalletjes aan Chulia Street. 
Dag 11 Penang
Deze ochtend levert u de auto in bij uw accommodatie. De dag is ter vrije besteding op Penang. Erg mooi is het bekende Ferringhi-strand en de batikfabriek waar u kunt zien hoe een gewoon katoenen stukje stof met de hand wordt omgevormd tot unieke echte batik. Andere bezienswaardigheden zijn de St. George’s Church, de Sri Mariamman Tempel, de Boeddhistische tempel Kek Lok Si en het Penang museum. Een excursie naar Penang Hill is ook erg leuk. Een trein brengt u naar de top van de heuvel vanwaar u een mooi uitzicht heeft.

Tip: het is ook leuk om te gaan fietsen in Georgetown, de hoofdstad van Penang en tweede stad van Maleisië. Sinds 2008 staat Georgetown op de Werelderfgoedlijst van UNESCO.
De laatste jaren is Georgetown extra bekend geworden vanwege de street art die er door de stad te vinden is. U kunt een excursie boeken langs alle street art, maar deze ook makkelijk zelf bezoeken. Vraag in uw hotel naar een kaartje van de stad waar de belangrijkste werken op te vinden zijn.
Dag 12 Penang - Langkawi
Na een vroeg ontbijt volgt transfer naar de Swettenham pier in Georgetown. Hier gaat u aan boord van de ferry die u, in ca. tweeënhalf uur varen, naar het schitterende eiland Langkawi brengt. De archipel bestaat uit 99 eilanden waarvan er slecht drie bewoond zijn. U verblijft de komende nachten op het hoofdeiland dat tevens de naam van de Archipel heeft. Het eiland is ideaal voor strand- en natuurliefhebbers. Prachtige baaien, kliffen, glooiende heuvels en de tropische begroeiing zorgen voor een prachtig landschap. Op het eiland leven diverse vogel- en vlindersoorten. Na aankomst wordt u naar uw hotel gebracht waar de rest van de dag vrij te besteden is.
Dag 13 Langkawi
Dag ter vrije besteding op Langkawi. Het eiland biedt volop mogelijkheden voor een ontspannen verblijf. U kunt u genieten van de zon, zee en het prachtige strand maar er zijn ook voldoende excursiemogelijkheden. Op Langkawi liggen een aantal grotten die een bezoek waard zijn. Enkele grotten, waaronder Gua Kelewar en Gua Buaya zijn uitsluitend per boot bereikbaar. Vanuit Oriental Village gaat er een kabelbaan over het regenwoud naar de top van een heuvel. Hier liggen twee platforms vanwaar u een prachtig uitzicht heeft over de zee van Andaman. Winkelliefhebbers kunnen terecht in Kuah, de hoofdstad van het eiland. Sinds de regering van Maleisië het eiland een toeristische status heeft gegeven zijn de winkels tax-free. Naast de vele kleine winkels liggen er ook enkele grote winkelcentra in de stad.
Dag 14 Langkawi
Dag ter vrije besteding. Langkawi is ook bekend om de onderwaterwereld en de fantastische duik- en snorkelmogelijkheden. Vooral een excursie naar het bounty-eilandje Pulau Payar, 30 kilometer ten zuiden van Langkawi, biedt goede mogelijkheden. Vanaf de Kuah Jetty is het ongeveer een uur varen naar het Pulau Payar Marine Park, waar u kleurrijke koralen en verschillende soorten vissen kunt waarnemen. Bezoekers kunnen met geluk ook kleine haaitjes voeren. Voor diegene die niet duiken of snorkelen is er een onderwater observatorium.
Dag 15 Langkawi
Dag ter vrije besteding op het prachtige zandstrand van Langkawi. Vanuit de diverse strandaccommodaties kunt u optioneel deelnemen aan verschillende activiteiten op het water waaronder kanoenen, vissen, windsurfen en zeilen. Wilt u het eiland verder verkennen dan kunt u bijvoorbeeld een bezoek brengen aan Telagah Tujuh, ook wel de ‘seven wells’ genoemd. De waterval heeft hier zeven natuurlijke zwembaden gevormd. De waterval en de prachtige omgeving zijn geliefd bij menig natuurliefhebber. Andere bezienswaardigheden op het eiland zijn de hoogste berg van Langkawi; de Gunung Raya en het eilandje Pulau Singa Besar waar apen, leguanen en herten te zien zijn.
Dag 16 Langkawi - (Vliegreis op eigen gelegenheid)
Afhankelijk van uw vlucht heeft u mogelijk nog vrije tijd op Langkawi. Daarna volgt de transfer naar de luchthaven van Langkawi, hier eindigt uw reis met PANGEA Travel.

Noot: eventueel kan PANGEA Travel ook uw internationale vlucht verzorgen.

Noot: De hotelkamer in het resort staat niet de gehele dag tot uw beschikking. Indien gewenst kunnen we een dagkamer voor u reserveren (de meerprijs is op aanvraag).
bekijk meer

Inclusief / exclusiefinklappen

De volgende zaken zijn inbegrepen en niet inbegrepen in deze reis.

Inbegrepen

 • lokale vliegreis Kuching - Kuala Lumpur
 • luchthavenbelasting en heffingen
 • genoemde transfers en vervoer tijdens excursies per auto met privéchauffeur (tevens gids)
 • boottransfers Batang Ai, Pangkor Island & Penang - Langkawi
 • alle overnachtingen conform programma
 • maaltijden conform programma
 • alle services zoals genoemd in bovenstaand programma
 • genoemde excursies met bijbehorende entreegelden
 • uitgebreid informatiepakket met landeninfo, vouchers, e-tickets en hotellijst bij uw reisbescheiden
 • assistentie tijdens uw reis (24 uur per dag bereikbaar)
 • bijdrage SGR: € 5 per persoon
 • bijdrage Calamiteitenfonds: € 2,50 per boeking (per 9 personen)
 • boekingskosten: € 25 per boeking

Niet inbegrepen

 • internationale vliegreis (eventueel ook via PANGEA Travel te boeken)
 • overige excursies & entreegelden
 • fooien & camera fees
 • toeristenbelasting hotels MYR10 per kamer per nacht, terplaatse te voldoen
 • lokale belasting in Penang en Langkawi MYR3 – MYR5 per kamer per nacht, ter plaatse te voldoen
 • evt. vroege incheck / late uitcheck
 • reis- en annuleringsverzekering
bekijk meer

Prijsinklappen

Prijsindicatie: € 1.500 - € 2.000

Onze reizen worden geheel op uw wensen afgestemd. De invulling van de reis is hierdoor uniek en specifiek voor uw reisgezelschap. Bovenstaande prijs is per persoon, de exacte prijs is afhankelijk van:

 • aantal reizigers (deze prijsindicatie is o.b.v. twee personen samenreizend)
 • vertrekperiode (prijsindicatie is o.b.v. het laagseizoen)
 • invulling van de reis (u kunt de inhoud van de reis naar wens aanpassen)
 • categorie van accommodaties

We rekenen vrijblijvend de exacte reissom voor u uit. Uiteraard helpen we u graag met advies en met het samenstellen van uw persoonlijke reis, immers wij kennen de bestemming uit eigen ervaring. Bekijk onze contactgegevens en reisspecialisten.

bekijk meer

Accommodatiesinklappen

The Limetree Hotel - Kuching
Het LimeTree hotel is een goed driesterrenhotel nabij het centrum van Kuching. De kamers zijn prima ingericht en voorzien van alle faciliteiten die u mag verwachten van een stadshotel. Het hotel is relatief jong en daarom ziet alles er nog fris en nieuw uit. Op de vierde verdieping beschikt het Limetree Hotel over een rooftop bar. Hier kunt u gedurende uw verblijf terecht voor een gratis welkomstdrankje, om tegelijkertijd te genieten van het fraaie uitzicht over de stad. Het ontbijt vindt plaats in buffetvorm en wordt geserveerd in het gedeelte van de lobby. Het hotel is gelegen op een relatief drukke kruising maar daar heeft u in de kamers niet veel last van. Vanuit het LimeTree hotel loopt u in ongeveer vijf minuten naar de Sarawak Rivier en de levendige ‘boulevard’. Aan de achterzijde van het LimeTree hotel bevindt zich het relatief rustige Chinatown. Al met al is het LimeTree hotel een net en prima stadshotel en een goede uitvalsbasis voor een bezoek aan Kuching en omgeving.

Aiman Batang Ai Resort & Retreat - Batang Ai
Het Aiman Batang Ai Resort is gelegen op een eiland in het Batang Ai meer. Vanuit het resort heeft u prachtig uitzicht op het meer en de zonsondergang is er fantastisch. De 100 kamers zijn in longhouse stijl, waarbij veel hout gebruikt is. Er zijn ook suites met twee verdiepingen die heel geschikt zijn voor gezinnen. Het resort past erg goed in de omgeving. Het heeft een restaurant met een wisselend menu en er worden regelmatig barbecues georganiseerd. Verder is er een zwembad aanwezig waar u kunt relaxen na een dag in het Batang Ai National Park en bezoek aan de Iban stammen.

Anggun Hotel - Kuala Lumpur
Het Anggun is een erg fijn en kleinschalig 4* boutique hotel in Kuala Lumpur. Dit hotel met slechts 18 kamers rondom een patio, ligt in het centrum. Op slechts 10 minuten loopafstand vindt u het levendige Chinatown. Op het dakterras is een mooie spa waar u terecht kunt voor een ontspannende massage. Op de eerste etage kunt u genieten van uw ontbijt of een heerlijk drankje met uitzicht over omgeving. Wilt u tijdens uw verblijf in Kuala Lumpur genieten van persoonlijke service en de rust en vriendelijkheid van een klein hotel dan raden we het Anggun Boutique Hotel van harte aan.

Strawberry Park Resort - Cameron Highlands
Als u een goed middenklasse hotel in de Cameron Highlands zoekt dan raden we het Strawberry Park Resort aan. Dit hotel heeft een heeft unieke ligging op een berg tussen de dorpjes Tanah Rata en Brinchang. Het is een grootschalig hotel met in totaal 230 kamers en appartementen. De studio rooms zijn ideaal voor koppels en de Fresno appartments raden we aan voor gezinnen. Hier zijn namelijk twee slaapkamers aanwezig. De kamers zijn groot en comfortabel ingericht. Het hotel beschikt over drie restaurants,een zwembad (binnen) en heeft tevens een sauna. We raden u een aan om een wandeling in de groene omgeving van Strawberry Park Resort te maken.

Pangkor Sandy Beach Resort - Pangkor Island
Is Pangkor Palau alleen maar een bestemming om te genieten van zon, zee en strand? Nee hoor! Vanaf het Pangkor Sandy Beach Resort kunt u verschillende optionele activiteiten ondernemen zoals snorkelen, kanoën, kajakken, vissen, fietsen en jungle trekkingen. Dit middenklasse resort ligt vlakbij een groot zandstrand in het zuidwesten van het eiland. De accommodatie oogt wat eenvoudig, maar uit eigen ervaring kunnen we u vertellen dat u tijdens uw verblijf weinig gebruik zult maken van de kamer. Bovendien is het belangrijkste dat de kamers schoon en netjes zijn, en dat is het zeker. De chalet (drie stuks) is het leukste kamertype. Deze hebben uitzicht op het strand en u beschikt over een eigen terras.
 

Noordin Mews - Penang
Sfeervol en persoonlijk! Twee woorden die Noordin Mews op het lijf geschreven zijn. Dit kleinschalige boutique heritage hotel is gelegen in Georgetown, Penang. De 16 kamers en suites liggen in een u-vorm rondom het zwembad. Samen met de bijbehorende tuin vormt de binnenplaats een oase van rust. De inrichting van de kamers is gebaseerd op het Shanghai uit de jaren ’50, en dat is prachtig tot in de kleinste details doorgevoerd. Het personeel van Noordin Mews is erg vriendelijk en attent. Ze helpen u graag met het uitstippelen van een daguitstapje en hebben leuke tips voor restaurants in de omgeving. Bij het hotel zelf kan ook worden gegeten, maar de kaart is beperkt. De locatie van Noordin Mews is ietwat afgelegen, in een onopvallende straat. Toch bent u in ongeveer een kwartiertje lopen in het centrum van de stad. Tevens gaan er vanaf het nabij gelegen busstation gratis shuttlebussen. U kunt er natuurlijk ook altijd voor kiezen om u te laten vervoeren door een van de vele riksjafietsers.

Holiday Villa Beach Resort en Spa Langkawi - Langkawi
Met een ligging aan één van de mooiste stranden van Langkawi, is het middenklasse Holiday Villa Beach Resort & Spa de perfecte plaats om te relaxen en te genieten van de zon. De tuin is zodanig aangelegd, dat u hier overal wordt omgeven door groen. In het midden van de tuin vindt u twee grote zwembaden, vanwaar u uitkijkt op het strand en de helderblauwe zee. Vanaf dat strand heeft u weer een schitterend uitzicht op het eiland Pulau Tepor dat voor de kust ligt. De Superior, Deluxe en Suite kamers bieden een uitzicht op de tuin, op het zwembad of op de zee en het strand. Het lijkt zelfs alsof de tuin binnen verder groeit, met de grote verscheidenheid aan planten die u hier terugvindt.

bekijk meer
Vraag vrijblijvend een offerte aan »