Menu
Vanwege het coronavirus hanteren wij tijdelijk versoepelde annuleringsvoorwaarden.
Tot 30 dagen voor vertrek kosteloos annuleren.
Meer info

Borneo Jungle & Strand

De meest complete individuele rondreis door Maleisisch Borneo vindt u hier! Alle hoogtepunten komen aan bod waarbij vooral de indrukwekkende natuur centraal staat. In de provincie Sarawak bezoekt u de Iban-stammen en het Bako National Park. In Sabah staat o.a. het Orang Utan Reservaat van Sepilok, de neusapen in Sukau en de schildpadden op Selingan Island op het programma. Ook kunt u genieten van de fantastische natuur in het Kinabalu Park en Lankayan Island met haar prachtige onderwaterwereld.

Reisduur: 17 dagen

Kuala Lumpur - Kuching - Batang Ai - Kota Kinabalu - Sandakan - Selingan Island - Sukau - Sepilok - Lankayan Island

Vraag vrijblijvend een offerte aan »

Reisroute: Borneo Jungle & Strand inklappen

Waarom deze reis?inklappen

 • U reist in 17 dagen zowel naar Sarawak als Sabah.
 • Het is een zeer complete reis met veel onderdelen reeds inclusief in de reissom zoals privévervoer, begeleiding door een Engelssprekende gids, excursies en entreegelden.
 • Verblijf is afwisselend in middenklasse en luxe hotels.
 • Verblijf op Langkayan Island is zeker een hoogtepunt als u van bounty eilanden houdt. U kunt hier perfect snorkelen en duiken.
 • Lokale vluchten verzorgen we per Malaysia Airlines.
bekijk meer

Dag tot daginklappen

Staatsmoskee in Kuching - zonsondergang - Sarawak - Maleisië - foto: unsplash
Dag 1 (Vliegreis op eigen gelegenheid) - Kuching
Vandaag start uw reis met PANGEA Travel. Na aankomst op de luchthaven wordt u verwelkomd door onze lokale vertegenwoordiging en naar uw hotel gebracht. De rest van de dag is ter vrije besteding zodat u kunt bijkomen van de vliegreis. Kuching is het Maleisische woord voor kat, dat tevens het symbool voor de stad is. In de stad ziet u dan ook diverse beelden van katten. Kuching is een gezellige stad met grote parken en een leuke boulevard langs de Sarawak Rivier. Hier liggen verschillende eetgelegenheden en winkeltjes. Bezienswaardigheden zijn het Sarawak museum, Fort Margherita, verschillende tempels, de staatsmoskee en de residentie Istana.

Tip: voor heerlijke verse vis raden wij u Top Spot Food Court aan. Bovenop een parkeergarage treft u diverse stands die voor goede prijzen de vis bereiden zoals u dit wenst. Verwacht geen sfeervol restaurant, u komt hier voor het goede lokale eten en een leuke ervaring!

Noot: eventueel kan PANGEA Travel ook uw internationale vlucht verzorgen.
Dag 2 Kuching - Bako National Park - Kuching
Na het ontbijt vertrekt u naar het schitterende Bako National Park voor een bezoek. Vanuit Kuching is het ongeveer een half uur rijden naar het dorpje Kampung Bako. Vanuit hier vaart u met een bootje naar de ingang van het park. Ondanks het kleine oppervlak van slechts 2727 ha, is Bako een van de meeste interessante parken op Sarawak. Het aan zee grenzende natuurgebied heeft prachtige baaien, steile zandsteenrotsen en een unieke flora en fauna. U verblijft de gehele dag in het park. Tijdens een wandeling krijgt u een goede eerste indruk van het regenwoud op Borneo. Met een beetje geluk ziet u baardzwijnen, neusapen, makaken en enorme varanen. Andere dieren die in het park voorkomen zijn eekhoorns, herten, slangen en verschillende vogelsoorten. De lunch is tijdens het bezoek inbegrepen. Aan het einde van de dag reist u weer terug naar Kuching waar u overnacht.

Noot: indien gewenst kunnen we ook een overnachting in een lodge in het National Park reserveren. Een groot voordeel is dat u dan meer tijd in het park kunt besteden en morgenochtend ook nog een wandeling kunt maken. Het nadeel is dat de kwaliteit van de lodge te wensen over laat; bereidt u zich voor op een zeer eenvoudige kamer.
Dag 3 Kuching - Batang Ai
Vanuit Kuching reist u per auto met privéchauffeur naar Batang Ai, een rit van zo'n vijf uur. Onderweg naar Batang Ai kan er naar wens gestopt worden voor het maken van foto’s, een bezoek aan een markt (voor o.a. het kopen van cadeautjes voor de Iban-stam) of bijvoorbeeld een peperplantage. U verblijft in het Batang Ai Longhouse Resort dat prachtig is gelegen op een eiland in het Batang Ai meer. De accommodatie is uitsluitend per boot bereikbaar. Na aankomst is de rest van de dag ter vrije besteding. Ontspan bij het zwembad of verken de tropische omgeving te voet. Bij helder weer kunt u deze avond genieten van een prachtige zonsondergang.

Noot: Het is ook mogelijk om in een (zeer) eenvoudig guesthouse bij de Iban te overnachten.
Dag 4 Batang Ai
Vandaag maakt u kennis met een lokale Iban-stam, de grootste stam in Sarawak. Vroeger deden zij aan koppensnellen. Per perahu, een kleine smalle boot, vaart u over de Lemanyak rivier naar de longhouse van de Ibans. Onderweg kunt u genieten van de tropische begroeiing en het leven langs de oever van de rivier. U brengt een bezoek aan de longhouse, een erg leuke ervaring! In deze longhouse woont vaak een hele dorpsgemeenschap. De oudere mannen van de gemeenschap hebben vaak ‘versieringen’ in de vorm van tatoeages. Het is gebruikelijk dat u kleine cadeautjes meeneemt voor de familieleden. Na een picknicklunch (inbegrepen) en het bijwonen van een lokale dans vaart u terug naar uw accommodatie. Aan het einde van de middag maakt u een wandeling door de jungle bij uw accommodatie.
Dag 5 Batang Ai - Kuching
Vandaag vaart u terug naar het vasteland. Uw privé chauffeur brengt u in ongeveer vijf uur terug naar Kuching. Optioneel kunt u onderweg een bezoek brengen aan het Orang Utan Semonggoh Centre. Hier worden verstoten en mishandelde orang-oetans opgevangen en begeleid om weer zelfstandig verder te leven in de jungle. De apen worden dagelijks om 09.00 uur en 15.00 uur gevoerd. Dit is de kans om de apen van dichtbij te zien en ze te fotograferen. Bij het opvangcentrum liggen ook diverse botanische tuinen. Na het bezoek reist u verder naar Kuching voor de volgende overnachting.
Dag 6 Kuching - Kota Kinabalu
Na het ontbijt wordt u naar de luchthaven van Kuching gebracht voor de vliegreis naar Kota Kinabalu. Na aankomst volgt transfer naar het hotel en is de rest van de dag ter vrije besteding. De komende nachten verblijft u in het luxe Shangri-La Rasa Ria Resort, direct aan het (privé)strand gelegen op zo’n 40 minuten van het centrum van Kota Kinabalu. Het resort beschikt over vele faciliteiten. Het Shangri-La’s Rasa Ria is ons favoriete resort van Kota Kinabalu en een prima keuze als u een luxe resort met veel faciliteiten, maar toch een persoonlijke service en vriendelijk personeel zoekt.
Dag 7 Kinabalu Park & Poring Hotsprings
In de ochtend wordt u door uw gids opgehaald en naar het Kinabalu Park gebracht. Onderweg kunt u genieten van de mooie groene omgeving en het uitzicht op de Mount Kinabalu. Deze berg is met haar 4095 meter de hoogste berg van Zuidoost-Azië. Op circa 1000 meter hoogte maakt u een stop bij een lokale markt; u kunt hier kennis maken met de lokale bevolking en wellicht wat fruit of souvenirs inslaan. Na aankomst in het Kinabalu Park brengt u een bezoek aan de botanische tuinen; hier zijn o.a. de grootste en duurste orchideeën ontdekt. Samen met uw gids gaat u deze natuurlijke omgeving verkennen; hij kan u alles vertellen over de interessante flora en fauna. Vervolgens rijdt u naar de Poring Hotsprings waar u allereerst geniet van een lunch (inbegrepen). Daarna neemt u een ontspannende bad in één van de warmwaterbaden, of kunt u er voor kiezen om juist plaats te nemen in een koud bad. De dag wordt afgesloten met de nabij gelegen Canopy Walk, hier bevinden zich op 41 meter hoogte vijf houten bruggen die in totaal zo’n 175 meter lang zijn. Tijdens de wandeling kunt u genieten van de mooie vergezichten. In ongeveer twee uur rijdt u terug naar uw hotel in Kota Kinabalu waarna de rest van de dag vrij te besteden is.
Dag 8 Kota Kinabalu
Dag ter vrije besteding. Op eigen gelegenheid kunt u vandaag een bezoek brengen aan het centrum van Kota Kinabalu. De belangrijkste bezienswaardigheden zijn: de Filipino Market, ook bekend als de Handicrafts Market, de Sabah State Mosque en het Sabah State Museum. Hier leert u alles over de cultuur, natuur en geschiedenis van Sabah. Naast de genoemde bezienswaardigheden kunt u ook genieten aan het strand of gaan snorkelen bij één van de eilanden van Tunku Abdul Rahman Marine Park voor de kust of kunnen we optioneel een rafting tocht verzorgen. Voor goede restaurants en leuke barretjes moet u aan The Waterfront zijn.

Tip: Als u op een zondag in Kota Kinabalu verblijft dan is het leuk om de Sunday Market op Gaya Street te bezoeken.
Dag 9 Kota Kinabalu - Sandakan - Selingan Island
Na het ontbijt wordt u naar de luchthaven van Kota Kinabalu gebracht voor de lokale vliegreis naar Sandakan. Na aankomst wordt u verwelkomd en naar de Sabah Park haven gebracht en reist u per motorboot dwars over de Sulu Zee naar Selingan Island. Hier is de rest van de dag vrij te besteden aan het strand. Overnachting is in het Selingan Island Guesthouse (eenvoudig). Na het diner is het wachten op de schildpadden die aan land komen om hun eitjes te leggen. Dit kan 19:00 zijn maar soms moet u ook wachten tot 24:00, houdt u daar a.u.b. rekening mee. Zo bestaat het avondprogramma uit het zien van de moeder schildpad die de eitjes op het eiland achterlaat, het begraven van deze eitjes in de ‘hatchery’ en het vrijlaten van pasgeboren schildpadjes in de zee. Uiteraard is dit programma onder voorbehoud maar het is vrijwel 100% zeker dat u hiervan getuige kunt zijn!

Noot: vervoer naar Selingan Island is in een klein internationaal gezelschap.
Dag 10 Selingan Island - Bilit (nabij Sukau)
Na het ontbijt vaart u per motorboot terug naar Sandakan en volgt een transfer naar Bilit. Hier start de Kinabatangan tour, waarbij u begint met een bezoek aan de grotten van Gomantong. U loopt dwars door de jungle waarbij er een kans is dat u wilde orang-oetans tegenkomt! De grotten van Gomantong zijn zo’n 90 meter hoog en staan bekend om de vogelnestjes die hier drie keer per jaar worden verzameld. Deze nestjes zijn zeer gewild en kunnen meer dan 1000 euro opleveren! Verder ziet u hier vele vleermuizenfamilies. Vervolgens reist u naar de Bilit Adventure Lodge. Hier kunt u genieten van de lunch (inbegrepen). In de middag maakt u een boottocht over de Kinabatangan Rivier. Doel van deze tocht is het zien van de Proboscis Monkey (de neusaap), maar verder leven er ook veel makaken, ijsvogels, krokodillen, slangen en kikkers in dit gebied. Deze dieren kunt u eenvoudig aan de waterkant vanuit uw bootje aanschouwen, een fantastische tocht! Het dinner is inbegrepen.

Noot: vervoer en excursies zijn in een klein internationaal gezelschap.
Dag 11 Bilit (nabij Sukau)
U begint de dag met een vroege riviercruise (06.00 uur). Vervolgens maakt u onder begeleiding van een gids een wandeling door de jungle en leert u de omgeving echt kennen. Na de lunch bij uw lodge staat er wederom een riviercruise op het programma. U zult vandaag weer andere dieren tegen komen dan gisteren. In de avond kunt u optioneel deelnemen aan een nightwalk. Met een deskundige ranger trekt u hierbij de jungle in, op zoek naar unieke zoogdieren, vogels en andere nachtdieren. Wederom zijn alle maaltijden inbegrepen.

Noot: excursies zijn in een klein internationaal gezelschap.
Dag 12 Bilit (nabij Sukau) - Sepilok
Na het ontbijt transfer naar Sepilok, hier checkt u in bij uw volgende accommodatie. In de namiddag bezoekt u het Sepilok Orang Utan Rehabilitation Centre. Hier worden verstoten en mishandelde orang-oetans opgevangen en geleerd om weer zelfstandig in de vrije natuur terug te keren. U loopt naar de voederplaats waar de orang oetans twee keer per dag te eten krijgen en u een grote kans heeft ze van dichtbij te aanschouwen!

Noot: excursie naar Sepilok Orang Utan Rehabilitation Centre is in een klein internationaal gezelschap. Noot: u kunt ook kiezen voor een hotel in Sandakan, echter adviseren wij een verblijf in Sepilok vanwege een verblijf middenin de natuur.
Dag 13 Sepilok - Sandakan - Lankayan Island
Na het ontbijt vertrekt u naar de pier van Sandakan voor een tocht per boot van ongeveer anderhalf uur naar Lankayan Island. U verblijft in een chalet op dit prachtige eiland op basis van volpension. Doordat er beperkt accommodatie en voorzieningen zijn op dit eiland, wordt het niet overspoeld door vele toeristen en kunt u hier optimaal genieten van zon, zee en strand.

Noot: vervoer naar Lankayan is in een klein internationaal gezelschap.
Dag 14 Lankayan Island
Lankayan Island is een klein paradijselijk eiland gelegen in de Sulu zee. Het is onderdeel van een maritiem national park dat als doel heeft de onderwater flora en fauna te beschermen, deze is hierdoor dan ook fantastisch. Het eiland zelf is niet bewoond en bedekt met een dichtbegroeide tropische vegetatie en omringd met een prachtig wit zandstrand. Het eiland is ideaal voor diegene die op zoek is naar rust en ontspanning.
Dag 15 Lankayan Island
Wilt u naast rust en ontspanning iets actievers? Dit gebied is bekend om de kleurrijke onderwaterwereld en de fantastische duik- en snorkelmogelijkheden. Snorkelen kan rondom het eiland. Duikplekken liggen al op enkele minuten varen. Van maart tot mei worden er regelmatig walvishaaien gezien, een droom voor iedere duiker! Schildpadden die eieren leggen en jonge schilpadjes die uitkomen zijn met een beetje geluk te zien in de periode juni tot september.
Dag 16 Lankayan Island
U verblijft in het Lankayan Island resort op het gelijknamige eiland. De accommodatie bestaat uit 16 elegante houten chalets van waar u vanaf uw veranda een prachtig uitzicht heeft op het strand en de azuurblauwe zee. De maaltijden worden geserveerd in het hoofdgebouw (gemaakt van lokale materialen). Hier kunt u op de houten veranda genieten van de heerlijke bereide maaltijden terwijl de zon langzaam in de zee zakt.
Dag 17 Lankayan - Sandakan - (Vliegreis op eigen gelegenheid)
Afhankelijk van uw vlucht heeft u mogelijk nog vrije tijd op Lankayan. Daarna volgt de transfer naar de luchthaven van Sandakan, hier eindigt uw reis met PANGEA Travel.

Noot: eventueel kan PANGEA Travel ook uw internationale vlucht verzorgen.

Noot: De hotelkamer in het resort staat niet de gehele dag tot uw beschikking. Indien gewenst kunnen we een dagkamer voor u reserveren (de meerprijs is op aanvraag).

Noot: vervoer vanaf Lankayan is in een klein internationaal gezelschap.
bekijk meer

Inclusief / exclusiefinklappen

De volgende zaken zijn inbegrepen en niet inbegrepen in deze reis.

Inbegrepen

 • lokale vluchten Kuching - Kota Kinabalu- Sandakan met  Malaysia Airlines
 • luchthavenbelasting en heffingen
 • genoemde transfers en vervoer tijdens excursies per auto met privéchauffeur/gids (Engelssprekend)
 • excursies naar Selingan, Sukau en Sepilok zijn in klein internationaal gezelschap
 • boottransfers Batang Ai, Selingan Island & Lankayan Island zijn in klein internationaal gezelschap
 • alle overnachtingen conform programma
 • maaltijden conform programma
 • alle services zoals genoemd in bovenstaand programma
 • genoemde excursies met bijbehorende entreegelden
 • bootexcursies Sukau zijn in een klein in internationaal gezelschap
 • uitgebreid informatiepakket met landeninfo, vouchers, e-tickets en hotellijst bij uw reisbescheiden
 • assistentie tijdens uw reis (24 uur per dag bereikbaar)
 • bijdrage SGR: € 5 per persoon
 • bijdrage Calamiteitenfonds: € 2,50 per boeking (per 9 personen)
 • boekingskosten: € 25 per boeking

Niet inbegrepen

 • internationale vliegreis (eventueel ook via PANGEA Travel te boeken)
 • vervoer op de dagen en dagdelen ter vrije besteding (zonder excursies)
 • optionele excursies en bijbehorende entreegelden
 • fooien & camera fees
 • toeristenbelasting hotels MYR10 per kamer per nacht, ter plaatse te voldoen
 • reis- en annuleringsverzekering
bekijk meer

Prijsinklappen

Prijsindicatie: € 2.750 - € 3.000

Onze reizen worden geheel op uw wensen afgestemd. De invulling van de reis is hierdoor uniek en specifiek voor uw reisgezelschap. Bovenstaande prijs is per persoon, de exacte prijs is afhankelijk van:

 • aantal reizigers (deze prijsindicatie is o.b.v. twee personen samenreizend)
 • vertrekperiode (prijsindicatie is o.b.v. het laagseizoen)
 • invulling van de reis (u kunt de inhoud van de reis naar wens aanpassen)
 • categorie van accommodaties

We rekenen vrijblijvend de exacte reissom voor u uit. Uiteraard helpen we u graag met advies en met het samenstellen van uw persoonlijke reis, immers wij kennen de bestemming uit eigen ervaring. Bekijk onze contactgegevens en reisspecialisten.

bekijk meer

Accommodatiesinklappen

The Limetree Hotel - Kuching
incl. ontbijt
Het LimeTree hotel is een goed driesterrenhotel nabij het centrum van Kuching. De kamers zijn prima ingericht en voorzien van alle faciliteiten die u mag verwachten van een stadshotel. Het hotel is relatief jong en daarom ziet alles er nog fris en nieuw uit. Op de vierde verdieping beschikt het Limetree Hotel over een rooftop bar. Hier kunt u gedurende uw verblijf terecht voor een gratis welkomstdrankje, om tegelijkertijd te genieten van het fraaie uitzicht over de stad. Het ontbijt vindt plaats in buffetvorm en wordt geserveerd in het gedeelte van de lobby. Het hotel is gelegen op een relatief drukke kruising maar daar heeft u in de kamers niet veel last van. Vanuit het LimeTree hotel loopt u in ongeveer vijf minuten naar de Sarawak Rivier en de levendige ‘boulevard’. Aan de achterzijde van het LimeTree hotel bevindt zich het relatief rustige Chinatown. Al met al is het LimeTree hotel een net en prima stadshotel en een goede uitvalsbasis voor een bezoek aan Kuching en omgeving.

Aiman Batang Ai Resort & Retreat - Batang Ai
incl. ontbijt
Het Batang Ai Longhouse Resort is gelegen op een eiland in het Batang Ai meer. Vanuit het resort heeft u prachtig uitzicht op het meer en de zonsondergang is er fantastisch. De 100 kamers zijn in longhouse stijl, waarbij veel hout gebruikt is. Er zijn ook suites met twee verdiepingen die heel geschikt zijn voor gezinnen. Het resort past erg goed in de omgeving. Het heeft een restaurant met een wisselend menu en er worden regelmatig barbecues georganiseerd. Verder is er een zwembad aanwezig waar u kunt relaxen na een dag in het Batang Ai National Park en bezoek aan de Iban stammen.

Shangri-La's Rasa Ria Resort - Kota Kinabalu
incl. ontbijt
Het Shangri-La’s Rasa Ria Resort is direct aan het (privé)strand gelegen, op zo’n 40 minuten van het centrum van Kota Kinabalu. Het resort beschikt over vele faciliteiten en heeft zelfs een eigen nature reserve achter het hotel. Het Shangri-La’s Rasa Ria is ons favoriete resort van Kota Kinabalu en een prima keuze als u een luxe resort met veel faciliteiten, maar toch een persoonlijke service en vriendelijk personeel zoekt. Voor een luxer verblijf raden we de Ocean Wing aan. Hier vindt u 90 grote kamers, die onder andere over een eigen buitenbad beschikken. Een ideale plek als u in privacy van alle luxe wilt genieten.

Selingan Island Guesthouse - Selingan Island
incl. ontbijt, lunch en diner
Dit guesthouse is de enige accommodatie op Selingan Island. De 25 kamers, verdeeld over vier stenen bungalows, zijn klein en eenvoudig ingericht. Allen beschikken over een eigen badkamer, koud/warm water, airco en elektriciteit. Maaltijden zijn inbegrepen en worden geserveerd in de gezamenlijke ruimte. Uw verblijf staat in het teken van de schildpadden, verwacht geen sfeervol restaurant of andere faciliteiten op dit eiland. De locatie en ervaring zijn uniek!

Bilit Adventure Lodge - Bilit / Sukau (Kinabatangan rivier)
incl. ontbijt, lunch en diner
De Bilit Adventure Lodge is een eenvoudige accommodatie, gelegen aan de oever van de Kinabatangan rivier in Borneo. Deze lodge is de ideale uitvalsbasis voor het verkennen van dit natuurgebied tijdens rivier cruises en jungle tochten. De kamers beschikken over airconditioning en hebben koud en warm water. Verwacht hier geen luxe maar wel een accommodatie die past in de omgeving en waar de sfeer goed is en het personeel erg vriendelijk. Wellicht heeft u geluk en ziet u zelfs olifanten!

Sepilok Nature Resort - Sepilok
incl. ontbijt
Deze luxe accommodatie ligt prachtig aan een meertje en is ideaal voor de rustzoeker. Het Orang Utan Rehabilitation Centrum ligt op enkele minuten rijden. Het resort is ruim opgezet en goed onderhouden. In totaal zijn er 23 chalets. Maaltijden worden geserveerd in het sfeervolle restaurant, op een vlonder met prachtig uitzicht over het water. Het resort organiseert diverse activiteiten in de omgeving, waar u aan kunt deelnemen. Opvallend zijn de familie chalets, bestaande uit twee verdiepingen en zeer ruim. Bent u op zoek naar een kleinschalige accommodatie, wilt in de natuur verblijven, echter niet te basic? Dan is Sepilok Nature Resort de perfecte accommodatie voor u!

Lankayan Island Dive Resort - Lankayan Island
incl. ontbijt, lunch en diner
Ben u op zoek naar een ontspannen verblijf op een schitterend bounty eiland met goede mogelijkheden om te duiken en te snorkelen? Dan is het Lankayan Island Resort het ideale resort voor u. Het resort bestaat uit 25 chalets en ligt op Langkayan Island, in de Sulu zee en voor de oostkust van Maleisisch Borneo. Met een beetje geluk kunt u hier schildpadden aan land zien komen om er eieren te leggen. U verblijft hier op basis van volpension, dit betekent dat alle maaltijden reeds zijn inbegrepen. U nuttigt deze maaltijden in 't vrijgelegen restaurant midden in zee, bereikbaar via een loopbrug. Naast het restaurant is er een PADI duikschool aanwezig. Een zwembad vindt u hier niet, echter overal zijn er gezellige zitjes gecreëerd om heerlijk te ontspannen en te genieten van het prachtige uitzicht.

bekijk meer
Vraag vrijblijvend een offerte aan »