Menu

Best of Sabah - Hoogtepunten

Sabah Borneo; een bijzondere bestemming voor een rondreis waarbij tropische stranden en jungle met elkaar worden gecombineerd. In deze 16-daagse reis per auto met chauffeur zijn alle hoogtepunten van Sabah inclusief. U reist u eerst naar de hoofdstad Kota Kinabalu. Hier verblijft u enkele nachten aan het strand voordat u de jungle in gaat. Vanuit de lodges maakt u bootsafari’s op de rivier en wandelingen door de jungle. Ga op zoek naar orang-oetans, neusapen en diverse vogelsoorten. Een verblijf in Danum Valley, door velen beschouwd als de beste ‘jungle experience’ op Borneo, is reeds inclusief in de reis. De laatste dagen van de reis overnacht u op het eilandje Gaya ten noorden van Kota Kinabalu dat tevens een uitstekende uitvalbasis is om te snorkelen en te duiken.

Reisduur: 16 dagen

Kota Kinabalu - Kinabalu Park - Sepilok - Bilit - Danum Valley - Gaya Island

Vraag vrijblijvend een offerte aan »

Reisroute: Best of Sabah - Hoogtepunten inklappen

Waarom deze reis?inklappen

 • Een verblijf in Danum Valley, door velen beschouwd als de beste ‘jungle experience’ op Borneo, is reeds inclusief in de reis.
 • Gaya Island is zeker een hoogtepunt als u van bounty eilanden houdt, u kunt hier perfect snorkelen en duiken.
 • Ons favoriete strandresort van Kota Kinabalu is het Shangri-La's Rasa Ria Resort.
 • Lokale vluchten voeren we bewust uit met Malaysia Airlines en niet per Air Asia.
 • In deze reis bezoekt u geen gebieden op Sabah waarvoor aangescherpte adviezen vanuit de Rijksoverheid gelden.
bekijk meer

Dag tot daginklappen

Neusaap in Bilit Rainforest - Maleisië - foto: Canva
Dag 1 (Vliegreis op eigen gelegenheid) - Kota Kinabalu
Vandaag start uw reis met PANGEA Travel. Na aankomst op de luchthaven wordt u verwelkomd door onze lokale vertegenwoordiging en naar uw strandaccommodatie gebracht. Na aankomst is de rest van de dag ter vrije besteding. De komende nachten verblijft u in het Shangri-La's Rasa Ria Resort. Het Shangri-La’s Rasa Ria Resort is direct aan het privéstrand gelegen, op zo’n 40 minuten van het centrum van Kota Kinabalu. Het resort beschikt over vele faciliteiten. Het Shangri-La’s Rasa Ria is ons favoriete resort van Kota Kinabalu en een prima keuze als u een luxe resort met veel faciliteiten, maar toch een persoonlijke service en vriendelijk personeel zoekt.Dag ter vrije besteding. Het resort heeft een eigen strand waar u heerlijk kunt ontspannen, achter het hotel begint het dichtbegroeide tropische regenwoud. Hier kunt u optioneel een bezoek brengen aan een orang-oetan opvangcentrum.

Noot: eventueel kan PANGEA Travel ook uw internationale vlucht verzorgen.
Dag 2 Kota Kinabalu
Dag ter vrije besteding. Voor een leuk uitzicht over de stad en eilanden rondom Kota Kinabalu kunt u een bezoek brengen aan het observatorium op Signal Hill.
Dag 3 Kota Kinabalu - Kinabalu National Park
In de ochtend wordt u opgehaald en naar het Kinabalu National Park gebracht. Onderweg kunt u genieten van de mooie groene omgeving en het uitzicht op de Mount Kinabalu. Bij aankomst in het Kinabalu Park checkt u bij uw accommodatie in. Na de lunch staat er een wandeling gepland. Samen met uw gids gaat u deze natuurlijke omgeving verkennen; hij kan u alles vertellen over de interessante flora en fauna. U gaat op zoek naar zeldzame bloemen en planten. Ook brengt u vandaag een bezoek aan de Mountain Garden. Overnachting is in het Kinabalu Park. Dinner is inbegrepen.
Dag 4 Kinabalu National Park - Kota Kinabalu
Na het ontbijt bezoekt u de Poring Hotsprings, waar u eventueel kunt zwemmen in de geneeskrachtige bronnen. Vervolgens reist u in ongeveer twee uur naar uw accommodatie in Kota Kinabalu waarna de rest van de dag vrij te besteden is. Kota Kinabalu, 'KK' door de lokale bewoners genoemd, is de hoofdstad van Sabah en heeft momenteel ongeveer 225.000 inwoners. Op eigen gelegenheid kunt u eventueel vandaag een bezoek brengen aan het centrum van Kota Kinabalu. De belangrijkste bezienswaardigheden zijn: de glazen toren Wisma Tun Mustapha van de Sabah Foundation, de boeddhistische tempel Poh Toh Tse en het Sabah State Museum. Hier leert u alles over de cultuur, natuur en geschiedenis van Sabah. Naast de genoemde bezienswaardigheden heeft het centrum van 'KK' eigenlijk niet zoveel te bieden, toch is het leuk om een wandeling door het gezellige centrum te maken.

Tip: Houdt u van seafood dan raden we aan om vanavond zeker te gaan eten bij een van de restaurants aan The Waterfront.
Dag 5 Kota Kinabalu - Sandakan - Sepilok
Vandaag wordt u naar de luchthaven van Kota Kinabalu gebracht voor de binnenlandse vlucht naar Sandakan. Na aankomst volgt een transfer naar uw accommodatie in Sepilok. 
Dag 6 Sepilok
In de ochtend bezoekt u het Sepilok Orang Utan Rehabilitation Centre. Hier worden verstoten en mishandelde orang-oetans opgevangen en geleerd om weer zelfstandig in de vrije natuur terug te keren. U loopt naar de voederplaats waar de orang oetans twee keer per dag te eten krijgen en u een grote kans heeft ze van dichtbij te aanschouwen! In de middag staat een bezoek aan het Labuk Bay Proboscis Monkey Sanctuary op het programma. Hier worden neusapen opgevangen en vrijgelaten.

Noot: genoemde excursies/vervoer zijn in internationaal gezelschap.
Dag 7 Sepilok - Bilit
De reis gaat vandaag verder naar Bilit (nabij Sukau). Hier verblijft u in een eenvoudige lodge midden in de jungle. Na aankomst staat er een boottocht over de Kinabatangan rivier op het programma. Doel van deze tocht is het zien van de Proboscis Monkey (de neusaap), maar verder leven er ook veel makaken, ijsvogels, slangen, krokodillen en zeldzame kikkers. Deze dieren kunt u eenvoudig aan de waterkant vanuit uw bootje aanschouwen, een fantastische tocht! Onderweg brengt u een bezoek aan de grotten van Gomantong. U loopt dwars door de jungle waarbij er een kans is dat u wilde orang-oetans tegenkomt! De grotten van Gomantong zijn zo’n 90 meter hoog en staan bekend om de vogelnestjes die hier drie keer per jaar worden verzameld. Deze nestjes kunnen meer dan 1000 euro opleveren! Verder ziet u hier vele vleermuizenfamilies.

Noot: genoemde excursies/vervoer zijn in internationaal gezelschap.
Dag 8 Bilit (nabij Sukau)
U begint de dag met een vroege riviercruise (06.00 uur). Vervolgens maakt u onder begeleiding van een gids een wandeling door de jungle en leert u de omgeving echt kennen. Na de lunch bij uw lodge staat er wederom een riviercruise op het programma. U zult vandaag weer andere dieren tegen komen dan gisteren. In de avond kunt u optioneel deelnemen aan een nightwalk. Met een deskundige ranger trekt u hierbij de jungle in, op zoek naar unieke zoogdieren, vogels en andere nachtdieren. Wederom zijn alle maaltijden inbegrepen.

Noot: excursies zijn in een klein internationaal gezelschap.
Dag 9 Bilit - Danum Valley
Na het ontbijt wordt de reis vervolgd naar het ongerepte en beschermde regenwoud van Danum Valley. U verblijft hier de komende twee nachten in de Borneo Rainforest Lodge, het eerste eco-vakantieoord van Zuidoost-Azië. De middag is vrij te besteden. 's Avonds krijgt u de kans om wilde dieren te spotten tijdens een night-safari (te voet of per jeep).

Noot: genoemde excursies/vervoer zijn in internationaal gezelschap.
Dag 10 Danum Valley
U gaat vandaag samen met een deskundige gids de jungle van Danum Valley verkennen. In dit uitgestrekte gebied zijn bijna alle zoogdieren van Borneo te vinden, inclusief zeldzame diersoorten zoals: de nevelpanter, bosolifanten en de Sumatraanse neushoorn. De flora is ook zeer divers en prachtig om te zien. Het park is pas sinds kort opengesteld voor toeristen. Er zijn diverse activiteiten mogelijk, zoals het beklimmen van de Canopy Walkway, een wandeling door het regenwoud (er zijn vele routes mogelijk), vogels spotten of een bezoek aan het Field Centre, de "Suspension Bridge" en een observatieplatform.
Dag 11 Danum Valley - Kota Kinabalu - Gaya Island
Na het ontbijt volgt de transfer naar de luchthaven van Lahad Datu. Hier checkt u in voor de binnenlandse vlucht naar Kota Kinabalu. Na aankomst wordt u per auto met privéchauffeur naar de haven van Kota Kinabalu gebracht. Per boot vaart u naar het resort. De komende dagen zijn ter vrije besteding aan het strand.
Dag 12 Gaya Island
Dag ter vrije besteding op Gaya Island. Gaya Island behoort tot het Tunku Abdul Rahman Park, net zoals de eilanden Manukan, Mamutik, Sapi en Sulug. Tunku Abdul Rahman is een maritiem park van in totaal 49 km2. U vindt hier mooie witte stranden, verborgen baaitjes en een prachtige onderwaterwereld. Snorkel- en duikliefhebbers kunnen hier hun hart ophalen!
Dag 13 Gaya Island
Dag ter vrije besteding. Naast duiken, snorkelen of heerlijk genieten van zon, zee en strand kunt u ook het binnenland van het eiland bezoeken. Het binnenland bestaat uit een dicht tropisch regenwoud met meer dan 20 kilometer aan goed aangegeven paden waarmee u het woud kunt gaan verkennen. Onderweg ziet u naast prachtige planten waarschijnlijk apen, wilde zwijnen en vele soorten vogels.
Dag 14 Gaya Island
Dag ter vrije besteding.
Dag 15 Gaya Island
Uw laatste vrije dag aan het strand. Het eiland wordt regelmatig bezocht door dagtoeristen (vanuit Kota Kinabalu). ’s Avonds is het er echter heerlijk rustig.
Dag 16 Gaya Island - Kota Kinabalu (vliegreis op eigen gelegenheid)
Ochtend en deel van de middag is ter vrije besteding op Gaya Island. In de loop van de dag volgt de transfer per boot terug naar de haven en wordt u verder naar de luchthaven gebracht.

Noot: de hotelkamer staat niet de gehele dag tot uw beschikking. Indien gewenst kunnen we een dagkamer voor u reserveren (de meerprijs is op aanvraag).

Noot: eventueel kan PANGEA Travel ook uw internationale vlucht verzorgen.
bekijk meer

Inclusief / exclusiefinklappen

De volgende zaken zijn inbegrepen en niet inbegrepen in deze reis.

Inbegrepen

  • lokale vliegreizen met Malaysia Airlines
  • genoemde transfers en vervoer tijdens excursies per auto met privéchauffeur/gids (Engelssprekend)
  • excursies naar Sukau, Sepilok en Danum Valley zijn in klein internationaal gezelschap
  • boottransfer Kota Kinabalu - Gaya Island v.v. is in klein internationaal gezelschap
  • alle overnachtingen conform programma
  • maaltijden conform programma
  • alle services zoals genoemd in bovenstaand programma
  • genoemde excursies met bijbehorende entreegelden
  • uitgebreid informatiepakket met landeninfo, vouchers, e-tickets en hotellijst bij uw reisbescheiden
  • assistentie tijdens uw reis (24 uur per dag bereikbaar)
  • bijdrage SGR:  € 5 per persoon
  • bijdrage Calamiteitenfonds: € 2,50 per boeking (per 9 personen)
  • boekingskosten: € 25 per boeking

Niet inbegrepen

  • internationale vliegreis
  • vervoer op de dagen en dagdelen ter vrije besteding (zonder excursies)
  • optionele excursies en bijbehorende entreegelden
  • toeristenbelasting hotels MYR10 per kamer per nacht, ter plaatse te voldoen
  • fooien & camera fees
  • evt. vroege incheck / late uitcheck
  • reis- en annuleringsverzekering
bekijk meer

Prijsinklappen

Prijsindicatie: € 3.000 - € 3.250

Onze reizen worden geheel op uw wensen afgestemd. De invulling van de reis is hierdoor uniek en specifiek voor uw reisgezelschap. Bovenstaande prijs is per persoon, de exacte prijs is afhankelijk van:

 • aantal reizigers (deze prijsindicatie is o.b.v. twee personen samenreizend)
 • vertrekperiode (prijsindicatie is o.b.v. het laagseizoen)
 • invulling van de reis (u kunt de inhoud van de reis naar wens aanpassen)
 • categorie van accommodaties

We rekenen vrijblijvend de exacte reissom voor u uit. Uiteraard helpen we u graag met advies en met het samenstellen van uw persoonlijke reis, immers wij kennen de bestemming uit eigen ervaring. Bekijk onze contactgegevens en reisspecialisten.

bekijk meer

Accommodatiesinklappen

Shangri-La's Rasa Ria Resort - Kota Kinabalu
Het Shangri-La’s Rasa Ria Resort is direct aan het (privé)strand gelegen, op zo’n 40 minuten van het centrum van Kota Kinabalu. Het resort beschikt over vele faciliteiten en heeft zelfs een eigen nature reserve achter het hotel. Het Shangri-La’s Rasa Ria is ons favoriete resort van Kota Kinabalu en een prima keuze als u een luxe resort met veel faciliteiten, maar toch een persoonlijke service en vriendelijk personeel zoekt. In 2008 is de Ocean Wing geopend. Hier vindt u 90 grote kamers, die onder andere over een eigen buitenbad beschikken. Een ideale plek als u in privacy van alle luxe wilt genieten.

The Jesselton Hotel - Kota Kinabalu
The Jesselton is een kleinschalig boutique hotel met een koloniale uitstraling en erg vriendelijk personeel. Het hotel heeft slechts 32 kamers, verdeeld over drie verdiepingen. De kamers zijn in goede staat, wel zijn ze eenvoudig en hebben de badkamers een klein bad. Het hotel biedt geen overige faciliteiten. Het hotel ligt zeer centraal in het leuke centrum van Kota Kinabalu en op loopafstand van restaurants, bars en winkels. Voor het Jesselton hotel vindt iedere zondag de Gaya Street Sunday Market plaats. Wat ons betreft is deze lokale markt een bezoek zeker waard!

Sepilok Nature Resort - Sepilok
Deze luxe accommodatie ligt prachtig aan een meertje en is ideaal voor de rustzoeker. Het Orang Utan Rehabilitation Centrum ligt op enkele minuten rijden. Het resort is ruim opgezet en goed onderhouden. In totaal zijn er 23 chalets. Maaltijden worden geserveerd in het sfeervolle restaurant, op een vlonder met prachtig uitzicht over het water. Het resort organiseert diverse activiteiten in de omgeving, waar u aan kunt deelnemen. Opvallend zijn de familie chalets, bestaande uit twee verdiepingen en zeer ruim. Bent u op zoek naar een kleinschalige accommodatie, wilt in de natuur verblijven, echter niet te basic? Dan is Sepilok Nature Resort de perfecte accommodatie voor u!

Bilit Adventure Lodge - Bilit / Sukau (Kinabatangan rivier)
De Bilit Adventure Lodge is een eenvoudige accommodatie, gelegen aan de oever van de Kinabatangan rivier in Borneo. Deze lodge is de ideale uitvalsbasis voor het verkennen van dit natuurgebied tijdens rivier cruises en jungle tochten. De kamers beschikken over airconditioning en hebben koud en warm water. Verwacht hier geen luxe maar wel een accommodatie die past in de omgeving en waar de sfeer goed is en het personeel erg vriendelijk. Wellicht heeft u geluk en ziet u zelfs olifanten!

Borneo Rainforest Lodge - Danum Valley
De Borneo Rainforest Lodge ligt, zoals de naam al doet vermoeden, midden in het primary regenwoud en aan de Danum rivier. Het is gelegen in Sabah’s oudste beschermde regenwoud, de Danum Valley Conservation Area. Een verblijf in deze lodge is een echte beleving, aangezien de lodge op twee uur rijden van de bewoonde wereld ligt. De Borneo Rainforest Lodge is bewust kleinschalig gehouden om zo iedere gast een unieke en persoonlijke jungle-ervaring aan te bieden. De 30 chalets zijn gebouwd op palen en via houten loopplanken met elkaar verbonden. De chalets zijn stijlvol ingericht en van alle gemakken voorzien. De 'deluxe kamers' hebben een ruim bad op de privé veranda met een prachtig uitzicht op de jungle of rivier. De chalets zijn geschikt voor twee tot drie personen. In het restaurant kunt u genieten van de Aziatische en westerse keuken.

Gaya Island Resort - Gaya Island
Het vijfsterren Gaya Island Resort is gelegen op Gaya Island, dat wordt omgeven door een prachtige natuur en regenwouden. De ruime en moderne villa’s liggen verspreid in de heuvels en zijn gebouwd van lokale materialen. De villa’s hebben een oppervlakte van 47 vierkante meter en beschikken onder andere over een ruime badkamer, kluisje en veranda. Vanaf uw veranda heeft u een prachtig uitzicht op de oceaan, de bergen of de tropische tuin. Het restaurant Fisherman’s Cove is gelegen op het dak van het resort en serveert onder andere heerlijke visgerechten. Terwijl u dineert geniet u van het prachtige uitzicht op de oceaan en de Mount Kinabalu! De keuken van het restaurant werkt daarnaast met verse producten uit de eigen omgeving. Een romantisch diner op uw veranda is ook mogelijk en op het strand kunt u heerlijk barbecueën. Of stel uw eigen picknickmand samen en dineer romantisch op het rustige privé strand aan Tavajun Bay, gelegen op vijf minuten varen van het resort.

bekijk meer
Vraag vrijblijvend een offerte aan »