Maleisië

Landinformatie Maleisië

Algemeen

Maleisië ligt in het zuidoosten van Azië. Het bestaat uit twee aparte delen, West-Maleisië en het Maleisisch schiereiland Borneo, gescheiden door de Zuid-Chinese Zee. De oppervlakte van Maleisië is 329.750 vierkante kilometer. Maleisië heeft een rijk koloniaal verleden. Het land was vroeger een gunstige strategische plek aan de Straat van Melaka. De plaats Malacca was in de 15de eeuw de belangrijkste haven in Zuidoost-Azië, waar handelaren uit het westen en oosten elkaar troffen. Inmiddels staat het historische centrum van zowel Malacca als van Georgetown (Penang) op de Werelderfgoedlijst van UNESCO. In Maleisië zijn er verschillende bevolkingsgroepen zoals Chinezen, Indiërs en de Maleise mensen. Maleisië heeft tevens een verbazend rijk dieren- en plantenleven. Er kan op veel plaatsen nog een goede indruk gekregen worden van het tropische regenwoud. In West-Maleisië ligt Taman Negara, een groot nationaal park dat in zijn huidige staat bewaard wordt. Vooral op Borneo is het goed mogelijk het oerwoud te ontdekken, zo bestaat Sabah zelfs voor 60% uit regenwoud.

Eten en drinken

U kunt in Maleisië erg gevarieerd eten. Vanwege de verschillende culturen zijn zowel de Maleise, Chinese als de Indiase keuken overal goed vertegenwoordigd. Voor weinig geld kunt u heerlijk en uitgebreid eten. Ook voor vegetariërs is er voldoende keus. Bij de eetstalletjes bent u nog veel goedkoper uit, voor een paar ringgit heeft u al een prima maaltijd met rijst of noodles met groente, vis of vlees. Houdt u er rekening mee dat de omloopsnelheid hoog dient te zijn. Bekende gerechten zijn Roti (plat brood met vulling), Ketupat (gekookte rijst in bananenbladeren), Satay (gekruid vlees op een stokje) en Laksa (soep van kokos en chili met vlees en groenten). In de hotels ligt het prijsniveau voor eten en drinken een stuk hoger. Ook als u niet van de Aziatische keuken houdt kunt u met name in de grotere steden ook zeker terecht in de internationale (keten) restaurants. De bekende fastfoodketens zijn ook in Maleisië op veel plaatsen te vinden. Koffie, thee en frisdrank is overal verkrijgbaar. Houdt er rekening mee dat alcohol niet overal wordt geschonken. Dit heeft te maken met het Islamitische geloof. Echter, op plaatsen waar veel toeristen komen is doorgaans alcohol verkrijgbaar.

Feestdagen

De volgende feestdagen worden ieder jaar gevierd. De data voor 2018 zijn:

 • 1 januari - Nieuwjaarsdag
 • 31 januari - Thaipusam
 • 1 februari - Federal Territory Day
 • 16 februari - Chinees Nieuwjaar
 • 1 mei - Dag van de Arbeid
 • 16 mei - begin van de Ramadan
 • 29 mei - Wesak Day (geboorte van Boeddha)
 • 2 juni - Nuzul Al-Quran
 • 16 juni - Eidul-Fitri (Suikerfeest)
 • 22 augustus - Eidul-Adha (Offerfeest)
 • 31 augustus - Onafhankelijkheidsdag
 • 11 september - Awal Muharram
 • 16 september - Malaysia Day
 • 6 november - Deepavali
 • 20 november - Geboortedag Profeet Mohammed
 • 25 december - Kerstmis

Veel openbare voorzieningen zijn op bovengenoemde feestdagen gesloten. Voor veel dagen geldt: valt de officiële feestdag op een zondag, dan wordt de eerst volgende werkdag een vrije dag.

de Ramadan zal in 2019 plaatsvinden van 6 mei t/m 4 juni. Tijdens de Ramadan kan er gereisd worden in Islamitische landen, maar u dient dan wel rekening te houden met de gesteldheid van de bevolking. Winkels en musea zijn gewoon open. Banken en kantoren zijn veelal `s middags gesloten. De meeste restaurants zijn overdag gesloten, maar over het algemeen is het mogelijk om in de hotels wat te eten. Alcohol is tijdens de Ramadan moeilijker te verkrijgen. Het Suikerfeest (Id-Al-Fitr) zal uitgebreid van 5 t/m 7 juni gevierd worden. U dient in deze week dan ook rekening te houden met extra drukte op de wegen.

Geldzaken

De munteenheid in Maleisië is de Ringgit (MYR). Het heeft geen zin deze van te voren in Nederland te kopen. De koers is hier hoogst ongunstig. Buitenlandse valuta mag u onbeperkt in- en uitvoeren. Bij aankomst op de luchthaven kunt u echter meteen pinnen zodat u geen contant geld hoeft mee te nemen om bij aankomst te wisselen. Denk er aan om uw pinpas voor vertrek op werelddekking te zetten. Neemt u toch liever contant geld mee, dan kunt u dat wisselen bij de bank of bij de receptie van het hotel. Vrijwel alle grotere plaatsen in Maleisië hebben bankautomaten waar u met uw eigen pinpas contant geld kunt opnemen. Dit is vaak goedkoper dan met een creditcard geld op te nemen. Vrijwel alle hotels en de grotere winkels en restaurants accepteren de bekende internationale creditcards. Zie voor meer details de websites: eurocard & visa.

U kunt met uw creditcard ook in veel plaatsen contant geld opnemen via uw pincode. Dit kan bij de ATM's (Automatic Teller Machine) met het bijbehorende logo van uw creditcard. Bij een bank kunt u ook contant geld opnemen. U dient zich dan echter te kunnen legitimeren met uw paspoort.

De waarde van 10 Ringgit was in september 2018 ongeveer € 2.06.

Klik hier voor de actuele wisselkoers
Gezondheid

Voor reizen naar Maleisië wordt een aantal vaccinaties aanbevolen, zoals DTP, hepatitis A en buiktyfus. Voor sommige gebieden in Maleisië is het verstandig om maatregelen te treffen tegen malaria. Informeer ruim voor vertrek, minimaal zes weken, bij uw lokale GGD of huisarts. Ook kunt u informatie inwinnen via de website van Thuisvaccinatie.nl of telefonisch bij het Tropen Centrum AMC Amsterdam (tel: 020-5663800) of KLM Health Services (tel: 0900-1091096). De opvattingen over hygiëne in Maleisië zijn anders dan in Nederland. Het is niet aan te raden om water uit de kraan te drinken. Mineraalwater kunt u kopen in de winkel. Let er wel op dat de flessen zijn verzegeld. Kijkt u ook uit met schelpdieren, rauwe groente, ijsblokjes en ongekookte melk. Mocht u onverhoopt toch ziek worden dan kunt u een arts raadplegen. De artsen in Maleisië zijn goed opgeleid en spreken goed Engels. Ook de voorzieningen in de ziekenhuizen zijn prima.

Klik hier voor het vaccinatie advies voor reizen naar Maleisië
Grensdocumenten

Voor reizigers met de Nederlandse nationaliteit is voor Maleisië een paspoort vereist dat na afloop van de reis nog zes maanden geldig moet zijn. U heeft geen visum nodig.

Bovenstaande gegevens kunnen tussentijds wijzigen en het is raadzaam deze te controleren op de website www.visuminternational.nl (algemene informatie visum). Reizigers die niet de Nederlandse nationaliteit hebben, kunnen ook op deze website terecht voor informatie.

Klik hier voor informatie over het visum
Kleding

In het voorjaar en de zomer zijn lichte katoenen kleren gewenst. De soms brandende zon vereist bescherming; het tijdig een shirt of een blouse aantrekken en een zonnebrandmiddel gebruiken. In de regentijd heeft u meer plezier van een paraplu dan van een regenjas. De paraplu kan ook dienst doen als parasol. Toch is het handig altijd een poncho bij de hand te hebben. Voor het koele seizoen heeft u lichte, ruime en gemakkelijk zittende kleding nodig, maar ook een warmer kledingstuk voor de avond. Dit geldt ook wanneer u in een hoger gelegen gebied zoals de Cameron Highlands verblijft. Bij een bezoek aan de natuur/jungle wordt aangeraden om een lange broek te dragen in verband met insectenbeten. Speciaal voor de Mount Kinabalu trekking adviseren wij om handschoenen, een zaklamp, warme kleding en stevige wandelschoenen mee te nemen. Voor de jungle in Danum Valley en Bilit zijn bloedzuiger sokken aan te raden, deze kunt u bij vrijwel alle accommodaties huren of kopen. Voor een bezoek aan een tempel of moskee is bedekkende kleding (vrouwen) en een lange broek (mannen) doorgaans vereist.

Klimaat

Maleisië heeft een tropisch klimaat waarbij het gehele jaar de temperatuur tussen de 25ºC en 30ºC ligt. De luchtvochtigheid en hoeveelheid neerslag verschilt echter per gebied en periode. Zo is het in de hoger gelegen gebieden, zoals de Cameron Highlands en Mount Kinabalu, gemiddeld zo’n 10 graden koeler. Op zowel West-Maleisië als op Borneo valt regelmatig een hevige bui (het hele jaar door), meestal aan het eind van de middag. Alleen aan de oostkust van West-Maleisië kent men een echt regenseizoen, dat loopt van oktober tot eind februari. Op Penang valt de meeste regen in de maanden september t/m november terwijl Langkawi wat natter is tussen april en oktober. In Kuala Lumpur valt de minste regen in onze zomermaanden (juni t/m augustus). Op Borneo heerst de moesson van november t/m maart (Sarawak) en van oktober t/m december (Sabah). Deze periode is minder geschikt voor een strandverblijf op Borneo.

Klik hier voor het actuele weer in Maleisië
Luchthavens

De belangrijkste luchthaven van Maleisië is Kuala Lumpur wat tevens de hoofdstad van het land is. Er zijn nog een aantal andere belangrijke luchthavens. Enkele hiervan zijn tevens vanaf Europa (via Kuala Lumpur) bereikbaar zoals Penang, Langkawi, Kuching, Kota Kinabalu en Sandakan.

Reisboeken

Voor het bestellen van reisgidsen en wegenkaarten verwijzen wij u naar www.dezwerver.nl

Klik hier voor reisboeken Maleisië
Tijdsverschil

Het is in Maleisië tijdens onze zomertijd 6 uur later dan in Nederland en wanneer wij wintertijd hebben 7 uur.

Voltage

De netspanning is 220/230 volt. De in Nederland gangbare tweepolige stekkers passen (meestal) niet op de stopcontacten in de hotelkamers. Neem daarom voor de zekerheid een adapter mee voor een wandcontactdoos voor 3 pennen (Engelse stekker).

ANWB: Universele reisstekker
Voor meer informatie: klik op Veelgestelde vragen Maleisië

Reiservaringen
Maleisië

 • “Borneo en Koh Tao”

  lees meer
  -
  Dirk en Mariska
 • “accommodaties waarin we verbleven waren allemaal even schitterend”

  lees meer
  -
  familie Duizer
 • “Grote complimenten voor jou en PANGEA Travel team”

  lees meer
  -
  Cees en Emelin
 • “we hebben nergens over na hoeven denken (iets wat heel fijn is na het plannen van een bruiloft)”

  lees meer
  -
  Yaël en Robin

Tip: bezoek Malacca in het weekend

Staat Malacca op uw lijstje? Probeer Malacca dan in het weekend in te plannen, zodat u de levendige night market op Jonker Street kunt bezoeken!

Tip: fietsen in Georgetown

Het is erg leuk om te gaan fietsen in Georgetown, de hoofdstad van Penang en tweede stad van Maleisië. Sinds 2008 staat Georgetown op de Werelderfgoedlijst van UNESCO.

Tip: Petaling Street by night

's Avonds is een bezoek aan Petaling Street in Kuala Lumpur een aanrader. Hier vindt u vele kraampjes met (namaak) merkkleding, terrassen en eetstalletjes. Deze plek staat bekend om de hoge kwaliteit van het eten dat er verkocht wordt op straat.