Mauritius

Landinformatie Mauritius

Eten en drinken

De Mauritiaanse keuken is veelzijdig. Men eet er vooral pittige groenten of gekonfijte zuidvruchten met kruiden in azijn ('achards') en rijst. Vers fruit is volop verkrijgbaar: papaya's, watermeloenen, ananas, bananen, goyaves, passievruchten, bigarades, citroenen, lychees, mango's, corrosols en longanes. Koffie wordt hier 'op z'n Creools' gedronken, namelijk met vanille-aroma. Zeker de moeite waard om te proberen evenals de lokale rum met veel verschillende smaken. NB. In veel hotels op Mauritius geldt 's avonds tijdens het diner een dresscode.

Feestdagen

De feestdagen op Mauritius zijn deels vergelijkbaar met de Nederlandse feestdagen vanwege de overeenkomende religie. Daarnaast zijn er ook vele andere religies vertegenwoordigd zoals de Islam, Hindoeïsme en het Boeddhisme.

De volgende feestdagen worden ieder jaar gevierd. De data voor 2018 zijn:

 • 1 januari - Nieuwjaarsdag
 • 31 januari - Thaipoosam Cavadee
 • 1 februari - Afschaffing van de slavernij
 • 13 februari - Maha Shivratree
 • 12 maart - Onafhankelijkheidsdag
 • 18 maart - Ougadi
 • 1 mei - Dag van de Arbeid
 • 16 juni - Eid-Al-Fitr (Suikerfeest)
 • 15 augustus - Hemelvaart van de Heilige Maagd Maria
 • 14 september - Ganesh Chaturthi
 • 1 november - Allerheiligen
 • 2 november - Aankomst van contractarbeiders
 • 7 november - Diwali (licht festival)
 • 25 december - Kerst

Veel openbare voorzieningen zijn op bovengenoemde feestdagen gesloten. Voor veel dagen geldt: valt de officiële feestdag op een zondag, dan wordt de eerst volgende werkdag een vrije dag.

de Ramadan zal in 2019 plaatsvinden van 6 mei t/m 4 juni. Tijdens de Ramadan kan er gereisd worden in Islamitische landen, maar u dient dan wel rekening te houden met de gesteldheid van de bevolking. Winkels en musea zijn gewoon open. Banken en kantoren zijn veelal `s middags gesloten. De meeste restaurants zijn overdag gesloten, maar over het algemeen is het mogelijk om in de hotels wat te eten. Alcohol is tijdens de Ramadan moeilijker te verkrijgen. Het Suikerfeest (Id-Al-Fitr) zal uitgebreid van 5 t/m 7 juni gevierd worden.

Geldzaken

De munteenheid in Mauritius is de Mauritiaanse Rupee (MUR). De munt is alleen ter plaatse verkrijgbaar in verschillende coupures. Één Mauritian Rupee is onderverdeeld in 100 cent. Het briefgeld is verkrijgbaar in waardes van: 1, 5, 10, 25, 50, 100, 200, 500, 1000 en 2000 Rs. Muntgeld is verkrijgbaar in waardes van: 5, 20 en 50 cent. In vrijwel alle grote hotels en winkelcentra kunt u geld wisselen.

 • Pinpas: in grotere steden en toeristische centra zijn ATM’s (geldautomaten) aanwezig. Dit geldt tevens voor de internationale luchthaven. Denk er aan om uw pinpas voor vertrek op werelddekking te zetten.
 • Creditcard: zowel Visa als Mastercard, worden in de meeste hotels, restaurants en winkels geaccepteerd. Wees alert bij betalingen met creditkaart. Verlies uw creditkaart niet uit het oog. Fraude met creditkaarten komt helaas overal voor en is niet volledig uit te sluiten. Zie voor meer details de websites: eurocard en visa.
 • Belangrijk: bij uw aankopen op straat, wanneer u van een taxi gebruik wilt maken of iets bezoekt, is het handig om met gepast geld te betalen, omdat men zeer vaak geen wisselgeld heeft. Ben u dit van plan, verzamelt u dan vooral kleine coupures.
 • Wisselkoers: de waarde van 100 Mauritian Rupee was in september 2018 ongeveer € 2.50.

Gezondheid

Voor reizen naar Mauritius wordt een aantal vaccinaties aanbevolen, zoals DTP, hepatitis A en buiktyfus. Vraag minimaal 6 weken voor uw vertrek meer informatie aan bij uw lokale GGD of huisarts. Ook kunt u informatie inwinnen via de website van Thuisvaccinatie.nl of telefonisch bij het Tropen Centrum AMC Amsterdam (tel: 020-5663800) of KLM Health Services (tel: 0900-1091096). Het water uit de kraan is drinkbaar, maar meestal smaakt het enigszins naar chloor. U kunt het beste flessen mineraalwater kopen. Wees voorzichtig met rauw, ongekookt of gedeeltelijk gekookt voedsel, groenten (salades) en ongewassen fruit.

Klik hier voor het vaccinatie advies voor reizen naar Mauritius
Grensdocumenten

Voor een reis naar Mauritius dient u in het bezit te zijn van een geldig paspoort, dat na afloop van de reis nog tenminste 6 maanden geldig is. Een visum is niet verplicht voor Mauritius.

Bovenstaande gegevens kunnen tussentijds wijzigen en het is raadzaam deze te controleren op de website www.visuminternational.nl (algemene informatie visum). Reizigers die niet de Nederlandse nationaliteit hebben, kunnen ook op deze website terecht voor informatie.

Kleding

Casual- en strandkleding zijn aan te bevelen. In de wintermaanden (mei tot oktober) is dunne wollen kleding voor de avonden aan te raden. Indien u religieuze Hindoe plaatsen bezoekt, dient u rekening te houden met gepaste kleding. Bij het betreden van een Hindoe tempel dient u lederen schoenen en (broek)riem te verwijderen. Belangrijk: In de meeste resorts is er ’s avonds een dress-code. Meestal is dit smart casual (geen slippers, korte broek, hemd of zwemkleding). Dineren is een beleving en de dresscode draagt bij aan de ambiance in de avonduren. Wij adviseren u hiermee rekening te houden bij het inpakken van uw bagage.

Klimaat

Mauritius heeft een tropisch klimaat, met temperaturen die eigenlijk nooit ver onder de 22° Celsius komen en is het hele jaar te bezoeken (m.u.v. januari, februari en maart). Over het algemeen geldt dat het noorden en het westen van het eiland iets warmer en relatief droger zijn ten opzichte van het oosten en zuiden. Er zijn echter verschillen per periode:

 • mei - oktober:
  Dit zijn de beste maanden voor een bezoek aan Mauritius. In deze periode zijn de temperaturen aangenaam, tussen de 22° en 26° overdag, en de regenval is minimaal. De watertemperatuur varieert tussen de 22° en 27° Celsius. In het binnenland is het altijd een paar graden kouder en liggen de temperaturen rond de 19° Celsius.

 • november - december:
  Dit is de periode dat de temperaturen oplopen tot 32° Celsius en de luchtvochtigheid hoger wordt. Ook in deze periode geldt weer dat de temperaturen in het binnenland iets lager liggen, rond de 26° Celsius.

 • januari - april:
  Deze maanden zijn erg warm en hebben de meeste regenval. De regenbuien vallen meestal aan het eind van de dag als een flinke bui. Vooral tussen januari en maart kunnen er cyclonen voorkomen.

Klik hier voor het actuele weer in Mauritius
Luchthavens

De enige luchthaven van Mauritius is Mauritius International Airport, ook wel Sir Seewoosagur Ramgoolam International Airport genaamd. De luchthaven ligt in het zuidoosten van het eiland. Vanaf Amsterdam zijn er vluchtmogelijkheden per lijndienst van Air France of Air Mauritius (via Parijs). Vanaf Amsterdam of Düsseldorf biedt Emirates uitstekende vluchtmogelijkheden met een overstap in Dubai.

Reisboeken

Voor het bestellen van reisgidsen en wegenkaarten verwijzen wij u naar www.dezwerver.nl

Klik hier voor reisboeken Mauritius
Tijdverschil

Het is op Mauritius 3 uur later dan in Nederland tijdens de wintertijd. In de zomermaanden bedraagt het tijdsverschil 2 uur.

Voltage

De voltage op Mauritius is 220/240. Het verdient aanbeveling een internationale adapter mee te nemen, daar de stopcontacten niet gelijk zijn aan Nederland/België. Echter in veel, met name luxure resorts, kunt u al terecht met een Nederlandse stekker.

Voor meer informatie: klik op Veelgestelde vragen Mauritius

Reiservaringen
Mauritius

 • “we vonden het fijn dat deze service in het buitenland ook te merken was”

  lees meer
  -
  Britt & Lilith
 • “We gaan dat nooit meer vergeten.”

  lees meer
  -
  Kevin en Dayenne
 • “Verre reizen zal ik voortaan alleen nog maar bij jullie boeken”

  lees meer
  -
  Marjo Bellen
 • “Alle info die we in de offerte gekregen hebben klopte. We zijn niet voor onaangename verrassingen komen te staan en konden we ons zowel actief uitleven als rustig ontspannen.”

  lees meer
  -
  Marc & An Monnens

Tip: Zo mooi is Mauritius

Tip: LUX* 3 Resorts in de mix

3 prachtige resorts in een Mauritius rondreis!

Bekijk ze alle drie!