Menu

Mauritius

Landinformatie Mauritius

Algemeen

Mauritius ligt ca. 1800 km ten oosten van het vasteland van Afrika. Toch wordt Mauritius tot het Afrikaanse continent gerekend. Het eiland dankt haar naam aan de VOC die het eiland naar Prins Maurits de zoon van Willem van Oranje heeft vernoemd. In 1968 werd het eiland een republiek onder het Britse Gemenebest. Tegenwoordig staat Mauritius vooral bekend als exotische strandbestemming. En niet voor niets, dankzij de helder blauwe zee, witte stranden en prachtige resorts kunt u hier heerlijk ontspannen en genieten. Maar Mauritius heeft meer te bieden, zo is het eiland bijna compleet omringd door een koraalrif waar u prachtige duiklocaties kunt vinden. Ook het binnenland verdient een bezoek. Hier vindt u rivieren, prachtige bossen en bergen tot 800m hoog. Een vakantie op Mauritius is ideaal als strandverlenging na een safari maar ook een langer verblijf op dit schitterende eiland is een aanrader.

Ambassade / Consulaten

Op Mauritius vindt u geen Nederlandse Ambassade. U moet hiervoor naar Dar es Salaam, Tanzania. Het adres van de ambassade is:

Umoja House, 4th Floor
Corner Mirambo street/Garden Avenue
Dar es Salaam, Tanzania
Tel. +255 (0)22 211 0000

Er is wel een Consulaat-Generaal in Port Louis. Het adres is:
10 dr. Ferriere Street
Port Louis, Mauritius
Tel. +230 (0)20 827 89 Tel. +230 (0)20 828 79

Belangrijke papieren

Maak in Nederland fotokopieën van alle belangrijke papieren die u mee op reis neemt en berg deze in uw bagage apart op. Vooral een fotokopie van uw paspoort een drietal pasfoto's zijn van belang, in verband met het snel verkrijgen van nieuwe identiteitspapieren bij verlies van uw paspoort onderweg.

Communicatie

In de meeste accommodaties is wifi aanwezig. Voor de tarieven van mobiel bellen en internet kunt u contact opnemen met uw eigen provider of kijk op www.bellen.com/bellen-buitenland/vanuit-tarieven. Ter plaatse kunt u eventueel een simkaart met internetdata en belminuten aanschaffen. Zo bent u tijdens de reis, indien het netwerk goed is, gemakkelijk te bereiken en kunt u eenvoudig online iets opzoeken. Het landennummer voor Mauritius +260. 

Duurzaam reizen

Duurzaam toerisme is niets anders dan reizen waarbij rekening wordt gehouden met milieu, mensen, natuur en cultuur, zodat reizen in de toekomst ook nog goed mogelijk is. Met deze manier van reizen wordt het milieu en de natuur zo weinig mogelijk belast en heeft de lokale bevolking profijt van toerisme, zonder dat dit ten koste gaat van de reiservaring. Als reiziger speelt u een belangrijke rol. U kunt al een verschil maken door te letten op uw reisgedrag en met respect om te gaan met de bestemming van uw keuze. Hier zijn enkele tips waar u rekening mee kunt houden tijdens de reis.
  • Koop lokale producten: Geef kinderen geen pennen, ballonnen en speelgoed, zodat ze niet leren dat bedelen werkt. Mocht u iets willen geven, steun dan een lokaal project waar de gehele gemeenschap profijt van heeft. Koop iets ter plaatse zoals een souvenir of ga eten in restaurants van lokale eigenaren wat ten goede komt van de werkgelegenheid.
  • Souvenirs: Let er op dat souvenirs niet zijn gemaakt van beschermde planten of dieren. Dit draagt bij aan het uitsterven van dergelijke soorten en de invoer van zulke souvenirs zijn verboden en strafbaar.
  • Laat geen afval achter: Zwerfvuil is een ergernis op bestemmingen. Als u gaat wandelen in natuurgebieden, neem dan het afval mee en deponeer het in de dichtstbijzijnde prullenbak. Op zulke routes wordt er niet regelmatig schoongemaakt en het afval breekt maar langzaam af. Volg daarnaast ook enkel de wandelroutes om de flora en fauna te behouden.
  • Fotografie: Vraag eerst om toestemming indien u graag een foto wilt maken van de lokale bevolking. Niet iedereen is ervan gediend om gefotografeerd te worden, bijvoorbeeld vanwege culturele, religieuze en persoonlijke redenen. Dit kan beledigend overkomen, dus laat u vooraf informeren en respecteer het als mensen liever niet gefotografeerd willen worden.
  • Laat koraal intact: Als u gaat snorkelen of duiken, breek dan geen koraal af om als souvenir mee te nemen. Koraal is heel kwetsbaar en kan door aanraking snel afsterven.
  • Fooien: De lonen in de meeste landen die we aanbieden liggen erg laag en zijn niet voldoende om van rond te komen. Vandaar dat er in de veel gevallen een fooi wordt verwacht. Indien u gaat onderhandelen op een lokale markt of winkel bepaal dan vooraf hoeveel u ergens voor wilt betalen zodat u en de verkoper tevreden verder kunnen.
  • Energie- en waterbesparing: Vergeet niet het licht, televisie en airconditioning uit te doen als u de hotelkamer verlaat. Gebruik daarnaast ook niet onnodig veel water. In de meeste aangeboden bestemmingen is dit een schaars goed.
  • Safari: Houdt u zich aan de regels als u op safari gaat, ook voor de veiligheid van anderen. Ga niet staan in de jeep/truck als er wild in de buurt is. Voer geen dieren en laat geen afval achter, zoals fruitschillen en ander voedsel.

Eten en drinken

De Mauritiaanse keuken is veelzijdig. Men eet er vooral pittige groenten of gekonfijte zuidvruchten met kruiden in azijn ('achards') en rijst. Vers fruit is volop verkrijgbaar: papaya's, watermeloenen, ananas, bananen, goyaves, passievruchten, bigarades, citroenen, lychees, mango's, corrosols en longanes. Koffie wordt hier 'op z'n Creools' gedronken, namelijk met vanille-aroma. Zeker de moeite waard om te proberen evenals de lokale rum met veel verschillende smaken. NB. In veel hotels op Mauritius geldt 's avonds tijdens het diner een dresscode.

Excursies

Excursies kunt u eenvoudig ter plaatse reserveren via het hotel of vooraf via onze lokale vertegenwoordiging. Ter plaatse reserveren kan meestal bij de receptie van het hotel of, in het geval van watersporten, bij het watersportcentrum. Wij raden u af om excursies/activiteiten via locals op het strand te reserveren. De kwaliteit van vervoersmiddelen (auto’s/boten) en eventuele uitrusting laat dan vaak te wensen over.

Feestdagen

De feestdagen op Mauritius zijn deels vergelijkbaar met de Nederlandse feestdagen vanwege de overeenkomende religie. Daarnaast zijn er ook vele andere religies vertegenwoordigd zoals de Islam, Hindoeïsme en het Boeddhisme.

De volgende feestdagen worden ieder jaar gevierd. De data voor 2024 zijn:
  • 01 t/m 02 januari - Nieuwjaarsdag
  • 25 januari - Thaipoosam Cavadee
  • 01 februari - Afschaffing van de Slavernij
  • 04 februari - Thaipoosam Cavadee
  • 10 februari - Chinees lente feest
  • 08 maart - Maha Shivaratree
  • 12 maart - Onafhankelijkheidsdag
  • 09 april - Ugaadi
  • 10 april - Eid-Ul-Fitr (Suikerfeest)
  • 01 mei - Dag van de Arbeid
  • 15 augustus - Maria Hemelvaart
  • 08 september - Ganesh Chaturthi
  • 31 oktober - Divali (lichtjes festival)
  • 02 november - Aankomst van contractarbeiders
  • 25 december - Kerst
Veel openbare voorzieningen zijn op bovengenoemde feestdagen gesloten. Voor veel dagen geldt: valt de officiële feestdag op een zondag, dan wordt de eerst volgende werkdag een vrije dag.

De ramadan begint in 2024 op 10 maart. Tijdens de ramadan kan er gereisd worden in Islamitische landen, maar u dient dan wel rekening te houden met de gesteldheid van de bevolking. Winkels en musea zijn gewoon open. Banken en kantoren zijn veelal `s middags gesloten. De meeste restaurants zijn overdag gesloten, maar over het algemeen is het mogelijk om in de hotels wat te eten. Alcohol is tijdens de Ramadan moeilijker te verkrijgen. Het Suikerfeest (Eid-Ul-Fitr) zal uitgebreid rond 10 april gevierd worden.

Fooien

Het geven van fooien in restaurants etc. is niet verplicht maar wordt wel op prijs gesteld. Sommige fooien zijn inclusief van de prijs voor de maaltijden anders geldt een indicatie van 10 a 15% van de totaalprijs. Chauffeurs die u rondrijden en gidsen rekenen op een fooi van ca. € 8 per dag. Het vormt een aanvulling op het salaris van de gids en chauffeur. Uiteraard is het bedrag een richtlijn en kunt u dit naar eigen inzicht en tevredenheid van de diesntverlening aanpassen. Ook de bellboys in de hotels die uw koffer naar uw kamer dragen stellen een fooi op prijs.

Geldzaken

De munteenheid in Mauritius is de Mauritiaanse Rupee (MUR). De munt is alleen ter plaatse verkrijgbaar in verschillende coupures. Één Mauritian Rupee is onderverdeeld in 100 cent. Het briefgeld is verkrijgbaar in waardes van: 1, 5, 10, 25, 50, 100, 200, 500, 1000 en 2000 Rs. Muntgeld is verkrijgbaar in waardes van: 5, 20 en 50 cent. In vrijwel alle grote hotels en winkelcentra kunt u geld wisselen.

  • Pinpas: in grotere steden en toeristische centra zijn ATM’s (geldautomaten) aanwezig. Dit geldt tevens voor de internationale luchthaven. Denk er aan om uw pinpas voor vertrek op werelddekking te zetten.
  • Creditcard: zowel Visa als Mastercard, worden in de meeste hotels, restaurants en winkels geaccepteerd. Wees alert bij betalingen met creditkaart. Verlies uw creditkaart niet uit het oog. Fraude met creditkaarten komt helaas overal voor en is niet volledig uit te sluiten. Zie voor meer details de websites: eurocard en visa.
  • Belangrijk: bij uw aankopen op straat, wanneer u van een taxi gebruik wilt maken of iets bezoekt, is het handig om met gepast geld te betalen, omdat men zeer vaak geen wisselgeld heeft. Ben u dit van plan, verzamelt u dan vooral kleine coupures.
  • Wisselkoers: de waarde van 100 Mauritian Rupee was in februari 2024 ongeveer € 2,04.

Geneesmiddelen

Een kleine reisapotheek is aan te bevelen. Indien u bepaalde geneesmiddelen regelmatig gebruikt, neemt u dan voldoende voorraad mee. Aan te raden is de Latijnse namen op de verpakking te noteren en een aparte lijst te maken, die u bij zich kunt dragen. Een Engelstalig recept kan eveneens nut hebben. Gebruikt u opiumhoudende medicijnen, dan dient u een in het Engels opgestelde doktersverklaring bij u te hebben. Dit in verband met een eventuele douanecontrole. Draagt u een bril of contactlenzen, neemt u dan een reservebril of een extra paar lenzen mee.

Gezondheid

Voor reizen naar Mauritius wordt een aantal vaccinaties aanbevolen, zoals DTP en Hepatitis A. Vraag minimaal 6 weken voor uw vertrek meer informatie aan bij uw lokale GGD of huisarts. Ook kunt u informatie inwinnen via de website van Thuisvaccinatie.nl of telefonisch bij het Tropen Centrum AMC Amsterdam (tel: 020-5663800) of KLM Health Services (tel: 0900-1091096). Het water uit de kraan is drinkbaar, maar meestal smaakt het enigszins naar chloor. U kunt het beste flessen mineraalwater kopen. Wees voorzichtig met rauw, ongekookt of gedeeltelijk gekookt voedsel, groenten (salades) en ongewassen fruit.

Grensdocumenten

Voor een reis naar Mauritius dient u in het bezit te zijn van een geldig paspoort, dat na afloop van de reis nog tenminste 6 maanden geldig is. Een visum is niet verplicht voor Mauritius.

Bovenstaande gegevens kunnen tussentijds wijzigen en het is raadzaam deze te controleren op de website www.visuminternational.nl (algemene informatie visum). Reizigers die niet de Nederlandse nationaliteit hebben, kunnen ook op deze website terecht voor informatie.

Inchecken / uitchecken accommodatie

Volgens internationale standaard is incheck bij uw accommodatie mogelijk vanaf 14:00 uur. Uiteraard kunt u eerder aankomen om gebruik te maken van de faciliteiten. Afhankelijk van de kamerbezetting kan het mogelijk zijn, dat u eerder over uw kamer kunt beschikken. Op de dag van vertrek dient u de kamer om 10:00 te verlaten. Wilt u langer gebruik maken van uw accommodatie, dan dient u dit vooraf af te stemmen met de receptie. Mogelijkheden en eventuele meerprijzen voor latere uitcheck zijn ook afhankelijk van de kamerbezetting. Veel resorts op Mauritius beschikken over ‘shower rooms’ waarvan u gratis gebruik kunt maken op de dag van vertrek. Zo kunt u, tot het moment van de transfer, nog gebruik maken van de faciliteiten van het resort. Bagage kan vaak worden gestald bij de receptie.

Kleding

Casual- en strandkleding zijn aan te bevelen. In de wintermaanden (mei tot oktober) is dunne wollen kleding voor de avonden aan te raden. Indien u religieuze Hindoe plaatsen bezoekt, dient u rekening te houden met gepaste kleding. Bij het betreden van een Hindoe tempel dient u lederen schoenen en (broek)riem te verwijderen. Belangrijk: In de meeste resorts is er ’s avonds een dress-code. Meestal is dit smart casual (geen slippers, korte broek, hemd of zwemkleding). Dineren is een beleving en de dresscode draagt bij aan de ambiance in de avonduren. Wij adviseren u hiermee rekening te houden bij het inpakken van uw bagage.

Lokale vertrekbelasting

U hoeft bij vertrek geen vertrekbelasting te betalen. Dit is reeds bij uw ticket inbegrepen.

Luchthavens

De enige luchthaven van Mauritius is Mauritius International Airport, ook wel Sir Seewoosagur Ramgoolam International Airport genaamd. De luchthaven ligt in het zuidoosten van het eiland. Vanaf Amsterdam zijn er vluchtmogelijkheden per lijndienst van Air France of Air Mauritius (via Parijs). Vanaf Amsterdam of Düsseldorf biedt Emirates uitstekende vluchtmogelijkheden met een overstap in Dubai.

Meenemen

  • kopie paspoort & overige belangrijke papieren
  • recente pasfoto’s
  • kleine reisapotheek
  • telefoonnummer verzekeringsmaatschappij
  • telefoonnummer creditcardmaatschappij
  • creditcard (met pincode)
  • internationaal bewijs van inentingen (gele boekje)
  • grote reistas om de spullen in te doen die u in de winkelcentra heeft gekocht (denk wel aan de douanebepalingen)
  • zonnebrandcrème, aftersun, beach tas, hoed/pet en zonnebril

Reisboeken

Voor het bestellen van reisgidsen en wegenkaarten verwijzen wij u naar www.dezwerver.nl

Taal

Frans en Engels zijn de officiële talen van Mauritius en wordt door het overgrote deel van de bevolking gesproken. De dagelijkse omgangstaal is echter het Creools. Alle straat- en winkelnamen, menu’s in restaurants en toeristische informatie staan vaak in zowel Frans als Engels beschreven.

Tijdverschil

Het is op Mauritius 3 uur later dan in Nederland tijdens de wintertijd. In de zomermaanden bedraagt het tijdsverschil 2 uur.

Veiligheid

Een bezoek aan Mauritius verloopt over het algemeen geheel zonder problemen. Echter er is criminaliteit. Zo kunt u beter niet alleen in het donker buiten het resort lopen en moet u in toeristische gebieden rekening houden met zakkenrollers. Dit zijn bijvoorbeeld de markt van Port Louis, Pereybere, Grand Baie, Flic en Flac en Tamarin.

Verlies en diefstal

Bewaar uw belangrijke documenten (indien aanwezig) in een kluisje op uw kamer. Neem uw paspoort alleen mee uit de accommodatie indien dit noodzakelijk is. Wanneer in een accommodatie iets van u gestolen is, waarschuw dan de hotel (duty)manager. Bent u niet tevreden over de afhandeling, schakel dan alsnog de politie in. Indien er buiten de accommodatie iets van u is gestolen, dient u aangifte te doen bij de politie en een verklaring te vragen, waarin de aangifte wordt bevestigd. Hiermee kunt u zich na terugkomst tot uw verzekeringsmaatschappij wenden. Meld verlies of diefstal van uw creditcard/betaalpas onmiddellijk bij uw bank, dit kan meestal online. Uw pas wordt dan direct geblokkeerd, zodat anderen er geen misbruik van kunnen maken. Indien u uw paspoort verliest of deze gestolen is, meld het verlies zo snel mogelijk bij de plaatselijke politie. Dit voorkomt dat iemand misbruik maakt van uw document. Hierna kunt u een nieuw paspoort of een nooddocument aanvragen. Dit doet u bij de Nederlandse ambassade of het consulaat.

Vervoer

De auto is de beste manier om het eiland te verkennen. Dit kan per huurauto maar natuurlijk ook per taxi. Taxi’s zijn echter wel prijzig. Alle wegen staan goed aangegeven in het Engels. Voor de reservering van een huurauto kunt u eventueel ook bij ons terecht. Het meeste vervoer op het eiland gebeurt echter per privé transfer of shuttlebus. Wanneer u bij ons gereserveerd heeft is dit doorgaans ook het gebruikte vervoer. Op Mauritius wordt er aan de linkerkant van de weg gereden. Voor een bezoekje aan een stad of een public beach in de buurt van uw accommodatie kunt u ook de lokale bus nemen. Er zijn overal bus stops en een kaartje is te koop in de bus. Een leuke en avontuurlijke manier van reizen, maar prima voor een kort uitstapje.

Voltage

De voltage op Mauritius is 220/240. Het verdient aanbeveling een internationale adapter mee te nemen, daar de stopcontacten niet gelijk zijn aan Nederland/België. Echter in veel, met name luxure resorts, kunt u al terecht met een Nederlandse stekker.