Mozambique

Landinformatie Mozambique

Eten en drinken

De meest populaire maaltijd onder de lokale bevolking is Ncima ook wel bekend onder namen Ugali (Swahili) of pap (Afrikaans). Dit is een soort dikke maispap dat niet meteen geliefd is bij de toeristen. Een ander bekend gerecht is Matapa. Dit gerecht bestaat uit gekookte cassavebladeren in pindasaus met garnalen. De kwaliteit van het eten in de beachresorts uitstekend. Dagelijks staan er verse vis, kreeft, krab en andere schaaldieren op het menu. Er wordt veel gewerkt met kruiden en knoflook in de keuken. Restaurants in de steden (Maputo en Beira) hebben ook een Europees georiënteerde keuken. Wat betreft het drinken geldt dat Coca Cola en vergelijkbare dranken overal verkrijgbaar zijn. De alcoholische dranken bestaan uit bier zoals 2M of de Zuid-Afrikaanse merken Castle en Lion. De wijnen worden uit het buurland Zuid-Afrika geïmporteerd.

Feestdagen

De volgende feestdagen worden ieder jaar gevierd. De data voor 2018 zijn:

 • 1 januari - Nieuwjaarsdag
 • 3 februari - Dag van de Helden
 • 7 april - Internationale Vrouwendag
 • 1 mei - Dag van de Arbeid
 • 25 juni - Onafhankelijkheidsdag
 • 7 september - Dag van het Verdrag van Lusaka
 • 25 september - Dag van het Leger
 • 4 oktober - Dag van de Vrede
 • 25 & 26 december - Kerstmis

Veel openbare voorzieningen zijn op bovengenoemde feestdagen gesloten. Voor veel dagen geldt: valt de officiële feestdag op een zondag, dan wordt de eerst volgende werkdag een vrije dag.

Geldzaken

De munteenheid in Mozambique is de Metical (MZN). De valuta kan tot een maximum van MZN 50.000 (circa € 1100) worden uitgevoerd. De munt is verkrijgbaar in verschillende coupures. Voor de grote biljetten geldt dat deze zonder problemen gebruikt kunnen worden in de grotere steden en lodges. Naast de Metcial Novo kunt u in Mozambique ook terecht met de US dollars, Euro’s en Zuid-Afrikaanse Randen, met name in de lodges en hotels.

 • Pinpas: met uw bank of giropas kunt u terecht bij de geldautomaten van verschillende bankinstellingen en pinautomaten. Dit geldt voor zowel grote als kleinere steden. Mocht u uit Zuid-Afrika komen dan is het raadzaam om daar alvast extra geld te pinnen omdat de kans groot is dat een pinautomaat in Mozambique leeg is. Denk er aan om uw pinpas voor vertrek op werelddekking te zetten.
 • Creditcards: de bekende internationale creditcards worden in de meeste hotels, restaurants en winkels geaccepteerd. Zie voor meer details de websites: eurocard en visa.
 • Wisselkoers: de waarde van 100 Metical was in september 2018 ongeveer € 1.39.

Gezondheid

Voor reizen naar Mozambique wordt een aantal vaccinaties aangeraden, zoals DTP, hepatitis A en Gele Koorts. Ook het gebruik van malariatabletten het hebben van een ''cholera not indicated'' stempel wordt aanbevolen. Informeer ruim voor vertrek, minimaal zes weken, bij uw lokale GGD of huisarts. Ook kunt u informatie inwinnen via de website van Thuisvaccinatie.nl of telefonisch bij het Tropen Centrum AMC Amsterdam (tel: 020-5663800) of KLM Health Services (tel: 0900-1091096). De opvattingen over hygiëne in Mozambique zijn anders dan in Nederland. Het is niet aan te raden om water uit de kraan te drinken. Mineraalwater kunt u kopen in de winkel. Let er wel op dat de flessen verzegeld zijn. Kijkt u ook uit met schelpdieren, rauwe groente, ijsblokjes en ongekookte melk.

Klik hier voor het vaccinatie advies voor reizen naar Mozambique
Grensdocumenten

Voor reizigers met de Nederlandse nationaliteit is voor Mozambique een paspoort vereist dat na afloop van de reis nog zes maanden geldig moet zijn. Tevens is een visum vereist dat u vooraf dient aan te vragen. Op de luchthavens van Mozambique en bij de grensposten is het visum niet verkrijgbaar.

Bovenstaande gegevens kunnen tussentijds wijzigen en het is raadzaam deze te controleren op de website www.visuminternational.nl (algemene informatie visum) of op www.visumcentrale.nl/pangeatravel. Reizigers die niet de Nederlandse nationaliteit hebben, kunnen ook op deze website terecht voor informatie. De kosten voor het visum bedragen € 42 per persoon + kosten die de VisumInternational rekent voor verwerking.

Klik hier voor informatie over het visum
Kleding

Voor reizen naar Mozambique adviseren wij lichte kleding mee te nemen. Het is tevens aan te raden om enkele shirts met lange mouwen en een lange broek mee te nemen ter bescherming tegen de malariamug. Hoewel de avonden in Mozambique over het algemeen warm zijn, kan het in de hoger gelegen gebieden ’s avonds behoorlijk afkoelen. Een dunne jas of een trui kan daarom van pas komen. Een paar schoenen waar u goed op kunt wandelen voldoen in Mozambique. Een paar sandalen/slippers zijn ideaal tijdens het verblijf aan het strand.

Klimaat

Mozambique heeft een tropisch klimaat en is het hele jaar te bezoeken. Er zijn echter verschillen per periode:

 • mei - oktober:
  Dit zijn de beste maanden voor een bezoek aan Mozambique. In deze periode zijn de temperaturen aangenaam, rond de 20 graden, en de regenval is minimaal. Tijdens uw bezoek aan Mozambique gaat u genieten van helder blauwe luchten en volop zonneschijn.

 • november - januari:
  De temperaturen lopen op tot 30 graden, de luchtvochtigheid wordt hoger, dit is het begin van het regenseizoen in Mozambique. Vooral vanaf januari kan het erg warm zijn.

 • februari - april:
  Deze maanden zijn erg warm en hebben de meeste regenval. De regenbuien vallen meestal aan het eind van de dag als een flinke bui. Dit is de minst goede periode voor een bezoek aan (de kust van) Mozambique.

Klik hier voor het actuele weer in Mozambique
Luchthavens

Er zijn geen rechtstreekse vluchten van Amsterdam naar Maputo. Deze gaan altijd via een andere luchthaven bijvoorbeeld Lissabon of Johannesburg. Maputo is echter wel de internationale luchthaven van het land. Naast Maputo zijn er nog enkele lokale luchthavens vanwaar binnenlandse vluchten, en enkele vluchten van en naar andere Afrikaanse landen worden uitgevoerd. Zo zijn er verschillende vluchten naar Johannesburg vanaf Vilanculos, Pemba, Nampula en Inhambane.

Reisboeken

Voor het bestellen van reisgidsen en wegenkaarten verwijzen wij u naar www.dezwerver.nl

Veiligheid

Mozambique is over het algemeen een zeer veilig land. Het land wordt zelfs gezien als veiliger dan buurland Zuid-Afrika. Net als in andere landen en steden dient u op plaatsen waar meerdere toeristen bij elkaar komen extra alert te zijn op uw bezittingen. Laat daarom waardevolle zaken achter in de hotelkluis of draag deze onopvallend in een tasje onder uw kleding. Verder is het niet raadzaam om kostbare sieraden, dure horloges en grote cameratassen te dragen.

Voltage

Het voltage in Mozambique is 220V. Op sommige plaatsen kunt u met Nederlandse stekkers terecht. Op andere plaatsen heeft u echter een adapter nodig met drie pinnen (ronde en vierkante), aangezien hier gebruik wordt gemaakt van Zuid Afrikaanse stopcontacten. In Mozambique zijn deze adapters niet te verkrijgen. Het is dan ook belangrijk deze in het bezit te hebben voor u het land binnen gaat.

Voor meer informatie: klik op Veelgestelde vragen Mozambique

Mozambique Specialist

Reiservaringen
Mozambique

 • “De reis was goed geregeld en zeer compleet. Daarnaast was de communicatie en flexibiliteit geweldig!”

  lees meer
  -
  Ben & Ine Reitsma
 • “onder de indruk vd leuke kleinschalige accommodaties op verrassende plekken”

  lees meer
  -
  Reizigers uit Utrecht
 • “De reis was perfect verzorgd”

  lees meer
  -
  Danielle Vogelaar
 • “uitstekende accommodaties in Mozambique!”

  lees meer
  -
  Enthousiaste Mozambique reizigers

Inspired in Mozambique