Menu

Myanmar

Veelgestelde vragen Myanmar

Hoe zit het met de geldzaken in Myanmar?

De munteenheid van Myanmar is de Kyat (MMK), wat uitgesproken wordt als 'tsjat'. Hiermee betaalt u in lokale restaurantjes/winkeltjes, voor taxi-ritjes, etc. en krijgt u de laagste prijs. Accommodaties, (sommige) entreegelden en vliegtickets worden met de US Dollar betaald (dit zijn services van de overheid). Al kunt u hiervoor ook altijd met Kyats terecht. Sinds mei 2013 worden Euro’s ook geaccepteerd in Myanmar. Wij adviseren u voldoende, contante Euro’s mee te nemen voor de hele reis. Ter plaatse kunt u dit omwisselen in Kyat, bijvoorbeeld op Yangon International Airport, bij de bank of bij een wisselkantoor. Het is verstandig om, voor de zekerheid, ook een klein bedrag in US Dollar mee te nemen (USD 100-200). Voor hoge coupures krijgt u over het algemeen een betere wisselkoers dan voor kleine bedragen. Desondanks is het raadzaam om ook enkele kleine coupures mee te nemen. Het is niet langer voordelig (of zelfs mogelijk) om geld op straat te wisselen.

Op Yangon International Airport vindt u in de arrival lounge een wisselbalie. U kunt hier de overgebleven Kyats omwisselen voordat u terugvliegt. Houd er rekening mee dat er vaak vanaf 15:00 uur een tekort aan US Dollars / Euro’s is. Vliegt u ’s middags/’s avonds terug naar Europa dan adviseren we u het geld eerder om te wisselen, bijvoorbeeld in het centrum van Yangon.

Let op: alleen onbeschadigde en nieuwe US Dollar biljetten worden geaccepteerd. Voor de Euro zijn de ‘locals’ minder veeleisend.

  • Pinpas: in Myanmar zijn geen pinautomaten aanwezig waar u met uw Europese pinpas terecht kunt.
  • Creditcards: creditcards worden sinds begin 2013 geaccepteerd in Myanmar (Visa Card en Master Card). Er zijn tegenwoordig geldautomaten (ATM's) in het hele land. Hier kunt u Kyats opnemen met een creditcard (master/visa). In Yangon vindt u de geldautomaten bij de meeste banken, de grote hotels, de Scott Market en Yangon International Airport. Wij adviseren om toch ook wat contant geld mee te nemen omdat sommige geldautomaten soms defect zijn. Er geldt een maximale opname van 300,000 Kyat per keer (ca. € 155). De transactiekosten zijn 5,000 Kyat (ca. € 3). In de grote en/of luxe hotels en duurdere restaurants kunt u ook terecht met uw creditcard. Vaak wordt er 3.5 - 5 % extra doorbelast. Zie voor meer details de websites: eurocarden visa.
  • Wisselkoers: de waarde van 1.000 Kyat was in juni 2024 ongeveer € 0,44. Op websites zoals valuta.nl en wisselkoers.nl kunt u andere wisselkoersen tegenkomen aangezien de Kyat geen officiële internationale verhandelbare valuta is. Op www.xe.com/currency/mmk-burmese-kyat vindt u meer informatie over de Kyat.
  • Hoeveel geld meenemen vanuit Nederland? Als richtlijn voor alle uitgaven (eten, drinken, fooien, souvenirs, etc.) kunt u ca. € 35-40 per persoon per dag aanhouden. Uiteraard is dit per persoon verschillend (zie ook het kopje 'Eten en drinken'). Heeft u geen excursies via ons geboekt, dan dient u ook nog een bedrag voor de entreegelden te reserveren. De prijzen in Myanmar liggen over het algemeen erg laag.


terug naar veelgestelde vragen Myanmar