Menu

Myanmar

Landinformatie Myanmar

Afdingen

Op markten en bij souvenirwinkels in Myanmar is het gebruikelijk om af te dingen. Een handvat voor het gemiddelde percentage dat u van de vraagprijs af kan krijgen, is moeilijk te geven. Het gaat er om dat zowel de verkoper als de koper, u, tevreden bent. Als u een bod gedaan heeft en de verkoper gaat ermee akkoord, dan moet u het ook echt kopen. Het is beledigend om dan alsnog weg te lopen. Supermarkten hanteren vaste prijzen; hier kunt u niet afdingen.

Algemeen

Myanmar is met een oppervlakte van 678.000km2 het grootste land in Zuidoost-Azië. Dit is ongeveer 16 keer Nederland. Myanmar grenst aan de landen Bangladesh, India, China, Laos en Thailand. In 1989 heeft de overheid de naam officieel veranderd in 'Union of Myanmar'. Niet alle landen hebben deze wijziging geaccepteerd waardoor ook de naam Birma/Burma nog veel gebruikt wordt. Sinds 7 november 2005 is Naypyidaw de hoofdstad. De voormalige hoofdstad, Yangon (voorheen Rangoon), is de grootste stad van het land.

Ambassade / Consulaten

Het adres van de Nederlandse ambassade in Myanmar is:
84, Pan Hlaing Street
Sanchaung Township, Yangon
Telefoon: +95 (0)1 2317575

Bevolking

Myanmar telt naar schatting ongeveer 50 miljoen inwoners. Het grootste deel van de bevolking leeft van de landbouw en zo'n 70% woont op het platteland. De bevolking van Myanmar is onderverdeeld in acht groepen: Bamar, Shan, Mon, Kayin, Kayah, Chin, Kachin en Rakhaing. Ongeveer 68% is Bamar (Birmanen/Birmezen). Zij wonen voornamelijk op de vlakke, vruchtbare delen rond de Ayeyarwady rivier. De bergachtige gebieden worden bewoond door de minderheidsgroepen. De meeste inwoners leven naar het Boeddhisme (87%). Andere belangrijke religies zijn het christendom (4%) en de islam (4%).

Communicatie

De meeste accommodaties beschikken over een internetverbinding en (gratis) Wi-Fi. Hetzelfde geldt voor de toeristische restaurants. Wilt u met uw mobiele telefoon of vanuit het hotel bellen dan is dat erg duur. Voor de tarieven van mobiel bellen en internet kunt u contact opnemen met uw eigen provider of kijk op www.bellen.com/bellen-buitenland/vanuit-tarieven. Is er geen Wi-Fi en wilt u wel graag altijd bereikbaar zijn, dan is het interessant en voordelig om een lokale SIM-kaart aan te schaffen of van tevoren een eSIM-abonnement af te sluiten.

Duurzaam reizen

Duurzaam toerisme is niets anders dan reizen waarbij rekening wordt gehouden met milieu, mensen, natuur en cultuur, zodat reizen in de toekomst ook nog goed mogelijk is. Met deze manier van reizen wordt het milieu en de natuur zo weinig mogelijk belast en heeft de lokale bevolking profijt van toerisme, zonder dat dit ten koste gaat van de reiservaring. Als reiziger speelt u een belangrijke rol. U kunt al een verschil maken door te letten op uw reisgedrag en met respect om te gaan met de bestemming van uw keuze. Hier zijn enkele tips waar u rekening mee kunt houden tijdens de reis.
  • Koop lokale producten: Geef kinderen geen pennen, ballonnen en speelgoed, zodat ze niet leren dat bedelen werkt. Mocht u iets willen geven, steun dan een lokaal project waar de gehele gemeenschap profijt van heeft. Koop iets ter plaatse zoals een souvenir of ga eten in restaurants van lokale eigenaren wat ten goede komt van de werkgelegenheid.
  • Souvenirs: Let er op dat souvenirs niet zijn gemaakt van beschermde planten of dieren. Dit draagt bij aan het uitsterven van dergelijke soorten en de invoer van zulke souvenirs zijn verboden en strafbaar.
  • Laat geen afval achter: Zwerfvuil is een ergernis op bestemmingen. Als u gaat wandelen in natuurgebieden, neem dan het afval mee en deponeer het in de dichtstbijzijnde prullenbak. Op zulke routes wordt er niet regelmatig schoongemaakt en het afval breekt maar langzaam af. Volg daarnaast ook enkel de wandelroutes om de flora en fauna te behouden.
  • Fotografie: Vraag eerst om toestemming indien u graag een foto wilt maken van de lokale bevolking. Niet iedereen is ervan gediend om gefotografeerd te worden, bijvoorbeeld vanwege culturele, religieuze en persoonlijke redenen. Dit kan beledigend overkomen, dus laat u vooraf informeren en respecteer het als mensen liever niet gefotografeerd willen worden.
  • Laat koraal intact: Als u gaat snorkelen of duiken, breek dan geen koraal af om als souvenir mee te nemen. Koraal is heel kwetsbaar en kan door aanraking snel afsterven.
  • Fooien: De lonen in de meeste landen die we aanbieden liggen erg laag en zijn niet voldoende om van rond te komen. Vandaar dat er in de veel gevallen een fooi wordt verwacht. Indien u gaat onderhandelen op een lokale markt of winkel, bepaal dan vooraf hoeveel u er voor wilt betalen zodat u en de verkoper tevreden verder kunnen.
  • Energie- en waterbesparing: Vergeet niet het licht, televisie en airconditioning uit te doen als u de hotelkamer verlaat. Gebruik daarnaast ook niet onnodig veel water. In de meeste aangeboden bestemmingen is dit een schaars goed.

ECPAT

PANGEA Travel wil een bondgenoot zijn in de bescherming van kinderen tegen seksuele uitbuiting in toerisme. Hoewel toerisme niet de oorzaak is van commerciële seksuele uitbuiting van kinderen, maken toeristen met deze bedoelingen wel gebruik van de faciliteiten die de reis- en toerismeorganisaties bieden. Op veel plaatsen is het op dit moment te makkelijk voor een kindersekstoerist om een kind seksueel te misbruiken. Naast goede wetgeving en handhaving door politie ter plaatse, vinden wij dat de reissector tevens een belangrijke rol speelt in de bestrijding van kindersekstoerisme. De belangrijkste boodschap daarbij is: Kindersekstoerisme wordt niet getolereerd! Door een groter bewustzijn en alertheid van onszelf onze partners maar ook van u te vragen wordt het moeilijker voor kindersekstoeristen zich met een minderjarige te laten zien of ergens binnen te komen. Hierdoor kunnen wij samen directe bescherming bieden aan de kinderen. Ziet u tijdens uw reis iets verdachts waarvan u vermoedt dat het met kindersekstoerisme te maken kan hebben? Probeer dan een duidelijke beschrijving van de personen en/of personen te maken en wanneer mogelijk van het kind of jongere. Of in het geval van een onderneming, die dergelijke praktijken toelaat, onthoudt dan de naam. U kunt vervolgens melding maken bij:
  • Lokale autoriteiten
  • Ambassade van het land van de toerist (wanneer bekend)
  • Via www.meldkindersekstoerisme.nl
Of stuur een mail naar ECPAT International: protect@ecpat.net Voor meer informatie over dit onderwerp of om te lezen wat u nog meer kunt doen kunt u naar de website gaan van: ECPAT

Eten en drinken

In Myanmar wordt veel rijst gegeten, wat vaak ook de basis is voor andere gerechten. Noedels (met groente en vlees/vis) is ook een populair gerecht. De meeste gerechten zijn een mengeling van de Bamar, Mon, Indiase en Chinese keuken. De Birmese keuken is lang niet zo uitgebreid en verfijnd als bijvoorbeeld in Thailand. Wel vindt u hier heerlijke salades en veel fruit. Ook wordt er veel thee gedronken. Het eten en de (lokale) drankjes zijn spotgoedkoop. Gaat u bij eetstalletjes eten, dan heeft u voor een paar euro (ca. 1000 Kyat) al een maaltijd. Kiest u ervoor om te dineren in een hotel/goed restaurant, dan ligt dit bedrag hoger (ca. 4000 Kyat). De drankjes kosten ca. € 1 - 2 (met uitzondering van buitenlandse alcohol). De meeste restaurants sluiten vroeg (rond 21.00 uur). Zie het kopje 'Restaurants' voor leuke tips.

Feestdagen

Myanmar kent veel (voornamelijk Boeddhistische) feesten en festivals. Met name tijdens volle maan worden er in veel plaatsen activiteiten georganiseerd.

De volgende feestdagen worden ieder jaar gevierd. De data voor 2023 zijn:
  • 01 januari - Nieuwjaarsdag
  • 04 januari - Dag van de Onafhankelijkheid
  • 14 t/m 16 januari - Kachin Manaw festival
  • 21 en 22 januari - Chinese New Year
  • 04 februari - Harvest Festival
  • 12 februari - Union Day
  • 02 maart - Peasant's Day
  • 05 maart - Full Moon Day of Tabaung
  • 27 maart - Dag van de strijdkrachten
  • 13 t/m 17 april - Thingyan (Water Festival)
  • 01 mei - Dag van de Arbeid
  • 03 mei - Full Moon Day of Kasong
  • 19 juli - Dag van de gemartelden
  • 01 augustus - Full Moon Day of Waso
  • 27 & 30 november - Full Moon Day of Tazaungmone
  • 28 t/m 30 oktober - Full Moon Day of Thadingyut
  • 07 december - National Day
  • 25 december - Kerstmis
  • 31 december - Oudjaarsavond

Veel openbare voorzieningen zijn op bovengenoemde feestdagen gesloten. Voor veel dagen geldt: valt de officiële feestdag op een zondag, dan wordt de eerst volgende werkdag een vrije dag.

Fooien

Het geven van fooien aan chauffeurs en gidsen in Myanmar is niet verplicht maar wel gebruikelijk. Het is een aanvulling op hun (vaak lage) salaris en verbetert de levensstandaard. Lokale gidsen en chauffeurs hebben anders de neiging om hun salaris met allerlei commissies van souvenirwinkels en restaurants aan te vullen, wat uw excursieprogramma meestal niet ten goede komt. Als richtlijn kunt u een fooi van USD 3-5 per persoon per dag voor uw gids aanhouden (dus met twee reizigers: USD 6-10 per dag voor uw gids). Voor de chauffeur is USD 1-2 per persoon per dag een prima richtlijn (dus met twee reizigers: USD 2-4 per dag voor uw chauffeur). Uiteraard zijn deze bedragen afhankelijk van uw tevredenheid t.a.v. de geleverde diensten. U kunt uw chauffeur en gids in zowel Kyat, US Dollar of Euro tippen. In restaurants wordt een fooi van 5% van de rekening verwacht. Kofferdragers en kamermeisjes kunt u een klein bedrag (ca. KS 500 per dag/koffer) geven. U zult merken dat steeds meer inwoners ook een klein bijdrage verwachten, bijvoorbeeld als u een foto maakt of als ze u informatie geven.

Geldzaken

De munteenheid van Myanmar is de Kyat (MMK), wat uitgesproken wordt als 'tsjat'. Hiermee betaalt u in lokale restaurantjes/winkeltjes, voor taxi-ritjes, etc. en krijgt u de laagste prijs. Accommodaties, (sommige) entreegelden en vliegtickets worden met de US Dollar betaald (dit zijn services van de overheid). Al kunt u hiervoor ook altijd met Kyats terecht. Sinds mei 2013 worden Euro’s ook geaccepteerd in Myanmar. Wij adviseren u voldoende, contante Euro’s mee te nemen voor de hele reis. Ter plaatse kunt u dit omwisselen in Kyat, bijvoorbeeld op Yangon International Airport, bij de bank of bij een wisselkantoor. Het is verstandig om, voor de zekerheid, ook een klein bedrag in US Dollar mee te nemen (USD 100-200). Voor hoge coupures krijgt u over het algemeen een betere wisselkoers dan voor kleine bedragen. Desondanks is het raadzaam om ook enkele kleine coupures mee te nemen. Het is niet langer voordelig (of zelfs mogelijk) om geld op straat te wisselen.

Op Yangon International Airport vindt u in de arrival lounge een wisselbalie. U kunt hier de overgebleven Kyats omwisselen voordat u terugvliegt. Houd er rekening mee dat er vaak vanaf 15:00 uur een tekort aan US Dollars / Euro’s is. Vliegt u ’s middags/’s avonds terug naar Europa dan adviseren we u het geld eerder om te wisselen, bijvoorbeeld in het centrum van Yangon.

Let op: alleen onbeschadigde en nieuwe US Dollar biljetten worden geaccepteerd. Voor de Euro zijn de ‘locals’ minder veeleisend.

  • Pinpas: in Myanmar zijn geen pinautomaten aanwezig waar u met uw Europese pinpas terecht kunt.
  • Creditcards: creditcards worden sinds begin 2013 geaccepteerd in Myanmar (Visa Card en Master Card). Er zijn tegenwoordig geldautomaten (ATM's) in het hele land. Hier kunt u Kyats opnemen met een creditcard (master/visa). In Yangon vindt u de geldautomaten bij de meeste banken, de grote hotels, de Scott Market en Yangon International Airport. Wij adviseren om toch ook wat contant geld mee te nemen omdat sommige geldautomaten soms defect zijn. Er geldt een maximale opname van 300,000 Kyat per keer (ca. € 155). De transactiekosten zijn 5,000 Kyat (ca. € 3). In de grote en/of luxe hotels en duurdere restaurants kunt u ook terecht met uw creditcard. Vaak wordt er 3.5 - 5 % extra doorbelast. Zie voor meer details de websites: eurocarden visa.
  • Wisselkoers: de waarde van 1.000 Kyat was in februari 2024 ongeveer € 0,44. Op websites zoals valuta.nl en wisselkoers.nl kunt u andere wisselkoersen tegenkomen aangezien de Kyat geen officiële internationale verhandelbare valuta is. Op www.xe.com/currency/mmk-burmese-kyat vindt u meer informatie over de Kyat.
  • Hoeveel geld meenemen vanuit Nederland? Als richtlijn voor alle uitgaven (eten, drinken, fooien, souvenirs, etc.) kunt u ca. € 35-40 per persoon per dag aanhouden. Uiteraard is dit per persoon verschillend (zie ook het kopje 'Eten en drinken'). Heeft u geen excursies via ons geboekt, dan dient u ook nog een bedrag voor de entreegelden te reserveren. De prijzen in Myanmar liggen over het algemeen erg laag.

Gezondheid

Voor reizen naar Myanmar wordt een aantal vaccinaties aangeraden, zoals DTP, hepatitis A en buiktyfus. Ook het gebruik van malariatabletten wordt aanbevolen. Informeer ruim voor vertrek, minimaal zes weken, bij de lokale GGD of uw huisarts. Ook kunt u informatie inwinnen via de website van Thuisvaccinatie.nl of telefonisch bij het Tropen Centrum AMC Amsterdam (tel: 020-5663800) of KLM Health Services (tel: 0900-1091096). De opvattingen over hygiëne in Myanmar zijn anders dan in Nederland. Het is niet aan te raden om water uit de kraan te drinken. Mineraalwater kunt u kopen in de winkel. Let er wel op dat de flessen verzegeld. Kijkt u ook uit met schelpdieren, rauwe groente, ijsblokjes en ongekookte melk. In Myanmar zijn maar weinig goede ziekenhuizen en er is een beperkt aanbod medicinatie beschikbaar. Indien er zich tijdens de reis ernstige problemen voordoen, is het aan te raden naar Bangkok te evacueren. Hier zijn de medische faciliteiten beter ontwikkeld. Het is dan ook raadzaam om dit bij de reisverzekering op te nemen.

Gidsen

Tijdens uw rondreis door Myanmar wordt u bijgestaan door gidsen. Zij zijn het aanspreekpunt tijdens uw reis. Elk gebied heeft zijn eigen gidsen waardoor u na een vlucht (of treinreis) een nieuwe gids ontmoet. Bij een aantal bezienswaardigheden is er naast de gids nog een lokale gids aanwezig die u informatie geeft. Vaak mogen alleen de lokale gidsen een rondleiding geven bij monumenten of bezienswaardigheden. Ook voor deze lokale gidsen geldt dat er een fooi wordt verwacht na hun dienstverlenging (zie ‘fooien’). Onze gidsen zijn goed opgeleid en geselecteerd op hun kennis en goede dienstverlening. In drukke tijden worden er soms extra gidsen ingehuurd. Hierdoor is het mogelijk dat de kwaliteit van de dienstverlening minder kan zijn dan u van ons mag verwachten. Op de dagen of dagdelen ter vrije besteding is er geen gids inbegrepen.

Grensdocumenten

Voor reizigers met de Nederlandse en Belgische nationaliteit is voor Myanmar een paspoort vereist dat na afloop van de reis nog zes maanden geldig moet zijn. Daarnaast is een visum verplicht. Sinds 1 september 2014 kunt u gebruik maken van een e-visum service waarbij u online een e-Visa Approval Letter aanvraagt. Kijk hiervoor op: http://evisa.moip.gov.mm.

Details:
  • de kosten voor een 'tourist visa' zijn momenteel USD 50 per persoon
  • u dient de kosten per creditcard te voldoen (online)
  • het visum is 28 dagen geldig vanaf aankomst in Myanmar
  • u dient het visum binnen 90 dagen na aanvraag te gebruiken
  • de aanvraagprocedure duurt gemiddeld drie à vijf werkdagen
  • het e-visum is alleen geldig bij aankomst op de internationale luchthavens Yangon, Mandalay of NayPyiTaw
  • een retourticket is verplicht
  • het e-visum is alleen geldig bij één in-reis (single entry)
U kunt de status van de aanvraag online controleren. Wanneer de aanvraag is goedgekeurd, ontvangt u per e-mail de 'e-Visa Approval Letter'. Deze dient u uit te printen en bij aankomst in Yangon te overhandigen bij het 'immigration checkpoint'. Ook levert u hier één pasfoto per persoon in (in kleur, 4 cm x 6 cm). Daarna wordt uw e-visum gestempeld in uw paspoort. Let op: zonder 'e-Visa Approval Letter' wordt u niet toegelaten op de internationale vlucht naar Myanmar.

Mocht u liever een bemiddelingsbureau willen inschakelen dan raden wij Visum International of op www.visumcentrale.nl/pangeatravel aan. Zij kunnen de visumaanvraag ook voor u verzorgen. Via deze website vindt u ook een overzicht van de kosten van het visum en de bijkomende kosten voor de visumverzorging. Tevens vindt u hier de actuele informatie over de procedure en de benodigdheden voor de visumaanvraag. Reizigers met de Belgische nationaliteit kunnen eventueel ook het visum vooraf bij de Ambassade van Myanmar in Brussel aanvragen.

Noot: bovenstaande gegevens kunnen tussentijds wijzigen en het is raadzaam deze te controleren.

Inchecken / uitchecken accommodatie

Volgens internationale standaard is incheck bij uw accommodatie mogelijk vanaf 14:00 uur. Uiteraard kunt u eerder aankomen om gebruik te maken van de faciliteiten. Afhankelijk van de kamerbezetting kan het mogelijk zijn dat u eerder over uw kamer kunt beschikken. Op de dag van vertrek dient u de kamer om 10:00 uur te verlaten. Wilt u langer gebruik maken van uw kamer, dan dient u dit vooraf af te stemmen met de receptie. Mogelijkheden en eventuele meerprijzen voor latere uitcheck zijn ook afhankelijk van de bezetting.

Kleding

De beste kleding om naar Myanmar mee te nemen is makkelijk zittende, lichte vrijetijdskleding. Natuurlijke stoffen, met name katoen, zijn uitstekend geschikt om in een tropisch land te dragen. De soms brandende zon vereist bescherming, zoals een hoofddeksel en zonnebrandmiddel. Voor een enkele koele avond, en tevens als bescherming tegen de muggen, is een warmer kledingstuk aanbevolen. Een (reis)paraplu is handig, niet alleen voor een regenbui maar tevens te gebruiken als parasol. Overnacht u in hooggelegen gebieden zoals Kalaw, Mount Popa of Inle Lake, neem dan warmere kleding mee (zeker in de koele periode!). Tijdens een bezoek aan de tempels dient u uw schouders en knieën te bedekken.

Lokale vertrekbelasting

Vanaf 2013 betaalt u bij vertrek uit Myanmar geen vertrekbelasting meer. Dit bedrag is reeds opgenomen in de prijs van uw vliegticket (ook voor binnenlandse vluchten).

Lokale vluchten Myanmar

Myanmar heeft meerdere kleine nationale luchtvaartmaatschappijen voor binnenlandse vluchten. PANGEA Travel maakt gebruik van: Air Bagan, Air KBZ, Air Mandalay, Yangon Airways, Mann Yadanarpon Airlines en Asian Wings. Qua service/comfort/veiligheid zijn deze met elkaar vergelijkbaar. Wij boeken geen vluchten met Myanma Airways (niet te verwarren met Myanmar Airways International). Al deze airlines werken met elkaar samen (‘codeshare’). Zo kan het voorkomen dat u een vliegticket heeft van Air Bagan maar uiteindelijk met Air Mandalay naar de volgende bestemming vliegt. Afhankelijk van het aantal passagiers is dit een rechtstreekse vlucht of worden er onderweg stops gemaakt. Meestal, maar voornamelijk in het laagseizoen, is de vluchtroute tussen de belangrijkste plaatsen: ’s ochtends Yangon - Bagan - Mandalay - Heho - Yangon en ’s middags andersom (onder voorbehoud). Maakt u een tussenstop dan duurt dit slechts 15 minuten. U dient zelf in het vliegtuig te blijven zitten. Weet u niet zeker of u al geland bent op de juiste bestemming, vraag dit dan even na bij de stewards voordat u uitstapt. Informatie over de vluchtroute/de airline krijgt u van uw gids of bij de incheckbalie. U dient zelf in de gaten te houden wanneer u moet ‘boarden’ (dit wordt niet altijd duidelijk aangegeven op de luchthaven). De meeste vluchten maken gebruik van ‘free-sitting’; er wordt vooraf geen stoel gereserveerd. U mag 20 kg check-in-bagage per persoon meenemen en één stuk handbagage van max. 5 kg. Alle lokale vluchten worden door onze lokale vertegenwoordiging geboekt en u krijgt alle vliegtickets op de aankomstdag. Uw vlucht wordt één dag van te voren herbevestigd door uw gids/onze lokale vertegenwoordiging. Inchecken voor een binnenlandse vlucht is doorgaans 1 tot 1,5 uur van te voren.

Luchthavens

De belangrijkste luchthaven van Myanmar is Yangon International Airport in Yangon. Er zijn vanuit Europa geen rechtstreekse verbindingen met deze stad. U zult altijd een overstap moeten maken, bijvoorbeeld in Bangkok, Singapore of Kuala Lumpur. Sinds 2013 worden er ook (beperkt) internationale vluchten uitgevoerd naar Mandalay. Andere belangrijke luchthavens in Myanmar vindt u in Heho, Bagan (Nyaung U) en Thandwe. Deze luchthavens worden echter alleen gebruikt voor binnenlandse vluchten.

Meenemen

  • kopie paspoort & overige belangrijke papieren
  • twee recente pasfoto’s (voor het visum)
  • kleine reisapotheek
  • telefoonnummer verzekeringsmaatschappij
  • internationaal bewijs van inentingen (gele boekje)
  • wc-papier voor in de toiletten onderweg
  • zaklantaarn (voor als het licht uitvalt/voor een evt. meerdaagse trekking)
  • anti bacteriële handgel
  • anti-muggen stick of lotion (zoals Deet), anti-malaria tabletten
  • (oude) nagellakjes, lippenstiftjes, etc. (de Birmese meiden komen hier pas sinds kort mee in aanraking en vinden het fantastisch!)
    Heeft u een meerdaagse trekking geboekt waarbij u onderweg overnacht bij een gastfamilie/klooster? Houd er dan rekening mee dat er doorgaans geen handdoeken worden verzorgd. Deze dient u zelf mee te nemen. U kunt dit eventueel ter plaatse (voordelig) kopen. Ook handig is een snel-drogende handdoek in klein formaat. Verder zijn goede wandelschoenen raadzaam.

    Reisboeken

    Voor het bestellen van reisgidsen verwijzen wij u naar www.dezwerver.nl Tip: wij raden u aan voor vertrek de film 'The Lady' te zien. Deze film uit 2011 vertelt het levensverhaal van Aung San Suu Kyi, winnares van de Nobelprijs voor de Vrede van 1991. Ze is een Birmese politica en leidt een geweldloze beweging voor de mensenrechten en democratie in het voormalige Birma. De film geeft u interessante informatie over de politiek in Myanmar en helpt u de situatie beter te begrijpen.

    Restaurants

    Enkele persoonlijke suggesties voor leuke restaurants in Myanmar zijn: Yangon: - The Green Elephant Restaurant: met traditionele Birmese en internationale gerechten in een mooie tuin - The Monsoon Restaurant & Bar: een ruim opgezet koloniaal gebouw waar smaakvolle Birmese en Indochinese gerechten worden geserveerd - Thiripyitsaya Sky Bistro (op de 20e verdieping van de Sakura Tower): voor een heerlijke kop koffie terwijl u geniet van een panoramisch uitzicht over 'downtown Yangon' - Mr. Guitar: een populaire bar met live muziek Mandalay: voor heerlijke (Thaise) gerechten kunt u terecht in Ko's Kitchen Bagan: in "Nyaung U's Restaurant Row" vindt u een aaneenschakeling van restaurantjes in een gezellige setting Inle Lake: de meeste restaurants vindt u in het dorpje Nyaung Shwe. Een van onze favorieten is het Viewpoint Restaurant waar een mix van moderne en traditionele Shan gerechten wordt geserveerd. Verder staat het bekend om de sfeervolle locatie en de goede wijnen (voor Birmese begrippen).

    Souvenirs

    Net zoals in andere Aziatische landen kunt u in Myanmar mooie en voordelige souvenirs kopen. Vooral handwerkartikelen, zoals lakwerk en houtsnijwerk, zijn populair. Ook kunt u op veel locaties Boeddhabeelden en traditionele doeken aanschaffen.

    Taal

    De officiële taal is Birmees. Tegenwoordig wordt er door de meeste bewoners ook Engels gesproken, behalve op het platteland. De verschillende etnische groepen hebben ieder hun eigen taal. Naar schatting worden er in het hele land meer dan 100 verschillende talen gesproken.

    Tijdsverschil

    Het is in Myanmar tijdens onze zomertijd 4,5 uur later dan in Nederland en tijdens de wintertijd 5,5 uur.

    Veiligheid

    Myanmar is één van de veiligste landen ter wereld. Diefstal komt bijna niet voor en de inwoners zijn vriendelijk en betrouwbaar. Desondanks is niet raadzaam om met uw kostbare sieraden en dure horloges naar Myanmar af te reizen.

    Verlies en diefstal

    Bewaar uw belangrijke documenten (indien aanwezig) in een kluisje op uw kamer. Neem uw paspoort alleen mee uit de accommodatie indien dit noodzakelijk is. Wanneer in een accommodatie iets van u gestolen is, waarschuw dan de hotel (duty)manager. Bent u niet tevreden over de afhandeling, schakel dan alsnog de politie in. Indien er buiten de accommodatie iets van u is gestolen, dient u aangifte te doen bij de politie en een verklaring te vragen, waarin de aangifte wordt bevestigd. Hiermee kunt u zich na terugkomst tot uw verzekeringsmaatschappij wenden. Meld verlies of diefstal van uw creditcard/betaalpas onmiddellijk bij uw bank, dit kan meestal online. Uw pas wordt dan direct geblokkeerd, zodat anderen er geen misbruik van kunnen maken. Indien u uw paspoort verliest of deze gestolen is, meld het verlies zo snel mogelijk bij de plaatselijke politie. Dit voorkomt dat iemand misbruik maakt van uw document. Hierna kunt u een nieuw paspoort of een nooddocument aanvragen. Dit doet u bij de Nederlandse ambassade of het consulaat.

    Vervoer

    De overheid in Myanmar heeft de laatste jaren veel geïnvesteerd in het wegennet. Zo is er bijvoorbeeld sinds 2010 een Highway Road tussen Mandalay en Yangon. Bijna alle wegen in Myanmar zijn van goede kwaliteit. Reist u in afgelegen gebieden dan kan de kwaliteit van de wegen soms wat slechter zijn, met name tijdens het regenseizoen. Over het hele land zijn tolwegen. De belangrijkste plaatsen zijn per lokale (eenvoudige) bus met elkaar verbonden. Deze ritten duren vaak lang. Onze rondreizen worden per auto/busje met chauffeur en Engelssprekende gids uitgevoerd. Alle auto's zijn in 2011 vervangen en van goede kwaliteit, zelfs met goede airconditioning. Een leuk weetje: in Myanmar rijdt men rechts maar het stuur zit ook rechts. In de steden kunt u zich per tuktuk, trishaw, rickshaw of paard-en-wagen laten vervoeren. Over de prijs zult u vooraf moeten onderhandelen. In de meeste plaatsen kunt u ook fietsen huren. Voor de lange afstanden adviseren wij u per vliegtuig te reizen. Meer informatie hierover vindt u bij de alinea 'lokale vluchten Myanmar'.

    Voltage

    De netspanning in Myanmar is 220 volt. In de meeste hotels kunt u met een Nederlandse stekker terecht. Op enkele plekken heeft u een Engelse wereldstekker nodig (driepoot waarbij één pin iets langer is dan de andere twee). Aangezien het stekkertype nog wel eens verschilt, is het raadzaam om een universele adapter mee te nemen. U kunt deze het beste voor vertrek in Nederland kopen, bijvoorbeeld bij de ANWB.