Myanmar

Landinformatie Myanmar

Algemeen

Myanmar is met een oppervlakte van 678.000km2 het grootste land in Zuidoost-Azië. Dit is ongeveer 16 keer Nederland. Myanmar grenst aan de landen Bangladesh, India, China, Laos en Thailand. In 1989 heeft de overheid de naam officieel veranderd in 'Union of Myanmar'. Niet alle landen hebben deze wijziging geaccepteerd waardoor ook de naam Birma/Burma nog veel gebruikt wordt. Sinds 7 november 2005 is Naypyidaw de hoofdstad. De voormalige hoofdstad, Yangon (voorheen Rangoon), is de grootste stad van het land.

Eten en drinken

In Myanmar wordt veel rijst gegeten, wat vaak ook de basis is voor andere gerechten. Noedels (met groente en vlees/vis) is ook een populair gerecht. De meeste gerechten zijn een mengeling van de Bamar, Mon, Indiase en Chinese keuken. De Birmese keuken is lang niet zo uitgebreid en verfijnd als bijvoorbeeld in Thailand. Wel vindt u hier heerlijke salades en veel fruit. Ook wordt er veel thee gedronken. Het eten en de (lokale) drankjes zijn spotgoedkoop. Gaat u bij eetstalletjes eten, dan heeft u voor een paar euro (ca. 1000 Kyat) al een maaltijd. Kiest u ervoor om te dineren in een hotel/goed restaurant, dan ligt dit bedrag hoger (ca. 4000 Kyat). De drankjes kosten ca. € 1 - 2 (met uitzondering van buitenlandse alcohol). De meeste restaurants sluiten vroeg (rond 21.00 uur). Zie het kopje 'Restaurants' voor leuke tips.

Feestdagen

Myanmar kent veel (voornamelijk Boeddhistische) feesten en festivals. Met name tijdens volle maan worden er in veel plaatsen activiteiten georganiseerd.

De volgende feestdagen worden ieder jaar gevierd. De data voor 2018 zijn:

 • 1 januari - nieuwjaarsdag
 • 4 januari - Dag van de Onafhankelijkheid
 • 12 februari - Union Day
 • 1 maart - Full moon Day of Tabaung
 • 2 maart - Peasant's Day
 • 27 maart - Armed Forces Dag
 • 13 t/m 16 april - Thingyan (Water Festival)
 • 1 mei - Dag van de Arbeid
 • 19 juli - Martyr's Dag
 • 22 november - Full moon Day Tazaungmone
 • 2 december - Nationale dag
 • 25 & 26 december - Kerstmis
 • 31 december - Oudjaarsavond

Veel openbare voorzieningen zijn op bovengenoemde feestdagen gesloten. Voor veel dagen geldt: valt de officiële feestdag op een zondag, dan wordt de eerst volgende werkdag een vrije dag.

Geldzaken

De munteenheid van Myanmar is de Kyat (uitgesproken als 'tsjat'). Hiermee betaalt u in lokale restaurantjes/winkeltjes, voor taxi-ritjes, etc. en krijgt u de laagste prijs. Accommodaties, (sommige) entreegelden en vliegtickets worden met de US Dollar betaald (dit zijn services van de overheid). Al kunt u hiervoor ook altijd met Kyats terecht. Sinds mei 2013 worden euro’s ook geaccepteerd in Myanmar. Wij adviseren u voldoende, contante euro’s mee te nemen voor de hele reis. Ter plaatse kunt u dit omwisselen in Kyat, bijvoorbeeld op Yangon International Airport of bij de bank. Het is verstandig om, voor de zekerheid, ook een klein bedrag in US Dollar mee te nemen (USD 100-200).
Voor hoge coupures krijgt u over het algemeen een betere wisselkoers dan voor kleine bedragen. Desondanks is het raadzaam om ook kleine coupures mee te nemen. Ondanks dat u op straat een betere koers krijgt dan bij hotels/restaurants, raden wij u af op straat geld te wisselen. Vraag uw gids om advies.

Op Yangon International Airport vindt u in de arrival lounge een wisselbalie. U kunt hier de overgebleven Kyats omwisselen voordat u terugvliegt. Houd er rekening mee dat er vaak vanaf 15:00 uur een tekort aan US Dollars/euro’s is. Vliegt u ’s middags/’s avonds terug naar Europa dan adviseren we u het geld eerder om te wisselen, bijvoorbeeld in het centrum van Yangon.

Let op: alleen onbeschadigde en nieuwe US Dollar biljetten worden geaccepteerd. Voor de euro zijn de ‘locals’ minder veeleisend.

 • Pinpas: in Myanmar zijn geen pinautomaten aanwezig waar u met uw Europese pinpas terecht kunt.
 • Creditcards: creditcards worden sinds begin 2013 geaccepteerd in Myanmar (Visa Card en Master Card). U was hiervoor aangewezen op een select aantal ATM-machines in Yangon en Mandalay (bij de CB bank en de KBZ bank). Sinds mei 2013 zijn er echter ook ATM’s in Bagan, Heho en Nuang Shwe (Inle Lake). Hier kunt u Kyats opnemen met een creditcard (master/visa). In Yangon vindt u de geldautomaten bij de meeste banken, de grote hotels, de Scott Market en Yangon International Airport. Wij adviseren om toch voldoende contant geld mee te nemen omdat de geldautomaten nog steeds schaars zijn. In de komende maanden zullen meer geldautomaten operationeel worden. Er geldt een maximale opname van 300,000 Kyat per keer (ca. € 260). De transactiekosten zijn 5,000 Kyat (ca. € 5). In enkele luxe hotels en duurdere restaurants kunt u ook terecht met uw creditcard. Vaak wordt er 5-10% extra doorbelast. Zie voor meer details de websites: eurocard en visa.
 • Wisselkoers: de waarde van 1000 Kyat was in december 2017 ongeveer € 0,62. Dit verschilt echter per locatie/wisselbedrag. Op websites zoals valuta.nl en wisselkoers.nl zult u andere wisselkoersen tegenkomen. Dit heeft te maken met bedragen die de overheid afgeeft en de bedragen die op 'de zwarte markt' gebruikt worden. Bij de meeste hotels (bij de wisselbalies) wordt de wisselkoers van 'de zwarte markt' gehanteerd. Houd er rekening mee de koers bijna elke dag verandert en dat het tevens per locatie / wisselbedrag verschilt (hoe hoger het bedrag dat u wisselt, hoe beter de koers). Op www.xe.com/currency/mmk-burmese-kyat vindt u meer informatie over de Kyat.
 • Hoeveel geld meenemen vanuit Nederland? Als richtlijn voor alle uitgaven (eten, drinken, fooien, souvenirs, etc.) kunt u ca. € 35-40 per persoon per dag aanhouden. Uiteraard is dit per persoon verschillend (zie ook het kopje 'Eten en drinken'). Heeft u geen excursies via ons geboekt, dan dient u ook nog een bedrag voor de entreegelden te reserveren. De prijzen in Myanmar liggen over het algemeen erg laag.

Gezondheid

Voor reizen naar Myanmar wordt een aantal vaccinaties aangeraden, zoals DTP, hepatitis A en buiktyfus. Ook het gebruik van malariatabletten wordt aanbevolen. Informeer ruim voor vertrek, minimaal zes weken, bij de lokale GGD of uw huisarts. Ook kunt u informatie inwinnen via de website van Thuisvaccinatie.nl of telefonisch bij het Tropen Centrum AMC Amsterdam (tel: 020-5663800) of KLM Health Services (tel: 0900-1091096). De opvattingen over hygiëne in Myanmar zijn anders dan in Nederland. Het is niet aan te raden om water uit de kraan te drinken. Mineraalwater kunt u kopen in de winkel. Let er wel op dat de flessen verzegeld. Kijkt u ook uit met schelpdieren, rauwe groente, ijsblokjes en ongekookte melk. In Myanmar zijn maar weinig goede ziekenhuizen en er is een beperkt aanbod medicinatie beschikbaar. Indien er zich tijdens de reis ernstige problemen voordoen, is het aan te raden naar Bangkok te evacueren. Hier zijn de medische faciliteiten beter ontwikkeld. Het is dan ook raadzaam om dit bij de reisverzekering op te nemen.

Klik hier voor www.thuisvaccinatie.nl
Grensdocumenten

Voor reizigers met de Nederlandse en Belgische nationaliteit is voor Myanmar een paspoort vereist dat na afloop van de reis nog zes maanden geldig moet zijn. Daarnaast is een visum verplicht. Sinds 1 september 2014 kunt u gebruik maken van een e-visum service waarbij u online een e-Visa Approval Letter aanvraagt. Kijk hiervoor op: http://evisa.moip.gov.mm.

Details:

 • de kosten voor een 'tourist visa' zijn momenteel USD 50 per persoon
 • u dient de kosten per creditcard te voldoen (online)
 • het visum is 28 dagen geldig vanaf aankomst in Myanmar
 • u dient het visum binnen 90 dagen na aanvraag te gebruiken
 • de aanvraagprocedure duurt gemiddeld drie à vijf werkdagen
 • het e-visum is alleen geldig bij aankomst op de internationale luchthavens Yangon, Mandalay of NayPyiTaw
 • een retourticket is verplicht
 • het e-visum is alleen geldig bij één in-reis (single entry)

U kunt de status van de aanvraag online controleren. Wanneer de aanvraag is goedgekeurd, ontvangt u per e-mail de 'e-Visa Approval Letter'. Deze dient u uit te printen en bij aankomst in Yangon te overhandigen bij het 'immigration checkpoint'. Ook levert u hier één pasfoto per persoon in (in kleur, 4 cm x 6 cm). Daarna wordt uw e-visum gestempeld in uw paspoort. Let op: zonder 'e-Visa Approval Letter' wordt u niet toegelaten op de internationale vlucht naar Myanmar.

Mocht u liever een bemiddelingsbureau willen inschakelen dan raden wij Visum International of op www.visumcentrale.nl/pangeatravel aan. Zij kunnen de visumaanvraag ook voor u verzorgen. Via deze website vindt u ook een overzicht van de kosten van het visum en de bijkomende kosten voor de visumverzorging. Tevens vindt u hier de actuele informatie over de procedure en de benodigdheden voor de visumaanvraag. Reizigers met de Belgische nationaliteit kunnen eventueel ook het visum vooraf bij de Ambassade van Myanmar in Brussel aanvragen.

Noot: bovenstaande gegevens kunnen tussentijds wijzigen en het is raadzaam deze te controleren.

Klik hier voor informatie over het visum
Kleding

De beste kleding om naar Myanmar mee te nemen is makkelijk zittende, lichte vrijetijdskleding. Natuurlijke stoffen, met name katoen, zijn uitstekend geschikt om in een tropisch land te dragen. De soms brandende zon vereist bescherming, zoals een hoofddeksel en zonnebrandmiddel. Voor een enkele koele avond, en tevens als bescherming tegen de muggen, is een warmer kledingstuk aanbevolen. Een (reis)paraplu is handig, niet alleen voor een regenbui maar tevens te gebruiken als parasol. Overnacht u in hooggelegen gebieden zoals Kalaw, Mount Popa of Inle Lake, neem dan warmere kleding mee (zeker in de koele periode!). Tijdens een bezoek aan de tempels dient u uw schouders en knieën te bedekken.

Klimaat

Myanmar heeft een tropisch klimaat, dat in drie seizoenen verdeeld kan worden. De luchtvochtigheid en hoeveelheid neerslag verschilt per gebied en periode.

 • Warmste maanden:
  Eind maart - juni zijn de warmste maanden in Myanmar, dit is de Birmese zomer. Vooral in Bagan is het dan erg klam/warm, met zelfs max. dagtemperaturen van 40-45 graden. Maar ook in Yangon kan in deze periode de temperatuur oplopen tot 40 graden. Enige uitzondering is het Inle Lake; hier is het altijd koeler door de Shan bergen (en natuurlijk ook in de hill stations).

 • Regenseizoen:
  Het regenseizoen start in mei en loopt door tot ongeveer eind september/begin oktober. De meeste regen valt van juni t/m augustus. De gemiddelde temperatuur ligt dan rond de 25 graden. Met name de regio rondom Yangon heeft veel last van de moesson. Ook de Birmese strandbestemmingen zijn gesloten in de maanden juni, juli en augustus (enkele hotels ook in mei en/of september). In Bagan regent het vrijwel nooit en ook in de omgeving van Mandalay valt minder regen. Hier ligt de piek in mei/juni en september/oktober (maar er valt lang niet zo veel regen als rondom Yangon).

 • Beste reistijd voor Myanmar:
  De beste reistijd om Myanmar te bezoeken is van november t/m februari. Dit is het droge en koele seizoen met een gemiddelde temperatuur van 20-25 graden. In de hoger gelegen gebieden (o.a. Kalaw/Inle Lake) kan in deze periode de temperatuur 's nachts dichtbij het vriespunt liggen. Ook in de ochtenden en avonden is het hier behoorlijk koud.

 • Voordelen Myanmar in laagseizoen:
  Hoewel februari doorgaans als een van de beste reismaanden voor Myanmar wordt gezien, is het temperatuurverschil met april of mei nihil. Gemiddeld is het in deze periode zo’n 27-31°C. In de maanden juni t/m augustus valt er af en toe een regenbui, maar hierdoor is alles groen en de temperatuur is nog steeds aangenaam. In het laagseizoen zijn meer hotels beschikbaar en heeft u meer keus uit leuke hotelletjes. Daarnaast komt u natuurlijk ook minder toeristen tegen. Zo kunt u nog meer genieten van het authentieke Myanmar!

Myanmar is het hele jaar goed te bereizen (met uitzondering van de strandbestemmingen); elke periode heeft zijn eigen voor- en nadelen.

Klik hier voor het actuele weer in Myanmar
Luchthavens

De belangrijkste luchthaven van Myanmar is Yangon International Airport in Yangon. Er zijn vanuit Europa geen rechtstreekse verbindingen met deze stad. U zult altijd een overstap moeten maken, bijvoorbeeld in Bangkok, Singapore of Kuala Lumpur. Sinds 2013 worden er ook (beperkt) internationale vluchten uitgevoerd naar Mandalay. Andere belangrijke luchthavens in Myanmar vindt u in Heho, Bagan (Nyaung U) en Thandwe. Deze luchthavens worden echter alleen gebruikt voor binnenlandse vluchten.

Reisboeken

Voor het bestellen van reisgidsen verwijzen wij u naar www.dezwerver.nl Tip: wij raden u aan voor vertrek de film 'The Lady' te zien. Deze film uit 2011 vertelt het levensverhaal van Aung San Suu Kyi, winnares van de Nobelprijs voor de Vrede van 1991. Ze is een Birmese politica en leidt een geweldloze beweging voor de mensenrechten en democratie in het voormalige Birma. De film geeft u interessante informatie over de politiek in Myanmar en helpt u de situatie beter te begrijpen.

Klik hier voor reisboeken Myanmar
Tijdsverschil

Het is in Myanmar tijdens onze zomertijd 4,5 uur later dan in Nederland en tijdens de wintertijd 5,5 uur.

Voltage

De netspanning in Myanmar is 220 volt. In de meeste hotels kunt u met een Nederlandse stekker terecht. Op enkele plekken heeft u een Engelse wereldstekker nodig (driepoot waarbij één pin iets langer is dan de andere twee). Aangezien het stekkertype nog wel eens verschilt, is het raadzaam om een universele adapter mee te nemen. U kunt deze het beste voor vertrek in Nederland kopen, bijvoorbeeld bij de ANWB.

ANWB: Universele reisstekker
Voor meer informatie: klik op Veelgestelde vragen Myanmar

Reiservaringen

 • De reis was qua opzet en inhoud excellent georganiseerd, gevarieerd en beantwoordde aan het vooraf afgesproken doel. Prima!

  lees meer
  -
  Ludo en Hilde
 • een zeer bijzonder land met een aantal grote bezienswaardigheden

  lees meer
  -
  Peter en Ina
 • een compleet andere beleving dan in voorgaande vakanties in Azië

  lees meer
  -
  Dick & Gerie van der Lugt
 • Wow, wat een dag weer vandaag!

  lees meer
  -
  Marian en Harry

Tip: treinreis per 'circular train' in Yangon

Reis tijdens uw verblijf in Yangon een stukje per lokale 'circular train'! Deze rit neemt u in ca. 45 minuten mee naar de buitenwijken van Yangon. Het rustige tempo van de trein geeft u de mogelijkheid om veel van het lokale leven te zien.

Tip: ontdek Bagan per luchtballon!

Start de dag met een tocht per luchtballon. Dit is mogelijk in de maanden oktober t/m maart. Tijdens deze tocht kunt u genieten van een onvergetelijk mooie zonsopkomst over de vlakte van Bagan. Vooraf reserveren is aanbevolen.