Menu

Namibië

Landinformatie Namibië

Algemeen

Namibië is een prachtig land gelegen in het zuiden van Afrika, aan de Atlantische Oceaan. De hoofdstad is Windhoek, waar nog veel Duitse invloeden merkbaar zijn. Namibië wordt omsloten door de Kalahari- en de Namib woestijn. Hoogtepunten van een reis door Namibië zijn de Fish River Canyon, het Namib Naukluft Park, de Sossusvlei met 's werelds hoogste zandduinen, Swakopmund met veel excursiemogelijkheden en het Etosha National Park. Het land is uitermate geschikt voor de natuurliefhebber.

Ambassade / Consulaten

In Namibië vindt u geen Nederlandse Ambassade. U moet hiervoor naar Pretoria (Zuid-Afrika), het adres is:
210 Queen Wilhelmina Avenue
New Muckleneuk 0181
Pretoria, Zuid-Afrika
Tel:+27 (0)12 425 4500

Nederlands Consulaat in Namibië
6 Luther Street, Unit 1
Windhoek
Tel: +264 (0)61 223 733

Bagage

Voor de binnenlandse vluchten in Namibië geldt een maximaal gewicht van 15 kg per persoon. Deze bagage dient vervoert te worden in een zachte tas/koffer. Dit in verband met de minimale bagageruimte onder de vliegtuigjes. Daarnaast mag u 5 kg handbagage meenemen.

Bevolking

Met een inwonertal van ruim 2,3 miljoen en een oppervlakte ter grootte van Frankrijk en Duitsland tezamen is Namibië het dunst bevolkte land in Afrika. De meest geciviliseerde bevolkingsgroep in het land is de Owambo. Ongeveer de helft van de bevolking van Namibië behoort tot deze groep, welke is onderverdeeld in acht stammen. De Kwanyama en de Ndonga zijn daarvan de grootste. Engels is de officiële taal maar wordt door een minderheid gesproken. Afrikaans en verschillende talen per bevolkingsgroep komen het meest voor.

Communicatie

Post: post kunt u versturen vanuit het hotel of bij postkantoren. De post kan echter lang onderweg zijn en een garantie dat het aankomt is er niet. Verstuur uw post altijd ‘by airmail’. Bellen: Internationaal bellen vanuit Namibië is goed mogelijk maar erg duur. Vanuit bijna geheel Namibië (dekking mobiel netwerk is 95%) is dat mogelijk. Indien u even geen bereik heeft, raden wij u aan iets verder te rijden/lopen. Vaak heeft u dan alweer bereik. Het landennummer wat gebruikt moet worden in Namibië is +264. U kunt het beste contact opnemen met uw eigen provider of kijk op www.bellen.com/bellen-buitenland/vanuit-tarieven voor de kosten. Het is ook mogelijk een lokale simkaart te kopen bij een willekeurige belwinkel of een kiosk. Als u naar het thuisfront in Nederland wil bellen dient u eerst 0031 te draaien en de 0 van het netnummer dient u weg te laten. Voor België is het 0032. Internet: In Namibië is er vaak toegang tot het internet. De restaurants en hotels beschikken meestal over WIFI (soms tegen betaling) zodat het gemakkelijk contact houden is met het thuisfront. Er zijn in Namibië internetcafés in de grotere plaatsen.

Duurzaam reizen

Duurzaam toerisme is niets anders dan reizen waarbij rekening wordt gehouden met milieu, mensen, natuur en cultuur, zodat reizen in de toekomst ook nog goed mogelijk is. Met deze manier van reizen wordt het milieu en de natuur zo weinig mogelijk belast en heeft de lokale bevolking profijt van toerisme, zonder dat dit ten koste gaat van de reiservaring. Als reiziger speelt u een belangrijke rol. U kunt al een verschil maken door te letten op uw reisgedrag en met respect om te gaan met de bestemming van uw keuze. Hier zijn enkele tips waar u rekening mee kunt houden tijdens de reis.
 • Koop lokale producten: Geef kinderen geen pennen, ballonnen en speelgoed, zodat ze niet leren dat bedelen werkt. Mocht u iets willen geven, steun dan een lokaal project waar de gehele gemeenschap profijt van heeft. Koop iets ter plaatse zoals een souvenir of ga eten in restaurants van lokale eigenaren wat ten goede komt van de werkgelegenheid.
 • Souvenirs: Let er op dat souvenirs niet zijn gemaakt van beschermde planten of dieren. Dit draagt bij aan het uitsterven van dergelijke soorten en de invoer van zulke souvenirs zijn verboden en strafbaar.
 • Laat geen afval achter: Zwerfvuil is een ergernis op bestemmingen. Als u gaat wandelen in natuurgebieden, neem dan het afval mee en deponeer het in de dichtstbijzijnde prullenbak. Op zulke routes wordt er niet regelmatig schoongemaakt en het afval breekt maar langzaam af. Volg daarnaast ook enkel de wandelroutes om de flora en fauna te behouden.
 • Fotografie: Vraag eerst om toestemming indien u graag een foto wilt maken van de lokale bevolking. Niet iedereen is ervan gediend om gefotografeerd te worden, bijvoorbeeld vanwege culturele, religieuze en persoonlijke redenen. Dit kan beledigend overkomen, dus laat u vooraf informeren en respecteer het als mensen liever niet gefotografeerd willen worden.
 • Laat koraal intact: Als u gaat snorkelen of duiken, breek dan geen koraal af om als souvenir mee te nemen. Koraal is heel kwetsbaar en kan door aanraking snel afsterven.
 • Fooien: De lonen in de meeste landen die we aanbieden liggen erg laag en zijn niet voldoende om van rond te komen. Vandaar dat er in de veel gevallen een fooi wordt verwacht. Indien u gaat onderhandelen op een lokale markt of winkel bepaal dan vooraf hoeveel u er voor wilt betalen zodat u en de verkoper tevreden verder kunnen.
 • Energie- en waterbesparing: Vergeet niet het licht, televisie en airconditioning uit te doen als u de hotelkamer verlaat. Gebruik daarnaast ook niet onnodig veel water. In de meeste aangeboden bestemmingen is dit een schaars goed.
 • Safari: Houdt u zich aan de regels als u op safari gaat, ook voor de veiligheid van anderen. Ga niet staan in de jeep/truck als er wild in de buurt is. Als u gaat staan in de jeep/truck, doe het voorzichtig als er wild in de buurt bevindt. Voer geen dieren en laat geen afval achter, zoals fruitschillen en ander voedsel.

Eten en drinken

Het aanbod in de restaurants is zeer divers en beïnvloed door de Zuid-Afrikaanse en de Duitse keuken waardoor zowel de lokale als de westerse keuken vertegenwoordigd zijn. De prijs voor een driegangendiner bedraagt circa 200 NAD. Vis- en vleesgerechten zijn volop verkrijgbaar. In de lokale restaurants bent u iets goedkoper uit, in de hotels eet u vaak voor de prijzen die wij hier ook gewend zijn. Alcoholische dranken zijn goed verkrijgbaar in Namibië. Bier ca. € 2 per halve liter; en wijn ca. € 3 per glas. Tip: u kunt in Windhoek een koelbox kopen (circa € 10), zodat u tijdens de rondreis kunt blijven genieten van een koud drankje. Onderweg kunt u op verschillende plaatsen 'nieuw' ijs kopen.

Feestdagen

De volgende feestdagen worden ieder jaar gevierd. De data voor 2020 zijn:
 • 1 januari - Nieuwjaarsdag
 • 21 maart - Dag van de Onafhankelijkheid
 • 10 april - Goede vrijdag
 • 12 & 13 april - Pasen
 • 1 mei - Dag van de Arbeid
 • 4 mei - Cassinga Day
 • 21 mei - Hemelvaartsdag
 • 25 mei - Africa Day
 • 26 augustus - Dag van de Helden
 • 10 december - Dag van de Mensenrechten & Namibian Women’s Day
 • 25 & 26 december - Kerstmis

Veel openbare voorzieningen zijn op bovengenoemde feestdagen gesloten. Voor veel dagen geldt: valt de officiële feestdag op een zondag, dan wordt de eerst volgende werkdag een vrije dag.

Flora en Fauna

Namibië kent verschillende landschappen; in het westen de prachtige woestijnlandschappen en een indrukwekkende kustlijn met de rode duinen van de Sossusvlei en in de noordoostelijke Caprivi-strook en langs de rivieren vindt u de meeste begroeïng. Namibië is één van de dunst bevolkte landen ter wereld en dit geeft het land een authentiek karakter. Een bijzondere boomsoort in Namibië is de kokerboom. In de wildparken is veel wild aanwezig, u kunt u hart ophalen in Namibië. Het meest bekende wildpark is Etosha National Park. Naast de ‘Big Five’ treft u hier o.a. springbokken, zebra’s, giraffen en koedoes aan. In het Fish River Canyon National Park leven veel vogels en bavianen.

Fooien

Het geven van fooien is niet verplicht maar wel gebruikelijk, vooral aan gidsen/rangers. Het is een aanvulling op hun (vaak lage) inkomen. Als richtlijn kunt u een fooi tussen de N$ 30 - 50 per dag voor uw gids/ranger aanhouden. Voor het bedienende personeel kunt u een fooi in een envelop doen of in de fooienpot. Uiteraard zijn deze bedragen afhankelijk van uw tevredenheid t.a.v. de geleverde diensten. In (dure) restaurants wordt een fooi van 10% van de rekening verwacht. Kofferdragers kunt u een klein bedrag (ca. N$ 5 stuk bagage) geven.

Fotograferen

Wanneer u mensen of groepen mensen wilt fotograferen is het raadzaam om dit van tevoren te vragen. Het wordt niet altijd op prijs gesteld en in sommige gevallen vraagt men hier zelfs geld voor. Geef echter geen geld maar koop iets van de souvenirs die men te koop aanbiedt.

Geldzaken

De munteenheid in Namibië is de Namibische Dollar (NAD). Bij aankomst op de luchthaven kunt u meteen pinnen zodat u geen contant geld hoeft mee te nemen om bij aankomst te wisselen. Neemt u liever contant geld mee (euro’s/US$), dan kunt u dat wisselen op de luchthaven, bij de bank of bij de receptie van het hotel. Het is ook mogelijk te betalen met de Zuid-Afrikaanse Rand.

 • Pinpas: met een Nederlandse pinpas kunt u in Namibië vooral terecht in Windhoek en Swakopmund. Denk er aan om uw pinpas voor vertrek op werelddekking te zetten.
 • Creditcards: bij de banken in de grote steden in Namibië kunt u geld met een Visa Card of Master Card (met pincode) opnemen. Tevens kunt u in veel accomodaties betalen met een credit card. Zie voor meer details de websites: eurocard en visa.
 • Wisselkoers: de waarde van 100 Namibische Dollar was in maart 2020 ongeveer €5,68.

Gezondheid

Voor reizen naar Namibië wordt een aantal vaccinaties aangeraden, zoals DTP, Hepatitis A en buiktyfus. Bij komst uit een endemisch gebied is een gele koorts vaccinatie verplicht. Ook het gebruik van malariatabletten wordt aanbevolen. Informeer ruim voor vertrek, minimaal zes weken, bij uw lokale GGD of huisarts. Ook kunt u informatie inwinnen via de website van Thuisvaccinatie.nl of telefonisch bij het Tropen Centrum AMC Amsterdam (tel: 020-5663800) of KLM Health Services (tel: 0900-1091096). De opvattingen over hygiëne in Namibië zijn anders dan in Nederland. Het is niet aan te raden om water uit de kraan te drinken. Mineraalwater kunt u kopen in de winkel. Let er wel op dat de flessen verzegeld zijn. Kijkt u ook uit met schelpdieren, rauwe groente, ijsblokjes en ongekookte melk.

Grensdocumenten

Voor reizigers met de Nederlandse nationaliteit is voor Namibië een paspoort vereist dat na afloop van de reis nog zes maanden geldig moet zijn. Een visum is niet nodig. Wel dient u te beschikken over een retour vliegticket en voldoende middelen om uw verblijf te bekostigen (bijvoorbeeld een creditcard).

Bovenstaande gegevens kunnen tussentijds wijzigen en het is raadzaam deze te controleren op de website www.visuminternational.nl (algemene informatie visum). Reizigers die niet de Nederlandse nationaliteit hebben, kunnen ook op deze website terecht voor informatie.

Inchecken / uitchecken accommodatie

Volgens internationale standaard is incheck bij uw accommodatie mogelijk vanaf 14:00 uur. Uiteraard kunt u eerder aankomen om gebruik te maken van de faciliteiten. Afhankelijk van de kamerbezetting kan het mogelijk zijn, dat u eerder over uw kamer kunt beschikken. Op de dag van vertrek dient u de kamer om 10:00 uur te verlaten. Wilt u langer gebruik maken van uw accommodatie, dan dient u dit vooraf af te stemmen met de receptie. Mogelijkheden en eventuele meerprijzen voor latere uitcheck zijn ook afhankelijk van de kamerbezetting.

Kleding

Wij adviseren u luchtige katoenen kleding mee te nemen en voor de koele(re) ochtenden en avonden is warmere kleding noodzakelijk. Denkt u met name in de Namibische winter aan een dikke trui, dichte schoenen en windjack. Een shirt met lange mouwen komt van pas als bescherming tegen muskieten. Gemakkelijke wandelschoenen zijn essentieel.

Ligging

Namibië ligt in West-Afrika aan de Atlantische Oceaan. Het is globaal ingesloten tussen Angola, Botswana en Zuid-Afrika. Het heeft zijn naam te danken aan de Namib woestijn, één van Namibië's unieke geologische natuurverschijnselen.

Lokale vertrekbelasting

Bij vertrek uit Namibië hoeft u geen vertrekbelasting te betalen.

Luchthavens

De belangrijkste luchthaven van Namibië is Windhoek, wat tevens de hoofdstad van het land is.

Media

In Namibië worden zowel Engels- als Duitstalige kranten uitgegeven. Tijdschriften zijn ook volop verkrijgbaar en deze worden met name in Zuid-Afrika geproduceerd.

Medicijnen

Indien u bepaalde geneesmiddelen regelmatig gebruikt raden wij u aan voldoende voorraad mee te nemen. Een Engelstalig recept van deze medicijnen kan handig zijn. Voor het samenstellen van uw reisapotheek verwijzen wij u naar de plaatselijke GGD of naar KLM Travel Clinic.

Meenemen

 • kopie paspoort & overige belangrijke papieren
 • kleine reisapotheek
 • telefoonnummer verzekeringsmaatschappij
 • telefoonnummer creditcardmaatschappij
 • creditcard (met pincode)
 • internationaal bewijs van inentingen (gele boekje)
 • internationaal rijbewijs (verkrijgbaar bij de ANWB)
 • anti-muggen stick of lotion (zoals Deet)

Reisboeken

Voor het bestellen van reisgidsen en wegenkaarten verwijzen wij u naar www.dezwerver.nl

Taal

In Namibië wordt Engels, Duits en Afrikaans gesproken. Meerdere bevolkingsgroepen spreken deze talen en de kennis van het Engels neemt snel toe. Ook het Afrikaans is voor Nederlanders te begrijpen.

Tijdsverschil

Tijdens onze zomertijd is het in Namibië 1 uur vroeger dan in Nederland. In onze winter is er geen tijdsverschil.

Uitgaan

Uitgaan in Namibië beperkt zich tot de steden Swakopmund en Windhoek waar u enkele bars en clubs vindt.

Veiligheid

Namibië is over het algemeen een veilig land waar betrekkelijk weinig misdaad voorkomt. U dient wel altijd bedacht te zijn op dieven en zakkenrollers. Laat daarom waardevolle zaken achter in de hotelkluis of draag deze in een tasje onder uw kleding. Verder is het niet raadzaam om met uw kostbare sieraden en dure horloges naar Namibië af te reizen. In Windhoek dient u stille en verlaten plekken te mijden voornamelijk als het donker is.

Verlies en diefstal

Het is niet prettig als u uw paspoort, geld of papieren verliest. Draag uw belangrijke documenten/waardevolle zaken in een tasje onder uw kleding of laat deze achter in de hotelkluis (safety deposit box). Deze zijn in de meeste hotels aanwezig. Neem uw paspoort alleen mee uit het hotel indien het werkelijk noodzakelijk is en neem niet meer geld mee dan nodig is. Wanneer in een hotel iets van u gestolen wordt, waarschuw dan de hotel (duty)manager en/of de 'hotel security'. Als u met de afhandeling niet tevreden bent, schakel dan alsnog de politie in. Indien er buiten het hotel iets van u wordt gestolen, dient u aangifte te doen bij de politie en een verklaring te vragen waarin de politie uw aangifte bevestigt. Met de verklaring kunt u zich bij terugkomst tot uw verzekeringsmaatschappij wenden. Indien u uw paspoort verliest of dit gestolen wordt, dient u eveneens bovengenoemde handelingen te verrichten. Met de politieverklaring gaat u vervolgens naar de dichtstbijzijnde Nederlandse Ambassade of het dichtstbijzijnde Consulaat. Hier koopt u een pasje voor de rest van de reis of een nieuw paspoort.

Vervoer

U kunt prima met een huurauto door Namibië reizen. Het wegennet is goed ontwikkeld en ook de kwaliteit is goed. In Namibië wordt links gereden. Veel wegen zijn niet geasfalteerd en dus gravel roads. Het is aan te raden om daar maximaal 80 km per uur te rijden. U kunt ook reizen per bus maar dit is vaak van slechte kwaliteit en wordt niet aangeraden. Taxi’s zijn alleen beschikbaar in de grote steden. Er rijden treinen en luxe bussen tussen Windhoek, Kaapstad en Johannesburg.

Voltage

Het voltage in Namibië is 220/240V. Er wordt gewerkt met een Engelse driepolige stekker, welke u ter plaatse kunt kopen. Het kan voorkomen dat de stroom uitvalt. Neemt u daarom een zaklamp mee op reis.