Namibië

Landinformatie Namibië

Eten en drinken

Het aanbod in de restaurants is zeer divers en beïnvloed door de Zuid-Afrikaanse en de Duitse keuken waardoor zowel de lokale als de westerse keuken vertegenwoordigd zijn. De prijs voor een driegangendiner bedraagt circa 200 NAD. Vis- en vleesgerechten zijn volop verkrijgbaar. In de lokale restaurants bent u iets goedkoper uit, in de hotels eet u vaak voor de prijzen die wij hier ook gewend zijn. Alcoholische dranken zijn goed verkrijgbaar in Namibië. Bier ca. € 2 per halve liter; en wijn ca. € 3 per glas. Tip: u kunt in Windhoek een koelbox kopen (circa € 10), zodat u tijdens de rondreis kunt blijven genieten van een koud drankje. Onderweg kunt u op verschillende plaatsen 'nieuw' ijs kopen.

Feestdagen

De volgende feestdagen worden ieder jaar gevierd. De data voor 2018 zijn:

 • 1 januari - Nieuwjaarsdag
 • 21 maart - Dag van de Onafhankelijkheid
 • 30 maart - Goede vrijdag
 • 1 & 2 april - Pasen
 • 1 mei - Dag van de Arbeid
 • 4 mei - Cassinga Day
 • 10 mei - Hemelvaartsdag
 • 25 mei - Africa Day
 • 26 augustus - Dag van de Helden
 • 10 december - Dag van de Mensenrechten & Namibian Women’s Day
 • 25 & 26 december - Kerstmis

Veel openbare voorzieningen zijn op bovengenoemde feestdagen gesloten. Voor veel dagen geldt: valt de officiële feestdag op een zondag, dan wordt de eerst volgende werkdag een vrije dag.

Geldzaken

De munteenheid in Namibië is de Namibische Dollar (NAD). Bij aankomst op de luchthaven kunt u meteen pinnen zodat u geen contant geld hoeft mee te nemen om bij aankomst te wisselen. Neemt u liever contant geld mee (euro’s/US$), dan kunt u dat wisselen op de luchthaven, bij de bank of bij de receptie van het hotel. Het is ook mogelijk te betalen met de Zuid-Afrikaanse Rand.

 • Pinpas: met een Nederlandse pinpas kunt u in Namibië vooral terecht in Windhoek en Swakopmund. Denk er aan om uw pinpas voor vertrek op werelddekking te zetten.
 • Creditcards: bij de banken in de grote steden in Namibië kunt u geld met een Visa Card of Master Card (met pincode) opnemen. Tevens kunt u in veel accomodaties betalen met een credit card. Zie voor meer details de websites: eurocard en visa.
 • Wisselkoers: de waarde van 100 Namibische Dollar was in september 2018 ongeveer €6.02.

Gezondheid

Voor reizen naar Namibië wordt een aantal vaccinaties aangeraden, zoals DTP, Hepatitis A en buiktyfus. Bij komst uit een endemisch gebied is een gele koorts vaccinatie verplicht. Ook het gebruik van malariatabletten wordt aanbevolen. Informeer ruim voor vertrek, minimaal zes weken, bij uw lokale GGD of huisarts. Ook kunt u informatie inwinnen via de website van Thuisvaccinatie.nl of telefonisch bij het Tropen Centrum AMC Amsterdam (tel: 020-5663800) of KLM Health Services (tel: 0900-1091096). De opvattingen over hygiëne in Namibië zijn anders dan in Nederland. Het is niet aan te raden om water uit de kraan te drinken. Mineraalwater kunt u kopen in de winkel. Let er wel op dat de flessen verzegeld zijn. Kijkt u ook uit met schelpdieren, rauwe groente, ijsblokjes en ongekookte melk.

Klik hier voor het vaccinatie advies voor reizen naar Namibië
Grensdocumenten

Voor reizigers met de Nederlandse nationaliteit is voor Namibië een paspoort vereist dat na afloop van de reis nog zes maanden geldig moet zijn. Een visum is niet nodig. Wel dient u te beschikken over een retour vliegticket en voldoende middelen om uw verblijf te bekostigen (bijvoorbeeld een creditcard).

Bovenstaande gegevens kunnen tussentijds wijzigen en het is raadzaam deze te controleren op de website www.visuminternational.nl (algemene informatie visum). Reizigers die niet de Nederlandse nationaliteit hebben, kunnen ook op deze website terecht voor informatie.

Kleding

Wij adviseren u luchtige katoenen kleding mee te nemen en voor de koele(re) ochtenden en avonden is warmere kleding noodzakelijk. Denkt u met name in de Namibische winter aan een dikke trui, dichte schoenen en windjack. Een shirt met lange mouwen komt van pas als bescherming tegen muskieten. Gemakkelijke wandelschoenen zijn essentieel.

Klimaat

Namibië is het gehele jaar door te bezoeken. Er zijn echter verschillen per periode:

 • juli -oktober:
  Deze maanden vormen vanwege de koelere temperatuur de beste reistijd en daardoor het hoogseizoen voor Namibië. Gemiddelde temperaturen liggen overdag tussen de 18 en 25 graden in het binnenland. In oktober lopen de temperaturen wel verder op. Er zijn geen wolken, het weer is zonnig en er valt geen regen. Doordat deze maanden erg droog zijn, is het landschap dor en kunnen de dieren zich niet verschuilen achter de begroeiing. Daarnaast is het beschikbare water beperkt en zullen de dieren naar de waterholes trekken. Dit zijn daarom de beste maanden voor een safari in Etosha. Omdat dit het hoogseizoen is voor Namibië liggen de prijzen hoger en is het drukker in met name Etosha, Damaraland en Sossusvlei. Tijdig reserveren van uw rondreis door Namibië is zeker aan te raden. Houdt u er wel rekening mee dat winter is tussen juni en september. Overdag is het aangenaam warm, maar ’s nachts kan de temperatuur op sommige plekken dalen tot onder het vriespunt. Neemt u daarom een warme trui of vest mee tijdens de gamedrives. Zwembaden van accommodaties zijn niet verwarmd en kunnen in deze periode te koud zijn om in te zwemmen.

 • november:
  De maand november is de eerste maand na het hoogseizoen. De temperaturen lopen langzamerhand nog verder op. Het is daarom raadzaam om activiteiten met name in de vroege ochtend of in de late namiddag te plannen. Hoewel laagseizoen vinden wij deze maand nog een geschikte reismaand. De prijzen liggen lager en het is rustiger in de nationale parken en op de weg. De kans op regen is iets groter, maar meestal zijn de regens laat. De kans dat er nog voldoende activiteit is rondom de waterpoelen in Etosha is daarom nog groot. De vegetatie staat ook niet meteen in volle bloei (pas na het vallen van voldoende regen) waardoor het wild ook nog goed te zien is. November is tevens een goede reismaand om een rondreis door Namibië te combineren met een reis door Botswana. Ook in Botswana is de maand november laagseizoen maar de prijzen liggen hier vele malen lager dan in het hoogseizoen. Dit kan een mooie besparing opleveren in vergelijking tot bijvoorbeeld oktober.

 • december - maart:
  Namibië wordt gekenmerkt door droogte en regen valt zeer beperkt. Tussen december en april kan het wel regenen en komt het voor dat bij zware regenval onverharde wegen onbegaanbaar worden en rivieren gaan stromen. De meeste regen valt over het algemeen in februari en maart. In deze ‘regenperiode’ komt de woestijn na regenval tot leven en kunt u genieten van bloemenpracht dat u in de droge periode niet zult aantreffen. In deze maanden zult u van het vogelleven te genieten waarbij er veel migrerende soorten zijn te zien. Het grote wild is echter minder afhankelijk van de waterpoelen in nationale parken en game reserves en is daardoor moeilijker te vinden. De temperaturen tijdens de Namibische zomermaanden kunnen in extreme noorden en zuiden van het land oplopen tot boven de 40 graden. In het binnenland van Namibië liggen de temperaturen tussen de 20 en 34 graden. Prijzen liggen in deze maanden lager en het is rustig. Reist u in deze maanden kies dan wel voor accommodaties met een zwembad en een kamer met airconditioning.

 • april - juni:
  Deze maanden worden tevens gekenmerkt door het laagseizoen. De prijzen liggen lager en er zijn minder toeristen. Temperaturen zijn zowel overdag als ´s nachts aangenaam. Het landschap is in deze maanden groener waardoor de uitzichten over de vlaktes nog spectaculairder zijn. Zeker in gebieden waar voldoende regen is gevallen kunt u nog genieten van de bloemenpracht, met name in april en mei. Het grote wild is helaas moeilijker te vinden omdat het niet aangewezen is op de waterpoelen in het park. Reist u ook voor het grote wild naar Namibië, vergroot dan u kansen en combineer een safari in Etosha met bijvoorbeeld een verblijf in Okonjima Game Reserve. Ook in Botswana vormen deze maanden het laagseizoen. Een combinatiereis in deze maanden kan een flinke besparing opleveren in vergelijking tot de maanden juli t/m oktober.

Klik hier voor het actuele weer in Namibië
Reisboeken

Voor het bestellen van reisgidsen en wegenkaarten verwijzen wij u naar www.dezwerver.nl

Klik hier voor reisboeken Namibië
Tijdsverschil

In onze zomer (winter in Namibië) kennen we geen tijdsverschil met Nederland. Tijdens onze wintertijd (zomer in Namibië) is het 1 uur later in Namibië.

Voltage

Het voltage in Namibië is 220/240V. Er wordt gewerkt met een Engelse driepolige stekker, welke u ter plaatse kunt kopen. Het kan voorkomen dat de stroom uitvalt. Neemt u daarom een zaklamp mee op reis.

Voor meer informatie: klik op Veelgestelde vragen Namibië

Reiservaringen
Namibië

 • “Door maps.me hebben we prachtige routes gereden!”

  lees meer
  -
  Paula en Corne
 • “Natuurlijk Namibië en Botswana”

  lees meer
  -
  Paul en Danielle
 • “Die rust tussendoor was fijn, ook voor onze zoon.”

  lees meer
  -
  Rianne, Edwin & Twan
 • “We hebben een super mooie reis gehad”

  lees meer
  -
  Angelique & Steve

Martijn in Namibië

Namibië 2018 - Martijn

Bekijk de studiereisfoto's van Martijn in Namibië op onze Flickr-pagina. 

Naar Namibië in stijl?

Luxe Reizen Afrika logo

Op zoek naar een echte luxe Nambië reiservaring? Bekijk dan ook het aanbod op LuxeReizenAfrika!

Tip: Himba's in Damaraland

Nabij Kamanjab ligt een traditioneel Himba dorp, welke u kunt bezoeken. De naam van het dorp is The Otjikandero Himba Orphan village. Het dorp is bijzonder omdat er veel weeskinderen wonen.

Only in Namibia