Menu

Nepal

Veelgestelde vragen Nepal

Moet ik rekening houden met hoogteziekte als ik een trekking in Nepal ga maken?

Tijdens een trekking op hoogte in Nepal kunt u in aanraking komen met hoogteziekte. Maar wat houdt het begrip precies in? Een klinische beschrijving van het begrip hoogteziekte is terug te vinden in de meeste reisboeken. Wij beschrijven hier het begrip gebaseerd op de praktische ervaringen van verschillende klimmers. 

Hoogteziekte wordt veroorzaakt door het feit dat het lichaam zich niet snel genoeg kan aanpassen aan een mindere opname van zuurstof tijdens het stijgen. Op grotere hoogtes is er minder zuurstof aanwezig en kan het lichaam vanzelfsprekend minder opnemen. Dit resulteert in verschillende soorten symptomen. Deze zijn per persoon verschillend maar de meest voorkomende symptomen zijn hoofdpijn, misselijkheid, evenwichtstoornis, verminderde eetlust, tintelen van de vingers en tenen en het opzwellen van de voeten, enkels en gezicht. De meeste van deze symptomen zijn niet ernstig en zijn vaak van korte duur. Deze symptomen zijn terug te herleiden naar slechte circulatie en verplaatsing van lichaamseigen vloeistoffen. 

Er zijn echter ook zeer serieuze symptomen. Wanneer vloeistoffen zich beginnen op te bouwen in de hersenen zorgt dit voor extreme evenwichtstoornissen, extreme hoofdpijn en extreme duizeligheid wat uiteindelijk kan leiden tot een comateuze toestand. Dit heet hersenoedeem. Een tweede ernstige aandoening is een zogenaamd longoedeem. Hierbij vullen de longen zich langzaam met vocht en wordt er een roze substantie opgehoest. Beide aandoeningen zijn dodelijk en de enige remedie is een snelle afdaling. De gidsen die met u mee klimmen zijn allemaal zeer ervaren en weten hoe ze om moeten gaan met hoogteziekte. Als het noodzakelijk is om af te dalen naar een lager niveau om zo de symptomen te verminderen of dat u de trekking zelfs helemaal moet afbreken dan wordt dit gedaan. Hierbij wordt de uiteindelijke beslissing genomen door de hoofdgids. 

Praktische ervaring heeft aangetoond dat er drie simpele stappen zijn om de kans op hoogteziekte te verminderen. U zult echter nog steeds last ondervinden van de milde symptomen voordat u compleet bent gewend aan de hoogte en de daarbij behorende omstandigheden. De drie stappen zijn:

  • Veel drinken; We raden aan om tussen de 4 a 5 liter per dag te drinken. Inname van vocht zorgt voor een goede circulatie en is feitelijk ook goed voor de rest van de lichaamsfuncties. Extra drinken zorgt niet voor een toename van lichaamseigen vloeistoffen die een schadelijk effect kunnen hebben. Drink veel overdag, dit zorgt tevens voor een betere en vaak welverdiende nachtrust.
  • Loop langzaam; het is van groot belang om een zo klein mogelijke last op het lichaam te leggen zolang het zich nog aan het aanpassen is op het verminderde niveau aan zuurstof. Tenzij er een steil gedeelte bergopwaarts is, behoort het ademritme hetzelfde te zijn als wanneer u thuis over straat zou lopen.
  • Loop omhoog, slaap beneden; dit betekent dat u elke excursie of uitstap aan moet grijpen om naar een hoger niveau te gaan. Dit zorgt niet alleen voor een goede training maar resulteert tevens in een goede nachtrust. U slaapt namelijk lager dan het hoogste punt van die dag. Het zuurstof niveau is hier dus hoger dan waar uw lichaam al aan gewend was.

  • De milde vormen van hoogteziekte zijn het beste te behandelen met rust, voldoende drinken en met aspirine. Aspirine is één van de betere soorten medicatie tegen hoogteziekte doordat het niet alleen pijn verlicht maar tevens bloedverdunnend werkt wat de doorbloeding bevordert. Een warme douche na een trekking is af te raden, het lichaam koelt daarna teveel af. Een lauwe douche is beter. De meer serieuze vormen van hoogteziekte zijn te behandelen met krachtige medicatie zoals Diamox. Sommige mensen nemen dit medicijn al in voor de beklimming, anderen tijdens de beklimming op grotere hoogtes. Of u Diamox inneemt is een persoonlijke keuze en niet een medische. De precieze effecten van hoogteziekte en eventuele oplossingen zijn nog niet bekend. Onthoud echter wel dat bijvoorbeeld Diamox een tijdelijk werking heeft en dus geen oplossing is. Het grote gevaar schuilt hem in het feit dat het eventuele symptomen maskeert en er zo voor kan zorgen dat u voorbij de, voor u veilige, limiet gaat. De drie bovenstaande stappen hebben over het algemeen de voorkeur boven het gebruik van verschillende soorten medicatie. De uiteindelijke keuze is uiteraard aan u.


terug naar veelgestelde vragen Nepal