Menu
Vanwege het coronavirus hanteren wij tijdelijk versoepelde annuleringsvoorwaarden.
Tot 30 dagen voor vertrek kosteloos annuleren.
Meer info

Nepal

Veelgestelde vragen Nepal

Is het geven van fooien gebruikelijk in Nepal?

Het geven van fooien is niet verplicht maar wel gebruikelijk, vooral aan gidsen en de chauffeurs die u rondrijden. Het is een aanvulling op hun (vaak lage) inkomen. Lokale gidsen en chauffeurs hebben anders de neiging om hun salaris met allerlei commissies van souvenirwinkels en restaurants aan te vullen, wat uw excursieprogramma meestal niet ten goede komt. 
Het kan voorkomen dat uw gids op de eerste dag al een mooi verhaal houdt over het geven van fooien. Voor ons komt dat vaak ongepast over omdat we eerst een dienst willen ervaren en achteraf een fooi geven. Wanneer u uw begrip toont voor de vraag en eventueel vooraf een (klein) deel van de fooi geeft, zal dat zeker worden gewaardeerd door de gids.
Ter indicatie kunt u aanhouden dat voor kofferjongens een kleine bijdrag van circa €1 prima is. Een richtlijn voor de chauffeur is tussen de €3 en €5 per dag per reisgezelschap. Mits ze naar tevredenheid hun werk hebben gedaan natuurlijk. Voor de lokale reisbegeleider is €5 tot €8 per dag per reisgezelschap een mooi bedrag. Gidsen en dragers die meegaan tijdens de trekking in Nepal verwachten ook een fooi. Voor de drager kunt u €3 a €4 per dag aanhouden per gezelschap, voor de gids is dit iets meer: €4 tot €8 per dag per gezelschap. In een restaurant is 10% fooi opgenomen in de rekening. Extra fooi is niet nodig, maar wordt wel gewaardeerd.terug naar veelgestelde vragen Nepal