Menu
Vanwege het coronavirus hanteren wij tijdelijk versoepelde annuleringsvoorwaarden.
Tot 30 dagen voor vertrek kosteloos annuleren.
Meer info

Nepal

Landinformatie Nepal

Afdingen

Op markten en bij souvenirwinkels in Nepal is het gebruikelijk om af te dingen. Een handvat voor het gemiddelde percentage dat u van de vraagprijs af kan krijgen, is moeilijk te geven. Het gaat er om dat zowel de verkoper als de koper tevreden is.

Algemeen

Nepal heeft een oppervlakte van circa 147.000 vierkante kilometer en een inwonertal van ongeveer 20 miljoen. De maximale lengte is ongeveer 850 kilometer en de breedte tussen de 90 en de 230 kilometer. Het verschil in hoogte is gigantisch; van 100 meter boven zeespiegel tot 8848 meter in de Himalaya, de Mount Everest. Het landschap in Nepal wordt bepaald door adembenemende bergtoppen van de Himalaya. Tijdens een bezoek aan Nepal mag een trekking dan ook niet ontbreken. Onderweg kunt u genieten van onbeschrijflijk mooie uitzichten, authentieke dorpjes, groene heuvels, imposante naaldwouden en kleurrijke kloosters. Nepal heeft ook een lager gelegen deel genaamd de Terai. Dit gebied heeft grenst aan India en heeft een maximale hoogte van 100 meter. Deze regio is met name bekend vanwege haar wildparken, waaronder het Chitwan National Park. Cultuursnuivers komen het beste aan hun trekken in de Kathmandu Vallei. Hier vindt u de drie voormalige koningssteden Kathmandu, Patan en Bakthapur met hun prachtige paleizen, tempels en kloosters. Nepal is een afwisselend land en biedt de ideale mix tussen cultuur en natuur.

Ambassade / Consulaten

In Nepal vindt u geen Nederlandse Ambassade. U moet hiervoor naar India, het adres is:
6/50 F, Shanti Path
New Delhi 110021
Tel: +91 (0)11 2419 7600
Nederlands Consulaat in Nepal: Jawalakhel Lalitpur, Patan Tel: +977 (0)1 5523 444 consulate@nlconsulate.org.np

Communicatie

- Telefoon: wilt u met uw mobiele telefoon of vanuit het hotel bellen vanuit Nepal dan is dat erg duur. Er zijn speciale kantoren waar u tegen een goedkoper tarief kunt bellen. Voor het nummer dat u wilt bellen, dient u eerst 0031 te draaien en de 0 van het netnummer weg te laten. Voor mobiel bellen kunt u het beste contact opnemen met uw provider of kijk op www.bellen.com/bellen-buitenland/vanuit-tarieven. Het voordeligst is om ter plaatse een telefoonkaart of lokale SIM-kaart (voor uw mobiele telefoon) aan te schaffen. De landcode van Nepal is 00977.
- Internet: de meeste hotels en toeristische restaurants beschikken over een internetverbinding en (gratis) Wi-Fi. Het komt wel voor dat deze alleen bij de hotellobby een goed signaal afgeeft. Is er geen Wi-Fi en wilt u wel graag altijd bereikbaar zijn, dan is het interessant en voordelig om een lokale SIM-kaart (voor uw mobiele telefoon) aan te schaffen. Uw gids kan u hierbij helpen. Op straat vindt u tevens vele internetcafés. Tegen een voordelig tarief kunt u hier gebruik maken van het internet. Houd er rekening mee dat de verbinding soms traag kan zijn (op alle locaties).

Cultuur

De bevolking van Nepal bestaat uit drie hoofdgroepen, namelijk: de Sherpa’s (met Tibetaanse oorsprong), de Tibeto-Birmanen en de Indoariërs. Er bestaan echter zo’n 35 verschillende etnische groepen. Het grootste gedeelte van de bevolking is hindoeistisch (83%). Ongeveer 11% van de bevolking is boeddhistisch en ongeveer 6% van de bevolking is islamitisch.

Duurzaam reizen

Duurzaam toerisme is niets anders dan reizen waarbij rekening wordt gehouden met milieu, mensen, natuur en cultuur, zodat reizen in de toekomst ook nog goed mogelijk is. Met deze manier van reizen wordt het milieu en de natuur zo weinig mogelijk belast en heeft de lokale bevolking profijt van toerisme, zonder dat dit ten koste gaat van de reiservaring. Als reiziger speelt u een belangrijke rol. U kunt al een verschil maken door te letten op uw reisgedrag en met respect om te gaan met de bestemming van uw keuze. Hier zijn enkele tips waar u rekening mee kunt houden tijdens de reis.
 • Koop lokale producten: Geef kinderen geen pennen, ballonnen en speelgoed, zodat ze niet leren dat bedelen werkt. Mocht u iets willen geven, steun dan een lokaal project waar de gehele gemeenschap profijt van heeft. Koop iets ter plaatse zoals een souvenir of ga eten in restaurants van lokale eigenaren wat ten goede komt van de werkgelegenheid.
 • Souvenirs: Let er op dat souvenirs niet zijn gemaakt van beschermde planten of dieren. Dit draagt bij aan het uitsterven van dergelijke soorten en de invoer van zulke souvenirs zijn verboden en strafbaar.
 • Laat geen afval achter: Zwerfvuil is een ergernis op bestemmingen. Als u gaat wandelen in natuurgebieden, neem dan het afval mee en deponeer het in de dichtstbijzijnde prullenbak. Op zulke routes wordt er niet regelmatig schoongemaakt en het afval breekt maar langzaam af. Volg daarnaast ook enkel de wandelroutes om de flora en fauna te behouden.
 • Fotografie: Vraag eerst om toestemming indien u graag een foto wilt maken van de lokale bevolking. Niet iedereen is ervan gediend om gefotografeerd te worden, bijvoorbeeld vanwege culturele, religieuze en persoonlijke redenen. Dit kan beledigend overkomen, dus laat u vooraf informeren en respecteer het als mensen liever niet gefotografeerd willen worden.
 • Fooien: De lonen in de meeste landen die we aanbieden liggen erg laag en zijn niet voldoende om van rond te komen. Vandaar dat er in de veel gevallen een fooi wordt verwacht. Indien u gaat onderhandelen op een lokale markt of winkel bepaal dan vooraf hoeveel u ergens voor wilt betalen zodat u en de verkoper tevreden verder kunnen.
 • Energie- en waterbesparing: Vergeet niet het licht, televisie en airconditioning uit te doen als u de hotelkamer verlaat. Gebruik daarnaast ook niet onnodig veel water. In de meeste aangeboden bestemmingen is dit een schaars goed.

Eten en drinken

Nepal heeft een eigen keuken, maar u komt ook invloeden tegen van de omringende landen; de Indiase, Tibetaanse en Chinese keuken zijn populair. In de grotere plaatsen komt u daarnaast ook Thaise, Italiaanse, Mexicaanse en Amerikaanse restaurants tegen. Vaker nog ziet u gerechten uit ál deze keukens broederlijk verenigd op één zeer lange menukaart. De Nepalese keuken is vrij beperkt; de basis van iedere maaltijd wordt gevormd door rijst, linzensoep en gekruide groenten. Veel Nepalezen eten vegetarisch. Als vervanger van rundvlees (de koe is heilig) wordt er buffelvlees gegeten. De lokale bevolking eet zonder bestek. Men gebruikt hiervoor de rechterhand, want de linkerhand wordt als onrein gezien. Als toerist kunt u in een lokaal restaurant een lepel krijgen. Wie uitgenodigd wordt om te komen eten bij een lokale familie, gaat eerst gezellig babbelen, maar wordt na het eten geacht snel te vertrekken. Vrouwen en kinderen eten apart en pas nadat de mannen hebben gegeten. Het komt voor dat u als gast alleen eet, terwijl degene die u uitgenodigd heeft toekijkt en zich uitsluitend bemoeit met de bediening. Dit is een gebaar van beleefdheid. Kraanwater is niet drinkbaar. Mineraalwater is verhoudingsgewijs duur (circa € 0,20). Om die reden komt het een enkele keer voor dat flessen worden bijgevuld met water dat niet betrouwbaar is. Let bij aankoop op een goede verzegeling van de fles.

Feestdagen

De Nepalezen kennen, naast de nationale feestdagen, veel feestdagen om hun goden te eren, om overwinningen op demonen te vieren, om goede oogsten af te dwingen en aardbevingen te voorkomen.

De volgende feestdagen worden ieder jaar gevierd. De data voor 2020 zijn:
 • 15 januari - Makar Sakranti (zonnegod Makar Sankranti)
 • 29 januari - Basanta Panchami (viering komst van de lente)
 • 21 februari - Mahashivaratri (ter ere van Shri Shiva)
 • 8 maart - Internationale Vrouwendag
 • 9 maart - Holi (Hindoeistisch lentefeest)
 • 24 maart - Ghode Jatra (Kathmandu)
 • 14 april - Navavarsha (Nepalese Nieuwjaarsdag)
 • 1 mei - Dag van de Arbeid
 • 7 mei - Buddha Jayanti
 • 11 augustus - Gai Jarta - ( de dood van de geliefde herdenken)
 • 21 augustus - Hartalika Teej Festival ( werknemers festival)
 • 26 augustus - Gaura Festival
 • 1 september - Kumari Indra Jatra (feest van de levendige godin)
 • 10 september - Jitiya Festival  (werknemers festival)
 • 23-28 oktober - Dashain festival (de viering van de overwinning)
 • 15 november - Lakshmi Puja ( dag van de godin Lakshmi)
 • 31 oktober - Constitution Day – Rastriya Diwas ( dag van de grondwet)
 • 17 november - Bhai Tika (lichtfestival)
 • 25 december - Kerstmis
 • 30 december - Tamu Lhosar ( Gurung Nieuwjaar)

Veel openbare voorzieningen zijn op bovengenoemde feestdagen gesloten. Voor veel dagen geldt: valt de officiële feestdag op een zondag, dan wordt de eerst volgende werkdag een vrije dag.

Fooien

Het geven van fooien is niet verplicht maar wel gebruikelijk, vooral aan gidsen en de chauffeurs die u rondrijden. Het is een aanvulling op hun (vaak lage) inkomen. Lokale gidsen en chauffeurs hebben anders de neiging om hun salaris met allerlei commissies van souvenirwinkels en restaurants aan te vullen, wat uw excursieprogramma meestal niet ten goede komt. Het kan voorkomen dat uw gids op de eerste dag al een mooi verhaal houdt over het geven van fooien. Voor ons komt dat vaak ongepast over omdat we eerst een dienst willen ervaren en achteraf een fooi geven. Wanneer u uw begrip toont voor de vraag en eventueel vooraf een (klein) deel van de fooi geeft, zal dat zeker worden gewaardeerd door de gids. Ter indicatie kunt u aanhouden dat voor kofferjongens een kleine bijdrag van circa €1 prima is. Een richtlijn voor de chauffeur is tussen de €3 en €5 per dag per reisgezelschap. Mits ze naar tevredenheid hun werk hebben gedaan natuurlijk. Voor de lokale reisbegeleider is €5 tot €8 per dag per reisgezelschap een mooi bedrag. Gidsen en dragers die meegaan tijdens de trekking in Nepal verwachten ook een fooi. Voor de drager kunt u €3 a €4 per dag aanhouden per gezelschap, voor de gids is dit iets meer: €4 tot €8 per dag per gezelschap. In een restaurant is 10% fooi opgenomen in de rekening. Extra fooi is niet nodig, maar wordt wel gewaardeerd.

Geldzaken

De munteenheid in Nepal is de Nepalese Rupee (NPR). Deze munt kunt u wel in Nederland kopen, maar de koers is doorgaans ongunstig. Bij aankomst op de luchthaven kunt u wisselen naar de lokale valuta. Dit is tevens mogelijk bij de meeste hotels en banken. De munt is verkrijgbaar in verschillende coupures. Voor de grote biljetten geldt dat deze zonder problemen gebruikt kunnen worden in de grotere steden. Gaat u echter de bergen in zorg er dan voor dat u geen biljetten groter dan 100 Rupees meeneemt. Boven de 100 kan de lokale bevolking namelijk niet wisselen.

 • Pinpas: in de grotere plaatsen zijn ATM (geldautomaten) aanwezig. Dit geldt tevens voor de internationale luchthaven. Met uw pinpas (met Maestro- of Cirrus-logo) kunt u hier de Nepalese Rupee krijgen. Niet alle ATM zullen passen met met Maestro- of Cirrus-logo accepteren. Denk er aan om uw pinpas voor vertrek op werelddekking te zetten. Uw gids kan u eventueel behulpzaam zijn met het zoeken naar een juiste ATM. Niet alle pin automaten werken. Neem daarom altijd voldoende contant geld mee (euro's of dollars) om te wisselen, en wat niet tot het laatste moment met pinnen.
 • Creditcards: creditcards zoals Visa en Mastercard worden in veelbezochte steden in Nepal geaccepteerd. Ook de duurdere restaurants en winkels die vooral op de buitenlandse toeristenmarkt zijn gericht accepteren de laatste jaren plastic geld. U dient zich dan echter te kunnen legitimeren met uw paspoort. Vaak wordt er 3-5% extra doorbelast. Zie voor meer details de websites: eurocard en visa.
 • Belangrijk: geld opnemen met een creditcard is niet eenvoudig en is slechts mogelijk in een beperkt aantal bankfilialen. De meeste banken zijn geopend van ma t/m vr 10:00-14:00 uur en za 10:00-12:00 uur. De banken en wisselkantoren op de internationale vliegvelden zijn dag en nacht geopend. Wij raden u dan ook aan om direct geld te pinnen na aankomst op de luchthaven van Kathmandu en als back-up euro's of dollars in contanten mee te nemen. Voor mensen die via Delhi terugvliegen is het belangrijk om te weten dat het niet mogelijk is de Indiase Roepie op de luchthaven (achter de douane) te pinnen of wisselen. Heeft u een langere overstaptijd en wilt u iets kopen houdt hier dan rekening mee.
 • Voor een trekking: neem voldoende geld mee, tijdens de trekking kan niet gepind worden. Denk aan geld voor drankjes en snacks onderweg. Tijdens de trekking ligt de gemiddelde prijs een stuk hoger dan in de steden (denk aan een fles water voor 1 a 2 euro, bier of wijn voor 5 euro). Maaltijden zijn inclusief.
 • Wisselkoers: de waarde van 100 Rupee was in november 2019 ongeveer € 0,78.

Geneesmiddelen

Een kleine reisapotheek is aan te bevelen. Indien u bepaalde geneesmiddelen regelmatig gebruikt, neemt u dan voldoende voorraad mee. Aan te raden is de Latijnse namen op de verpakking te noteren en een aparte lijst te maken, die u bij zich kunt dragen. Een Engelstalig recept kan eveneens nut hebben. Gebruikt u opiumhoudende medicijnen, dan dient u een in het Engels opgestelde doktersverklaring bij u te hebben. Dit in verband met een eventuele douanecontrole. Draagt u een bril of contactlenzen, neemt u dan een reservebril of een extra paar lenzen mee.

Gezondheid

Voor reizen naar Nepal wordt een aantal vaccinaties aangeraden, zoals DTP, hepatitis A en buiktyfus. Ook het gebruik van malariatabletten wordt aanbevolen, in Nepal komt malaria alleen voor in de laaggelegen Terai. Het Chitwan National Park bevindt zich hier ook maar hier is malaria voor het grootste deel uitgeroeid. Informeer ruim voor vertrek, minimaal zes weken, bij uw lokale GGD of huisarts. Ook kunt u informatie inwinnen via de website van Thuisvaccinatie.nl of telefonisch bij het Tropen Centrum AMC Amsterdam (tel: 020-5663800) of KLM Health Services (tel: 0900-1091096). De opvattingen over hygiëne in Nepal zijn anders dan in Nederland. Het is niet aan te raden om water uit de kraan te drinken. Mineraalwater kunt u kopen in de winkel. Let er wel op dat de flessen verzegeld. Kijkt u ook uit met schelpdieren, rauwe groente, ijsblokjes en ongekookte melk.

Gidsen

Tijdens uw rondreis door Nepal wordt u bijgestaan door gidsen. Zij zijn het aanspreekpunt tijdens uw reis. Elk gebied heeft zijn eigen gidsen waardoor u na een vlucht een nieuwe gids ontmoet. Bij een aantal bezienswaardigheden is er naast de gids nog een lokale gids aanwezig die u informatie geeft. Vaak mogen alleen de lokale gidsen een rondleiding geven bij monumenten of bezienswaardigheden. Ook voor deze lokale gidsen geldt dat er een fooi wordt verwacht na hun dienstverlenging (zie ‘fooien’). Onze gidsen zijn goed opgeleid en geselecteerd op hun kennis en goede dienstverlening. In drukke tijden worden er soms extra gidsen ingehuurd. Hierdoor is het mogelijk dat de kwaliteit van de dienstverlening minder kan zijn dan u van ons mag verwachten. Op de dagen of dagdelen ter vrije besteding is er geen gids inbegrepen.

Grensdocumenten

Voor reizigers met de Nederlandse nationaliteit is voor Nepal een paspoort vereist dat na afloop van de reis nog zes maanden geldig moet zijn. Daarnaast is een visum verplicht. Deze kunt u vooraf aanvragen bij het Consulaat Generaal van Nepal in Amsterdam (Herengracht 562, 1017 CH, telefoon: 020-6241530). Het Consulaat is op werkdagen geopend van 10:30 - 13:00 uur. Het visum is klaar terwijl u wacht. U dient het visum binnen 6 maanden na afgifte te gebruiken en is vanaf aankomst in Nepal 15/30/90 dagen geldig. De kosten voor het visum bedragen €42,50 (15 dagen), €57,50 (30 dagen) of €107,50 (90 dagen). U dient dit contant te voldoen (pinnen kan niet!).

De prijzen en de procedure van aanvraag zijn aan verandering onderhevig dus informeer altijd even bij het Consulaat. Het visumformulier kunt u per mail opvragen op de website van het consulaat (www.nepal.nl/consulaat). Op het formulier worden ook de benodigdheden voor de aanvraag weergegeven. Tevens kunt u hier de procedure terugvinden, wanneer u het visum per post aan wilt vragen.

Eventueel kunt u ook een visumbureau inschakelen voor de aanvraag. Zij rekenen hier uiteraard wel bemiddelingskosten voor. Meer informatie vind u op www.visuminternational.nl (algemene informatie visum) of op www.visumcentrale.nl/pangeatravel.

Tenslotte kan het visum ook op de luchthaven van Kathmandu verzorgd worden. Dit is voordeliger, echter dient u rekening te houden met lange wachttijden. U kunt vooraf aan de reis een papieren aanvraagformulier invullen. Dit kan vanaf 15 dagen voor vertrek online via www.nepalimmigration.gov.np. Voor meer informatie verwijzen wij u naar het consulaat: www.nepal.nl/consulaat.

Hoogteziekte

Tijdens een trekking op hoogte in Nepal kunt u in aanraking komen met hoogteziekte. Maar wat houdt het begrip precies in? Een klinische beschrijving van het begrip hoogteziekte is terug te vinden in de meeste reisboeken. Wij beschrijven hier het begrip gebaseerd op de praktische ervaringen van verschillende klimmers. Hoogteziekte wordt veroorzaakt door het feit dat het lichaam zich niet snel genoeg kan aanpassen aan een mindere opname van zuurstof tijdens het stijgen. Op grotere hoogtes is er minder zuurstof aanwezig en kan het lichaam vanzelfsprekend minder opnemen. Dit resulteert in verschillende soorten symptomen. Deze zijn per persoon verschillend maar de meest voorkomende symptomen zijn hoofdpijn, misselijkheid, evenwichtstoornis, verminderde eetlust, tintelen van de vingers en tenen en het opzwellen van de voeten, enkels en gezicht. De meeste van deze symptomen zijn niet ernstig en zijn vaak van korte duur. Deze symptomen zijn terug te herleiden naar slechte circulatie en verplaatsing van lichaamseigen vloeistoffen. Er zijn echter ook zeer serieuze symptomen. Wanneer vloeistoffen zich beginnen op te bouwen in de hersenen zorgt dit voor extreme evenwichtstoornissen, extreme hoofdpijn en extreme duizeligheid wat uiteindelijk kan leiden tot een comateuze toestand. Dit heet hersenoedeem. Een tweede ernstige aandoening is een zogenaamd longoedeem. Hierbij vullen de longen zich langzaam met vocht en wordt er een roze substantie opgehoest. Beide aandoeningen zijn dodelijk en de enige remedie is een snelle afdaling. De gidsen die met u mee klimmen zijn allemaal zeer ervaren en weten hoe ze om moeten gaan met hoogteziekte. Als het noodzakelijk is om af te dalen naar een lager niveau om zo de symptomen te verminderen of dat u de trekking zelfs helemaal moet afbreken dan wordt dit gedaan. Hierbij wordt de uiteindelijke beslissing genomen door de hoofdgids. Praktische ervaring heeft aangetoond dat er drie simpele stappen zijn om de kans op hoogteziekte te verminderen. U zult echter nog steeds last ondervinden van de milde symptomen voordat u compleet bent gewend aan de hoogte en de daarbij behorende omstandigheden. De drie stappen zijn:
 • Veel drinken; We raden aan om tussen de 4 a 5 liter per dag te drinken. Inname van vocht zorgt voor een goede circulatie en is feitelijk ook goed voor de rest van de lichaamsfuncties. Extra drinken zorgt niet voor een toename van lichaamseigen vloeistoffen die een schadelijk effect kunnen hebben. Drink veel overdag, dit zorgt tevens voor een betere en vaak welverdiende nachtrust.
 • Loop langzaam; het is van groot belang om een zo klein mogelijke last op het lichaam te leggen zolang het zich nog aan het aanpassen is op het verminderde niveau aan zuurstof. Tenzij er een steil gedeelte bergopwaarts is, behoort het ademritme hetzelfde te zijn als wanneer u thuis over straat zou lopen.
 • Loop omhoog, slaap beneden; dit betekent dat u elke excursie of uitstap aan moet grijpen om naar een hoger niveau te gaan. Dit zorgt niet alleen voor een goede training maar resulteert tevens in een goede nachtrust. U slaapt namelijk lager dan het hoogste punt van die dag. Het zuurstof niveau is hier dus hoger dan waar uw lichaam al aan gewend was.
 • De milde vormen van hoogteziekte zijn het beste te behandelen met rust, voldoende drinken en met aspirine. Aspirine is één van de betere soorten medicatie tegen hoogteziekte doordat het niet alleen pijn verlicht maar tevens bloedverdunnend werkt wat de doorbloeding bevordert. Een warme douche na een trekking is af te raden, het lichaam koelt daarna teveel af. Een lauwe douche is beter. De meer serieuze vormen van hoogteziekte zijn te behandelen met krachtige medicatie zoals Diamox. Sommige mensen nemen dit medicijn al in voor de beklimming, anderen tijdens de beklimming op grotere hoogtes. Of u Diamox inneemt is een persoonlijke keuze en niet een medische. De precieze effecten van hoogteziekte en eventuele oplossingen zijn nog niet bekend. Onthoud echter wel dat bijvoorbeeld Diamox een tijdelijk werking heeft en dus geen oplossing is. Het grote gevaar schuilt hem in het feit dat het eventuele symptomen maskeert en er zo voor kan zorgen dat u voorbij de, voor u veilige, limiet gaat. De drie bovenstaande stappen hebben over het algemeen de voorkeur boven het gebruik van verschillende soorten medicatie. De uiteindelijke keuze is uiteraard aan u.

  Inchecken / uitchecken accommodatie

  Volgens internationale standaard is incheck bij uw accommodatie mogelijk vanaf 14:00 uur. Uiteraard kunt u eerder aankomen om gebruik te maken van de faciliteiten. Afhankelijk van de kamerbezetting kan het mogelijk zijn, dat u eerder over uw kamer kunt beschikken. Op de dag van vertrek dient u de kamer om 10:00 te verlaten. Wilt u langer gebruik maken van uw accommodatie, dan dient u dit vooraf af te stemmen met de receptie. Mogelijkheden en eventuele meerprijzen voor latere uitcheck zijn ook afhankelijk van de kamerbezetting.

  Kleding

  Wat kleding betreft, is het verstandig om luchtige en warme kleding mee te nemen voor tijdens een trekking. Laagjes zijn aan te bevelen; zorg bijvoorbeeld voor een warme onderlaag zoals thermo ondergoed, een dun ademend shirt en een winddichte laag zoals een windstopper. Als u daarnaast een warme fleece trui meeneemt voor als u in de avonden stilzit, bent u op alles voorbereid. Voor een trekking op grote hoogte is een donsjack aan te bevelen. Voor een rondreis is het, door het hoogteverschil, ook aan te raden om zomerse kleding mee te nemen. Met name in de Terai (o.a. Chitwan National Park) kan het erg warm worden. Ook het klimaat in de Kathmanduvallei is aangenaam en ook hier kan zomerse kleding vaak van pas komen. 's Avonds kan het echter wel afkoelen, en ook voor de vroege ochtenduren is een fleece trui prettig. Tijdens een bezoek aan een tempel dienen uw schouders en knieën bedekt te zijn. Neem verder een goede zonnebril mee, comfortabele schoenen, een windjack of regenjas, zonnecrème, lippenbalsem, pet/hoed en een kleine EHBO kit.

  Lokale vertrekbelasting

  Bij vertrek uit Nepal hoeft u geen vertrekbelasting te betalen.

  Luchthavens

  De belangrijkste luchthaven van Nepal is Kathmandu wat tevens de hoofdstad van het land is. Er zijn nog een aantal andere belangrijke luchthavens. Deze zijn altijd bereikbaar via Kathmandu. Denk hierbij aan Pokhara, Nepalgunj, Lukla en Bharatpur.

  Meenemen

 • kopie paspoort & overige belangrijke papieren
 • minimaal 3 recente pasfoto’s (deze zijn nodig voor visum en/of permits)
 • voldoende contant geld bij aankomst (euro of dollars)
 • kleine reisapotheek
 • telefoonnummer verzekeringsmaatschappij
 • telefoonnummer creditcardmaatschappij
 • creditcard (met pincode)
 • internationaal bewijs van inentingen (gele boekje)
 • toilet papier voor in de toiletten onderweg en in restaurants
 • regenkleding tijdens het regenseizoen
 • zaklamp
 • wereldstekker
 • anti-muggen stick of lotion (zoals Deet)
 • Meenemen tijdens trekking

  • slaapzak (deze kunt u ook lenen van onze lokale agent)
  • minimaal 3 recente pasfoto’s (deze zijn nodig voor de permits)
  • voldoende contant geld
  • water
  • koekjes/suikersnoepjes
  • regenjas
  • warme kleding; thermo-ondergoed, fleecetrui, donsjack
  • insektenwerend middel met DEET
  • (blaren) pleisters
  • handschoenen en muts
  • handdoeken
  • zakmes
  • zonnebril/zonnebrand/lippenbalsem
  • toiletpapier
  • kompas
  • zaklamp
  • goede lichamelijke conditie is echt noodzakelijk!!

  De avond voor de trektocht vul je een rugzak (maximaal 12 kilo per persoon, inclusief slaapzak), die door de drager wordt gedragen. De overige bagage wordt gestald in het hotel waar u overnacht. Neem een klein dagrugzakje mee met alleen de noodzakelijke dingen zoals camera, water en datgene wat je onderweg tijdens de wandeldag nodig denkt te hebben.

  Reisboeken

  Voor het bestellen van reisgidsen verwijzen wij u naar www.dezwerver.nl

  Taal

  Het Nepali is van oorsprong de taal van de hoogste kasten van de Kathmandu-vallei. Deze taal is verwant aan de belangrijkste taal van India, het Hindi, en gebruikt evenals de Indiase taal het zogenaamde 'devanagiri'-schrift. Over het algemeen spreekt men in de steden vrij goed Engels.

  Tijdsverschil

  Het tijdsverschil met Nederland bedraagt 4 uur en 45 minuten tijdens de wintertijd, in de zomertijd is het in Nepal 3 uur en 45 minuten later dan in Nederland.

  Trektochten

  Nepal biedt de meest mooiste trektochten door de Himalaya en kent de hoogste bergen. De bergbevolking is, hoewel erg arm, uiterst kleurrijk en vriendelijk. Op een paar verbindingen tussen de grotere plaatsen na, zijn er nauwelijks wegen. In de bergen is ook de lokale bevolking nog voornamelijk aangewezen op de benenwagen. Juist deze onbereikbaarheid van het gebied is voor velen de uitdaging om er te gaan wandelen. Iedereen die een goede basisconditie en geen lichamelijke kwalen heeft is in principe in staat om een trektocht te maken in Nepal.

  Veiligheid

  Het criminaliteitscijfer is in Nepal niet uitgesproken hoog. Wel dient u, net zoals in vele andere landen, altijd bedacht te zijn op zakkenrollers en dieven. Verder is het niet raadzaam om met uw kostbare sieraden en horloges af te reizen.

  Verlies en diefstal

  Het is niet prettig als u uw paspoort, geld of andere waardevolle papieren verliest. Bewaar uw belangrijke documenten daarom waar mogelijk in een kluisje (safety deposit-box). Deze zijn in de meeste hotels beschikbaar. Neem uw paspoort alleen mee uit het hotel indien het werkelijk noodzakelijk is en neem niet meer geld mee dan nodig is. Wanneer in een hotel iets van u gestolen wordt, waarschuw dan de hotel (duty)manager en/of de "hotel security" (veiligheidsdienst). Als u met de afhandeling niet tevreden bent, schakel dan alsnog de politie in. Indien er buiten het hotel iets van u wordt gestolen dient u aangifte te doen bij de politie en een verklaring te vragen waarin de politie uw aangifte bevestigt. Met de verklaring kunt u zich bij terugkomst tot uw verzekeringsmaatschappij wenden. Indien u uw paspoort verliest of dit gestolen wordt, dient u eveneens bovengenoemde handelingen te verrichten. Met de politieverklaring gaat u vervolgens naar de dichtstbijzijnde Nederlandse Ambassade of het dichtstbijzijnde Consulaat. Hier krijgt (lees: koopt) u een pasje voor de rest van de reis of (indien u nog enige tijd in het land van bestemming blijft) een nieuw paspoort.

  Voltage

  In Nepal wordt ook gebruik gemaakt van 220 Volt. Voor de stopcontacten heeft u een verloopstekker nodig omdat Europese stekkers niet altijd passen. Deze zijn bijvoorbeeld te koop bij de ANWB of op Schiphol. Er komen wel eens stroomstoringen voor, daarom adviseren wij u een zaklantaarn mee te nemen en eventueel een wekker op batterijen.