Nepal

Landinformatie Nepal

Algemeen

Nepal heeft een oppervlakte van circa 147.000 vierkante kilometer en een inwonertal van ongeveer 20 miljoen. De maximale lengte is ongeveer 850 kilometer en de breedte tussen de 90 en de 230 kilometer. Het verschil in hoogte is gigantisch; van 100 meter boven zeespiegel tot 8848 meter in de Himalaya, de Mount Everest. Het landschap in Nepal wordt bepaald door adembenemende bergtoppen van de Himalaya. Tijdens een bezoek aan Nepal mag een trekking dan ook niet ontbreken. Onderweg kunt u genieten van onbeschrijflijk mooie uitzichten, authentieke dorpjes, groene heuvels, imposante naaldwouden en kleurrijke kloosters. Nepal heeft ook een lager gelegen deel genaamd de Terai. Dit gebied heeft grenst aan India en heeft een maximale hoogte van 100 meter. Deze regio is met name bekend vanwege haar wildparken, waaronder het Chitwan National Park. Cultuursnuivers komen het beste aan hun trekken in de Kathmandu Vallei. Hier vindt u de drie voormalige koningssteden Kathmandu, Patan en Bakthapur met hun prachtige paleizen, tempels en kloosters. Nepal is een afwisselend land en biedt de ideale mix tussen cultuur en natuur.

Eten en drinken

Nepal heeft een eigen keuken, maar u komt ook invloeden tegen van de omringende landen; de Indiase, Tibetaanse en Chinese keuken zijn populair. In de grotere plaatsen komt u daarnaast ook Thaise, Italiaanse, Mexicaanse en Amerikaanse restaurants tegen. Vaker nog ziet u gerechten uit ál deze keukens broederlijk verenigd op één zeer lange menukaart. De Nepalese keuken is vrij beperkt; de basis van iedere maaltijd wordt gevormd door rijst, linzensoep en gekruide groenten. Veel Nepalezen eten vegetarisch. Als vervanger van rundvlees (de koe is heilig) wordt er buffelvlees gegeten. De lokale bevolking eet zonder bestek. Men gebruikt hiervoor de rechterhand, want de linkerhand wordt als onrein gezien. Als toerist kunt u in een lokaal restaurant een lepel krijgen. Wie uitgenodigd wordt om te komen eten bij een lokale familie, gaat eerst gezellig babbelen, maar wordt na het eten geacht snel te vertrekken. Vrouwen en kinderen eten apart en pas nadat de mannen hebben gegeten. Het komt voor dat u als gast alleen eet, terwijl degene die u uitgenodigd heeft toekijkt en zich uitsluitend bemoeit met de bediening. Dit is een gebaar van beleefdheid. Kraanwater is niet drinkbaar. Mineraalwater is verhoudingsgewijs duur (circa € 0,20). Om die reden komt het een enkele keer voor dat flessen worden bijgevuld met water dat niet betrouwbaar is. Let bij aankoop op een goede verzegeling van de fles.

Feestdagen

De Nepalezen kennen, naast de nationale feestdagen, veel feestdagen om hun goden te eren, om overwinningen op demonen te vieren, om goede oogsten af te dwingen en aardbevingen te voorkomen.

De volgende feestdagen worden ieder jaar gevierd. De data voor 2018 zijn:

 • 30 januari - Martyrs’ Day
 • 22 januari - Basanta Panchami (viering komst van de lente)
 • 18 februari - Dag van de Democratie
 • 8 maart - Internationale Vrouwendag
 • 12 maart - Holi (Hindoeistisch lentefeest)
 • 14 april - Navavarsha (Nepalese Nieuwjaarsdag)
 • 30 april - Buddha Jayanti
 • 1 mei - Dag van de Arbeid
 • 3 septmeber - Krishna Janmastami
 • 19 september - Dag van de Grondwet
 • 21 oktober - Begin van het Dashain Festival (10-daags festival)

Veel openbare voorzieningen zijn op bovengenoemde feestdagen gesloten. Voor veel dagen geldt: valt de officiële feestdag op een zondag, dan wordt de eerst volgende werkdag een vrije dag.

Fooien

Het geven van fooien is niet verplicht maar wel gebruikelijk, vooral aan gidsen en de chauffeurs die u rondrijden. Het is een aanvulling op hun (vaak lage) inkomen. Lokale gidsen en chauffeurs hebben anders de neiging om hun salaris met allerlei commissies van souvenirwinkels en restaurants aan te vullen, wat uw excursieprogramma meestal niet ten goede komt. Het kan voorkomen dat uw gids op de eerste dag al een mooi verhaal houdt over het geven van fooien. Voor ons komt dat vaak ongepast over omdat we eerst een dienst willen ervaren en achteraf een fooi geven. Wanneer u uw begrip toont voor de vraag en eventueel vooraf een (klein) deel van de fooi geeft, zal dat zeker worden gewaardeerd door de gids. Ter indicatie kunt u aanhouden dat voor kofferjongens een kleine bijdrag van circa €1 prima is. Een richtlijn voor de chauffeur is tussen de €3 en €5 per dag per reisgezelschap. Mits ze naar tevredenheid hun werk hebben gedaan natuurlijk. Voor de lokale reisbegeleider is €5 tot €8 per dag per reisgezelschap een mooi bedrag. Gidsen en dragers die meegaan tijdens de trekking in Nepal verwachten ook een fooi. Voor de drager kunt u €3 a €4 per dag aanhouden per gezelschap, voor de gids is dit iets meer: €4 tot €8 per dag per gezelschap. In een restaurant is 10% fooi opgenomen in de rekening. Extra fooi is niet nodig, maar wordt wel gewaardeerd.

Geldzaken

De munteenheid in Nepal is de Nepalese Rupee (NPR). Deze munt kunt u wel in Nederland kopen, maar de koers is doorgaans ongunstig. Bij aankomst op de luchthaven kunt u wisselen naar de lokale valuta. Dit is tevens mogelijk bij de meeste hotels en banken. De munt is verkrijgbaar in verschillende coupures. Voor de grote biljetten geldt dat deze zonder problemen gebruikt kunnen worden in de grotere steden. Gaat u echter de bergen in zorg er dan voor dat u geen biljetten groter dan 100 Rupees meeneemt. Boven de 100 kan de lokale bevolking namelijk niet wisselen.

 • Pinpas: in de grotere plaatsen zijn ATM (geldautomaten) aanwezig. Dit geldt tevens voor de internationale luchthaven. Met uw pinpas (met Cirrus-logo) kunt u hier de Nepalese Rupee krijgen. Niet alle ATM zullen passen met Cirrus logo accepteren. Denk er aan om uw pinpas voor vertrek op werelddekking te zetten. Uw gids kan u eventueel behulpzaam zijn met het zoeken naar een juiste ATM. Niet alle pin automaten werken. Neem daarom altijd voldoende contant geld mee (euro's of dollars) om te wisselen, en wat niet tot het laatste moment met pinnen.
 • Creditcards: creditcards zoals Visa en Mastercard worden in veelbezochte steden in Nepal geaccepteerd. Ook de duurdere restaurants en winkels die vooral op de buitenlandse toeristenmarkt zijn gericht accepteren de laatste jaren plastic geld. U dient zich dan echter te kunnen legitimeren met uw paspoort. Vaak wordt er 3-5% extra doorbelast. Zie voor meer details de websites: eurocard en visa.
 • Belangrijk: geld opnemen met een creditcard is niet eenvoudig en is slechts mogelijk in een beperkt aantal bankfilialen. De meeste banken zijn geopend van ma t/m vr 10:00-14:00 uur en za 10:00-12:00 uur. De banken en wisselkantoren op de internationale vliegvelden zijn dag en nacht geopend. Wij raden u dan ook aan om direct geld te pinnen na aankomst op de luchthaven van Kathmandu en als back-up euro's of dollars in contanten mee te nemen. Voor mensen die via Delhi terugvliegen is het belangrijk om te weten dat het niet mogelijk is de Indiase Roepie op de luchthaven (achter de douane) te pinnen of wisselen. Heeft u een langere overstaptijd en wilt u iets kopen houdt hier dan rekening mee.
 • Voor een trekking: neem voldoende geld mee, tijdens de trekking kan niet gepind worden. Denk aan geld voor drankjes en snacks onderweg. Tijdens de trekking ligt de gemiddelde prijs een stuk hoger dan in de steden (denk aan een fles water voor 1 a 2 euro, bier of wijn voor 5 euro). Maaltijden zijn inclusief.
 • Wisselkoers: de waarde van 100 Rupee was in september 2018 ongeveer € 0.73.

Gezondheid

Voor reizen naar Nepal wordt een aantal vaccinaties aangeraden, zoals DTP, hepatitis A en buiktyfus. Ook het gebruik van malariatabletten wordt aanbevolen, in Nepal komt malaria alleen voor in de laaggelegen Terai. Het Chitwan National Park bevindt zich hier ook maar hier is malaria voor het grootste deel uitgeroeid. Informeer ruim voor vertrek, minimaal zes weken, bij uw lokale GGD of huisarts. Ook kunt u informatie inwinnen via de website van Thuisvaccinatie.nl of telefonisch bij het Tropen Centrum AMC Amsterdam (tel: 020-5663800) of KLM Health Services (tel: 0900-1091096). De opvattingen over hygiëne in Nepal zijn anders dan in Nederland. Het is niet aan te raden om water uit de kraan te drinken. Mineraalwater kunt u kopen in de winkel. Let er wel op dat de flessen verzegeld. Kijkt u ook uit met schelpdieren, rauwe groente, ijsblokjes en ongekookte melk.

Klik hier voor het vaccinatie advies voor reizen naar Nepal
Grensdocumenten

Voor reizigers met de Nederlandse nationaliteit is voor Nepal een paspoort vereist dat na afloop van de reis nog zes maanden geldig moet zijn. Daarnaast is een visum verplicht. Deze kunt u vooraf aanvragen bij het Consulaat Generaal van Nepal in Amsterdam (Herengracht 562, 1017 CH, telefoon: 020-6241530). Het Consulaat is op werkdagen geopend van 10:30 - 13:00 uur. Het visum is klaar terwijl u wacht. U dient het visum binnen 6 maanden na afgifte te gebruiken en is vanaf aankomst in Nepal 15/30/90 dagen geldig. De kosten voor het visum bedragen €42,50 (15 dagen), €57,50 (30 dagen) of €107,50 (90 dagen). U dient dit contant te voldoen (pinnen kan niet!).

De prijzen en de procedure van aanvraag zijn aan verandering onderhevig dus informeer altijd even bij het Consulaat. Het visumformulier kunt u per mail opvragen op de website van het consulaat (www.nepal.nl/consulaat). Op het formulier worden ook de benodigdheden voor de aanvraag weergegeven. Tevens kunt u hier de procedure terugvinden, wanneer u het visum per post aan wilt vragen.

Eventueel kunt u ook een visumbureau inschakelen voor de aanvraag. Zij rekenen hier uiteraard wel bemiddelingskosten voor. Meer informatie vind u op www.visuminternational.nl (algemene informatie visum) of op www.visumcentrale.nl/pangeatravel.

Tenslotte kan het visum ook op de luchthaven van Kathmandu verzorgd worden. Dit is voordeliger, echter dient u rekening te houden met lange wachttijden. U kunt vooraf aan de reis een papieren aanvraagformulier invullen. Dit kan vanaf 15 dagen voor vertrek online via www.nepalimmigration.gov.np. Voor meer informatie verwijzen wij u naar het consulaat: www.nepal.nl/consulaat.

Klik hier voor informatie over het visum
Kleding

Wat kleding betreft, is het verstandig om luchtige en warme kleding mee te nemen voor tijdens een trekking. Laagjes zijn aan te bevelen; zorg bijvoorbeeld voor een warme onderlaag zoals thermo ondergoed, een dun ademend shirt en een winddichte laag zoals een windstopper. Als u daarnaast een warme fleece trui meeneemt voor als u in de avonden stilzit, bent u op alles voorbereid. Voor een trekking op grote hoogte is een donsjack aan te bevelen. Voor een rondreis is het, door het hoogteverschil, ook aan te raden om zomerse kleding mee te nemen. Met name in de Terai (o.a. Chitwan National Park) kan het erg warm worden. Ook het klimaat in de Kathmanduvallei is aangenaam en ook hier kan zomerse kleding vaak van pas komen. 's Avonds kan het echter wel afkoelen, en ook voor de vroege ochtenduren is een fleece trui prettig. Tijdens een bezoek aan een tempel dienen uw schouders en knieën bedekt te zijn. Neem verder een goede zonnebril mee, comfortabele schoenen, een windjack of regenjas, zonnecrème, lippenbalsem, pet/hoed en een kleine EHBO kit.

Klimaat

De beste reistijd voor Nepal is de periode oktober t/m mei, met als beste maanden oktober/november en maart/april. Nepal heeft een prettig klimaat met zelfs op grotere hoogte in deze periodes nog aangename temperaturen. In januari en februari kan het op grotere hoogte flink koud zijn, maar deze maanden zijn wel weer heel geschikt voor natuurreizen in het laaggelegen deel van het land (de Terai). Het klimaat in de vlakke Terai en de Churia is (sub)tropisch.

 • Regenseizoen Nepal:
  De regentijd is van juni t/m september en deze maanden zijn heet en vochtig met temperaturen die flink kunnen oplopen.

Klik hier voor het actuele weer in Nepal
Lokale vertrekbelasting

Bij vertrek uit Nepal hoeft u geen vertrekbelasting te betalen.

Luchthavens

De belangrijkste luchthaven van Nepal is Kathmandu wat tevens de hoofdstad van het land is. Er zijn nog een aantal andere belangrijke luchthavens. Deze zijn altijd bereikbaar via Kathmandu. Denk hierbij aan Pokhara, Nepalgunj, Lukla en Bharatpur.

Reisboeken

Voor het bestellen van reisgidsen verwijzen wij u naar www.dezwerver.nl

Klik hier voor reisboeken Nepal
Tijdsverschil

Het tijdsverschil met Nederland bedraagt 4 uur en 45 minuten tijdens de wintertijd, in de zomertijd is het in Nepal 3 uur en 45 minuten later dan in Nederland.

Voltage

In Nepal wordt ook gebruik gemaakt van 220 Volt. Voor de stopcontacten heeft u een verloopstekker nodig omdat Europese stekkers niet altijd passen. Deze zijn bijvoorbeeld te koop bij de ANWB of op Schiphol. Er komen wel eens stroomstoringen voor, daarom adviseren wij u een zaklantaarn mee te nemen en eventueel een wekker op batterijen.

ANWB: Universele reisstekker
Voor meer informatie: klik op Veelgestelde vragen Nepal

Reiservaringen
Nepal

 • “een van de mooiste reizen die we gemaakt hebben”

  lees meer
  -
  Judith, Jeroen, Mirjam en Martin
 • “Onze reis was echt fantastisch!”

  lees meer
  -
  Fam. Witte
 • “Bedankt voor het organiseren van een erg leuke reis door Nepal.”

  lees meer
  -
  Mevr. Stienstra

Hoe zit het met de opgelopen schade in Nepal?

Mieke geeft reisadvies voor het inmiddels weer goed te bereizen Nepal. Ook geeft ze een update? over de aardbevingsschade. Lees meer>>

Tip: maak kennis met de boeddhistische leer in Kathmandu

Wilt u kennismaken met de boeddhistische leer of een meditatiecursus volgen? Dit kan ik het klooster Kopan in Kathmandu. Ook kunt u in de wijk Bodhanath boeddhistische diensten bezoeken aan het einde van de middag en daarna dineren in een van de restaurantjes rondom stoepa.