Menu

Actueel reisadvies Laos | Laos is open voor toeristen

25/1/22

* Laatste update: 01-04-2022 

Onze lokale partner heeft ons laten weten dat de grenzen van Laos weer open zijn. Er zijn enkele maatregelen opgesteld door de overheid om veilig reizen door Laos mogelijk te maken. Meer informatie hierover vindt u op deze pagina. 

Noot: vanwege de vaak wisselende omstandigheden per land kunnen wij niet garanderen dat de informatie op deze pagina altijd actueel is. Houd er rekening mee dat de maatregelen anders kunnen zijn ten tijde van uw vertrek. Aan deze informatie kunnen dan ook geen rechten worden ontleend. Controleer altijd de website van het Ministerie van Buitenlandse Zaken voor de laatste nieuwsupdates. 

Tempel in Laos

Voor de meeste landen is reizen weer mogelijk, zo ook voor Laos. De reisadviezen zijn weer hersteld naar de oorspronkelijke situatie en corona is niet langer doorslaggevend voor het reisadvies. Het reisadvies van Laos is grotendeels geel. Inmiddels zijn er al diverse klanten vertrokken en houden we de situatie per land nauwlettend in de gaten. Steeds meer verzekeraars, zoals de reisverzekering van OOM, bieden dekking wanneer u onverhoopt toch een coronabesmetting oploopt. Zo gaat u zonder zorgen op reis!

Benodigde documenten voor uw reis naar Laos

De volgende documenten zijn nodig voor een reis naar Laos:

 • een geldig visum (deze kunt u na aankomst in Laos regelen of van te voren bij de ambassade);
 • een ingevuld online formulier voor een ‘Green Zone Travel Pass’ (minimaal 7 dagen voor vertrek invullen);
 • een (Engels) certificaat van volledige vaccinatie voor iedereen boven de 18 jaar (de laatste vaccinatie moet 14 dagen voor vertrek zijn geplaatst); 
 • een Engelse non-covid verklaring van een negatieve PCR-test, die niet ouder is dan 72 uur voor vertrek (ook als u volledig gevaccineerd bent);
 • een COVID-19 verzekeringspolis met een dekking van tenminste $50.000 (indien u deze niet heeft dient u ter plaatse een verzekering af te sluiten).

Voor kinderen gelden afzonderlijke regels:

 • kinderen van 5-17 jaar hoeven niet gevaccineerd te zijn;
 • kinderen onder de 6 jaar hoeven geen negatief testresultaat aan te kunnen tonen na aankomst in Laos (tenzij airline anders bepaald).

Hoe kom ik aan een certificaat van volledige vaccinatie?

U kunt niet met de QR-code van uw CoronaCheck app naar Laos reizen. Deze QR-code werkt alleen in Nederland, binnen de EU en Schengen en landen die dit bewijs accepteren. 

 

Op de website van coronacheck.nl dient u een papieren bewijs aan te maken.  Als u de stappen doorloopt krijgt u een vaccinatiebewijs voorzien van een QR-code en de vaccinatiegegevens. Alleen met dit bewijs krijgt u toegang tot Laos en dit dient u dus geprint bij u te hebben.

Volledig gevaccineerde reizigers

Volledig gevaccineerde reizigers zijn welkom in Laos. Momenteel kunt u alleen via de luchthaven van Vientiane (de hoofdstad van Laos) in-en uitreizen. Naar verwachting is het vanaf 1 april 2022 ook mogelijk om in-en uit te reizen via Luang Prabang.

Na aankomst in Laos kunt u het volgende verwachten:

 • er vindt een gezondheidsscreening plaats (o.a. controle op lichaamstemperatuur);
 • bij de immigratie- en gezondheidscontrole punten wordt u gecontroleerd op alle benodigde documenten;
 • op de luchthaven wordt een PCR-test afgenomen. De kosten bedragen $65 dollar per persoon en dient u na aankomst contant te betalen;
 • voordat u de luchthaven verlaat dient u de ’LaoStaySafe’ app te downloaden (voor onder andere COVID-19 updates);
 • vervolgens wordt u naar een ‘LaoSafe’ accommodatie gebracht en blijft u 24 uur in quarantaine.

Na deze 24 uur (en een negatieve testuitslag) mag u vrij reizen in de ‘Green Zone Area’. Onder andere Vientiane, Luang Prabang en Vang Vieng vallen onder deze zones. Naar verwachting vallen er vanaf 1 april 2022 meer gebieden in de ‘Green Zone’.

Wanneer u minimaal drie nachten in een ‘Green Zone’ verblijft, mag u vervolgens verder reizen naar een ‘Green Travel Area’. Onder andere Oudomxay, Xataboury, Xieng Khouang, Khammouane en Champasak vallen onder deze zones. 

Maatregelen tijdens de reis in laos

Het is van belang dat u overnacht, dineert en gebruik maakt van vervoer die ‘LaoSafe’ geclassificeerd zijn. Wij verzorgen altijd ‘LaoSafe’ vervoer en accommodaties. Daarnaast is het verplicht om mondkapjes te dragen in openbare ruimtes en op plekken waar niet voldoende afstand van elkaar gehouden kan worden. 

Terugkeer naar Nederland

Bij terugkeer naar Nederland is het vanaf 23 maart niet verplicht om een negatieve PCR test aan te tonen. Gevaccineerde reizigers hoeven bij thuiskomst niet in quarantaine. Raadpleeg de Quarantaine Reischeck voor de actuele informatie. Per land ziet u wat u moet regelen als u terugkeert naar Nederland.

Let op: ook luchtvaartmaatschappijen kunnen bepaalde eisen stellen. Informeer hierover bij uw luchtvaartmaatschappij.

We helpen u graag met het samenstellen en boeken van een rondreis naar Laos, voor later dit jaar of volgend jaar.  Vraag vrijblijvend een offerte aan bij één van onze reisspecialisten. U boekt bij ons onder soepele annuleringsvoorwaarden.terug naar het nieuwsoverzicht