Menu
Vanwege het coronavirus hanteren wij tijdelijk versoepelde annuleringsvoorwaarden.
Tot 30 dagen voor vertrek kosteloos annuleren.
Meer info

Actueel reisadvies Zuid-Afrika | Zuid-Afrika is open voor toeristen

29/3/21
* Laatste update: 08-07-2021

Noot: vanwege de vaak wisselende omstandigheden per land kunnen wij niet garanderen dat de informatie op deze pagina altijd actueel is. Houd er rekening mee dat de maatregelen anders kunnen zijn ten tijde van uw vertrek. Aan deze informatie kunnen dan ook geen rechten worden ontleend. Check altijd de website van het Ministerie van Buitenlandse Zaken voor de laatste nieuwsupdates.

Reizen naar Zuid-Afrika

Op deze pagina leest u actuele informatie over het reisadvies naar Zuid-Afrika, onder welke voorwaarden u naar Zuid-Afrika mag reizen en eventuele (quarantaine) maatregelen ter plaatse.

cheetah in savanne - Zuid-Afrika

Zuid-Afrika is open voor toeristen

Onze lokale partner heeft ons laten weten dat de grenzen van Zuid-Afrika weer open zijn sinds 1 oktober 2020. Er zijn enkele maatregelen opgesteld door de overheid om veilig reizen door Zuid-Afrika mogelijk te maken.

Vaccinatieplannen

De overheid is vanaf februari 2021 begonnen met het inenten van de Zuid-Afrikaanse bevolking. Op dit moment lopen er nog onderzoeken of de vaccinaties ook bruikbaar zijn voor de Zuid-Afrikaanse mutatie van het coronavirus. Hierdoor loopt momenteel het vaccinatieprogramma vertraging op. Er worden echter meerdere soorten vaccins gebruikt, met als doel om zo snel mogelijk de zorgmedewerkers te vaccineren. Hierna komt de rest van de bevolking aan de beurt. 


Vooralsnog wachten we op groen licht van de Nederlandse overheid om te reizen naar Zuid-Afrika. Op dit moment geldt dat niet-essentiële reizen worden afgeraden, maar wij zijn als reisorganisatie voorzichtig positief dat in de loop van 2021 het reisadvies voor Zuid-Afrika wordt versoepeld vanuit Nederland. 

Zuid-Afrika wordt gezien als een hoog-risico land waardoor het verplicht is om na terugkomst 10 dagen in thuisquarantaine te gaan. Op dag 5 kunt u zich laten testen, als deze test negatief is dan eindigt uw quarantaine periode. U zult ook een quarantaine verklaring moeten uitprinten, invullen en ondertekenen. 

Maatregelen voor uw vertrek naar Zuid-Afrika

 • Internationale vluchten en lokale vluchten zijn mogelijk via de volgende vliegvelden: OR Tambo International Airport (Johannesburg) , King Shaka International Airport (Durban), Kruger Mpumalanga international Airport, Lanseria Airport en Cape Town International Airport (Kaapstad).
   
 • Voor vertrek dient u een reizigers gezondheidsvragenlijst in te vullen. Deze kunt u online invullen op de website van het Ministerie van Gezondheid in Zuid-Afrika.

 • Voor vertrek dient u een Engelse non-covid verklaring in bezit te hebben van een negatieve PCR test. De PCR test mag niet ouder zijn dan 72 uur voor vertrek.

 • U dient te beschikken over een ziektekosten- en ongevallenverzekering die eventuele kosten rondom Covid-19 dekt. 

Maatregelen na aankomst in Zuid-Afrika

 • Na aankomst wordt uw temperatuur gescreend en gecheckt of u alle vereiste papieren bij u heeft. Indien dit allemaal akkoord is mag u vrij reizen door Zuid-Afrika.
   
 • Na aankomst in Zuid-Afrika dient u een reserveringsbewijs van uw accommodatie te laten zien.
   
 • Mocht u symptomen van het coronavirus vertonen, dient u na aankomst een coronatest te ondergaan (op eigen kosten). Als u positief test of in contact bent geweest met een positief getest persoon, dan bent u verplicht om 10 dagen in quarantaine te gaan in een, door de overheid, aangewezen accommodatie (op eigen kosten).

Maatregelen tijdens de reis in Zuid-Afrika

Sinds 16 juni 2021 zit Zuid-Afrika in lockdown level 5; In Zuid-Afrika hanteren ze een systeem van level 1 tot en met level 5. Level 5 betekent de hardste lockdown met de meeste beperkingen. Er zijn echter nog wel een aantal regels om rekening mee te houden:

 • Het houden van 1,5 meter afstand tot anderen is de norm. Het dragen van een mondmasker in openbare ruimtes en ook in het openbaar vervoer is verplicht.
   
 • Restaurants, bioscopen, cafés etc. zijn open, mits er aan de 1,5 meter afstand regel kan worden voldaan. Om 20:00 moeten de deuren dicht en is het sluitingstijd. 

 • Er is een avondklok geldend van 21:00 tot 4:00. 

We kunnen u alvast helpen met het samenstellen van een rondreis naar Zuid-Afrika, voor later dit jaar of volgend jaar.  Vraag vrijblijvend een offerte aan bij één van onze reisspecialisten. U boekt bij ons onder soepele annuleringsvoorwaarden.terug naar het nieuwsoverzicht