Menu

Duurzaam Colombia

25/4/24

Colombia, gelegen in het noordwesten van Zuid-Amerika, staat bekend om zijn rijke biodiversiteit, diverse landschappen en levendige culturele erfgoed. Van het majestueuze Andesgebergte tot aan de uitgestrekte Amazone-regenwouden en de prachtige kustlijn; Colombia herbergt een schat aan natuurlijke schoonheid. Wij vinden het dan ook erg belangrijk om alle pracht in dit land te helpen beschermen. 

Carbonera Vallei - Colombia rivierbedding Chicamocha Canyon - Colombia jungle pad in Tayrona National Park - Colombia

Duurzame projecten in Colombia worden (gelukkig) steeds belangrijker. Ook vanuit het land zelf is er steeds meer aandacht voor. De gevolgen van klimaatverandering, milieuvervuiling, ontbossing, etc. moeten worden aangepakt. Het land heeft daarom een reeks initiatieven gelanceerd om natuurlijke hulpbronnen te behouden, de biodiversiteit te beschermen en gemeenschapsontwikkeling te bevorderen. Van projecten voor duurzame landbouwpraktijken en herbebossing tot ecotoerisme-initiatieven en programma's voor het behoud van bedreigde ecosystemen; Colombia werkt actief aan het vinden van een evenwicht tussen economische groei en milieubescherming. Deze inspanningen zijn niet alleen gericht op het behouden van de natuurlijke pracht van Colombia voor de huidige generaties, maar ook voor toekomstige generaties.

Hoe kunt u (nog meer) bijdragen aan een duurzamere reis?
Bijna alle voorbeeldreizen omvatten meerdere duurzaamheidsaspecten. We streven er samen met onze lokale partners naar om elke reis op een positieve manier bij te laten dragen aan het milieu en de sociale samenhang. Denk bijvoorbeeld aan onze keuze voor uw accommodaties. Er zijn ook verschillende manieren waarop u (extra) kunt bijdragen aan duurzaamheid in Colombia. Dit kan al op de kleinste manieren! Kies bijvoorbeeld voor een fietstour i.p.v. een tour per auto. Of kies ervoor om te lunchen of overnachten bij een lokaal gezin. Dit is een perfecte gelegenheid om meer te leren over de lokale cultuur en om tegelijkertijd in contact te komen met de ‘locals’. 

centrum Barichara - Colombia

Kunt u een project bezoeken?
Ja, zeker! In Colombia zijn diverse projecten actief die zich inzetten voor het behoud van het land. U kunt eenvoudig doorgeven welk project u zou willen steunen door er een bezoek aan te brengen. De meeste projecten in Colombia zijn voor een langere periode, bijvoorbeeld een aantal weken. Wilt u tijdens uw reis (kort) een project steunen, dan zijn er enkele initiatieven die wij van harte aanbevelen.

Een bezoek aan het biosfeerreservaat Sierra Nevada de Santa Marta is bijvoorbeeld een aanrader. Dit is een uitgestrekt gebied met een rijke verscheidenheid aan flora en fauna, bestaande uit verschillende ecosystemen zoals tropische regenwouden, nevelwouden, paramo's en bergachtige gebieden. Dit gebied herbergt unieke planten- en diersoorten, waarvan sommige nergens anders ter wereld voorkomen. Ook is dit het leefgebied van inheemse stammen. U kunt dit reservaat ontdekken middels een begeleide wandeling. 

stoere jongens - Stichting Children of Medellín - Colombia paardrijden in Los Llanos - Colombia kleurrijke vrouwen in Cartagena - Colombia 

Nog een andere tip: breng tijdens uw verblijf in Medellín een bezoek aan Stichting Children of Medellín, gelegen in de wijk Bello Oriente, één van de armste wijken van de stad. De stichting, opgericht door de Nederlander Eddy Veldhuisen, biedt buitenschoolse activiteiten aan kinderen (zoals voetbal, muziek en Engelse les) om ze te helpen een betere toekomst te creëren.

Onze hotel partners in Colombia
Het is fantastisch om te merken dat steeds meer hotels in de Colombia met (ecologische) duurzaamheid bezig zijn. Wij bieden dan ook verschillende duurzame verblijfsmogelijkheden aan in Colombia, deze vindt u o.a. terug op onze hotelpagina. Hieronder benoemen we er enkelen:

Senda hotels overzicht - Senda Watapuy - Tayrona National Park - Colombia
Senda is een keten en beschikt over meerdere hotels in het noorden van Colombia. Kenmerkend zijn de natuurlijke setting, de mooie architectuur, de kleinschaligheid én het duurzame karakter. Ze voeren verschillende sociale en ecologische acties uit die het welzijn van de regio en haar inwoners bevorderen, met speciale aandacht voor de duurzaamheid en de impact op de (arme) bevolking.

Eco Hotel La Cabaña Colombia - Salento - Eco Hotel La Cabana - mountain house - veranda
Het Eco Hotel La Cabaña, gelegen tussen het dorpje Salento en de Cocora Vallei, biedt een heerlijk verblijf in de natuur met nabijgelegen activiteiten. Het hoofdgebouw, gebouwd in 1900 met behulp van de traditionele techniek 'bareque', is een authentiek voorbeeld van de architectuur van de koffieregio. Gelegen te midden van een operationele melkveehouderij (La Cabaña), is dit hotel een echt familiebedrijf. De familie zet zich in voor duurzaamheid, zoals het behoud van eeuwenoude tradities.

Bio Habitat Hotel kamer Aviaries - Bio Habitat Hotel - koffieregio - Colombia
Gelegen in het hart van de koffieregio van Colombia, ligt het indrukkwekkende Bio Habitat Hotel. Dit luxueuze hotel ligt op het hoogste punt van een berg en wordt omringd door een 160.000m2 inheems bos. De kamers zijn ontworpen in harmonie met deze natuurlijke omgeving. In het restaurant worden eerlijke, bewuste maaltijden geserveerd met producten uit de lokale gemeenschap.  Vanuit het hotel worden verschillende duurzame activiteiten georganiseerd. Zo kunt u meer leren over hun zelfvoorzieningsproject (o.a. over hun beleid m.b.t. afval en water), bomen planten of een duurzame koffieboerderij bezoeken.

Eco Hotel Finca La Jorará cabana aluna - Eco Hotel Finca La Jorará - Palomino - Colombia
Het Eco Hotel Finca La Jorará ligt verscholen in de weelderige jungle, tussen de Caribische kust en het Sierra Nevada de Santa Marta gebergte in Colombia. Er is ongeveer 90 hectare tropisch bos waar u wandelingen kunt maken, exotische dieren kunt spotten en kunt genieten van de tropische tuinen. De kamers zijn ingericht met decoratie van lokale ambachtslieden, die hierdoor financieel gesteund worden. In het restaurant worden gerechten met biologische ingrediënten uit eigen tuin geserveerd. Het hotel streeft naar verantwoord toerisme, middels aandacht voor de natuur, projecten samen met inheemse gemeenschappen, milieu-educatie, etc.terug naar het nieuwsoverzicht