Menu

nb: Streep Nepal af van de bucket list!

25/3/16

Streep Nepal af van de bucket list!

Bijna een jaar na de verwoestende aardbeving mijden toeristen Nepal nog steeds. En dat terwijl een bezoek aan het land bij velen op de bucket list staat, juist nu Nepal de inkomsten en werkgelegenheid zo goed kan gebruiken.

Er is zoveel moois te ontdekken; val van de ene verbazing in de andere. Belangrijke Hindoeïstische en Boeddhistische bouwwerken staan praktisch zij aan zij. Ook als je niet de toppen van de Himalaya gaat bedwingen, valt er genoeg actiefs te beleven in Nepal.

Wat dacht u van twee dagen met een raft over een rivier, en overnachten in een tent? Of door de heuvels van de ene plaats naar de andere lopen? Voor wie van wandelen houdt maar een Himalayatrekking op hoogte te ambitieus is, zijn er in de Kathmandu Vallei en de centrale heuvels talloze mogelijkheden voor mooie wandelingen.

Door valleien, over heuvels, langs akkers en rijstvelden en via dorpjes en gehuchten waar de tijd lijkt te hebben stilgestaan. Haal de fotocamera tevoorschijn en de kinderen schieten overal vandaan om zich te verdringen voor de lens, om vervolgens te gieren van het lachen bij het zien van het resultaat – en even te checken of u misschien snoepjes hebt meegenomen. Onderweg ziet u de mensen aan het werk op de velden, maakt u een praatje met de dorpelingen, en als kers op de taart wordt u getrakteerd op onbetaalbare uitzichten op de besneeuwde pieken van de Himalayareuzen. 

Tijdens deze wandelingen loopt u op uw eigen tempo met eigen Engelssprekende gids. Op die manier geniet u het meest van wat het land te bieden heeft en is er voldoende tijd om even een balletje te trappen met de kids in een dorpje onderweg, of voor wat waterpret aan een riviertje. Een bezoek aan Nationaal Park Chitwan mag natuurlijk niet ontbreken; hier gaat u met een jeep of te voet op safari door de jungle en over de graslanden. Goede kans dat u hier een neushoorn spot!

Neushoorn Nepal

Dus, als u Nepal wilt afstrepen van de bucket list, dan is dit voor de Nepalezen een zeer welkom moment. En neem niet alleen de bucket list mee; ook van de UNESCO Werelderfgoedlijst valt er heel wat af te strepen! Alleen al in de Kathmandu Vallei liggen maarliefst zeven UNESCO werelderfgoed-sites, een ongekend aantal op zo’n klein oppervlak.

 

Hoe zit het met de opgelopen schade in Nepal?

Van de koningssteden zijn Kathmandu en Bhaktapur het zwaarst getroffen door de aardbeving. Het Hindoeïstische bedevaartsoord Pashupatinath en de Boeddhistische bouwwerken Bodnath en Swayambunath hebben echter betrekkelijk weinig schade opgelopen van de aardbeving en maken een bezoek aan de Kathmandu Vallei nog steeds zeer de moeite waard. De derde koningsstad Patan mag van geluk spreken dat haar belangrijkste historische gebouwen het hebben overleefd. Kleinere beschadigingen in het historische hart, het Durbar Square, worden hersteld.

Van de wandelgebieden in het noorden van het land kun je zeggen dat de gebieden ten noorden van Kathmandu het zwaarst te lijden hebben gehad onder de aardbeving (bijvoorbeeld Langtang, Helambu en Ganesh Himal), en in sommige gebieden zijn de paden nog altijd onbegaanbaar. Meer naar het westen is de schade weer hersteld of is er zelfs nauwelijks iets gemerkt van de aardbeving, en hetzelfde geldt voor het uiterste oosten. De populaire wandelgebieden bij de Annapurna's en de Everest zijn dus prima toegankelijk en popelen om weer nieuwe trekkers te ontvangen. 


Direct naar de Actief Nepal reis. Direct naar Nepalreizen.terug naar het nieuwsoverzicht