Menu

Update regelgeving: reizen met kinderen naar Zuid-Afrika

16/1/19

Update regelgeving, reizen met kinderen naar Zuid-Afrika

reizen met kinderen in zuid-afrika regelsZoals inmiddels via verschillende media is te lezen, heeft het Ministerie van Binnenlandse Zaken van Zuid-Afrika een aanpassing van de immigratie wetgeving ingevoerd. Deze nieuwe wetgeving betekent dat men officieel niet verplicht is om een origineel geboorte akte of een uittreksel daarvan bij zich te dragen als men met minderjarigen reist. Alleen bij uitzondering wordt hier nog om gevraagd. 

 

 

Ondanks de wijzigingen blijven wij adviseren om een geboorte akte of (internationaal) uittreksel daarvan mee te nemen als u met minderjarigen naar Zuid-Afrika reist, omdat luchtvaartmaatschappijen nog steeds om dit document vragen. Daarbij blijven wij ook adviseren om de documenten (dus ook toestemmingsformulieren etc.) te laten legaliseren bij de gemeente, notaris of Ambassade. 

De regels voor landen waar geen visum voor nodig is, zoals Nederland en België, zijn als volgt: 

  • Als het kind met beide ouders reist dan is het niet verplicht om een geboorte akte of een uittreksel daarvan te hebben. (ons advies is dus om dit wel altijd mee te nemen)
  • Als het kind met één van de biologische ouders reist, dan moet toestemming of machtiging getoond kunnen worden. Dit mag in de vorm van een getekende brief of verklaring. Deze hoeft niet meer door gemeentelijke beambte of notaris gelegaliseerd te worden. Daarbij moet ook een kopie van het paspoort getoond kunnen worden.
  • Kopieën van originele documenten zijn voldoende; deze hoeven dus niet gecertificeerd te zijn. Toestemming en machtiging mogen in de vorm van een brief worden aangeleverd, een notariële bekrachtiging of een beëdigde verklaring zijn niet nodig.
  • Als kinderen alleen reizen zijn aanvullende documenten nodig, zoals toestemmingsformulier, geboorte akte of (internationaal) uittreksel daarvan, waarbij kopieën volstaan.
  • Als kinderen met een andere volwassene dan hun ouders reizen zijn aanvullende documenten nodig, zoals toestemmingsformulier, geboorte akte of (internationaal) uittreksel daarvan, waarbij kopieën volstaan.

Eventuele kosten die voortvloeien uit het negeren van ons advies zullen voor rekening zijn van de reiziger. PANGEA Travel kan hiervoor niet aansprakelijk worden gesteld.

 terug naar het nieuwsoverzicht