Menu

Oeganda

Landinformatie Oeganda

Afdingen

In winkels kan gewoonlijk niet worden afgedongen. Op straat, te denken valt aan straatventers of op markten, valt zeker wel af te dingen. Een richtlijn voor het gemiddelde percentage dat u van de vraagprijs af kan krijgen, is moeilijk te geven. Afrikaans handwerk is populair en wordt op veel plaatsen verkocht. In eerste instantie zijn de vraagprijzen voor het aangebodene hoog maar een tegenbod en een vriendelijke lach doen de prijzen snel kelderen.

Algemeen

Oeganda ligt in Oost-Afrika en wordt omringd door de Democratische Republiek Congo, Kenia, Rwanda en Soedan. Oeganda grenst ook aan Tanzania, alleen loopt deze grens gedeeltelijk door het 34.500 km2 grote Victoriameer. De hoofdstad Kampala ligt vlakbij het Victoriameer. De oppervlakte van Oeganda is 236.040 km2, ongeveer 7 keer zo groot als Nederland. Door de ligging op de evenaar heeft Oeganda een tropisch klimaat. Het hoogste punt is Mount Stanley in de Rwenzori Mountains met 5110 meter en het laagste punt is de rivier de Nijl waar het Sudan binnen stroomt (614 meter). Oeganda biedt de bezoeker de perfecte combinatie van safari’s en tropische jungle. Tijdens een rondreis door Oeganda kunt u bekende nationale parken bezoeken als Murchison Falls, Kibale Forest, Queen Elizabeth en Bwindi. In Bwindi leven circa 340 berggorilla's, een van de beste locaties voor een gorillatrekking. Activiteiten tijdens onze Oeganda reizen zijn altijd afwisselend en bestaan uit gamedrives, bootsafari’s en jungletrekkingen.

Ambassade / Consulaten

Het adres van de Nederlandse Ambassade in Oeganda is:
Nakasero Road Plot 2
Rwenzori Courts 4th floor
Kampala
Tel: +256 (0)41 434 6000

Bevolking

Oeganda heeft ongeveer 23 miljoen inwoners, afgezien van vluchtelingen uit andere Afrikaanse landen. Oeganda kent verschillende inheemse bevolkingsgroepen namelijk: Baganda (Central Region), Banyakole (Mbarara), Basoga (Jinja - Iganga), Bakiga (Kabale/Bwindi), Iteso (Soroti), Langi (Lira), Acholi (Gulu), Bagisu (Mount Elgon), Batoro (Fort Portal), Alur, Lugbara (West-Nile), Bunyoro (Masindi), Bakonzo (Rwenzori) en Batwa (Semliki,Kisoro).

Communicatie

In de meeste accommodaties is wifi aanwezig. Voor de tarieven van mobiel bellen en internet kunt u contact opnemen met uw eigen provider of kijk op www.bellen.com/bellen-buitenland/vanuit-tarieven. Ter plaatse kunt u eventueel een simkaart met internetdata en belminuten aanschaffen. Zo bent u tijdens de reis, indien het netwerk goed is, gemakkelijk te bereiken en kunt u eenvoudig online iets opzoeken. Lokale providers zijn MTN en Airtel. Het landennummer voor Oeganda is +256. 

Duurzaam reizen

Duurzaam toerisme is niets anders dan reizen waarbij rekening wordt gehouden met milieu, mensen, natuur en cultuur, zodat reizen in de toekomst ook nog goed mogelijk is. Met deze manier van reizen wordt het milieu en de natuur zo weinig mogelijk belast en heeft de lokale bevolking profijt van toerisme, zonder dat dit ten koste gaat van de reiservaring. Als reiziger speelt u een belangrijke rol. U kunt al een verschil maken door te letten op uw reisgedrag en met respect om te gaan met de bestemming van uw keuze. Hier zijn enkele tips waar u rekening mee kunt houden tijdens de reis.
  • Koop lokale producten: Geef kinderen geen pennen, ballonnen en speelgoed, zodat ze niet leren dat bedelen werkt. Mocht u iets willen geven, steun dan een lokaal project waar de gehele gemeenschap profijt van heeft. Koop iets ter plaatse zoals een souvenir of ga eten in restaurants van lokale eigenaren wat ten goede komt van de werkgelegenheid.
  • Souvenirs: Let er op dat souvenirs niet zijn gemaakt van beschermde planten of dieren. Dit draagt bij aan het uitsterven van dergelijke soorten en de invoer van zulke souvenirs zijn verboden en strafbaar.
  • Laat geen afval achter: Zwerfvuil is een ergernis op bestemmingen. Als u gaat wandelen in natuurgebieden, neem dan het afval mee en deponeer het in de dichtstbijzijnde prullenbak. Op zulke routes wordt er niet regelmatig schoongemaakt en het afval breekt maar langzaam af. Volg daarnaast ook enkel de wandelroutes om de flora en fauna te behouden.
  • Fotografie: Vraag eerst om toestemming indien u graag een foto wilt maken van de lokale bevolking. Niet iedereen is ervan gediend om gefotografeerd te worden, bijvoorbeeld vanwege culturele, religieuze en persoonlijke redenen. Dit kan beledigend overkomen, dus laat u vooraf informeren en respecteer het als mensen liever niet gefotografeerd willen worden.
  • Laat koraal intact: Als u gaat snorkelen of duiken, breek dan geen koraal af om als souvenir mee te nemen. Koraal is heel kwetsbaar en kan door aanraking snel afsterven.
  • Fooien: De lonen in de meeste landen die we aanbieden liggen erg laag en zijn niet voldoende om van rond te komen. Vandaar dat er in de veel gevallen een fooi wordt verwacht. Indien u gaat onderhandelen op een lokale markt of winkel bepaal dan vooraf hoeveel u er voor wilt betalen zodat u en de verkoper tevreden verder kunnen.
  • Energie- en waterbesparing: Vergeet niet het licht, televisie en airconditioning uit te doen als u de hotelkamer verlaat. Gebruik daarnaast ook niet onnodig veel water. In de meeste aangeboden bestemmingen is dit een schaars goed.
  • Safari: Houdt u zich aan de regels als u op safari gaat, ook voor de veiligheid van anderen. Ga niet staan in de jeep/truck als er wild in de buurt is. Voer geen dieren en laat geen afval achter, zoals fruitschillen en ander voedsel.

Eten en drinken

In Oeganda wordt veel verse vis en vlees in combinatie met rijst of aardappels gegeten. Een typisch gerecht uit Oeganda is de Matoke, dit gerecht bestaat voornamelijk uit banaan. Naast deze Matoke wordt er groente, een dunne saus van bonen of pinda’s en gestoofd rundvlees of kip geserveerd. Langs de weg is vaak ‘Muchomo’, op houtskool geroosterd vlees, te koop. Dit vlees, van kip, rund of varken, wordt meestal aan stokjes gespietst. In Kampala en andere grote steden is ook westers eten te verkrijgen. Fruit is volop verkrijgbaar waaronder bananen, mango’s en papaya’s. Om gezondheidsredenen is het aan te raden rauwe groenten alleen bij de betere hotels en restaurants te gebruiken. Drink veel water tijdens uw rondreis door Oeganda. Wij adviseren om flessen water te kopen. Waragi is de nationale drank van Oeganda. Dit is een jeneversoort gedestilleerd uit bananenbier, cassave en bruine suiker. Bekende bieren zijn Nile Special, Bell, Tusker en Nile Gold. Tijdens een rondreis door Oeganda zijn de overnachtingen meestal op basis van logies en ontbijt. Tijdens de reis zijn er onderweg goede lunchmogelijkheden en het diner kunt u ’s avonds kiezen in de lodge. De maaltijden in sommige accommodaties kunnen in buffetstijl zijn of er is een set-menu. Het is in veel accommodaties gebruikelijk om tijdens het ontbijt al de keuze voor de lunch of diner kenbaar te maken. Tijdens het avondeten geeft u de keuze voor het ontbijt door. Het personeel heeft zodoende de tijd om uw gerechten te bereiden en eventueel inkopen te doen.

Feestdagen

De volgende feestdagen worden in Oeganda ieder jaar gevierd. De data voor 2024 zijn:
  • 01 januari - Nieuwjaarsdag
  • 26 januari - Bevrijdingsdag
  • 16 februari - Dag van Aartsbisschop Janani Luwum
  • 08 maart - Internationale Vrouwendag
  • 10 maart - Begin van de Ramadan
  • 29 maart - Goede Vrijdag
  • 31 maart & 01 april - Pasen
  • 09 t/m 10 april - Suikerfeest
  • 01 mei - Dag van de Arbeid
  • 03 juni - Dag van de Martelaren
  • 09 juni - Dag van de Helden
  • 16 juni - Eid al-Adha (offerfeest) 
  • 09 oktober - Onafhankelijkheidsdag
  • 25 & 26 december - Kerstmis

Veel openbare voorzieningen zijn op bovengenoemde feestdagen gesloten. Voor veel dagen geldt: valt de officiële feestdag op een zondag, dan wordt de eerst volgende werkdag een vrije dag.

Fooien

Bij overnachtingen in lodges is het gebruikelijk dat er na afloop van uw verblijf een fooi wordt gegeven voor het personeel. In veel lodges is daarvoor een algemene tipbox aanwezig. De chauffeur/gids kunt u los hiervan nog een fooi geven. Het geven van fooien is een aanvulling op het salaris van de chauffeur. Tijdens een safari is een bedrag van US $ 5 - 10 per persoon per dag een richtlijn. Een fooi voor de rangers van de UWA (Uganda Wildlife Authority) in de nationale parken wordt ook op prijs gesteld. Een bedrag van US$ 5 is daarvoor een goede richtlijn. In de duurdere, internationale restaurants is een fooi van 10% van de rekening gebruikelijk. Kofferdragers en kamermeisjes kunt u een klein bedrag (ca. USH1500 per persoon) geven.

Fotograferen

Wanneer u mensen of groepen mensen wilt fotograferen is het raadzaam om dit van tevoren te vragen. Het wordt niet altijd op prijs gesteld en in sommige gevallen vraagt men hier geld voor.

Geldzaken

De munteenheid van Oeganda is de Oegandese Shilling (USH). Er zijn munten van 100, 200, 500 en 1000 Shilling en biljetten van 1000, 2000, 5000, 10.000, 20.000 en 50.000 Shilling. Hotelrekeningen en lokale inkopen kunt u voldoen in deze lokale valuta. Shillingen kunt u op de luchthaven en in veel plaatsen pinnen. Wij raden u ook aan om Dollars mee te nemen. Ter plaatse kunt u hier optionele excursies mee voldoen en eventueel gebruiken als fooi voor chauffeur en gidsen.

  • Pinnen: geld opnemen met een pinpas (met Maestro- of Cirrus-logo) is mogelijk in de grotere steden en op Entebbe International Airport. Houdt u er wel rekening mee dat deze automaten soms buiten werking kunnen zijn. Denk er aan om uw pinpas voor vertrek op werelddekking te zetten.
  • Creditcards: creditcards worden nog niet overal in geaccepteerd. U kunt hier meestal alleen in de toeristenhotels en de betere restaurants mee terecht. Wij raden u aan om altijd contant geld mee te nemen. Wees altijd alert bij betalingen met creditcard; verlies uw creditcard niet uit het oog. Fraude met creditcards komt helaas overal voor en is niet volledig uit te sluiten. Maatschappijen zijn hier voor verzekerd. Zie voor meer details de websites: eurocard en visa.
  • Wisselkoers: de waarde van 10.000 Shilling was in september 2023 ongeveer € 2,47.

Gezondheid

Voor reizen naar Oeganda wordt een aantal vaccinaties aangeraden, zoals DTP en Hepatitis A. Een gele koorts vaccinatie is verplicht. Ook het gebruik van malariatabletten wordt aanbevolen. Informeer ruim voor vertrek, minimaal zes weken, bij uw lokale GGD of huisarts. Ook kunt u informatie inwinnen via de website van Thuisvaccinatie.nl of telefonisch bij het Tropen Centrum AMC Amsterdam (tel: 020-5663800) of KLM Health Services (tel: 0900-1091096). De opvattingen over hygiëne in Oeganda zijn anders dan in Nederland. Het is niet aan te raden om water uit de kraan te drinken. Mineraalwater kunt u kopen in de winkel. Let er wel op dat de flessen verzegeld zijn. Kijkt u ook uit met schelpdieren, rauwe groente, ijsblokjes en ongekookte melk.

Godsdienst

'God saves us all', is de slogan die je in Oeganda tegenkomt. De Oegandezen zijn erg gelovig. De belangrijkste godsdiensten zijn Christendom (85%), Islam (11%), Ba'Hai, Hindu en Joods.

Gorillatrekking

In het Bwindi Impenetrable Forest National Park leven vier groepen gorilla’s, de Mubare, Habinyanja, Rushegura en de Nkuringo groep. Per dag worden er slechts acht vergunningen per gorrilagroep verkocht om er voor te zorgen dat de dieren niet te veel gestoord worden. Voor een trekking in Bwindi Forest zijn dus 24 permits per dag beschikbaar. Wilt u deze dieren bezoeken dan is het dus zaak dit tijdig te reserveren voordat de vergunningen allemaal vergeven zijn. In het Mgahinga Gorilla National Park leeft ook nog een gorillagroep (Nyakagezi) waar ook een trekking mogelijk is. Deze groep verplaatst zich echter regelmatig naar Rwanda. Zijn de permits voor een gorillatrekking in Oeganda niet meer verkrijgbaar dan wordt uitgeweken naar buurland Rwanda. Hier ligt het Volcanoes National Park (Parc National des Volcans) waar maar liefst zeven gorillagroepen leven. Per dag zijn hier dan nog eens 56 permits beschikbaar.

Voordat uw gorillatrekking begint krijgt u informatie over de gorilla’s en de in acht te nemen regels. De duur van een gorillatrekking is afhankelijk van de locatie van de gorilla’s. Meestal wandelt u tussen de 1 en 4 uur. Gorillatrekkingen zijn relatief zwaar, een goede fysieke conditie is daarom vereist. De "paden" zijn vaak helemaal overwoekerd door de vegetatie en zijn (door regenval) vaak modderig en glad. Wanneer de gorilla’s zijn gelokaliseerd, heeft u 1 uur de tijd voor het maken van foto’s en te genieten van deze imposante reuzen.

Paklijst voor de gorillatrekking:
  • een kleine, waterdichte dagrugzak (beperkte inhoud)
  • stevige, waterdichte wandelschoenen
  • dikke, lange sokken (tegen bloedzuigers)
  • tuinhandschoenen (voor bescherming tegen de scherpe vegetatie)
  • regenkleding of poncho (bij voorkeur donkere kleuren)
  • een lichtgewicht, lange safaribroek
  • t-shirt
  • sweatshirt/sweaters
  • snacks en voldoende water (let op: bij de gorilla’s zelf mag niet gegeten en gedronken worden)
  • voldoende batterijen voor de camera

Het Bwindi Impenetrable Forest National Park ligt op een hoogte variërend van 1160 tot 2607 meter. U zult er daarom rekening mee moeten houden dat het niet altijd warm is. Ondanks dat u zich midden in de tropische jungle bevindt, raden wij u aan om meerdere lagen kleding te dragen. Ter plaatse ontvangt u een wandelstok die u kunt gebruiken tijdens de trekking.

Belangrijke regels tijdens de trekking:

  • volg altijd de instructies van de gids
  • maak geen lawaai en plotselinge bewegingen in het bijzijn van de gorilla’s
  • wijs niet naar de gorilla’s
  • wanneer een gorilla u aankijkt, kijk dan een andere kant op
  • soms komen jonge gorilla’s heel dichtbij, raak ze echter nooit aan
  • gebruik nooit de flits bij het maken van foto’s
  • eten, drinken en roken is niet toegestaan tijdens de trekking
  • laat geen afval achter in het park
  • alle deelnemers aan een gorillatrekking dienen in goede gezondheid te zijn ten tijde van de trekking
  • na de trekking wordt het geven van een fooi aan de rangers op prijs gesteld

Grensdocumenten

Voor reizigers met de Nederlandse nationaliteit is voor Oeganda een paspoort vereist dat minstens zes maanden geldig is na elke inreis. Tevens is een visum verplicht. U kunt het visum vooraf aanvragen online aanvragen via de Ugandese immigratiedienst, op de website www.visas.immigration.go.ug. Uw gegevens kunt u invullen via deze website en de instructies volgen. U dient u ook meteen de betaling te voldoen. Na enkele dagen ontvangt u een reactie van Uganda Immigration. Is uw aanvraag goedgekeurd dan ontvangt u een bevestigingsbrief. Met deze brief krijgt u op de luchthaven van Entebbe (of aan de landgrens) het echte visum . Het visum kan ook voorafgaand aan de reis in Nederland worden aangevraagd. Naast consulaire kosten gelden er dan bemiddelingskosten. Bezoekt u naast Oeganda ook Rwanda en/of Kenia, dan is een East African Tourist Visum voordeliger (ca. USD 100 pp, ook vooraf online aanvragen).

Bovenstaande gegevens kunnen tussentijds wijzigen en het is raadzaam deze te controleren op de website www.visuminternational.nl (algemene informatie visum) of op www.visumcentrale.nl/pangeatravel. Reizigers die niet de Nederlandse nationaliteit hebben, kunnen ook op deze website terecht voor informatie.

Inchecken / uitchecken accommodatie

Volgens internationale standaard is incheck bij uw accommodatie mogelijk vanaf 14:00 uur. Uiteraard kunt u eerder aankomen om gebruik te maken van de faciliteiten. Afhankelijk van de kamerbezetting kan het mogelijk zijn, dat u eerder over uw kamer kunt beschikken. Op de dag van vertrek dient u de kamer om 10:00 te verlaten. Wilt u langer gebruik maken van uw accommodatie, dan dient u dit vooraf af te stemmen met de receptie. Mogelijkheden en eventuele meerprijzen voor latere uitcheck zijn ook afhankelijk van de kamerbezetting.

Kleding

Wij adviseren u luchtige katoenen kleding mee te nemen omdat het overdag doorgaans warm en heet is. Voor de avonden is warmere kleding aan te raden en adviseren wij u een (fleece) trui bij u te dragen. Als u vroeg in de ochtend op safari gaat zijn de temperaturen vaak nog relatief laag. Een shirt met lange mouwen komt ook zeker van pas als bescherming tegen muskieten. Gemakkelijke wandelschoenen zijn essentieel alsmede een hoed/pet, zonnebril en een waterdichte jas.

Lokale vertrekbelasting

Bij vertrek vanaf Entebbe International Airport betaalt u geen vertrekbelasting. Dit bedrag is reeds opgenomen in uw vliegticket.

Luchthavens

De belangrijkste luchthaven van Oeganda is Entebbe International Airport. Vanaf Amsterdam biedt KLM dagelijks een rechtstreekse vlucht aan. De vlucht maakt wel een tussenlanding in Kigali, Rwanda. Vanaf Brussel zijn er tevens vluchtmogelijkheden per lijndienst van Brussels Airlines.

Medicijnen

Indien u bepaalde geneesmiddelen regelmatig gebruikt raden wij u aan voldoende voorraad mee te nemen. Een Engelstalig recept van deze medicijnen kan handig zijn. Voor het samenstellen van uw reisapotheek verwijzen wij u naar de plaatselijke GGD of naar KLM Travelclinic.

Meenemen

  • kopie paspoort & overige belangrijke papieren
  • kleine reisapotheek
  • telefoonnummer verzekeringsmaatschappij
  • telefoonnummer creditcardmaatschappij
  • creditcard (met pincode)
  • internationaal bewijs van inentingen (gele boekje)
  • zaklamp
  • anti-muggen stick of lotion (met Deet)

Reisboeken

Voor het bestellen van reisgidsen verwijzen wij u naar www.dezwerver.nl

Taal

De officiële taal in Oeganda is het Engels, maar dit betekent niet dat iedereen deze taal ook goed beheerst. Dit is afhankelijk van de kwaliteit van onderwijs die is gevolgd. Er wordt ook veel Swahili gesproken en daarnaast zijn er nog 33 regionale talen.

Tijdsverschil

In Oeganda is het 1 uur later dan in Nederland. Tijdens onze wintertijd is het 2 uur later.

Veiligheid

Oeganda is over het algemeen een veilig land te noemen. Onze reizen komen niet in gebieden die gekenmerkt worden als onveilig. Tijdens onze rondreizen door Oeganda reist u altijd onder begeleiding van een ervaren chauffeur. Hij kent de wegen goed en zal alleen stoppen op plaatsen waar dat veilig is. Uiteraard dient u, net zoals in ieder ander land, rekening te houden dat er criminaliteit kan voorkomen. Laat daarom waardevolle zaken achter in de hotelkluis of draag deze onopvallend in een tasje onder uw kleding. Verder is het niet raadzaam om kostbare sieraden, dure horloges en grote cameratassen te dragen. In wildparken dient u aanwijzingen op te volgen van de chauffeur/gids of het personeel van lodges. Stap nooit zomaar de auto uit en ga niet buiten het terrein van een lodge wandelen.

Verlies en diefstal

Bewaar uw belangrijke documenten (indien aanwezig) in een kluisje op uw kamer. Neem uw paspoort alleen mee uit de accommodatie indien dit noodzakelijk is. Wanneer in een accommodatie iets van u gestolen is, waarschuw dan de hotel (duty)manager. Bent u niet tevreden over de afhandeling, schakel dan alsnog de politie in. Indien er buiten de accommodatie iets van u is gestolen, dient u aangifte te doen bij de politie en een verklaring te vragen, waarin de aangifte wordt bevestigd. Hiermee kunt u zich na terugkomst tot uw verzekeringsmaatschappij wenden. Meld verlies of diefstal van uw creditcard/betaalpas onmiddellijk bij uw bank, dit kan meestal online. Uw pas wordt dan direct geblokkeerd, zodat anderen er geen misbruik van kunnen maken. Indien u uw paspoort verliest of deze gestolen is, meld het verlies zo snel mogelijk bij de plaatselijke politie. Dit voorkomt dat iemand misbruik maakt van uw document. Hierna kunt u een nieuw paspoort of een nooddocument aanvragen. Dit doet u bij de Nederlandse ambassade of het consulaat.

Vervoer

Er zijn voldoende mogelijkheden om verplaatst te worden in Oeganda. De special hires (taxi’s) worden gebruikt in de grotere steden. Het is verstandig om vooraf de prijs met de chauffeur te bespreken. Door vele files kan ook de Bodaboda genomen worden, op elke hoek van de straat staan jongens met deze bromfietsen, die u gemakkelijk door het drukke verkeer leiden. Daarnaast kan er ook gebruik gemaakt worden van de Matatu, dit is een kleine minibus. Op de bus staat vermeld naar welke plaats ze rijden.

Voltage

Normaliter maakt men gebruik van 240 volt in Oeganda. Verstandig is het om een Britse verloopstekker mee te nemen, de stopcontacten verschillen soms van elkaar. Het kan eens voorkomen dat de stroom wordt uitgeschakeld door besparingsoverwegingen. In enkele lodges is er geen stroomvoorziening op bepaalde dagdelen.