Oeganda

Landinformatie Oeganda

Algemeen

Oeganda ligt in Oost-Afrika en wordt omringd door de Democratische Republiek Congo, Kenia, Rwanda en Soedan. Oeganda grenst ook aan Tanzania, alleen loopt deze grens gedeeltelijk door het 34.500 km2 grote Victoriameer. De hoofdstad Kampala ligt vlakbij het Victoriameer. De oppervlakte van Oeganda is 236.040 km2, ongeveer 7 keer zo groot als Nederland. Door de ligging op de evenaar heeft Oeganda een tropisch klimaat. Het hoogste punt is Mount Stanley in de Rwenzori Mountains met 5110 meter en het laagste punt is de rivier de Nijl waar het Sudan binnen stroomt (614 meter). Oeganda biedt de bezoeker de perfecte combinatie van safari’s en tropische jungle. Tijdens een rondreis door Oeganda kunt u bekende nationale parken bezoeken als Murchison Falls, Kibale Forest, Queen Elizabeth en Bwindi. In Bwindi leven circa 340 berggorilla's, een van de beste locaties voor een gorillatrekking. Activiteiten tijdens onze Oeganda reizen zijn altijd afwisselend en bestaan uit gamedrives, bootsafari’s en jungletrekkingen.

Eten en drinken

In Oeganda wordt veel verse vis en vlees in combinatie met rijst of aardappels gegeten. Een typisch gerecht uit Oeganda is de Matoke, dit gerecht bestaat voornamelijk uit banaan. Naast deze Matoke wordt er groente, een dunne saus van bonen of pinda’s en gestoofd rundvlees of kip geserveerd. Langs de weg is vaak ‘Muchomo’, op houtskool geroosterd vlees, te koop. Dit vlees, van kip, rund of varken, wordt meestal aan stokjes gespietst. In Kampala en andere grote steden is ook westers eten te verkrijgen. Fruit is volop verkrijgbaar waaronder bananen, mango’s en papaya’s. Om gezondheidsredenen is het aan te raden rauwe groenten alleen bij de betere hotels en restaurants te gebruiken. Drink veel water tijdens uw rondreis door Oeganda. Wij adviseren om flessen water te kopen. Waragi is de nationale drank van Oeganda. Dit is een jeneversoort gedestilleerd uit bananenbier, cassave en bruine suiker. Bekende bieren zijn Nile Special, Bell, Tusker en Nile Gold. Tijdens een rondreis door Oeganda zijn de overnachtingen meestal op basis van logies en ontbijt. Tijdens de reis zijn er onderweg goede lunchmogelijkheden en het diner kunt u ’s avonds kiezen in de lodge. De maaltijden in sommige accommodaties kunnen in buffetstijl zijn of er is een set-menu. Het is in veel accommodaties gebruikelijk om tijdens het ontbijt al de keuze voor de lunch of diner kenbaar te maken. Tijdens het avondeten geeft u de keuze voor het ontbijt door. Het personeel heeft zodoende de tijd om uw gerechten te bereiden en eventueel inkopen te doen.

Feestdagen

De volgende feestdagen worden ieder jaar gevierd. De data voor 2018 zijn:

 • 1 januari - Nieuwjaarsdag
 • 26 januari - Bevrijdingsdag
 • 8 maart - Internationale Vrouwendag
 • 30 maart - Goede Vrijdag
 • 1 & 2 april - Pasen
 • 1 mei - Dag van de Arbeid
 • 3 juni - Dag van de Martelaren
 • 9 juni - Dag van de Helden
 • 16 juni - Eid al-Fitr (Suikerfeest)
 • 9 oktober - Onafhankelijkheidsdag
 • 25 & 26 december - Kerstmis

Veel openbare voorzieningen zijn op bovengenoemde feestdagen gesloten. Voor veel dagen geldt: valt de officiële feestdag op een zondag, dan wordt de eerst volgende werkdag een vrije dag.

Geldzaken

De munteenheid van Oeganda is de Oegandese Shilling (USH). Er zijn munten van 100, 200, 500 en 1000 Shilling en biljetten van 1000, 2000, 5000, 10.000, 20.000 en 50.000 Shilling. Hotelrekeningen en lokale inkopen kunt u voldoen in deze lokale valuta. Shillingen kunt u op de luchthaven en in veel plaatsen pinnen. Wij raden u ook aan om Dollars mee te nemen. Ter plaatse kunt u hier optionele excursies mee voldoen en eventueel gebruiken als fooi voor chauffeur en gidsen.

 • Pinnen: geld opnemen met een pinpas (Maestro/VISA) is mogelijk in de grotere steden en op Entebbe International Airport. Houdt u er wel rekening mee dat deze automaten soms buiten werking kunnen zijn. Denk er aan om uw pinpas voor vertrek op werelddekking te zetten.
 • Creditcards: creditcards worden nog niet overal in geaccepteerd. U kunt hier meestal alleen in de toeristenhotels en de betere restaurants mee terecht. Wij raden u aan om altijd contant geld mee te nemen. Wees altijd alert bij betalingen met creditcard; verlies uw creditcard niet uit het oog. Fraude met creditcards komt helaas overal voor en is niet volledig uit te sluiten. Maatschappijen zijn hier voor verzekerd. Zie voor meer details de websites: eurocard en visa.
 • Wisselkoers: de waarde van 10.000 Shilling was in september 2018 ongeveer € 2.26.

Gezondheid

Voor reizen naar Oeganda wordt een aantal vaccinaties aangeraden, zoals DTP, Hepatitis A en buiktyfus (alleen bij een verblijf langer dan 3 maanden). Een gele koorts vaccinatie is verplicht. Ook het gebruik van malariatabletten wordt aanbevolen en u heeft een ‘Cholera not indicated’-verklaring nodig. Informeer ruim voor vertrek, minimaal zes weken, bij uw lokale GGD of huisarts. Ook kunt u informatie inwinnen via de website van Thuisvaccinatie.nl of telefonisch bij het Tropen Centrum AMC Amsterdam (tel: 020-5663800) of KLM Health Services (tel: 0900-1091096). De opvattingen over hygiëne in Oeganda zijn anders dan in Nederland. Het is niet aan te raden om water uit de kraan te drinken. Mineraalwater kunt u kopen in de winkel. Let er wel op dat de flessen verzegeld zijn. Kijkt u ook uit met schelpdieren, rauwe groente, ijsblokjes en ongekookte melk.

Klik hier voor het vaccinatie advies voor reizen naar Oeganda
Grensdocumenten

Voor reizigers met de Nederlandse nationaliteit is voor Oeganda een paspoort vereist dat minstens zes maanden geldig is na elke inreis. Tevens is een visum verplicht. U kunt het visum vooraf aanvragen online aanvragen via de Ugandese immigratiedienst, op de website www.visas.immigration.go.ug. Uw gegevens kunt u invullen via deze website en de instructies volgen. U dient u ook meteen de betaling te voldoen. Na enkele dagen ontvangt u een reactie van Uganda Immigration. Is uw aanvraag goedgekeurd dan ontvangt u een bevestigingsbrief. Met deze brief krijgt u op de luchthaven van Entebbe (of aan de landgrens) het echte visum . Het visum kan ook voorafgaand aan de reis in Nederland worden aangevraagd. Naast consulaire kosten gelden er dan bemiddelingskosten. Bezoekt u naast Oeganda ook Rwanda en/of Kenia, dan is een East African Tourist Visum voordeliger (ca. USD 100 pp, ook vooraf online aanvragen).

Bovenstaande gegevens kunnen tussentijds wijzigen en het is raadzaam deze te controleren op de website www.visuminternational.nl (algemene informatie visum) of op www.visumcentrale.nl/pangeatravel. Reizigers die niet de Nederlandse nationaliteit hebben, kunnen ook op deze website terecht voor informatie.

Klik hier voor informatie over het visum
Gorillatrekking

In het Bwindi Impenetrable Forest National Park leven vier groepen gorilla’s, de Mubare, Habinyanja, Rushegura en de Nkuringo groep. Per dag worden er slechts acht vergunningen per gorrilagroep verkocht om er voor te zorgen dat de dieren niet te veel gestoord worden. Voor een trekking in Bwindi Forest zijn dus 24 permits per dag beschikbaar. Wilt u deze dieren bezoeken dan is het dus zaak dit tijdig te reserveren voordat de vergunningen allemaal vergeven zijn. In het Mgahinga Gorilla National Park leeft ook nog een gorillagroep (Nyakagezi) waar ook een trekking mogelijk is. Deze groep verplaatst zich echter regelmatig naar Rwanda. Zijn de permits voor een gorillatrekking in Oeganda niet meer verkrijgbaar dan wordt uitgeweken naar buurland Rwanda. Hier ligt het Volcanoes National Park (Parc National des Volcans) waar maar liefst zeven gorillagroepen leven. Per dag zijn hier dan nog eens 56 permits beschikbaar.

Voordat uw gorillatrekking begint krijgt u informatie over de gorilla’s en de in acht te nemen regels. De duur van een gorillatrekking is afhankelijk van de locatie van de gorilla’s. Meestal wandelt u tussen de 1 en 4 uur. Gorillatrekkingen zijn relatief zwaar, een goede fysieke conditie is daarom vereist. De "paden" zijn vaak helemaal overwoekerd door de vegetatie en zijn (door regenval) vaak modderig en glad. Wanneer de gorilla’s zijn gelokaliseerd, heeft u 1 uur de tijd voor het maken van foto’s en te genieten van deze imposante reuzen.

Paklijst voor de gorillatrekking:

 • een kleine, waterdichte dagrugzak (beperkte inhoud)
 • stevige, waterdichte wandelschoenen
 • dikke, lange sokken (tegen bloedzuigers)
 • tuinhandschoenen (voor bescherming tegen de scherpe vegetatie)
 • regenkleding of poncho (bij voorkeur donkere kleuren)
 • een lichtgewicht, lange safaribroek
 • t-shirt
 • sweatshirt/sweaters
 • snacks en voldoende water (let op: bij de gorilla’s zelf mag niet gegeten en gedronken worden)
 • voldoende batterijen voor de camera

Het Bwindi Impenetrable Forest National Park ligt op een hoogte variërend van 1160 tot 2607 meter. U zult er daarom rekening mee moeten houden dat het niet altijd warm is. Ondanks dat u zich midden in de tropische jungle bevindt, raden wij u aan om meerdere lagen kleding te dragen. Ter plaatse ontvangt u een wandelstok die u kunt gebruiken tijdens de trekking.

Belangrijke regels tijdens de trekking:

 • volg altijd de instructies van de gids
 • maak geen lawaai en plotselinge bewegingen in het bijzijn van de gorilla’s
 • wijs niet naar de gorilla’s
 • wanneer een gorilla u aankijkt, kijk dan een andere kant op
 • soms komen jonge gorilla’s heel dichtbij, raak ze echter nooit aan
 • gebruik nooit de flits bij het maken van foto’s
 • eten, drinken en roken is niet toegestaan tijdens de trekking
 • laat geen afval achter in het park
 • alle deelnemers aan een gorillatrekking dienen in goede gezondheid te zijn ten tijde van de trekking
 • na de trekking wordt het geven van een fooi aan de rangers op prijs gesteld

Kleding

Wij adviseren u luchtige katoenen kleding mee te nemen omdat het overdag doorgaans warm en heet is. Voor de avonden is warmere kleding aan te raden en adviseren wij u een (fleece) trui bij u te dragen. Als u vroeg in de ochtend op safari gaat zijn de temperaturen vaak nog relatief laag. Een shirt met lange mouwen komt ook zeker van pas als bescherming tegen muskieten. Gemakkelijke wandelschoenen zijn essentieel alsmede een hoed/pet, zonnebril en een waterdichte jas.

Klimaat

Oeganda heeft een tropisch klimaat waarbij het gehele jaar de temperatuur rond de 26ºC ligt. In de hoger gelegen gebieden kan het uiteraard afkoelen. De hoeveelheid neerslag verschilt echter per gebied en periode:

 • december - februari:
  Deze maanden worden gekenmerkt door het droge seizoen. Dit zijn goede maanden voor een safari en het maken van een gorillatrekking. Op de savanne is de vegetatie droger en concentreren de dieren zich rondom de waterbronnen. Hierdoor is het wild gemakkelijker te spotten.

 • maart - mei & november:
  Dit zijn de natste maanden. De aanvang en lengte van het regenseizoen kan per jaar verschillen. Hevige regenval komt in deze periode vrijwel elke dag voor, maar het regent meestal niet de hele dag. Sommige camp en lodges sluiten in gebieden waar veel regen valt. De trails in de regenwouden zijn moeilijker begaanbaar. Trekkingen naar de gorilla’s, chimpansees en andere primaten kunnen daardoor intensiever zijn. Het fotograferen van de primaten is moeilijker vanwege de kans op regen. De prijzen voor gorillapermits liggen wel lager in april, mei en november (US$ 450 tegenover US$ 600 in de andere maanden). Het landschap in de safari gebieden is fris groen en er zijn meer jonge dieren. Fotograferen kan zeer goed want er weinig stof in de lucht. De vegetatie is wel in volle bloei waardoor het spotten van wild is moeilijker kan zijn.

 • juni - oktober:
  Deze gehele periode is het aangenaam om een rondreis door Oeganda te plannen. Juni t/m augustus zijn de beste maanden om een rondreis door Oeganda te plannen. Er is dan weinig regenval waardoor u goede gorillatrekkingen kunt maken. In deze maanden is het wel verstandig om tijdig een gorillapermit te kopen. In september en oktober is de kans op regen groter, maar dit heeft zelden invloed op de safari’s.

Klik hier voor het actuele weer in Oeganda
Luchthavens

De belangrijkste luchthaven van Oeganda is Entebbe International Airport. Vanaf Amsterdam biedt KLM dagelijks een rechtstreekse vlucht aan. De vlucht maakt wel een tussenlanding in Kigali, Rwanda. Vanaf Brussel zijn er tevens vluchtmogelijkheden per lijndienst van Brussels Airlines.

Reisboeken

Voor het bestellen van reisgidsen verwijzen wij u naar www.dezwerver.nl

Klik hier voor reisboeken Oeganda
Tijdsverschil

In Oeganda is het 1 uur later dan in Nederland. Tijdens onze wintertijd is het 2 uur later.

Voltage

Normaliter maakt men gebruik van 240 volt in Oeganda. Verstandig is het om een Britse verloopstekker mee te nemen, de stopcontacten verschillen soms van elkaar. Het kan eens voorkomen dat de stroom wordt uitgeschakeld door besparingsoverwegingen. In enkele lodges is er geen stroomvoorziening op bepaalde dagdelen.

Voor meer informatie: klik op Veelgestelde vragen Oeganda

Reiservaringen
Oeganda

 • “Uganda was ook mooier, diverser en authentieker dan we hadden verwacht”

  lees meer
  -
  Harm en Irene Rutten
 • “hoogtepunten waren de gorilla-trekking en de chimpansee-trekking”

  lees meer
  -
  Robert & Els
 • “Uganda & Seycellen, bijzonder verslag!”

  lees meer
  -
  Judith, Jeroen, Mirjam en Martin
 • “Het was onvergetelijk!”

  lees meer
  -
  Albert en Ria

Oeganda-Rwanda Album

oeganda-rwanda-vincent

Vincent bezocht Oeganda en Rwanda, bekijk zijn fotoalbum.

Tip: Chimp Habituation Tour in Oeganda

Langer genieten van de chimpansees in Oeganda? Reserveer dan een Chimp Habituation Tour van een hele dag in Kibale National Forest. Tijdens een gewone trekking blijft u maar een uur bij deze fascinerende dieren.

Game viewing Uganda