Okavango Delta - Botswana

Ligging van de Delta

De Okavango Delta is een uniek ecosysteem in het midden van het grootste woestijngebied ter wereld: de Kalahari. Dit waterrijke gebied ligt als een oase in de droge uitgestrekte zandvlakte. De vegetatie is rijk dankzij het water wat overal aanwezig is. Het is echter ook een kwetsbaar gebied wat goed beschermd wordt om de biodiversiteit in goede conditie te houden.

Beheer

De delta is verdeeld in verschillende concessies die door de beheerders gebruikt mogen worden. De vergunningen hiervoor zijn zeer kostbaar wat meteen ook een verklaring is van de hoge kosten van een verblijf in de Delta. Daarnaast zijn de beheerders zeer voorzichtig met hun stuk van het natuurgebied, waardoor het grotendeels niet toegankelijk is voor selfdrives. Het gebied is ca. 16.000 km2 groot en wordt afgescheiden van het vee in de omliggende gebieden door wildroosters. Zo is zowel het vee als het wild beschermt.

Het gebied is rijk aan dieren en de Big Five is er zeker te vinden.

Seizoensinvloed 

Omdat het waterpeil in de Delta afhankelijk is van de hoeveelheid regen die valt, verschilt het waterpeil gedurende het hele jaar. De droogste periode is in juli waardoor het een goede tijd is om wild te zien. In de regentijd (januari – februari) zijn de wegen slecht begaanbaar en is het wild minder goed te vinden. 

Flora

Planten zijn er het hele jaar door met in het water voornamelijk papyrus, riet, waterlelies en waterhyacinten. In de drogere stukken land zijn grassen, palmbomen en verschillende heesters te vinden. Na de regentijd is er een overvloed aan groen, bloemen en later ook vruchten waaronder mango.

Fauna

Het gebied is rijk aan dieren en de Big Five is er zeker te vinden. Door de vele waterwegen is het een goed woongebied voor nijlpaarden en krokodillen, maar uiteraard ook voor vogels.

Zelf de Okavango Delta bezoeken?
De Okavango Delta zit o.a. in de volgende voorbeeldreizen:

Zelf een rondreis samenstellen naar Okavango Delta? Neem vrijblijvend contact op met onze Botswana specialist Martijn en bespreek de mogelijkheden.