Rob & Pety
Sri Lanka - 9/01/17


Wij zijn weer veilig thuis na een korte maar heerlijke vakantie in Sri Lanka. Dit was mijn derde keer en Pety haar tweede keer en we hebben besloten dat we eigenlijk nog wel een keer terugwillen om een aantal dingen opnieuw te bezoeken die we samen in 1993 hebben bezocht.

Tijdens deze vakantie bezochten we een wildpark waar relatief veel olifanten leven. Op een bepaald moment stopten we om een groep van ca. 10 olifanten te observeren. De jongste van deze groep liep langs alle jeeps om in iedere jeep met zijn slurf te 'bekijken' of er iets van zijn gading was en bij onze jeep aangekomen werd ik ook even besnuffeld en aangeraakt (zie foto). Onze gids (die al 30 jaar in het vak zit en overigens doodsbang is voor olifanten) zei dat hij dit nog nooit had meegemaakt.
Overigens bleek later dat deze jonge olifant afkomstig was van een olifanten weeshuis dat we ook bezocht hebben. Hier worden wees-olifanten (momenteel 46) opgevangen die hun groep zijn kwijtgeraakt (bijv. omdat hun moeder is overleden). Deze olifanten worden dagelijks 4 maal gevoerd (voornamelijk met melk!) en zijn dus volledig gewend aan mensen en associeren waarschijnlijk mensen dus met eten. Vandaar het 'gebedel' langs alle auto's !
Tenslotte: olifanten schijnen gemiddeld per dag 200 liter water te drinken en gemiddeld 16 keer te poepen ! En niet zo' beetje ook....

Hindu tempel

 

Kanaal door de Nederlanders gegraven in de 17de-18de eeuw

 

 

 

Jonge olifant die bij mij kwam kijken/ ruiken of ik iets te eten voor hem had

 

 

Nog nooit eerder gezien: pauwen die hoog vanuit een boom de omgeving in de gaten houden. We zagen er tientallen.

 

 

Etenstijd in het olifanten weeshuis

 

 

Ook in het weeshuis

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

2 parende zeeschildpadden

 

 

 

 

 

Zeeschildpadje van 1 dag oud. Zoals je kunt zien is de  navel is nog open en deze gaat de 2de dag dicht. Op de derde dag worden ze in zee uitgezet. 1% overleeft maar, de rest wordt opgegeten door vissen, vogels etc

Blinde schildpadjes, albino’s en schilpadjes die met geboortedefecten ter wereld komen blijven in de opvang omdat hun overlevingskans 0% is.

 

 

  

Bekijk ook andere reiservaringen in Sri Lanka