Lineke Pelleboer
Madagaskar - 24/10/12


We hebben een erg mooie reis gehad waar we nog lang aan terug zullen denken!

Al vanaf het begin van het boeken vond ik het fijn dat er veel persoonlijke aandacht was om onze reis zo goed mogelijk af te stemmen op onze behoeftes en dat er altijd erg snel werd gereageerd op vragen. @Tom: onze complimenten voor je goede zorgen!!!


De reis zelf was een aaneensluiting van bijzondere ervaringen. Wat ik een erg mooie aanvulling vond was het eten bij een lokaal gastgezin wat ik erg bijzonder vond. (We hebben in Infati ook op eigen initiatief bij een lokale familie gegeten wat erg speciaal was).


Wat ik zelf erg lastig vond was de armoede de mensen. Ik vond het moeilijk om te bepalen welke rol als toerist je hier moet innemen. Onderweg werd ons vaak door lokale kinderen gevraagd om een bisquit of een 'kado'. Op zichzelf zou je zeggen dat er niet zoveel kwaad in zit om iets te geven, maar daarmee zet je een standaard voor de toeristen die na je komen. Verder stimuleer je zo indirect dat mensen gaan bedelen en daarmee wordt het probleem absoluut niet verholpen. (Zou hier misschien voorlichting over kunnen komen voor toekomstige toeristen?) Ik vond het daarom erg goed dat er in de tour veel lokale initiatieven zaten! Dit is een goede duurzame vorm die de mensen vooruit kan helpen. Wat we tijdens onze reis ook een paar keer zijn tegengekomen zijn initiatieven gesteund door de organisatie Feedback Madagascar. (www.feedbackmadagascar.org/eng/index.php) We hebben dan ook besloten op deze manier bij te dragen. Misschien zou er een verwijzing in de gids naar dit initiatief of soortelijke initiatieven kunnen komen?


We hopen in de toekomst nog eens gebruik te maken van jullie reisaanbod!!!
 

Bekijk ook andere reiservaringen in Madagaskar