Menu
Vanwege het coronavirus hanteren wij tijdelijk versoepelde annuleringsvoorwaarden.
Tot 30 dagen voor vertrek kosteloos annuleren.
Meer info

Réunion

Landinformatie Réunion

Algemeen

Réunion is een overzee provincie van Frankrijk. Het eiland ligt in de Indische Oceaan, 700 kilometer ten oosten van Madagaskar en 200 kilometer ten westen van Mauritius. De oppervlakte van Réunion is 2512 km2. Réunion staat vooral bekend onder natuurliefhebbers en bergbeklimmers. Het binnenland van Réunion is zeer heuvelachtig met veel groen. U vindt er bergen, ravijnen en vele tropische plantensoorten. De kustlijn van het eiland bestaat uit witte zandstranden en helder zeewater. Een trekpleister op het eiland is de zeer actieve vulkaan Piton des Neiges met een hoogte van 3.069 meter. Het eiland is goed op toeristen ingesteld. Er zijn veel hotels, restaurants en markten.

Ambassade / Consulaten

Nederlands honorair consulaat in Saint Louis, Réunion:
Adres Cabinet Ophtalmologie, 135 
Avenue Principal, 97450 Saint Louis
Telefoon +262262548418
Fax +262262269149

Bevolking

Réunion heeft ruim 800.000 inwoners, waarvan de meesten Creools zijn. Daarnaast komt een substantieel aantal inwoners van het Franse vasteland.

Communicatie

Post: post kunt u versturen vanuit het hotel of bij postkantoren. De post kan echter lang onderweg zijn en een garantie dat het aankomt is er niet. Verstuur uw post altijd ‘by airmail’. Bellen: Het landennummer voor Réunion is +262. U kunt met de meeste providers bellen vanuit Réunion. Kijk voordat u vertrekt op www.bellen.com/bellen-buitenland/vanuit-tarieven, hier leest u alle informatie over de verschillende providers. Het is niet duur om vanuit Réunion te bellen, de prijzen liggen ongeveer tussen de € 0,20 - € 0,30 cent per minuut. Als u naar het thuisfront in Nederland wil bellen dient u eerst 0031 te draaien en de 0 van het netnummer dient u weg te laten. Voor België is het 0032. Internet: Wifi vindt u in de meeste hotels. In de viersterrenhotels vaak ook zonder extra kosten op de kamer.

Duurzaam reizen

Duurzaam toerisme is niets anders dan reizen waarbij rekening wordt gehouden met milieu, mensen, natuur en cultuur, zodat reizen in de toekomst ook nog goed mogelijk is. Met deze manier van reizen wordt het milieu en de natuur zo weinig mogelijk belast en heeft de lokale bevolking profijt van toerisme, zonder dat dit ten koste gaat van de reiservaring. Als reiziger speelt u een belangrijke rol. U kunt al een verschil maken door te letten op uw reisgedrag en met respect om te gaan met de bestemming van uw keuze. Hier zijn enkele tips waar u rekening mee kunt houden tijdens de reis.
 • Koop lokale producten: Geef kinderen geen pennen, ballonnen en speelgoed, zodat ze niet leren dat bedelen werkt. Mocht u iets willen geven, steun dan een lokaal project waar de gehele gemeenschap profijt van heeft. Koop iets ter plaatse zoals een souvenir of ga eten in restaurants van lokale eigenaren wat ten goede komt van de werkgelegenheid.
 • Souvenirs: Let er op dat souvenirs niet zijn gemaakt van beschermde planten of dieren. Dit draagt bij aan het uitsterven van dergelijke soorten en de invoer van zulke souvenirs zijn verboden en strafbaar.
 • Laat geen afval achter: Zwerfvuil is een ergernis op bestemmingen. Als u gaat wandelen in natuurgebieden, neem dan het afval mee en deponeer het in de dichtstbijzijnde prullenbak. Op zulke routes wordt er niet regelmatig schoongemaakt en het afval breekt maar langzaam af. Volg daarnaast ook enkel de wandelroutes om de flora en fauna te behouden.
 • Fotografie: Vraag eerst om toestemming indien u graag een foto wilt maken van de lokale bevolking. Niet iedereen is ervan gediend om gefotografeerd te worden, bijvoorbeeld vanwege culturele, religieuze en persoonlijke redenen. Dit kan beledigend overkomen, dus laat u vooraf informeren en respecteer het als mensen liever niet gefotografeerd willen worden.
 • Laat koraal intact: Als u gaat snorkelen of duiken, breek dan geen koraal af om als souvenir mee te nemen. Koraal is heel kwetsbaar en kan door aanraking snel afsterven.
 • Fooien: De lonen in de meeste landen die we aanbieden liggen erg laag en zijn niet voldoende om van rond te komen. Vandaar dat er in de veel gevallen een fooi wordt verwacht. Indien u gaat onderhandelen op een lokale markt of winkel bepaal dan vooraf hoeveel u ergens voor wilt betalen zodat u en de verkoper tevreden verder kunnen.
 • Energie- en waterbesparing: Vergeet niet het licht, televisie en airconditioning uit te doen als u de hotelkamer verlaat. Gebruik daarnaast ook niet onnodig veel water. In de meeste aangeboden bestemmingen is dit een schaars goed.
 • Safari: Houdt u zich aan de regels als u op safari gaat, ook voor de veiligheid van anderen. Ga niet staan in de jeep/truck als er wild in de buurt is. Voer geen dieren en laat geen afval achter, zoals fruitschillen en ander voedsel.

Eten en drinken

Eten op Réunion is veelzijdig. Zo vindt u er de Creoolse keuken, maar ook de Chinese en Franse keuken zijn goed vertegenwoordigd. De Creoolse keuken is enigszins pittig en heeft veel weg van de Franse en Indiase keuken. Één van de bekendste Creoolse gerechten is cari: vis, vlees of gevogelte in een sterk gekruide saus. Dit wordt gegeten met rijst, bonen en grail, een pittige chutney gemaakt van tomaten, uien en pepers. Eet ook eens het eten in een camion bar, een soort mobiele snackbar waarvan er velen zijn op het eiland. Hier kunt u goedkoop en lekker eten.

Feestdagen

De volgende feestdagen worden ieder jaar gevierd. De data voor 2020 zijn:
 • 1 januari - Nieuwjaarsdag
 • 12 & 13 april - Pasen
 • 1 mei - Dag van de Arbeid
 • 8 mei - Bevrijdingsdag (1945)
 • 21 mei - Hemelvaartsdag
 • 1 juni - Witte Maandag
 • 14 juli - Bastille Day / Nationale feestdag
 • 15 augustus - Maria Hemelvaart
 • 1 november - Allerheiligen
 • 11 november - Armistice (1918)
 • 25 december - Kerstmis

Veel openbare voorzieningen zijn op bovengenoemde feestdagen gesloten. Voor veel dagen geldt: valt de officiële feestdag op een zondag, dan wordt de eerst volgende werkdag een vrije dag.

Fooien

Het geven van fooien is niet verplicht maar wel gebruikelijk. In restaurants is het gebruikelijk om een fooi te geven van ongeveer 10%. Afhankelijk van de kwaliteit van de service kan hiervan afgeweken worden. Bij tankstations hoeft u niet zelf te tanken. De bediende aan de pomp verwacht wel een kleine fooi (€ 0,50). Bij overnachtingen in hotels is het gebruikelijk dat er na afloop van uw verblijf een fooi wordt gegeven voor het bedienend personeel. Bijvoorbeeld in een envelop of in de fooienpot. Tijdens een georganiseerde dagexcursie kunt u de chauffeur en/of gids een fooi geven. Het geven van fooien is een aanvulling op het salaris. Een bedrag van circa € 5 - € 10 per persoon per dag is een richtlijn.

Fotograferen

Réunion leent zich erg goed voor het maken van mooie foto’s. Wanneer u foto’s wilt maken van de lokale bevolking dan is het aan te raden dit vooraf te vragen, vooral wanneer u het binnenland bezoekt waar men minder gewend is aan toeristen.

Geldzaken

De munteenheid in Réunion is de euro omdat het een Franse provincie is.

 • Pinpas: met uw bank of giropas kunt u terecht bij de geldautomaten van nagenoeg alle bankinstellingen en pinautomaten in de grotere steden en dorpen.
 • Creditcards: de bekende internationale creditcards worden in de meeste hotels, restaurants en winkels geaccepteerd. Een creditcard is in sommige gevallen zelfs vereist, zoals bij het betalen van borgsommen voor autohuur en hotels. In hotels vraagt men vrijwel altijd een deposito voor de eventuele door u te gebruiken extra's, ondanks dat u in het bezit bent van een voucher voor de betaling van de overnachtingen. Het bezit van een creditcard voorkomt dat u een groot gedeelte van uw contante geld moet gebruiken voor deze deposito's. Men vult een creditcardslip met een bedrag in, maar verzilvert deze niet. Bij het terugbrengen van de auto of bij vertrek uit het hotel volgt de definitieve afrekening. Let u erop dat de creditcardslip bij deze gelegenheid wordt gebruikt of wordt vernietigd. Zie voor meer details de websites: eurocard en visa.

Geneesmiddelen

Een kleine reisapotheek is aan te bevelen. Indien u bepaalde geneesmiddelen regelmatig gebruikt, neemt u dan voldoende voorraad mee. Aan te raden is de Latijnse namen op de verpakking te noteren en een aparte lijst te maken, die u bij zich kunt dragen. Een Engelstalig recept kan eveneens nut hebben. Gebruikt u opiumhoudende medicijnen, dan dient u een in het Engels opgestelde doktersverklaring bij u te hebben. Dit in verband met een eventuele douanecontrole. Draagt u een bril of contactlenzen, neemt u dan een reservebril of een extra paar lenzen mee.

Gezondheid

Voor reizen naar Réunion wordt een aantal vaccinaties aangeraden, zoals DTP, Hepatitis A en buiktyfus. Bij komst uit een endemisch gebied is een gele koorts vaccinatie verplicht. Informeer ruim voor vertrek, minimaal zes weken, bij uw lokale GGD of huisarts. Ook kunt u informatie inwinnen via de website van Thuisvaccinatie.nl of telefonisch bij het Tropen Centrum AMC Amsterdam (tel: 020-5663800) of KLM Health Services (tel: 0900-1091096). De opvattingen over hygiëne zijn anders dan in Nederland. Het is niet aan te raden om water uit de kraan te drinken. Mineraalwater kunt u kopen in de winkel. Let er wel op dat de flessen verzegeld zijn. Kijkt u ook uit met schelpdieren, rauwe groente, ijsblokjes en ongekookte melk.

Godsdienst

Het grootste gedeelte van de inwoners van Réunion is Katholiek. Maar ook vele andere religies zijn vertegenwoordigd op Réunion, waar onder het Hindoeïsme, de Islam en het Boeddhisme.

Grensdocumenten

Voor reizigers met de Nederlandse nationaliteit is voor Réunion een paspoort vereist dat nog 6 maanden geldig is na afloop van de reis. Een visum is niet verplicht.

Bovenstaande gegevens kunnen tussentijds wijzigen en het is raadzaam deze te controleren op de website www.visuminternational.nl (algemene informatie visum). Reizigers die niet de Nederlandse nationaliteit hebben, kunnen ook op deze website terecht voor informatie.

Inchecken / uitchecken accommodatie

Volgens internationale standaard is incheck bij uw accommodatie mogelijk vanaf 14:00 uur. Uiteraard kunt u eerder aankomen om gebruik te maken van de faciliteiten. Afhankelijk van de kamerbezetting kan het mogelijk zijn, dat u eerder over uw kamer kunt beschikken. Op de dag van vertrek dient u de kamer om 10:00 te verlaten. Wilt u langer gebruik maken van uw accommodatie, dan dient u dit vooraf af te stemmen met de receptie. Mogelijkheden en eventuele meerprijzen voor latere uitcheck zijn ook afhankelijk van de kamerbezetting.

Kleding

Wij adviseren u luchtige katoenen kleding mee te nemen maar voor de (winter)avonden is warmere kleding aan te raden. Met name in de bergen kan het 's avonds flink afkoelen. Als u vroeg in de ochtend op pad gaat, zijn de temperaturen vaak nog relatief laag. Een warme trui/fleecevest en dichte schoenen zijn geen overbodige luxe. Een shirt met lange mouwen en een lange broek komen ook zeker van pas als bescherming tegen muskieten. Gemakkelijke wandelschoenen zijn essentieel. Tijdens het diner in restaurants kan worden volstaan met informele kleding.

Lokale vertrekbelasting

U hoeft bij vertrek geen vertrekbelasting te betalen. Dit is reeds bij uw ticket inbegrepen.

Luchthavens

De belangrijkste luchthaven van Réunion is Roland Garros International Airport. Gelegen op elf kilometer van de hoofdstad Saint Denis. Het is een klein, maar goed georganiseerd vliegveld. Vanuit Europa zijn er rechtstreekse vluchten naar Réunion vanuit Parijs, vanuit Amsterdam kunt u daarom enkel met een overstap naar Réunion vliegen.

Meenemen

 • Kopie paspoort & overige belangrijke papieren
 • Recente pasfoto’s
 • Kleine reisapotheek
 • Telefoonnummer verzekeringsmaatschappij
 • Internationaal bewijs van inentingen (gele boekje)
 • Zaklantaarn (voor als het licht uitvalt)
 • Anti-muggen stick of lotion (zoals Deet)

Reisboeken

Voor het bestellen van reisgidsen en wegenkaarten verwijzen wij u naar www.dezwerver.nl

Taal

Het Frans is de officiële taal. De meest gesproken talen zijn echter het Creools-Frans, Tamil, Comorees en Plateaumalagasi. Buiten de toeristische gebieden wordt er nagenoeg geen Engels gesproken.

Tijdverschil

Op Réunion is het 3 uur later dan in Nederland. Réunion kent geen zomer- en wintertijd dus is het in onze zomertijd op Réunion 2 uur later.

Veiligheid

Réunion is een veilige reisbestemming. Een bezoek aan het eiland verloopt over het algemeen zonder problemen. Criminaliteit kan natuurlijk altijd voorkomen. In toeristische gebieden dient u daarom altijd bedacht te zijn op zakkenrollers.

Verlies en diefstal

Het is niet prettig als u uw paspoort, geld of geldswaardige papieren zoals reis- of traveller’s cheques, verliest. Bewaar uw belangrijke documenten daarom waar mogelijk in een kluisje (safety deposit-box). Deze zijn in de meeste hotels beschikbaar en het gebruik ervan is gewoonlijk gratis. Neem uw paspoort alleen mee uit het hotel indien het werkelijk noodzakelijk is en neem niet meer geld mee dan nodig is. Wanneer in een hotel iets van u gestolen wordt, waarschuw dan de hotel (duty)manager en/of de "hotel security" (veiligheidsdienst). Als u met de afhandeling niet tevreden bent, schakel dan alsnog de politie in. Let op: het hotel is voor waardevolle artikelen, geld en geldswaardige papieren niet aansprakelijk. Indien er buiten het hotel iets van u wordt gestolen dient u aangifte te doen bij de politie en een verklaring te vragen waarin de politie uw aangifte bevestigt. Met de verklaring kunt u zich bij terugkomst tot uw verzekeringsmaatschappij wenden. Indien u uw paspoort verliest of dit gestolen wordt, dient u eveneens bovengenoemde handelingen te verrichten. Met de politieverklaring gaat u vervolgens naar de dichtstbijzijnde Nederlandse Ambassade of het dichtstbijzijnde Consulaat. Hier krijgt (lees: koopt) u een pasje voor de rest van de reis of (indien u nog enige tijd in het land van bestemming blijft) een nieuw paspoort.

Vervoer

Op Réunion wordt rechts gereden. De Franse verkeersregels zijn van toepassing. Het wegennet bestaat uit goed onderhouden geasfalteerde wegen. Kleine landweggetjes zijn meestal ongeplaveid. Brandstof is op het hele eiland goed verkrijgbaar.

Voltage

Op Réunion kunt u de in Nederland gebruikte stekkers gebruiken (230 volt).