Réunion

Landinformatie Réunion

Eten en drinken

Eten op Réunion is veelzijdig. Zo vindt u er de Creoolse keuken, maar ook de Chinese en Franse keuken zijn goed vertegenwoordigd. De Creoolse keuken is enigszins pittig en heeft veel weg van de Franse en Indiase keuken. Één van de bekendste Creoolse gerechten is cari: vis, vlees of gevogelte in een sterk gekruide saus. Dit wordt gegeten met rijst, bonen en grail, een pittige chutney gemaakt van tomaten, uien en pepers. Eet ook eens het eten in een camion bar, een soort mobiele snackbar waarvan er velen zijn op het eiland. Hier kunt u goedkoop en lekker eten.

Feestdagen

De volgende feestdagen worden ieder jaar gevierd. De data voor 2018 zijn:

 • 1 januari - Nieuwjaarsdag
 • 2 april - Paasmaandag
 • 1 mei - Dag van de Arbeid
 • 8 mei - Bevrijdingsdag (1945)
 • 10 mei - Hemelvaartsdag
 • 21 mei - Witte Maandag
 • 14 juli - Bastille Day / Nationale feestdag
 • 15 augustus - Maria Hemelvaart
 • 1 november - Allerheiligen
 • 11 november - Armistice (1918)
 • 25 december - Kerstmis

Veel openbare voorzieningen zijn op bovengenoemde feestdagen gesloten. Voor veel dagen geldt: valt de officiële feestdag op een zondag, dan wordt de eerst volgende werkdag een vrije dag.

Geldzaken

De munteenheid in Réunion is de euro omdat het een Franse provincie is.

 • Pinpas: met uw bank of giropas kunt u terecht bij de geldautomaten van nagenoeg alle bankinstellingen en pinautomaten in de grotere steden en dorpen.
 • Creditcards: de bekende internationale creditcards worden in de meeste hotels, restaurants en winkels geaccepteerd. Een creditcard is in sommige gevallen zelfs vereist, zoals bij het betalen van borgsommen voor autohuur en hotels. In hotels vraagt men vrijwel altijd een deposito voor de eventuele door u te gebruiken extra's, ondanks dat u in het bezit bent van een voucher voor de betaling van de overnachtingen. Het bezit van een creditcard voorkomt dat u een groot gedeelte van uw contante geld moet gebruiken voor deze deposito's. Men vult een creditcardslip met een bedrag in, maar verzilvert deze niet. Bij het terugbrengen van de auto of bij vertrek uit het hotel volgt de definitieve afrekening. Let u erop dat de creditcardslip bij deze gelegenheid wordt gebruikt of wordt vernietigd. Zie voor meer details de websites: eurocard en visa.

Noot: geld wisselen kan niet op de luchthaven, pinnen kan wel.

Gezondheid

Voor reizen naar Réunion wordt een aantal vaccinaties aangeraden, zoals DTP, Hepatitis A en buiktyfus. Bij komst uit een endemisch gebied is een gele koorts vaccinatie verplicht. Informeer ruim voor vertrek, minimaal zes weken, bij uw lokale GGD of huisarts. Ook kunt u informatie inwinnen via de website van Thuisvaccinatie.nl of telefonisch bij het Tropen Centrum AMC Amsterdam (tel: 020-5663800) of KLM Health Services (tel: 0900-1091096). De opvattingen over hygiëne zijn anders dan in Nederland. Het is niet aan te raden om water uit de kraan te drinken. Mineraalwater kunt u kopen in de winkel. Let er wel op dat de flessen verzegeld zijn. Kijkt u ook uit met schelpdieren, rauwe groente, ijsblokjes en ongekookte melk.

Klik hier voor het vaccinatie advies voor reizen naar Réunion
Grensdocumenten

Voor reizigers met de Nederlandse nationaliteit is voor Réunion een paspoort vereist dat nog 6 maanden geldig is na afloop van de reis. Een visum is niet verplicht.

Bovenstaande gegevens kunnen tussentijds wijzigen en het is raadzaam deze te controleren op de website www.visuminternational.nl (algemene informatie visum). Reizigers die niet de Nederlandse nationaliteit hebben, kunnen ook op deze website terecht voor informatie.

Klik hier voor informatie over het visum
Kleding

Wij adviseren u luchtige katoenen kleding mee te nemen maar voor de (winter)avonden is warmere kleding aan te raden. Met name in de bergen kan het 's avonds flink afkoelen. Als u vroeg in de ochtend op pad gaat, zijn de temperaturen vaak nog relatief laag. Een warme trui/fleecevest en dichte schoenen zijn geen overbodige luxe. Een shirt met lange mouwen en een lange broek komen ook zeker van pas als bescherming tegen muskieten. Gemakkelijke wandelschoenen zijn essentieel. Tijdens het diner in restaurants kan worden volstaan met informele kleding.

Klimaat

Réunion heeft een tropisch moessonklimaat. Op jaarbasis valt er gemiddeld ongeveer 1400 millimeter, waarbij er duidelijk sprake is van een droge periode en een regentijd (moesson).

 • november - april:
  In deze periode is het zomer op Réunion. Het kan heet en vochtig zijn met een temperatuur tussen de 25 en 35 graden. Vooral in het westen kan het behoorlijk warm worden, de temperatuur ligt daar tussen de 31 en 35 graden. Het aantal regendagen per maand aan de westkust ligt lager dan aan de oostkust, aangezien de bergketen de regen en wind die uit het oosten komt tegenhoudt. Dit is ook de reden dat de oostkant van het eiland veel groener is dan de westkant. De westkust ligt dus meestal in de luwte en is daardoor het droogste en zonnigste deel van het eiland. Hier liggen ook de mooiste stranden. Het gebeurt vaak dat boven het westelijke gedeelte de zon schijnt in een staalblauwe hemel, terwijl het oosten geteisterd wordt door een regenbui. De meeste regen valt gedurende de maanden januari t/m maart. In deze maanden is ook de temperatuur het hoogst en kunnen er cyclonen voorkomen.

 • mei - oktober:
  De winter is vanwege het droge karakter de beste reistijd. De temperatuur ligt in deze periode aanzienlijk lager dan in de zomer, het is namelijk zo'n 15 tot 25 graden. Daarnaast is de kans op stormen en depressies aanzienlijk kleiner dan in de zomermaanden en is de temperatuur langs de kust nog zeer aangenaam met 20 tot 24 graden. Op de hoger gelegen plekken kan het behoorlijk koud worden in de winter en kan de temperatuur zelfs tot iets onder vriespunt komen.

Klik hier voor het actuele weer in Réunion
Luchthavens

De belangrijkste luchthaven van Réunion is Roland Garros International Airport. Gelegen op elf kilometer van de hoofdstad Saint Denis. Het is een klein, maar goed georganiseerd vliegveld. Vanuit Europa zijn er rechtstreekse vluchten naar Réunion vanuit Parijs, vanuit Amsterdam kunt u daarom enkel met een overstap naar Réunion vliegen.

Reisboeken

Voor het bestellen van reisgidsen en wegenkaarten verwijzen wij u naar www.dezwerver.nl

Klik hier voor reisboeken Réunion
Tijdverschil

Op Réunion is het 3 uur later dan in Nederland. Réunion kent geen zomer- en wintertijd dus is het in onze zomertijd op Réunion 2 uur later.

Voltage

Op Réunion kunt u de in Nederland gebruikte stekkers gebruiken (230 volt).

Voor meer informatie: klik op Veelgestelde vragen Réunion

Réunion Specialist

Reiservaringen
Réunion

 • “we vonden het fijn dat deze service in het buitenland ook te merken was”

  lees meer
  -
  Britt & Lilith
 • “We gaan dat nooit meer vergeten.”

  lees meer
  -
  Kevin en Dayenne
 • “De helikoptervlucht is echt een aanrader”

  lees meer
  -
  Erik Willems en Tiny Langenhorst
 • “Zicht op zee is fantastisch. We zouden zelf geen betere keuze kunnen maken hebben”

  lees meer
  -
  Jan en Martine

Tip: Canyoning op Réunion

Bent u op zoek naar een spannende activiteit in Réunion die niet overal te doen is? Probeer dan eens canyoning, een enerverende en spannende ervaring!

Réunion Tourism Board