Menu

Rootsreizen - Voorbereiding

Veel geadopteerde kinderen en hun adoptieouders willen op een gegeven moment terug naar het geboorteland (van de kinderen). Omdat een rootsreis er over het algemeen anders uitziet dan een normale vakantiereis, vindt u hieronder enkele tips voor het bezoek aan het kindertehuis:

  • bespreek van te voren met uw kind goed hoe hij/zij over het bezoek denkt; wat zijn de herinneringen, de verwachtingen, wat is het doel van het bezoek, wat willen jullie zien, op welke vragen zouden jullie een antwoord willen hebben, etc.
  • bereid uw kind er op voor dat de situatie in kindertehuizen soms armoedig is.
  • vaak is het niet mogelijk om de verzorgers van destijds te bezoeken.
  • voor veel adoptiekinderen zal het verwarrend zijn dat de lokale kinderen er hetzelfde als hen uitzien maar ze niet te verstaan zijn. Ditzelfde geldt voor de Chinezen die men tijdens de reis tegenkomt. Hiervoor heeft PANGEA Travel een visitekaartje gemaakt waarop in het Chinees (en Engels) staat dat ze Chinees zijn maar de Chinese taal niet spreken. Dit ontvangt u bij de reisbescheiden.
  • een bezoek aan een kindertehuis is alleen toegestaan na officiële toestemming van de Chinese autoriteiten (CCCWA). PANGEA Travel doet er alles aan om het bezoek door te laten gaan. Echter, ondanks dat er toestemming van de Chinese autoriteiten is geregeld, is een bezoek nooit gegarandeerd. Het is verstandig om er rekening mee te houden dat zelfs op het allerlaatste moment het bezoek geannuleerd kan worden (vaak om onduidelijke reden). Ook kan het voorkomen dat er eenmaal binnen geen foto?s of filmopnames mogen worden gemaakt. Vraag hier altijd eerst naar bij uw gids/tolk.
  • zonder toestemming van de Chinese autoriteiten is een bezoek aan een kindertehuis verboden, ook niet wanneer de lokale gids ter plaatse aanbiedt. Er staan hierop hoge straffen van lokale overheden voor de tehuizen en voor de lokale agenten waar de gids werkzaam is; men komt op een zwarte lijst te staan en het kan zelfs betekenen dat er geen adopties vanuit dat tehuis mogen plaatsvinden.
  • we raden u sterk af om contact op te nemen met de lokale media. Hier staan de Chinese autoriteiten niet voor open. Er bestaat een kans dat u, of families na u, het kindertehuis hierdoor niet meer mogen bezoeken.
  • houd rekening met uw kledingstijl; vaak wordt een lange broek of rok en shirtjes met mouwen op prijs gesteld, tatoeages/piercings liever bedekken.
  • neem altijd een kopie van uw adoptiepapieren (o.a. adoptiecertificaat en registration card) en een kopie van uw paspoort mee, eventueel kunt u ook foto?s van de adoptie meenemen.
  • omdat tehuizen meestal niet in de toeristische gebieden liggen en omdat het aanbod van goed Engelssprekende gidsen beperkt is, is het soms niet mogelijk om deskundige en goed Engelssprekende gidsen in te zetten. Het kan daardoor voorkomen dat het Engels van de gids beperkt is.

Tenslotte: houd er rekening mee dat een bezoek aan een kindertehuis vaak emotioneel verloopt maar het is natuurlijk ook een erg mooie en fijne ervaring.