Menu
Vanwege het coronavirus hanteren wij tijdelijk versoepelde annuleringsvoorwaarden.
Tot 30 dagen voor vertrek kosteloos annuleren.
Meer info

Rwanda

Landinformatie Rwanda

Afdingen

Op markten en bij souvenirwinkels in Rwanda is het gebruikelijk om af te dingen. Een richtlijn voor het gemiddelde percentage dat u van de vraagprijs af kan krijgen, is moeilijk te geven. Het gaat er om dat zowel de verkoper als de koper, u, tevreden bent. Supermarkten en shoppingmalls hanteren vaste prijzen; hier kunt u niet afdingen.

Algemeen

Rwanda ligt in Centraal Afrika en grenst aan Congo, Oeganda, Tanzania en Burundi. Met een oppervlakte van 26.338 km² is het land kleiner dan Nederland. Rwanda wordt ook wel "Het land van duizend heuvels" of "Het Zwitserland van Afrika" genoemd. Het prachtige berglandschap en de variëteit aan diersoorten, waaronder de zeldzame berggorilla, maken het land een geschikte bestemming voor de natuurliefhebber. De hoofdstad van Rwanda is het centraal gelegen Kigali.

Ambassade / Consulaten

Het adres van de Nederlandse Ambassade in Rwanda is:
Boulevard de l’ Umuganda
Kacyiru – Kigali
Tel: +250 (0)28 028 0281

Bevolking

Rwanda heeft ongeveer 10,4 miljoen inwoners, verdeeld over drie verschillende stammen. De meerderheid wordt gevormd door de Hutu’s gevolgd door de Tutsi’s. De Twa pygmeeën, vermoedelijk de eerste inwoners van het land, vormen de minderheid (slecht 0,25% van de totale bevolking). Oorspronkelijk waren de Tutsi’s de veehouders en Hutu’s de landbouwers. Meer dan 90% van de inwoners leeft op het platteland. In de hoofdstad Kigali wonen ongeveer 800.000 inwoners. Andere kleinere steden in het land zijn: Butare, Ruhengeri, Gisenyi en Byumba.

Communicatie

Post: post kunt u versturen vanuit het hotel of bij postkantoren. De post kan echter lang onderweg zijn en een garantie dat het aankomt is er niet. Verstuur uw post altijd ‘by airmail’. Bellen: internationaal bellen vanuit Rwanda is goed mogelijk vanuit de hoofdstad Kigali. Voor het nummer dat u wilt bellen, dient u voor Nederland eerst 0031 te draaien en de 0 van het netnummer dient u weg te laten. Voor België moet u het nummer 0032 draaien. Mobiel bellen is mogelijk maar afhankelijk van de bereikbaarheid. U kunt het beste contact opnemen met uw eigen provider of kijk voor meer informatie op www.bellen.com/bellen-buitenland/vanuit-tarieven. Let er wel op dat van Rwanda naar Nederland bellen met uw mobiele telefoon zeer duur is. Een SMS sturen is veel voordeliger. Daarnaast zult u niet op alle plaatsen optimaal bereik hebben. Het landennummer wat gebruikt moet worden in Rwanda is +250. Vanuit de meeste hotels is het ook mogelijk te bellen. Dit is echter weer duurder dan vanuit speciale telefoonwinkels of als u belt met een telefoonkaart. Internet: Ook in Rwanda is WIFI in opkomst. Zo is er WIFI in de hoofdstad Kigali sinds 2013 op alle busstations, het openbaar vervoer en in de grote winkelcentra. Na Kigali zijn ze dit gaan uitbreiden door het hele land.

Duurzaam reizen

Duurzaam toerisme is niets anders dan reizen waarbij rekening wordt gehouden met milieu, mensen, natuur en cultuur, zodat reizen in de toekomst ook nog goed mogelijk is. Met deze manier van reizen wordt het milieu en de natuur zo weinig mogelijk belast en heeft de lokale bevolking profijt van toerisme, zonder dat dit ten koste gaat van de reiservaring. Als reiziger speelt u een belangrijke rol. U kunt al een verschil maken door te letten op uw reisgedrag en met respect om te gaan met de bestemming van uw keuze. Hier zijn enkele tips waar u rekening mee kunt houden tijdens de reis.
 • Koop lokale producten: Geef kinderen geen pennen, ballonnen en speelgoed, zodat ze niet leren dat bedelen werkt. Mocht u iets willen geven, steun dan een lokaal project waar de gehele gemeenschap profijt van heeft. Koop iets ter plaatse zoals een souvenir of ga eten in restaurants van lokale eigenaren wat ten goede komt van de werkgelegenheid.
 • Souvenirs: Let er op dat souvenirs niet zijn gemaakt van beschermde planten of dieren. Dit draagt bij aan het uitsterven van dergelijke soorten en de invoer van zulke souvenirs zijn verboden en strafbaar.
 • Laat geen afval achter: Zwerfvuil is een ergernis op bestemmingen. Als u gaat wandelen in natuurgebieden, neem dan het afval mee en deponeer het in de dichtstbijzijnde prullenbak. Op zulke routes wordt er niet regelmatig schoongemaakt en het afval breekt maar langzaam af. Volg daarnaast ook enkel de wandelroutes om de flora en fauna te behouden.
 • Fotografie: Vraag eerst om toestemming indien u graag een foto wilt maken van de lokale bevolking. Niet iedereen is ervan gediend om gefotografeerd te worden, bijvoorbeeld vanwege culturele, religieuze en persoonlijke redenen. Dit kan beledigend overkomen, dus laat u vooraf informeren en respecteer het als mensen liever niet gefotografeerd willen worden.
 • Fooien: De lonen in de meeste landen die we aanbieden liggen erg laag en zijn niet voldoende om van rond te komen. Vandaar dat er in de veel gevallen een fooi wordt verwacht. Indien u gaat onderhandelen op een lokale markt of winkel bepaal dan vooraf hoeveel u ergens voor wilt betalen zodat u en de verkoper tevreden verder kunnen.
 • Energie- en waterbesparing: Vergeet niet het licht, televisie en airconditioning uit te doen als u de hotelkamer verlaat. Gebruik daarnaast ook niet onnodig veel water. In de meeste aangeboden bestemmingen is dit een schaars goed.
 • Safari: Houdt u zich aan de regels als u op safari gaat, ook voor de veiligheid van anderen. Ga niet staan in de jeep/truck als er wild in de buurt is. Voer geen dieren en laat geen afval achter, zoals fruitschillen en ander voedsel.

Eten en drinken

Rwanda kent een goede internationale en nationale keuken. De basis voor veel gerechten is aardappels, cassave, maïs en vis (voornamelijk Tilapia). Lokale specialiteiten zijn: gebakken bananen, geitenbrochettes (een spies van geroosterd geitenvlees) en Isombe (fijngestampte bladeren van de cassave plant). Dit wordt vaak gecombineerd met gedroogde vis. In grotere hotels en lodges kan het voorkomen dat de maaltijden in buffetvorm worden aangeboden. In de kleine hotels en guesthouses is er set-menu of een á la carte menu. De typisch, lokale alcoholische drank is bananenbier.

Feestdagen

De volgende feestdagen worden ieder jaar gevierd. De data voor 2021 zijn:
 • 1 januari - Nieuwjaarsdag
 • 1 februari - Dag van de Helden
 • 2 april - Goede vrijdag
 • 5 april - paasmaandag
 • 7 april - Genocide Memorial Day
 • 12 april - Begin ramadan
 • 1 mei - Dag van de Arbeid
 • 12 mei - Suikerfeest
 • 1 juli - Onafhankelijkheidsdag
 • 4 juli - Bevrijdingsdag
 • 19 juli - Offerfeest
 • 15 augusutus - Hemelvaart 
 • 25 & 26 december - Kerstmis

Veel openbare voorzieningen zijn op bovengenoemde feestdagen gesloten. Voor veel dagen geldt: valt de officiële feestdag op een zondag, dan wordt de eerst volgende werkdag een vrije dag.

Flora en Fauna

"Het land van duizend heuvels" kent een grote verscheidenheid aan planten en dieren. Rwanda is vooral een paradijs voor reizigers die graag oog in oog willen staan met verschillende soorten primaten. In het Volcanoes National Park leven Golden Monkeys en de zeldzame berggorilla. Dit is voor de meeste reizigers de reden voor een bezoek aan Rwanda. In het zuidwesten van Rwanda ligt het Nyungwe Forest National Park. Hier leven dertien soorten primaten, waaronder de zeldzame Angolan Colobus Monkeys, L’Hoest’s Monkey, Grey cheeked Mangabey, Red tailed Monkey en Mona Monkey. De bekendste bewoner van dit park is de chimpansee. Naast de primaten leven er zo’n 300 soorten vogels en 100 orchideeën soorten. In het Akagera National Park kunnen safari’s worden gemaakt. Hier leven antilopen, buffels, giraffen, hyena’s, leeuwen, luipaarden, olifanten, zebra’s, nijlpaarden en krokodillen.

Fooien

Het geven van fooien aan chauffeurs in Rwanda is niet verplicht maar wel gebruikelijk. Het is een aanvulling op hun (vaak lage) salaris en verbetert de levensstandaard. Als richtlijn kunt u €5 per dag aanhouden (per voertuig van 2-4 personen). Uiteraard zijn deze bedragen afhankelijk van uw tevredenheid t.a.v. de geleverde diensten. De rangers in de nationale parken verwachten een fooi van circa €5 per dag (per persoon). In de duurdere, internationale restaurants is een fooi van 10% van de rekening gebruikelijk. Kofferdragers en kamermeisjes kunt u een klein bedrag (ca. USD 1) geven.

Fotograferen

Wanneer u de lokale bevolking wilt fotograferen, is het raadzaam om dit van tevoren te vragen. Het wordt niet altijd op prijs gesteld en in sommige gevallen vraagt men hier geld voor. Het fotograferen van militaire objecten en het vliegveld is niet toegestaan.

Geldzaken

De munteenheid van Rwanda is de Rwandese Frank (RWF). Er zijn munten van 1, 5, 10, 20 en 50 Frank en biljetten van 100, 500, 1000 en 5000 Frank. Wij raden u aan voldoende euro’s of US Dollars mee te nemen en deze ter plaatse te wisselen bij de hotels of wisselkantoren.

 • Pinnen: geld opnemen met een pinpas beperkt zich tot de grote steden en de luchthaven. Denk er aan om uw pinpas voor vertrek op werelddekking te zetten.
 • Creditcards: ook creditcards worden nog steeds niet overal in Rwanda geaccepteerd. U kunt hier meestal alleen in de toeristenhotels en de betere restaurants in Kigali mee terecht. Daarnaast kunt u met uw creditcard contant geld opnemen bij de Banque de Kigali en Banque Commerciale du Rwanda (in Kigali). Vaak wordt er 3-5% extra doorbelast. Wees altijd alert bij betalingen met creditcard; verlies uw creditcard niet uit het oog. Fraude met creditcards komt helaas overal voor en is niet volledig uit te sluiten. Maatschappijen zijn hier voor verzekerd. Zie voor meer details de websites:eurocard en visa.
 • Wisselkoers: de waarde van 1000 Rwandese Frank was in oktober 2021 ongeveer € 0,87.

Geschiedenis

De geschiedenis van Rwanda is met name gevormd door de etnische groepen Hutu’s en Tutsi’s. Hoewel aangeduid als twee verschillende etnische groepen, delen ze dezelfde tradities en spreken ze dezelfde taal. Het verschil tussen beide groepen ontstond eigenlijk op basis van het beroep. Landbouwers waren Hutu en mensen met vee (de elite) waren Tutsi. Rwanda werd in 1854 voor het eerst bezocht door Europese ontdekkingsreizigers. In 1890 maakte het land deel uit van Duits Oost-Afrika maar in 1919 werd het een Belgische kolonie. In 1933 besloten de Belgen dat iedereen een identiteitskaart bij zich moest dragen waarop ook het ras stond vermeld. Hierdoor werd de verdeling tussen beide etnische groepen nog groter. In 1959 overleed koning Mutara III; hij was de heerser over het Belgische gebied en een belangrijke Tutsi. Na zijn dood werd hij opgevolgd door een Tutsi. Echter, in datzelfde jaar kwamen de Hutu’s in opstand wat leidde tot een bloedbad. Veel Tutsi’s vluchtten naar Oeganda. Toen Rwanda op 1 juli 1962 onafhankelijk werd waren het de Hutu’s die heersten. In 1990 vielen Tutsi-milities (Front Patriotique Rwandais = FPR) vanuit Oeganda het land binnen in een poging de Hutu-regering uit te schakelen. De aanval mislukte en de FPR werd verdreven. De toenmalige president Habyarimana besloot echter gesprekken te gaan voeren met de FPR. Dit leidde tot een vredesakkoord in augustus 1993. Op 6 augustus 1994 werd het presidentiële vliegtuig neergeschoten waarbij de Rwandese president Habyarimana om het leven kwam. Wat daarop volgde staat te boek als een van de zwartste bladzijden uit de geschiedenis van het land. Binnen 24 uur begonnen Hutu’s met moordpartijen op Tutsi’s en gematigde Hutu’s. In de eerste 100 dagen (sinds begin april) werden naar schatting 800.000 Tutsi’s en gematigde Hutu’s vermoord. Hoewel verschrikkelijke berichtgeving over de genocide naar buiten kwam, schoot geen land de Tutsi’s te hulp. De Verenigde Naties, die al aanwezig waren toen de moorden begonnen, trokken zich helemaal terug na de moord op 10 Belgische militairen. Meer dan anderhalf miljoen Tutsi’s en gematigde Hutu’s vluchtten destijds naar het buurland Zaïre (nu Congo) waar er velen omkwamen door uitputting en ziekte. De FPR begon een tegenoffensief en greep na een korte burgeroorlog in juli 1994 de macht van de Hutu’s. Dit staat bekend als het einde van de genocide. Sinds 2000 is Paul Kagame de president van Rwanda. Hij was het eerste Tutsi staatshoofd van het onafhankelijk Rwanda.

Gezondheid

Voor reizen naar Rwanda wordt een aantal vaccinaties aangeraden, zoals DTP, hepatitis A, buiktyfus en gele koorts. Een "Cholera not indicated"-verklaring is tevens verplicht. Ook het gebruik van malariatabletten wordt aanbevolen. Informeer ruim voor vertrek, minimaal zes weken, bij uw lokale GGD of huisarts. Ook kunt u informatie inwinnen via de website van Thuisvaccinatie.nl of telefonisch bij het Tropen Centrum AMC Amsterdam (tel: 020-5663800) of KLM Health Services (tel: 0900-1091096). De opvattingen over hygiëne in Rwanda zijn anders dan in Nederland. Het is niet aan te raden om water uit de kraan te drinken. Mineraalwater kunt u kopen in de winkel. Let er wel op dat de flessen verzegeld zijn. Kijkt u ook uit met schelpdieren, rauwe groente, ijsblokjes en ongekookte melk.

Gidsen

Tijdens uw rondreis door Rwanda reist u met een chauffeur die tevens de officiële gids is tijdens de reis. Hij is het aanspreekpunt tijdens uw reis. Bij een aantal bezienswaardigheden, zoals musea zijn er vaak lokale gidsen die rondleidingen kunnen verzorgen. Voor deze lokale gidsen geldt dat er een fooi wordt verwacht na hun dienstverlenging. Tijdens een gorillatrekking wordt u begeleid door lokale gidsen. Onze chauffeurs/gidsen zijn goed opgeleid en geselecteerd op hun kennis en goede dienstverlening. Op de dagen of dagdelen ter vrije besteding is er geen gids inbegrepen.

Gorillatrekking

In Rwanda is het (relatief) eenvoudiger om ‘gorilla permits’ te verkrijgen dan in buurland Oeganda. Deze ‘permits’ geven u toestemming om deel te nemen aan een trekking in het Volcanoes National Park. In dit park leven momenteel zeven gorilla groepen. Elke groep kan worden bezocht door maximaal acht personen. Per dag zijn er dus 56 permits beschikbaar.

Vanuit uw lodge rijdt u eerst naar de Parc Headquarters waar u zich inschrijft en informatie krijgt over de gorilla’s en de in acht te nemen regels. Bij het hoofdkwartier hoort u ook welke gorilla groep u gaat bezoeken. Vervolgens rijdt u naar de juiste ingang van het park waar uw trekking door de bossen begint. De duur van een gorillatrekking is afhankelijk van de locatie van de gorilla’s. Meestal wandelt u tussen de 1 en 4 uur. U bevindt zich dan op een hoogte van 2500-3000 meter. Gorillatrekkingen zijn relatief zwaar, een goede fysieke conditie is daarom vereist. De "paden" zijn vaak helemaal overwoekerd door de vegetatie en zijn (door regenval) vaak modderig en glad. Wanneer de gorilla’s zijn gelokaliseerd, heeft u 1 uur de tijd voor het maken van foto’s. Vergeet vooral niet te genieten van deze imposante reuzen.

Paklijst voor de gorillatrekking:
 • een kleine, waterdichte dagrugzak (beperkte inhoud)
 • stevige, waterdichte wandelschoenen
 • dikke, lange sokken
 • evt. tuinhandschoenen (voor bescherming tegen de scherpe vegetatie)
 • regenkleding of poncho (bij voorkeur donkere kleuren)
 • een lichtgewicht, lange safaribroek
 • t-shirt
 • sweatshirt/sweaters
 • snacks en voldoende water (let op: bij de gorilla’s zelf mag niet gegeten en gedronken worden)
 • voldoende batterijen voor de camera

Doordat de trekking op een hoogte van 2500-3000 meter plaatsvindt, zult u er rekening mee moeten houden dat het niet altijd warm is. Ondanks dat u zich midden in de tropische jungle bevindt, raden wij u aan om meerdere lagen kleding te dragen. Ter plaatse ontvangt u een wandelstok die u kunt gebruiken tijdens de trekking.

Belangrijke regels tijdens de trekking:

 • volg altijd de instructies van de gids
 • maak geen lawaai en plotselinge bewegingen in het bijzijn van de gorilla’s
 • wijs niet naar de gorilla’s
 • wanneer een gorilla u aankijkt, kijk dan een andere kant op
 • soms komen jonge gorilla’s heel dichtbij, raak ze echter nooit aan
 • gebruik nooit de flits bij het maken van foto’s
 • roken is niet toegestaan tijdens de gehele trekking. Eten, drinken is niet toegestaan in bijzijn van de gorilla’s.
 • laat geen afval achter in het park
 • alle deelnemers aan een gorillatrekking dienen in goede gezondheid te zijn ten tijde van de trekking
 • na de trekking wordt het geven van een fooi aan de rangers op prijs gesteld

Grensdocumenten

Voor reizigers met de Nederlandse nationaliteit is voor Rwanda een paspoort vereist dat na afloop van de reis nog zes maanden geldig moet zijn. Tevens is een visum vereist. U kunt deze vooraf aanvragen online aanvragen via www.migration.gov.rw. Uw gegevens kunt u invullen bij public forms (single entry visa). Van PANGEA Travel ontvangt u de benodigde Invitation letter die u bij support documents kunt uploaden. Na twee werkdagen ontvangt u een reactie van Rwanda Immigration. Is uw aanvraag goedgekeurd dan ontvangt u een bevestigingsbrief. Met deze brief kunt u op de luchthaven van Kigali het visum verkrijgen tegen betaling van US$ 30. Een andere mogelijkheid om het visum aan te vragen is via de Rwandese Ambassade in Den Haag, telefoonnummer: 070-3926571. De kosten voor het verkrijgen van een visum bedragen ca. € 67 per persoon.

Bovenstaande gegevens kunnen tussentijds wijzigen en het is daarom noodzakelijk deze te controleren op de website www.migration.gov.rw en www.visuminternational.nl (algemene informatie visum) of op www.visumcentrale.nl/pangeatravel. Reizigers die niet de Nederlandse nationaliteit hebben, kunnen ook op deze website terecht voor informatie.

Bezoekt u naast Rwanda ook Oeganda, dan is een East African Tourist Visum voordeliger. U betaalt dan ca. USD 100 pp i.p.v. USD 150 pp, vooraf online aanvragen).

Inchecken / uitchecken accommodatie

Volgens internationale standaard is incheck bij uw accommodatie mogelijk vanaf 14:00 uur. Uiteraard kunt u eerder aankomen om gebruik te maken van de faciliteiten. Afhankelijk van de kamerbezetting kan het mogelijk zijn, dat u eerder over uw kamer kunt beschikken. Op de dag van vertrek dient u de kamer om 10:00 te verlaten. Wilt u langer gebruik maken van uw accommodatie, dan dient u dit vooraf af te stemmen met de receptie (evt via uw gids). Mogelijkheden en eventuele meerprijzen voor latere uitcheck zijn ook afhankelijk van de kamerbezetting.

Kleding

Wij adviseren u luchtige katoenen kleding mee te nemen omdat het overdag doorgaans warm en heet is. Voor de avonden is warmere kleding aan te raden en adviseren wij u een (fleece) trui bij u te dragen. Als u vroeg in de ochtend op safari gaat zijn de temperaturen vaak nog relatief laag. Een shirt met lange mouwen komt ook zeker van pas als bescherming tegen muskieten. Goede wandelschoenen zijn essentieel alsmede een hoed/pet, zonnebril en een waterdichte jas.

Lokale vertrekbelasting

Bij vertrek uit Rwanda betaalt u geen vertrekbelasting. Dit bedrag is reeds opgenomen in de prijs van uw vliegticket.

Luchthavens

De belangrijkste luchthaven van Rwanda is Kigali International Airport. Vanaf Brussel gaat er vijf per week een rechtstreekse vlucht met Brussels Airlines. Vanaf Amsterdam is er dagelijks een rechtstreekse verbinding met KLM.

Media

In Rwanda worden ook Engelstalige kranten uitgegeven. De Africa Business Today (gehele Great Lakes regio) en The New Times zijn de bekendste kranten. Deze kranten informeren u zowel over lokaal als buitenlands nieuws.

Veiligheid

Veel mensen associëren Rwanda nog steeds met oorlog en genocide en typeren het daarom als ‘onveilig’. Dit is onterecht, want Rwanda geldt zelfs als één van de veiligste landen van Afrika. In de hoofdstad Kigali kunt u nog gewoon over straat lopen, Dit is wel anders in andere steden van Afrika. Een deel van de Rwandese bevolking is nog wel arm waardoor criminaliteit, net zoals in andere landen, kan voorkomen. Dit gebeurt echter op zeer kleine schaal. Wel dient u bedacht te zijn op zakkenrollers en dieven. Verder is het niet raadzaam om met uw kostbare sieraden en dure horloges naar Rwanda af te reizen. Door de gespannen verhouding met de Democratische Republiek Congo worden reizen naar de grensstreek met Congo en Burundi afgeraden. Onze rondreizen komen echter niet in deze regio.

Verlies en diefstal

Het is niet prettig als u uw paspoort, geld of betaalpassen verliest. Draag uw belangrijke documenten/waardevolle zaken in een tasje onder uw kleding of laat deze achter in de hotelkluis (safety deposit-box). Deze zijn in de meeste hotels aanwezig. Neem uw paspoort alleen mee uit het hotel indien het werkelijk noodzakelijk is en neem niet meer geld mee dan nodig is. Wanneer in een hotel iets van u gestolen wordt, waarschuw dan de hotel (duty)manager en/of de 'hotel security'. Als u met de afhandeling niet tevreden bent, schakel dan alsnog de politie in. Indien er buiten het hotel iets van u wordt gestolen, dient u aangifte te doen bij de politie en een verklaring te vragen waarin de politie uw aangifte bevestigt. Met de verklaring kunt u zich bij terugkomst tot uw verzekeringsmaatschappij wenden. Indien u uw paspoort verliest of dit gestolen wordt, dient u eveneens bovengenoemde handelingen te verrichten. Met de politieverklaring gaat u vervolgens naar de dichtstbijzijnde Nederlandse Ambassade of het dichtstbijzijnde Consulaat. Hier koopt u een pasje voor de rest van de reis of een nieuw paspoort.

Vervoer

Tijdens onze reizen door Rwanda maken wij (meestal) gebruik van comfortabele 4x4 safari jeeps of safari busjes. Het openbaar vervoer in Rwanda beperkt zich tot busjes, taxi’s en brommertaxi’s. Over de prijs zult u vooraf moeten onderhandelen. De bestuurders van de brommertaxi’s nemen het vaak niet zo nauw met de verkeersregels waardoor wij dit vervoersmiddel afraden te gebruiken. De laatste jaren is het wegennet in Rwanda sterk verbeterd. In het regenseizoen kunnen echter, op sommige plekken, gaten in het wegdek ontstaan.

Voltage

Het voltage in Rwanda is 230/240 volt en de stopcontacten zijn niet altijd hetzelfde als in Nederland, ook het Engelse systeem komt veel voor. Wij raden u daarom aan om een universele adapter mee te nemen. U kunt deze het beste voor vertrek in Nederland kopen, bijvoorbeeld bij de ANWB. Het kan in Rwanda voorkomen dat de stroom meerdere keren per dag uitvalt. In enkele lodges is er geen stroomvoorziening op bepaalde dagdelen.