Rwanda

Landinformatie Rwanda

Eten en drinken

Rwanda kent een goede internationale en nationale keuken. De basis voor veel gerechten is aardappels, cassave, maïs en vis (voornamelijk Tilapia). Lokale specialiteiten zijn: gebakken bananen, geitenbrochettes (een spies van geroosterd geitenvlees) en Isombe (fijngestampte bladeren van de cassave plant). Dit wordt vaak gecombineerd met gedroogde vis. In grotere hotels en lodges kan het voorkomen dat de maaltijden in buffetvorm worden aangeboden. In de kleine hotels en guesthouses is er set-menu of een á la carte menu. De typisch, lokale alcoholische drank is bananenbier.

Feestdagen

De volgende feestdagen worden ieder jaar gevierd. De data voor 2018 zijn:

 • 1 januari - Nieuwjaarsdag
 • 1 februari - Dag van de Helden
 • 30 maart - Goede vrijdag
 • 1 & 2 april - Pasen
 • 7 april - Genocide Memorial Day
 • 1 mei - Dag van de Arbeid
 • 16 juni Eid al-Fitr (Suikerfeest)
 • 1 juli - Onafhankelijkheidsdag
 • 4 juli - Bevrijdingsdag
 • 15 augusutus - Hemelvaart van de Heilige Maagd Maria
 • 1 oktober - Patriotism Day
 • 25 & 26 december - Kerstmis

Veel openbare voorzieningen zijn op bovengenoemde feestdagen gesloten. Voor veel dagen geldt: valt de officiële feestdag op een zondag, dan wordt de eerst volgende werkdag een vrije dag.

Flora en Fauna

"Het land van duizend heuvels" kent een grote verscheidenheid aan planten en dieren. Rwanda is vooral een paradijs voor reizigers die graag oog in oog willen staan met verschillende soorten primaten. In het Volcanoes National Park leven Golden Monkeys en de zeldzame berggorilla. Dit is voor de meeste reizigers de reden voor een bezoek aan Rwanda. In het zuidwesten van Rwanda ligt het Nyungwe Forest National Park. Hier leven dertien soorten primaten, waaronder de zeldzame Angolan Colobus Monkeys, L’Hoest’s Monkey, Grey cheeked Mangabey, Red tailed Monkey en Mona Monkey. De bekendste bewoner van dit park is de chimpansee. Naast de primaten leven er zo’n 300 soorten vogels en 100 orchideeën soorten. In het Akagera National Park kunnen safari’s worden gemaakt. Hier leven antilopen, buffels, giraffen, hyena’s, leeuwen, luipaarden, olifanten, zebra’s, nijlpaarden en krokodillen.

Geldzaken

De munteenheid van Rwanda is de Rwandese Frank (RWF). Er zijn munten van 1, 5, 10, 20 en 50 Frank en biljetten van 100, 500, 1000 en 5000 Frank. Wij raden u aan voldoende euro’s of US Dollars mee te nemen en deze ter plaatse te wisselen bij de hotels of wisselkantoren.

 • Pinnen: geld opnemen met een pinpas beperkt zich tot de grote steden en de luchthaven. Denk er aan om uw pinpas voor vertrek op werelddekking te zetten.
 • Creditcards: ook creditcards worden nog steeds niet overal in Rwanda geaccepteerd. U kunt hier meestal alleen in de toeristenhotels en de betere restaurants in Kigali mee terecht. Daarnaast kunt u met uw creditcard contant geld opnemen bij de Banque de Kigali en Banque Commerciale du Rwanda (in Kigali). Vaak wordt er 3-5% extra doorbelast. Wees altijd alert bij betalingen met creditcard; verlies uw creditcard niet uit het oog. Fraude met creditcards komt helaas overal voor en is niet volledig uit te sluiten. Maatschappijen zijn hier voor verzekerd. Zie voor meer details de websites: eurocard en visa.
 • Wisselkoers: de waarde van 1000 Rwandese Frank was in september 2018 ongeveer € 0.99.

Gezondheid

Voor reizen naar Rwanda wordt een aantal vaccinaties aangeraden, zoals DTP, hepatitis A, buiktyfus en gele koorts. Een "Cholera not indicated"-verklaring is tevens verplicht. Ook het gebruik van malariatabletten wordt aanbevolen. Informeer ruim voor vertrek, minimaal zes weken, bij uw lokale GGD of huisarts. Ook kunt u informatie inwinnen via de website van Thuisvaccinatie.nl of telefonisch bij het Tropen Centrum AMC Amsterdam (tel: 020-5663800) of KLM Health Services (tel: 0900-1091096). De opvattingen over hygiëne in Rwanda zijn anders dan in Nederland. Het is niet aan te raden om water uit de kraan te drinken. Mineraalwater kunt u kopen in de winkel. Let er wel op dat de flessen verzegeld zijn. Kijkt u ook uit met schelpdieren, rauwe groente, ijsblokjes en ongekookte melk.

Klik hier voor het vaccinatie advies voor reizen naar Rwanda
Gorillatrekking

In Rwanda is het (relatief) eenvoudiger om ‘gorilla permits’ te verkrijgen dan in buurland Oeganda. Deze ‘permits’ geven u toestemming om deel te nemen aan een trekking in het Volcanoes National Park. In dit park leven momenteel zeven gorilla groepen. Elke groep kan worden bezocht door maximaal acht personen. Per dag zijn er dus 56 permits beschikbaar.

Vanuit uw lodge rijdt u eerst naar de Parc Headquarters waar u zich inschrijft en informatie krijgt over de gorilla’s en de in acht te nemen regels. Bij het hoofdkwartier hoort u ook welke gorilla groep u gaat bezoeken. Vervolgens rijdt u naar de juiste ingang van het park waar uw trekking door de bossen begint. De duur van een gorillatrekking is afhankelijk van de locatie van de gorilla’s. Meestal wandelt u tussen de 1 en 4 uur. U bevindt zich dan op een hoogte van 2500-3000 meter. Gorillatrekkingen zijn relatief zwaar, een goede fysieke conditie is daarom vereist. De "paden" zijn vaak helemaal overwoekerd door de vegetatie en zijn (door regenval) vaak modderig en glad. Wanneer de gorilla’s zijn gelokaliseerd, heeft u 1 uur de tijd voor het maken van foto’s. Vergeet vooral niet te genieten van deze imposante reuzen.

Paklijst voor de gorillatrekking:

 • een kleine, waterdichte dagrugzak (beperkte inhoud)
 • stevige, waterdichte wandelschoenen
 • dikke, lange sokken
 • evt. tuinhandschoenen (voor bescherming tegen de scherpe vegetatie)
 • regenkleding of poncho (bij voorkeur donkere kleuren)
 • een lichtgewicht, lange safaribroek
 • t-shirt
 • sweatshirt/sweaters
 • snacks en voldoende water (let op: bij de gorilla’s zelf mag niet gegeten en gedronken worden)
 • voldoende batterijen voor de camera

Doordat de trekking op een hoogte van 2500-3000 meter plaatsvindt, zult u er rekening mee moeten houden dat het niet altijd warm is. Ondanks dat u zich midden in de tropische jungle bevindt, raden wij u aan om meerdere lagen kleding te dragen. Ter plaatse ontvangt u een wandelstok die u kunt gebruiken tijdens de trekking.

Belangrijke regels tijdens de trekking:

 • volg altijd de instructies van de gids
 • maak geen lawaai en plotselinge bewegingen in het bijzijn van de gorilla’s
 • wijs niet naar de gorilla’s
 • wanneer een gorilla u aankijkt, kijk dan een andere kant op
 • soms komen jonge gorilla’s heel dichtbij, raak ze echter nooit aan
 • gebruik nooit de flits bij het maken van foto’s
 • roken is niet toegestaan tijdens de gehele trekking. Eten, drinken is niet toegestaan in bijzijn van de gorilla’s.
 • laat geen afval achter in het park
 • alle deelnemers aan een gorillatrekking dienen in goede gezondheid te zijn ten tijde van de trekking
 • na de trekking wordt het geven van een fooi aan de rangers op prijs gesteld

Grensdocumenten

Voor reizigers met de Nederlandse nationaliteit is voor Rwanda een paspoort vereist dat na afloop van de reis nog zes maanden geldig moet zijn. Tevens is een visum vereist. U kunt deze vooraf aanvragen online aanvragen via www.migration.gov.rw. Uw gegevens kunt u invullen bij public forms (single entry visa). Van PANGEA Travel ontvangt u de benodigde Invitation letter die u bij support documents kunt uploaden. Na twee werkdagen ontvangt u een reactie van Rwanda Immigration. Is uw aanvraag goedgekeurd dan ontvangt u een bevestigingsbrief. Met deze brief kunt u op de luchthaven van Kigali het visum verkrijgen tegen betaling van US$ 30. Een andere mogelijkheid om het visum aan te vragen is via de Rwandese Ambassade in Den Haag, telefoonnummer: 070-3926571. De kosten voor het verkrijgen van een visum bedragen ca. € 67 per persoon.

Bovenstaande gegevens kunnen tussentijds wijzigen en het is daarom noodzakelijk deze te controleren op de website www.migration.gov.rw en www.visuminternational.nl (algemene informatie visum) of op www.visumcentrale.nl/pangeatravel. Reizigers die niet de Nederlandse nationaliteit hebben, kunnen ook op deze website terecht voor informatie.

Bezoekt u naast Rwanda ook Oeganda, dan is een East African Tourist Visum voordeliger. U betaalt dan ca. USD 100 pp i.p.v. USD 150 pp, vooraf online aanvragen).

Klik hier voor informatie over het visum
Kleding

Wij adviseren u luchtige katoenen kleding mee te nemen omdat het overdag doorgaans warm en heet is. Voor de avonden is warmere kleding aan te raden en adviseren wij u een (fleece) trui bij u te dragen. Als u vroeg in de ochtend op safari gaat zijn de temperaturen vaak nog relatief laag. Een shirt met lange mouwen komt ook zeker van pas als bescherming tegen muskieten. Goede wandelschoenen zijn essentieel alsmede een hoed/pet, zonnebril en een waterdichte jas.

Klimaat

Rwanda heeft door haar hoge ligging een aangenaam klimaat waarbij het gehele jaar de temperatuur tussen de 16ºC en 26ºC ligt. De hoeveelheid neerslag verschilt echter per gebied en periode:

 • december - februari:
  Deze maanden worden gekenmerkt door een korte droge periode. Dit zijn goede maanden om een rondreis te maken door Rwanda en het plannen van een gorillatrekking.

 • maart - mei:
  Dit zijn de natste maanden. De aanvang en lengte van het regenseizoen kan per jaar verschillen. Hevige regenval komt in deze periode vrijwel elke dag voor, maar het regent meestal niet de hele dag. De trails in de regenwouden zijn moeilijker begaanbaar. Gorillatrekkingen kunnen intensiever zijn en de omstandigheden voor het maken van foto’s zijn niet ideaal. In Nyungwe is het daarentegen wel gemakkelijker om chimpansees te spotten. Vijgen en fruit zijn rijp en de chimpansees dalen hiervoor af naar lagere delen van de bomen.

 • juni - september:
  Deze gehele periode is het aangenaam om een rondreis door Rwanda te plannen. In deze maanden is er weinig regenval waardoor u goede gorillatrekkingen kunt maken. In deze maanden is het wel verstandig om tijdig een gorillapermit te kopen. Voor een safari in het Akagera National Park zijn dit ook de goede maanden.

 • oktober - november:
  Deze maanden worden gekenmerkt door het korte regenseizoen. Wegen en trails in de regenwouden kunnen moeilijker begaanbaar worden. De maanden zijn wel uitstekend voor het spotten van vogels want bomen en planten staan in volle bloei. Regenbuien worden snel afgewisseld met een helder blauwe lucht, ideaal voor het maken van mooie landschapsfoto’s.

Klik hier voor het actuele weer in Rwanda
Luchthavens

De belangrijkste luchthaven van Rwanda is Kigali International Airport. Vanaf Brussel gaat er vijf per week een rechtstreekse vlucht met Brussels Airlines. Vanaf Amsterdam is er dagelijks een rechtstreekse verbinding met KLM.

Religie

Het grootste deel van de bevolking is christelijk. Naar schatting is 49% van de bevolking katholiek, 39% protestants en ongeveer 2% moslim.

Reisboeken

Voor het bestellen van reisgidsen verwijzen wij u naar www.dezwerver.nl

Klik hier voor reisboeken Rwanda
Veiligheid

Veel mensen associëren Rwanda nog steeds met oorlog en genocide en typeren het daarom als ‘onveilig’. Dit is onterecht, want Rwanda geldt zelfs als één van de veiligste landen van Afrika. In de hoofdstad Kigali kunt u nog gewoon over straat lopen, Dit is wel anders in andere steden van Afrika. Een deel van de Rwandese bevolking is nog wel arm waardoor criminaliteit, net zoals in andere landen, kan voorkomen. Dit gebeurt echter op zeer kleine schaal. Wel dient u bedacht te zijn op zakkenrollers en dieven. Verder is het niet raadzaam om met uw kostbare sieraden en dure horloges naar Rwanda af te reizen. Door de gespannen verhouding met de Democratische Republiek Congo worden reizen naar de grensstreek met Congo en Burundi afgeraden. Onze rondreizen komen echter niet in deze regio.

Voltage

Het voltage in Rwanda is 230/240 volt en de stopcontacten zijn niet altijd hetzelfde als in Nederland, ook het Engelse systeem komt veel voor. Wij raden u daarom aan om een universele adapter mee te nemen. U kunt deze het beste voor vertrek in Nederland kopen, bijvoorbeeld bij de ANWB. Het kan in Rwanda voorkomen dat de stroom meerdere keren per dag uitvalt. In enkele lodges is er geen stroomvoorziening op bepaalde dagdelen.

Voor meer informatie: klik op Veelgestelde vragen Rwanda

Reiservaringen
Rwanda

 • “Zeer boeiende reis door Rwanda en Kenia!”

  lees meer
  -
  Familie de Wit
 • “Rwanda heeft ons enorm verrast!”

  lees meer
  -
  Marijke Petersen
 • “Alles tot in de puntjes verzorgd”

  lees meer
  -
  Familie TW

Oeganda-Rwanda Album

oeganda-rwanda-vincent

Vincent bezocht Oeganda en Rwanda, bekijk zijn fotoalbum.

Visit remarkable Rwanda