Menu
Vanwege het coronavirus hanteren wij tijdelijk versoepelde annuleringsvoorwaarden.
Tot 30 dagen voor vertrek kosteloos annuleren.
Meer info

Seychellen

Landinformatie Seychellen

Algemeen

De tropische eilandengroep Seychellen ligt in de Indische Oceaan, 1500 kilometer ten oosten van de kust van Kenia en ten noorden van Madagaskar. De Seychellen, bestaande uit 115 eilanden (455km2), is het qua inwonersaantallen (86,525) de kleinste staat van Afrika. Het grootste eiland is Mahé, waar Victoria, de hoofdstad gelegen is. Er liggen 32 eilanden rondom Mahé en de bekendste eilanden zijn Cousin, Praslin en La Digue. De Seychellen heeft veel te bieden, aangezien 50% van het totale landoppervlak bestaat uit Nationale Parken en Reservaten. De meeste eilanden hebben zowel witte stranden met azuurblauwe zee en lagunes, als tropische regenwouden en granieten heuvels (tot 905 meter) met dichte plantengroei. Wandelingen zijn mogelijk, om de fauna en flora van dichtbij te bewonderen. Op een aantal eilanden zijn er levendige markten, waar de cultuur van de Seychellen volop te vinden is. Verder is de eilandgroep rijk aan twee UNESCO bezienswaardigheden, ‘Aldabra’ de grootste koraal atol van de wereld en ‘Vallee de Mai’, waar lang van werd gedacht was dat het de ‘Hof van Eden’ was. De onderwaterwereld heeft ook veel te bieden: riffen met schildpadden en vele soorten tropische vissen. Een verblijf op de Seychellen is een unieke ervaring. Een bezoek kan zowel als een strandverlenging nadien een safari, als een verblijf op zich.

Ambassade / Consulaten

Er is geen Nederlandse Ambassade in Victoria, de hoofdstad. De dichtstbijzijnde ambassade is in Kenia. Het adres van de ambassade is:
Riverside Lane, off Riverside Drive
Nairobi (+254) 20 42 88 000

Er is wel een consulaat in de Seychellen. Het adres is:
Sunset Beach Hotel, Glacis, Mahé
Tel. 00-248-261111/ 261200

Belangrijke papieren

Maak in Nederland fotokopieën van alle belangrijke papieren die u mee op reis neemt en berg deze in uw bagage apart op. Vooral een fotokopie van uw paspoort een drietal pasfoto's zijn van belang, in verband met het snel verkrijgen van nieuwe identiteitspapieren bij verlies van uw paspoort onderweg.

Communicatie

Post: post kunt u versturen vanuit het hotel of bij postkantoren. De post kan echter lang onderweg zijn en een garantie dat het aankomt is er niet. Verstuur uw post altijd ‘by airmail’. Bellen: Op alle grote eilanden van de Seychellen werkt uw mobiele telefoon, mits uw eigen provider een roaming-overeenkomst heeft met een van de lokale providers. De meeste providers kunnen hier gebruikt worden. Het is aanbevolen dit van tevoren na te gaan (kijk voor meer informatie op www.bellen.com/bellen-buitenland/vanuit-tarieven). Voor het nummer dat u wilt bellen naar Nederland, dient u eerst 0031 te draaien en de 0 van het netnummer dient u weg te laten. Voor België geldt 0032. Let u er wel op dat van de Seychellen naar Nederland bellen met uw mobiele telefoon duur is (ca. € 2.25 per minuut). Een SMS kunt u al voor € 0.50 sturen, wat aanzienlijk goedkoper is. Daarnaast kunt u in een aantal hotels rechtstreeks vanuit uw kamer bellen. Het landennummer wat gebruikt moet worden op de Seychellen is +248. Internet: Op de grotere eilanden is er internet beschikbaar. De snelheid is niet vergelijkbaar met die van de Nederlandse providers.

Duurzaam reizen

Duurzaam toerisme is niets anders dan reizen waarbij rekening wordt gehouden met milieu, mensen, natuur en cultuur, zodat reizen in de toekomst ook nog goed mogelijk is. Met deze manier van reizen worden milieu en natuur zo weinig mogelijk belast en heeft de lokale bevolking profijt van toerisme, zonder dat dit ten koste gaat van de reiservaring. Als reiziger speelt u een belangrijke rol. U kunt al een verschil maken door te letten op uw reisgedrag en met respect om te gaan met de bestemming van uw keuze. Hier zijn enkele tips waar u rekening mee kunt houden tijdens de reis.
 • Koop lokale producten: Geef kinderen geen pennen, ballonnen en speelgoed, zodat ze niet leren dat bedelen werkt. Mocht u iets willen geven, steun dan een lokaal project waar de gehele gemeenschap profijt van heeft. Koop iets ter plaatse zoals een souvenir of ga eten in restaurants van lokale eigenaren wat ten goede komt van de werkgelegenheid.
 • Souvenirs: Let er op dat souvenirs niet zijn gemaakt van beschermde planten of dieren. Dit draagt bij aan het uitsterven van dergelijke soorten en de invoer van zulke souvenirs zijn verboden en strafbaar.
 • Laat geen afval achter: Zwerfvuil is een ergernis op bestemmingen. Als u gaat wandelen in natuurgebieden, neem dan het afval mee en deponeer het in de dichtstbijzijnde prullenbak. Op zulke routes wordt er niet regelmatig schoongemaakt en het afval breekt maar langzaam af. Volg daarnaast ook enkel de wandelroutes om de flora en fauna te behouden.
 • Fotografie: Vraag eerst om toestemming indien u graag een foto wilt maken van de lokale bevolking. Niet iedereen is ervan gediend om gefotografeerd te worden, bijvoorbeeld vanwege culturele, religieuze en persoonlijke redenen. Dit kan beledigend overkomen, dus laat u vooraf informeren en respecteer het als mensen liever niet gefotografeerd willen worden.
 • Laat koraal intact: Als u gaat snorkelen of duiken, breek dan geen koraal af om als souvenir mee te nemen. Koraal is heel kwetsbaar en kan door aanraking snel afsterven.
 • Fooien: De lonen in de meeste landen die we aanbieden liggen erg laag en zijn niet voldoende om van rond te komen. Vandaar dat er in de veel gevallen een fooi wordt verwacht. Indien u gaat onderhandelen op een lokale markt of winkel bepaal dan vooraf hoeveel u er voor wilt betalen zodat u en de verkoper tevreden verder kunnen.
 • Energie- en waterbesparing: Vergeet niet het licht, televisie en airconditioning uit te doen als u de hotelkamer verlaat. Gebruik daarnaast ook niet onnodig veel water. In de meeste aangeboden bestemmingen is dit een schaars goed.
 • Safari: Houdt u zich aan de regels als u op safari gaat, ook voor de veiligheid van anderen. Ga niet staan in de jeep/truck als er wild in de buurt is. Voer geen dieren en laat geen afval achter, zoals fruitschillen en ander voedsel.

Feestdagen

De feestdagen op de Seychellen zijn vergelijkbaar met de onze vanwege het christendom, de grootste religie van het land. Daarnaast zijn er een aantal nationale feestdagen.

Enkele voorbeelden voor 2022 zijn:
 • 1 januari - Nieuwjaarsdag
 • 3 januari - Extra vrije dag 
 • 15  april - Goede vrijdag
 • 18 april - Paasmaandag
 • 1 mei - Dag van de Arbeid
 • 2 mei - Extra vrije dag  
 • 16 juni - Dag dat Corpus Cristi gevierd wordt
 • 18 juni - Constitution Day
 • 29 juni - National Day
 • 15 augustus - Hemelvaartsdag 
 • 1 november - Allerheiligen
 • 8 december - Onbevlekte Ontvangenis
 • 25 december - Kerstmis
 • 26 december - Extra vrije dag

Veel openbare voorzieningen zijn op bovengenoemde feestdagen gesloten. Voor veel dagen geldt: valt de officiële feestdag op een zondag, dan wordt de eerst volgende werkdag een vrije dag.

Fooien

Het geven van fooien in restaurants etc. is niet verplicht maar wordt wel op prijs gesteld. Sommige fooien zijn opgenomen in de prijs van de maaltijden, anders geldt een indicatie van 10% a 15% van de totaalprijs. Chauffeurs die u rondrijden en gidsen rekenen op een fooi van ca. € 8 per dag. Ook de bellboys in de hotels die uw koffer naar uw kamer dragen stellen een fooi op prijs. Een bedrag van rond de € 0.50 tot €1 moet voldoende zijn.

Geldzaken

De munteenheid op de Seychellen is de Rupee (SCR). De munt is alleen ter plaatse verkrijgbaar in verschillende coupures. Het briefgeld is verkrijgbaar in waardes van: 10, 25, 50, 100, 500 Rs. Muntgeld is verkrijgbaar in waardes van: 5 en 1 en 1, 5, 10 en 25 cent. In vrijwel alle grote hotels en winkelcentra kunt u geld wisselen.

 • Pinpas: op de internationale luchthaven Mahé en in toeristische centra zijn ATM’s (geldautomaten) aanwezig (op zowel Mahé, Praslin als La Digue). Denk er aan om uw pinpas voor vertrek op werelddekking te zetten.
 • Creditcard: zowel Visa als Mastercard worden in de meeste hotels, restaurants en winkels geaccepteerd. Wees alert bij betalingen met creditcard. Verlies uw creditcard niet uit het oog. Fraude met creditkaarten komt helaas overal voor en is niet volledig uit te sluiten. Zie voor meer details de websites: eurocard en visa.
 • Belangrijk: bij uw aankopen op straat, wanneer u van een taxi gebruik wilt maken of iets bezoekt, is het handig om met gepast geld te betalen, omdat men zeer vaak geen wisselgeld heeft. Ben u dit van plan verzamelt u dan vooral kleine coupures.
 • Wisselkoers: de waarde van 100 Rupee was in januari 2022 ongeveer € 6,02.

Geneesmiddelen

Een kleine reisapotheek is aan te bevelen. Indien u bepaalde geneesmiddelen regelmatig gebruikt, neemt u dan voldoende voorraad mee. Aan te raden is de Latijnse namen op de verpakking te noteren en een aparte lijst te maken, die u bij zich kunt dragen. Een Engelstalig recept kan eveneens nut hebben. Gebruikt u opiumhoudende medicijnen, dan dient u een in het Engels opgestelde doktersverklaring bij u te hebben. Dit in verband met een eventuele douanecontrole. Draagt u een bril of contactlenzen, neemt u dan een reservebril of een extra paar lenzen mee.

Gezondheid

Er is medische zorg aanwezig op de Seychellen maar dit is beperkt. Op het hoofdeiland zijn enkele medische voorzieningen te vinden, waaronder de huisartsen en apotheken. Alle rekeningen voor medische zorg dienen contant betaald te worden. Bij ziekenhuisopname direct uw verzekeringsmaatschappij verwittigen zodat zij voor betaling kunnen zorgen. Houdt altijd de gegevens (welk ziekenhuis, welke arts, telefoonnummer e.d.) bij de hand. Voor reizen naar Seychellen wordt een aantal vaccinaties aanbevolen, zoals DTP, hepatitis A en buiktyfus. Vraag minimaal 6 weken voor uw vertrek meer informatie aan bij uw lokale GGD of huisarts. Ook kunt u informatie inwinnen via de website van Thuisvaccinatie.nl of telefonisch bij het Tropen Centrum AMC Amsterdam (tel: 020-5663800) of KLM Health Services (tel: 0900-1091096). Het drinken van kraanwater op de Seychellen wordt afgeraden. U kunt het beste flessen mineraalwater kopen. Eet geen rauw, ongekookt of gedeeltelijk gekookt voedsel of groenten (salades) en ongewassen fruit (wassen in mineraalwater of gekookt water of schillen met schone handen). In bepaalde periodes zijn er zandvliegen. We raden aan om hier tegen deet mee te nemen.

Grensdocumenten

Voor een reis naar de Seychellen heeft u een geldig paspoort nodig, dat ook nog geldig is bij vertrek uit de Seychellen. Een visum is niet nodig, want bij aankomst krijgt u op vertoon van uw doorreis- of retourticket een Visitors Pass die maximaal 1 maand geldig is. Daarvoor is het noodzakelijk om een uitreisticket te hebben. Maak hiervan een print. Daarnaast is van te voren geboekte accommodatie verplicht.

Bovenstaande gegevens kunnen tussentijds wijzigen en het is raadzaam deze te controleren op de website www.visuminternational.nl (algemene informatie visum). Reizigers die niet de Nederlandse nationaliteit hebben, kunnen ook op deze website terecht voor informatie.

Inchecken / uitchecken accommodatie

Volgens internationale standaard is incheck bij uw accommodatie mogelijk vanaf 14:00 uur. Uiteraard kunt u eerder aankomen om gebruik te maken van de faciliteiten. Afhankelijk van de kamerbezetting kan het mogelijk zijn, dat u eerder over uw kamer kunt beschikken. Op de dag van vertrek dient u de kamer om 10:00 te verlaten. Wilt u langer gebruik maken van uw accommodatie, dan dient u dit vooraf af te stemmen met de receptie. Mogelijkheden en eventuele meerprijzen voor latere uitcheck zijn ook afhankelijk van de kamerbezetting.

Kleding

Door het tropische klimaat is, tegen de zon, beschermende maar luchtige (katoenen) kleding het fijnst voor overdag. ’s Avonds kan het iets koeler worden en daarom raden we aan om een vest of blouse mee nemen. Overigens is de kledingstijl informeel. Alleen bij duurdere hotels is iets formele kleding nodig tijdens een diner. Indien u wandelingen wilt maken, raden we aan om wandelschoenen mee te nemen.

Lokale vertrekbelasting

U hoeft bij vertrek geen vertrekbelasting te betalen. Dit is reeds bij de prijs van uw vliegticket inbegrepen.

Luchthavens

De Internationale luchthaven is gelegen op Mahé ‘Seychelles International Airport’. Deze ligt op 10 kilometer afstand van de hoofdstad Victoria. Vanaf Amsterdam zijn er vluchtmogelijkheden per lijndienst van Air France of Air Mauritius (via Parijs). Vanaf Amsterdam of Düsseldorf biedt Emirates vluchtmogelijkheden met overstap in Dubai.

Meenemen

 • kopie paspoort & overige belangrijke papieren
 • kleine reisapotheek
 • telefoonnummer verzekeringsmaatschappij
 • telefoonnummer creditcardmaatschappij
 • creditcard (met pincode)
 • internationaal bewijs van inentingen (gele boekje)
 • zonnebrandcrème, zonnebril

Reisboeken

Voor het bestellen van reisgidsen verwijzen wij u naar www.dezwerver.nl

Taal

Engels, Frans en Creools zijn de officiële talen op de Seychellen. Creools wordt voornamelijk onder de lokale bevolking gesproken. U kunt goed terecht met Engels en Frans op de eilanden en een bestelling opnemen in het Engels zal geen probleem zijn.

Tijdsverschil

Het is op de Seychellen 3 uur later dan in Nederland tijdens de wintertijd. In de zomermaanden bedraagt het tijdsverschil 2 uur.

Veiligheid

Een bezoek aan de Seychellen is over het algemeen geheel zonder problemen. Echter er is criminaliteit. Zo kunt u beter niet alleen in het donker buiten het resort lopen en moet u in toeristische gebieden rekening houden met zakkenrollers. We raden het verder ook af om waardevolle spullen in uw hotelkamer achter te laten.

Verlies en diefstal

Het is niet prettig als u uw paspoort, geld of geldswaardige papieren zoals reis of traveller's cheques, verliest. Bewaar uw belangrijke documenten daarom waar mogelijk in een kluisje (safety deposit box). Deze zijn in de meeste hotels beschikbaar en het gebruik ervan is gewoonlijk gratis. Neem uw paspoort alleen mee uit het hotel indien het werkelijk noodzakelijk en neem niet meer geld mee dan nodig is. Wanneer in een hotel iets van u gestolen wordt, waarschuw dan de hotel (duty)manager en/of de "hotel security" (veiligheidsdienst). Als u met de afhandeling niet tevreden bent, schakel dan alsnog de politie in. Let op: het hotel is voor waardevolle artikelen, geld en geldswaardige papieren niet aansprakelijk. Indien er buiten het hotel iets van u wordt gestolen dient u aangifte te doen bij de politie en een verklaring te vragen waarin de politie uw aangifte bevestigt. Met de verklaring kunt u zich bij terugkomst tot uw verzekeringsmaatschappij wenden. Indien u uw paspoort verliest of dit gestolen wordt, dient u eveneens bovengenoemde handelingen te verrichten. Met de politieverklaring gaat u vervolgens naar de dichtstbijzijnde Nederlandse Ambassade of het dichtstbijzijnde Consulaat. Hier krijgt (lees: koopt) u een pasje voor de rest van de reis of (indien u nog enige tijd in het land van bestemming zult blijft) een nieuw paspoort.

Vervoer

De eilanden Mahé en Praslin kunt u goed met de auto de eilanden verkennen. Dit kan per huurauto maar natuurlijk ook per taxi. Het meeste vervoer op de eilanden gebeurt echter per privé transfer met chauffeur. Op de Seychellen wordt er aan de linkerkant van de weg gereden. Daarnaast is het ook erg leuk om bijvoorbeeld La Digue per fiets te verkennen. Met een taxiboot bent u binnen dertig minuten bij de andere eilanden vanaf het hoofdeiland Mahé. Indien u naar een exclusief (privé)eiland wilt, dan wordt er een transfer per boot geregeld worden. Naar de meer afgelegen eilanden worden helikopters ingezet. Verblijft u op een van deze eilanden dan verzorgen wij dit vervoer uiteraard ook voor u.

Voltage

De voltage op Seychellen is 240. Daarvoor heeft u een verloopstekker nodig. Het verdient aanbeveling een internationale adapter mee te nemen, daar de stopcontacten niet gelijk zijn aan Nederland/België.