Menu

Singapore

Landinformatie Singapore

Afdingen

Op markten en bij souvenirwinkels in Singapore is het gebruikelijk om af te dingen. Een handvat voor het gemiddelde percentage dat u van de vraagprijs af kan krijgen, is moeilijk te geven. Het gaat er om dat zowel de verkoper als de koper, u, tevreden bent. Supermarkten en shoppingmalls hanteren vaste prijzen; hier kunt u niet afdingen.

Algemeen

Singapore is het kleinste land van Zuidoost-Azië. Het ligt vlak onder de zuidpunt van Maleisië. Singapore heeft twee buurlanden: Maleisië en Indonesië. Singapore en Maleisië zijn met elkaar verbonden door een 1 km lange strekdam in de Straat van Johor. Het eiland heeft de vorm van een ruit en is 42 kilometer lang van oost naar west en 23 kilometer van noord naar zuid.

Ambassade / Consulaten

Het adres van de Nederlandse ambassade in Singapore is:
Liat Towers
541, Orchard Road 13-01
Singapore 238881
Tel: + 65 (0)67 371 155

Bezienswaardigheden

Chinatown:
Een bezoek aan China town is een echte must als u in Singapore bent. De wijk is pas helemaal gerenoveerd en de oude Chinese gebouwen zijn prachtig gerestaureerd. In deze buurt vindt men een keur aan winkeltjes met typisch Chinese artikelen en talloze kleine restaurantjes. Little India:
Little India is het centrum van de Indiase samenleving in Singapore. Hier ontmoet u lokale mensen in originele, prachtig gekleurde kledij. Er zijn een heleboel winkeltjes met Indiaas handwerk, sieraden, stoffen, bloemen en andere waren die veelal met het hindoeïsme te maken hebben. Arab Street:
Oorspronkelijk was dit het centrum voor handelaren uit het Midden Oosten. Tegenwoordig wordt hier vooral veel met de hand gemaakte artikelen verkocht; rieten manden, stoffen, sari’s sieraden en allerlei koperen voorwerpen. Ook de ‘Sultan Mosque’ is zeker een bezoekje waard! Deze moskee is de grootste en meest heilige plaats voor de islamitische inwoners van Singapore. Bukit Timah Nature Reserve:
Naast Rio de Janeiro is Singapore de enige stad ter wereld met een oorspronkelijk tropisch regenwoud. Op ongeveer 12 kilometer van het centrum begint dit dichtbegroeide regenwoud, waar je lokale diersoorten, zoals apen, eekhoorntjes en tropische vogels en vlinders kunt tegenkomen. In het bezoekerscentrum kun je kaarten krijgen met wandelroutes. Singapore Zoo & Night Safari:
Buiten het centrum (ongeveer half uur met de bus) bevindt zich de Singapore Zoo en de Night Safari, twee verschillende parken. De Singapore Zoo is elke dag geopend van 08:30 - 18:00 uur en de Night Safari daarentegen alleen 's nachts van 19:30 - 00:00 uur. Deze twee parken zijn zeker de moeite waard om te bezoeken, de dieren leven in een natuurlijke omgeving waardoor het gevoel van vrijheid centraal staat. Sentosa Island:
Even ontsnappen aan de drukte in de stad, dan kunt u heerlijk genieten aan het strand van Sentosa Island. Sentosa Island is gemakkelijk te bereiken met de metro. Naast de prachtige witte zandstranden is het mogelijk om fietsen te huren en het eiland op deze manier te verkennen. Voor kinderen is het een waar paradijs, een bezoek aan het aquarium, een vlinder- en insectenpark en een film in het 4D-theater mag niet ontbreken.

Communicatie

Post: wanneer u post vanuit uw hotel verstuurd, komt deze vrijwel altijd aan. Het kan soms wel vijf dagen duren voordat een ansichtkaart in Nederland aankomt. Verstuur uw post altijd ‘by airmail’. Bellen: het goedkoopst belt u vanaf zogenoemde telefoonkantoren. Hotels zijn meestal erg duur. Indien u gebruik wilt maken van uw mobiele telefoon, raden we aan om contact op te nemen met uw eigen provider over de kosten en mogelijkheden of te kijken op www.bellen.com/bellen-buitenland/vanuit-tarieven/singapore. Voor het nummer dat u (in Nederland) wilt bellen, dient u eerst 0031 te draaien en de 0 van het netnummer dient u weg te laten. Internet: u kunt gebruik maken van het internet in internetcafés en veelal ook in het hotel.

Duurzaam reizen

Duurzaam toerisme is niets anders dan reizen waarbij rekening wordt gehouden met milieu, mensen, natuur en cultuur, zodat reizen in de toekomst ook nog goed mogelijk is. Met deze manier van reizen wordt het milieu en de natuur zo weinig mogelijk belast en heeft de lokale bevolking profijt van toerisme, zonder dat dit ten koste gaat van de reiservaring. Als reiziger speelt u een belangrijke rol. U kunt al een verschil maken door te letten op uw reisgedrag en met respect om te gaan met de bestemming van uw keuze. Hier zijn enkele tips waar u rekening mee kunt houden tijdens de reis.
 • Koop lokale producten: Geef kinderen geen pennen, ballonnen en speelgoed, zodat ze niet leren dat bedelen werkt. Mocht u iets willen geven, steun dan een lokaal project waar de gehele gemeenschap profijt van heeft. Koop iets ter plaatse zoals een souvenir of ga eten in restaurants van lokale eigenaren wat ten goede komt van de werkgelegenheid.
 • Souvenirs: Let er op dat souvenirs niet zijn gemaakt van beschermde planten of dieren. Dit draagt bij aan het uitsterven van dergelijke soorten en de invoer van zulke souvenirs zijn verboden en strafbaar.
 • Laat geen afval achter: Zwerfvuil is een ergernis op bestemmingen. Als u gaat wandelen in natuurgebieden, neem dan het afval mee en deponeer het in de dichtstbijzijnde prullenbak. Op zulke routes wordt er niet regelmatig schoongemaakt en het afval breekt maar langzaam af. Volg daarnaast ook enkel de wandelroutes om de flora en fauna te behouden.
 • Fotografie: Vraag eerst om toestemming indien u graag een foto wilt maken van de lokale bevolking. Niet iedereen is ervan gediend om gefotografeerd te worden, bijvoorbeeld vanwege culturele, religieuze en persoonlijke redenen. Dit kan beledigend overkomen, dus laat u vooraf informeren en respecteer het als mensen liever niet gefotografeerd willen worden.
 • Fooien: De lonen in de meeste landen die we aanbieden liggen erg laag en zijn niet voldoende om van rond te komen. Vandaar dat er in de veel gevallen een fooi wordt verwacht. Indien u gaat onderhandelen op een lokale markt of winkel bepaal dan vooraf hoeveel u ergens voor wilt betalen zodat u en de verkoper tevreden verder kunnen.
 • Energie- en waterbesparing: Vergeet niet het licht, televisie en airconditioning uit te doen als u de hotelkamer verlaat. Gebruik daarnaast ook niet onnodig veel water. In de meeste aangeboden bestemmingen is dit een schaars goed.

Eten en drinken

Singapore heeft uiteenlopende gerechten van verschillende continenten, van Chinees, Indiaas of Zuidoost Aziatisch tot fast-food en Italiaans. Zelfs bij de eetstalletjes op straat kunt u heerlijk en veilig eten. De prijzen voor een maaltijd begint in Singapore bij SGD 15. Voor een eenvoudige maaltijd in een eethuisje betaalt u ca. SGD 7. In Singapore is er een bruisend uitgaansleven! Er is genoeg keuze uit restaurants, cafés, bars en winkels. Ook zijn er tal van nachtclubs, waar u tot in de vroege uurtjes kunt dansen. Populaire uitgaansgebieden zijn Clarke Quay en Boat Quay. Een populaire cocktail in Singapore is de Singapore Sling, gemaakt van gin, kersenlikeur en limoen. Deze cocktail is voor het eerst gemaakt door barman Ngiam Tong Boon van het Raffles Hotel.

Feestdagen

Doordat er zoveel verschillende bevolkingsgroepen en culturen zijn, zijn er in Singapore vele kleurrijke feestdagen en festivals. Omdat de Chinezen, de moslims en de Hindoes een traditionele jaartelling volgens een maankalender hebben, liggen de data van de meeste feestdagen niet vast.

De volgende feestdagen worden ieder jaar gevierd. De data voor 2020 zijn:
 • 1 januari - Nieuwjaarsdag
 • 25 & 26 januari - Chinees Nieuwjaar
 • 10 april - Goede vrijdag
 • 1 mei - Dag van de Arbeid
 • 7 mei - Wesak Dag (Boeddhistisch feest; viering van de geboorte en dood van Boeddha)
 • 24 mei - Hari Raya Puasa
 • 10 augustus - Nationale Feestdag
 • 31 juli - Hari Raya Haji
 • 14 november - Deepavali
 • 25 december - Kerstmis

Veel openbare voorzieningen zijn op bovengenoemde feestdagen gesloten. Voor veel dagen geldt: valt de officiële feestdag op een zondag, dan wordt de eerst volgende werkdag een vrije dag.

De ramadan begint in 2020 op 23 april. Tijdens de ramadan kan er gereisd worden in Islamitische landen, maar u dient dan wel rekening te houden met de gesteldheid van de bevolking. Winkels en musea zijn gewoon open. Banken en kantoren zijn veelal `s middags gesloten. De meeste restaurants zijn overdag gesloten, maar over het algemeen is het mogelijk om in de hotels wat te eten. Alcohol is tijdens de Ramadan moeilijker te verkrijgen. Het Suikerfeest (Hari Raya Puasa) zal uitgebreid rond 24 mei gevierd worden. U dient in deze week dan ook rekening te houden met enige extra drukte op de wegen.

Geldzaken

De munteenheid in Singapore is de Singapore Dollar (SGD). Deze munt kunt u niet in Nederland kopen. Wij raden u aan om na aankomst op de luchthaven geld te pinnen bij een ATM.

 • Pinpas: met een Nederlandse pinpas kunt u in Singapore prima terecht. Denk er aan om uw pinpas voor vertrek op werelddekking te zetten.
 • Creditcards: bij de banken in Singapore kunt u geld met een Visa Card of Master Card (met pincode) opnemen. Zie voor meer details de websites: eurocard en visa.
 • Wisselkoers: de waarde van 10 SGD was in maart 2020 ongeveer € 6,45.

Geschiedenis

In de 14de eeuw had Singapore de naam Temasek bekend als een haven en versterkte stad. Recent archeologisch onderzoek toont aan dat het oude Singapore een handelscentrum van enig belang was. Begin 15de eeuw werd Temasek hernoemd in Singapura, wat Leeuwenstad betekent in het Sanskriet. Deze naam is te danken aan de legende van koning Paramesware van Sri Vijaya. Deze koning zou een beest uit de zee hebben gezien, dat op een leeuw zou lijken.

Gezondheid

Singapore stelt geen verplichting ten aanzien van vaccinaties. Echter, het is altijd verstandig om van te voren contact op te nemen met uw lokale GGD of huisarts. Ook kunt u informatie inwinnen via de website van Thuisvaccinatie.nl of telefonisch bij het Tropen Centrum AMC Amsterdam (tel: 020-5663800) of KLM Health Services (tel: 0900-1091096). De opvattingen over hygiëne in Singapore zijn anders dan in Nederland. Het is niet aan te raden om water uit de kraan te drinken. Mineraalwater kunt u kopen in de winkel. Let er wel op dat de flessen verzegeld. Kijkt u ook uit met rauw, ongekookt of gedeeltelijk gekookt voedsel, groenten (salades) en ongewassen fruit (wassen in mineraalwater of gekookt water).

Grensdocumenten

Voor reizigers met de Nederlandse nationaliteit is voor Singapore een paspoort vereist dat na afloop van de reis nog zes maanden geldig moet zijn. U heeft geen visum nodig.

Bovenstaande gegevens kunnen tussentijds wijzigen en het is raadzaam deze te controleren op de website www.visuminternational.nl (algemene informatie visum). Reizigers die niet de Nederlandse nationaliteit hebben, kunnen ook op deze website terecht voor informatie.

Inchecken / uitchecken accommodatie

Volgens internationale standaard is incheck bij uw accommodatie mogelijk vanaf 14:00 uur. Uiteraard kunt u eerder aankomen om gebruik te maken van de faciliteiten. Afhankelijk van de kamerbezetting kan het mogelijk zijn, dat u eerder over uw kamer kunt beschikken. Op de dag van vertrek dient u de kamer doorgaans om 10:00 te verlaten. Wilt u langer gebruik maken van uw accommodatie, dan dient u dit vooraf af te stemmen met de receptie. Mogelijkheden en eventuele meerprijzen voor latere uitcheck zijn ook afhankelijk van de kamerbezetting.

Kleding

Wij adviseren luchtige katoenen kleding mee te nemen. De soms brandende zon vereist bescherming; het tijdig een hemd of een blouse aantrekken en een zonnebrandmiddel gebruiken. Hoofdbedekking tegen de zon en een opvouwbare paraplu tijdens de regentijd, kunnen eveneens van pas komen.

Lokale vertrekbelasting

Bij vertrek uit Singapore hoeft u geen vertrekbelasting te betalen.

Meenemen

 • kopie paspoort & overige belangrijke papieren
 • kleine reisapotheek
 • telefoonnummer verzekeringsmaatschappij
 • telefoonnummer creditcardmaatschappij
 • creditcard (met pincode)
 • internationaal bewijs van inentingen (gele boekje)
 • wc-papier voor in de toiletten onderweg en in restaurants
 • anti-muggen stick of lotion (zoals Deet)
 • Reisboeken

  Voor het bestellen van reisgidsen verwijzen wij u naar www.dezwerver.nl

  Taal

  Singapore heeft vier officiële talen: Maleis, Engels, Chinees en Tamil. De nationale taal is Maleis, maar Chinees wordt het meest gesproken. De regering stimuleert het gebruik van het Engels als dagelijkse omgangstaal. In veel televisie-uitzendingen valt een duidelijk herkenbaar Brits-Engels te beluisteren.

  Tijdsverschil

  Het is in Singapore tijdens onze zomertijd 6 uur later dan in Nederland en wanneer wij wintertijd hebben 7 uur.

  Veiligheid

  Singapore is absoluut veilig om te bezoeken. Echter zoals in ieder land en in elke grote stad ter wereld dient u ook in Singapore goed op te letten op uw bagage. Zeker wanneer u ronddoolt in smalle steegjes, drukke winkelstraten en op stations moet u extra op uw spullen passen. Uw waardevolle spullen kunt u het beste opbergen in het kluisje van het hotel waar u verblijft.

  Verlies en diefstal

  Het is niet prettig als u uw paspoort, geld of geldswaardige papieren zoals reis- of traveller's cheques, verliest. Bewaar uw belangrijke documenten daarom waar mogelijk in een kluisje (safety deposit-box). Deze zijn in de meeste hotels beschikbaar. Neem uw paspoort alleen mee uit het hotel indien het werkelijk noodzakelijk is en neem niet meer geld mee dan nodig is. Wanneer in een hotel iets van u gestolen wordt, waarschuw dan de hotel (duty)manager en/of de "hotel security" (veiligheidsdienst). Als u met de afhandeling niet tevreden bent, schakel dan alsnog de politie in. Indien er buiten het hotel iets van u wordt gestolen dient u aangifte te doen bij de politie en een verklaring te vragen waarin de politie uw aangifte bevestigt. Met de verklaring kunt u zich bij terugkomst tot uw verzekeringsmaatschappij wenden. Indien u uw paspoort verliest of dit gestolen wordt, dient u eveneens bovengenoemde handelingen te verrichten. Met de politieverklaring gaat u vervolgens naar de dichtstbijzijnde Nederlandse Ambassade of het dichtstbijzijnde Consulaat. Hier krijgt (lees: koopt) u een pasje voor de rest van de reis of (indien u nog enige tijd in het land van bestemming blijft) een nieuw paspoort.

  Voltage

  De netspanning is 220/240 volt. De in Nederland gangbare tweepolige stekkers passen meestal niet op de stopcontacten in de hotelkamers. Neem daarom voor de zekerheid een adapter mee voor een wandcontactdoos voor 3 pennen (Engelse stekker).

  Wist u dat:

 • de Night Safari (dierentuin in Singapore) de eerste dierentuin is die alleen ’s avonds is geopend van 19:30 tot 0:00 uur. De Night Safari heeft een oppervlakte van 40 hectare en bevindt zich in het groene hart van de stadsstaat. De dierentuin ontvangt ongeveer 900.000 bezoekers per jaar.
 • het verboden is te roken in openbare gebouwen, bussen, taxi’s, veel restaurants, theaters en bioscopen. Als u dit wel doet kunt u een hoge boete verwachten. (Houdt u er ook rekening mee dat het niet is toegestaan om sigaretten in te voeren; ook hier worden hoge straffen voor gegeven.)
 • Singapore het grootste vogelpark heeft van Zuidoost Azië. Er zijn meer dan 8000 vogels van 600 verschillende soorten te vinden in het Jurong Bird Park. Ook is er een nachtdierenverblijf waar men uilen en kiwi’s kan zien. Verder staat het park bekend om zijn grote groep neushoornvogels.