Singapore

Landinformatie Singapore

Algemeen

Singapore is het kleinste land van Zuidoost-Azië. Het ligt vlak onder de zuidpunt van Maleisië. Singapore heeft twee buurlanden: Maleisië en Indonesië. Singapore en Maleisië zijn met elkaar verbonden door een 1 km lange strekdam in de Straat van Johor. Het eiland heeft de vorm van een ruit en is 42 kilometer lang van oost naar west en 23 kilometer van noord naar zuid.

Eten en drinken

Singapore heeft uiteenlopende gerechten van verschillende continenten, van Chinees, Indiaas of Zuidoost Aziatisch tot fast-food en Italiaans. Zelfs bij de eetstalletjes op straat kunt u heerlijk en veilig eten. De prijzen voor een maaltijd begint in Singapore bij SGD 15. Voor een eenvoudige maaltijd in een eethuisje betaalt u ca. SGD 7. In Singapore is er een bruisend uitgaansleven! Er is genoeg keuze uit restaurants, cafés, bars en winkels. Ook zijn er tal van nachtclubs, waar u tot in de vroege uurtjes kunt dansen. Populaire uitgaansgebieden zijn Clarke Quay en Boat Quay. Een populaire cocktail in Singapore is de Singapore Sling, gemaakt van gin, kersenlikeur en limoen. Deze cocktail is voor het eerst gemaakt door barman Ngiam Tong Boon van het Raffles Hotel.

Feestdagen

Doordat er zoveel verschillende bevolkingsgroepen en culturen zijn, zijn er in Singapore vele kleurrijke feestdagen en festivals. Omdat de Chinezen, de moslims en de Hindoes een traditionele jaartelling volgens een maankalender hebben, liggen de data van de meeste feestdagen niet vast.

De volgende feestdagen worden ieder jaar gevierd. De data voor 2018 zijn:

 • 1 januari - Nieuwjaarsdag
 • 16 februari - Chinees Nieuwjaar
 • 30 maart - Goede vrijdag
 • 1 mei - Dag van de Arbeid
 • 29 mei - Wesak Dag (Boeddhistisch feest; viering van de geboorte en dood van Boeddha)
 • 16 juni - Eidul-Fitri (Suikerfeest)
 • 9 augustus - Nationale Feestdag
 • 6 novemeber - Deepavali
 • 25 december - Kerstmis

Veel openbare voorzieningen zijn op bovengenoemde feestdagen gesloten. Voor veel dagen geldt: valt de officiële feestdag op een zondag, dan wordt de eerst volgende werkdag een vrije dag.

de Ramadan zal in 2019 plaatsvinden van 6 mei t/m 4 juni. Tijdens de Ramadan kan er gereisd worden in Islamitische landen, maar u dient dan wel rekening te houden met de gesteldheid van de bevolking. Winkels en musea zijn gewoon open. Banken en kantoren zijn veelal `s middags gesloten. De meeste restaurants zijn overdag gesloten, maar over het algemeen is het mogelijk om in de hotels wat te eten. Alcohol is tijdens de Ramadan moeilijker te verkrijgen. Het Suikerfeest (Id-Al-Fitr) zal uitgebreid van 5 t/m 7 juni gevierd worden. U dient in deze week dan ook rekening te houden met enige extra drukte op de wegen.

Geldzaken

De munteenheid in Singapore is de Singapore Dollar (SGD). Deze munt kunt u niet in Nederland kopen. Wij raden u aan om na aankomst op de luchthaven geld te pinnen bij een ATM.

 • Pinpas: met een Nederlandse pinpas kunt u in Singapore prima terecht. Denk er aan om uw pinpas voor vertrek op werelddekking te zetten.
 • Creditcards: bij de banken in Singapore kunt u geld met een Visa Card of Master Card (met pincode) opnemen. Zie voor meer details de websites: eurocard en visa.
 • Wisselkoers: de waarde van 10 SGD was in september 2018 ongeveer € 6.24.

Klik hier voor de actuele wisselkoers
Gezondheid

Singapore stelt geen verplichting ten aanzien van vaccinaties. Echter, het is altijd verstandig om van te voren contact op te nemen met uw lokale GGD of huisarts. Ook kunt u informatie inwinnen via de website van Thuisvaccinatie.nl of telefonisch bij het Tropen Centrum AMC Amsterdam (tel: 020-5663800) of KLM Health Services (tel: 0900-1091096). De opvattingen over hygiëne in Singapore zijn anders dan in Nederland. Het is niet aan te raden om water uit de kraan te drinken. Mineraalwater kunt u kopen in de winkel. Let er wel op dat de flessen verzegeld. Kijkt u ook uit met rauw, ongekookt of gedeeltelijk gekookt voedsel, groenten (salades) en ongewassen fruit (wassen in mineraalwater of gekookt water).

Klik hier voor het vaccinatie advies voor reizen naar Singapore
Grensdocumenten

Voor reizigers met de Nederlandse nationaliteit is voor Singapore een paspoort vereist dat na afloop van de reis nog zes maanden geldig moet zijn. U heeft geen visum nodig.

Bovenstaande gegevens kunnen tussentijds wijzigen en het is raadzaam deze te controleren op de website www.visuminternational.nl (algemene informatie visum). Reizigers die niet de Nederlandse nationaliteit hebben, kunnen ook op deze website terecht voor informatie.

Klik hier voor informatie over het visum
Kleding

Wij adviseren luchtige katoenen kleding mee te nemen. De soms brandende zon vereist bescherming; het tijdig een hemd of een blouse aantrekken en een zonnebrandmiddel gebruiken. Hoofdbedekking tegen de zon en een opvouwbare paraplu tijdens de regentijd, kunnen eveneens van pas komen.

Klimaat

Singapore heeft een tropisch klimaat waarbij het gehele jaar de temperatuur rond de 30°C ligt. Singapore kent geen echte seizoenen. De luchtvochtigheid en hoeveelheid neerslag verschilt wel per periode, waarbij november t/m januari de natste maanden zijn. Het regent echter zelden lang, meestal zijn het stortbuien van circa een uur.

Klik hier voor het actuele weer in Singapore
Reisboeken

Voor het bestellen van reisgidsen verwijzen wij u naar www.dezwerver.nl

Klik hier voor reisboeken Singapore
Tijdsverschil

Het is in Singapore tijdens onze zomertijd 6 uur later dan in Nederland en wanneer wij wintertijd hebben 7 uur.

Voltage

De netspanning is 220/240 volt. De in Nederland gangbare tweepolige stekkers passen meestal niet op de stopcontacten in de hotelkamers. Neem daarom voor de zekerheid een adapter mee voor een wandcontactdoos voor 3 pennen (Engelse stekker).

ANWB: Universele reisstekker
Voor meer informatie: klik op Veelgestelde vragen Singapore

Reiservaringen
Singapore

 • “in een woord geweldig”

  lees meer
  -
  Frank
 • “bedankt voor je tip”

  lees meer
  -
  Adri en Janny Verkerk
 • “De kids vonden het geweldig”

  lees meer
  -
  Kevin, Simone, Hans en Anja van Duijnhoven
 • “dat is toch wel echt wat pangea bijzonder maakt!”

  lees meer
  -
  Paul Bloemendal

Tip: de Singapore Zoo & Night Safari

Buiten het centrum bevindt zich de Singapore Zoo en de Night Safari, twee verschillende parken. De Singapore Zoo is overdag geopend en de Night Safari echter alleen 's avonds. Deze twee parken zijn zeker de moeite waard om te bezoeken, de dieren leven in een natuurlijke omgeving waardoor het gevoel van vrijheid centraal staat.

Tip: strand & fietsen in Singapore

In Singapore is het mogelijk om naar het strand te gaan, namelijk in Sentosa Island, hier kunt u genieten van de prachtige witte zandstranden. Tevens kunt u hier fietsen huren en het eiland op deze manier verkennen. Voor kinderen is het een waar paradijs, een bezoek aan het aquarium, een vlinder- en insectenpark en een film in het 4D-theater mag niet ontbreken.

Tip: orchideeën in Singapore

Een aanrader is een bezoek aan het National Orchid Garden. Dit is de grootste orchideeëntuin van de wereld, waar ruim 60.000 orchideeën groeien. De bekendste en tevens de Nationale bloem van Singapore is de Vanda Miss Joaguim.

Singapore Toerism attractions