Menu
Vanwege het coronavirus hanteren wij tijdelijk versoepelde annuleringsvoorwaarden.
Tot 30 dagen voor vertrek kosteloos annuleren.
Meer info

Sri Lanka

Jaffna

De provinciehoofdstad Jaffna is een goede uitvalsbasis voor verkenning van het noorden. U treft hier voornamelijk laagbouw en de stad is verrassend groen te noemen in het verder vrij droge gebied. Koloniale gebouwen zoals de restanten van het Hollands Fort, tempels en kerken sieren de stad. Ook de bibliotheek in neo-Mughal stijl is een bezoekje waard, alsmede de eeuwenoude Hindoetempel Nallur Kovil. Op verschillende tijdstippen wordt hier de pooja-ceremonie gehouden; leuk om uw bezoek hierop af te stemmen. Uiteraard dient u de schoenen uit te trekken, maar mannen moeten daarnaast ook hun shirt verwijderen. Opmerkelijk is dat leden van de lage kaste de tempel niet in mogen. U ziet hen buiten de deur staan, waar ze een zegening van de priester ontvangen.
Op vele plekken is nog wel de in de burgeroorlog opgelopen schade aan gebouwen te zien; de stad was gedurende twee decennia ontoegankelijk, en dat laat natuurlijk zijn sporen na.
Jaffna ligt temidden van vele lagunes en (schier-) eilanden, en leent zich dan ook erg goed voor een dagtochtje naar één of meerdere eilanden. Hier vinden we bijvoorbeeld het afgelegen eiland Delft, lokaal ook wel bekend als Neduntivu, maar ook dichterbij gelegen eilanden zoals Nagadipa zijn zeker een bezoekje waard, al was het maar vanwege het boottochtje ernaartoe. In een lokale boot samen met locals en pelgrims die een bezoek gaan brengen aan de tempels op het eiland. Scooters worden op het dak van de boot geparkeerd en als je wilt, mag je zelf ook op het dak plaatsnemen. Je krijgt dan een heerlijk zeebriesje cadeau, maar de zon is hier wel fel! Het vreemde is dat alle bezienswaardigheden van de omliggende eilanden op zichzelf niet eens verbluffend zijn, maar dat zo'n uitje toch memorabel is. De combinatie van enkele van die bezienswaardigheden, aangevuld met een onvergetelijk boottochtje op een lokale boot, en het lastig te omschrijven einde-van-de-wereld-gevoel dat je er krijgt, maken zo'n dagje zeker zeer de moeite waard.

Zelf een rondreis samenstellen naar Jaffna? Neem vrijblijvend contact op met onze Sri Lanka specialist Rianne en bespreek de mogelijkheden.
Bekijk alle highlights en plaatsen in Sri Lanka