Menu

Noord & Koloniaal Sri Lanka

Op vakantie naar Delft? Niet direct iets om indruk mee te maken op de buren, zou je zo denken. Maar wél als Delft in Sri Lanka ligt! Tijdens deze individuele reis verkent u de Hollandse koloniale geschiedenis in het onontdekte noorden: op het schiereiland Kalpitiya, het eiland Delft en in de noordelijke hoofdstad Jaffna. U zakt verder zuidwaarts af, want ook hier zijn uit de tijd van de Verenigde Oost-Indische Compagnie nog vele forten en kerken achtergebleven. Zo bezoekt u het fort van Trincomalee, het Hollandse ziekenhuis van Colombo en het grootste Hollandse fort van Azië in Galle. U treft hier Hollandse huisjes in nauwe stegen met Nederlandse straatnamen. In de taal zijn nog Nederlandse woorden in zwang zoals boontje, artappel (aardappel), kerkhof en ook kakhuis. Sri Lanka kent nog een aardige populatie van (deels) Nederlandse komaf, met Nederlandse achternamen. U bezoekt een vereniging van deze ‘Dutch Burghers’ in Colombo. U verblijft tijdens deze Noord Sri Lanka reis in comfortabele hotels, meestal met een koloniaal tintje. De reis is op maat te verlengen indien u bijvoorbeeld meer strand of natuur wenst.

Reisduur: 13 dagen

Negombo - Kalpitiya - Jaffna - Trincomalee - Kandy - Galle - Colombo

Vraag vrijblijvend een offerte aan »

Reisroute: Noord & Koloniaal Sri Lanka inklappen

Waarom deze reis?inklappen

 • bijzondere reis boordevol Hollands cultureel erfgoed
 • naar het rustige en onontdekte Noorden
 • eigen Engelssprekende gids/chauffeur
 • bijzondere accommodaties met vaak een koloniale twist
 • vaak inclusief diner
 • flexibel aan te passen met bijvoorbeeld natuurparken of strandverblijf
bekijk meer

Dag tot daginklappen

landschap noord sri lanka - Sri Lanka - foto: Mieke Arendsen
Dag 1 (vliegreis op eigen gelegenheid) - Colombo - Kalpitiya
Vandaag start uw reis met PANGEA Travel. Na aankomst op de luchthaven van Colombo wordt u door onze gids/chauffeur verwelkomd. Aansluitend wordt u per auto naar Kalpitiya gebracht, een nog onbekende badplaats met aan westzijde de zee en aan oostzijde de Putallam Lagune. Met de voeten in het zand bent u direct écht op vakantie! Dit rit duurt een goede 3 uur, en de rest van de dag is ter vrije besteding. We selecteren een kleinschalige accommodatie die direct aan zee ligt.

Noot: PANGEA Travel kan ook uw internationale vlucht verzorgen.
Dag 2 Kalpitiya
Deze dag doen we het kalm aan, zodat u kunt bijkomen van de vliegreis, kunt wennen aan het tijdsverschil en het klimaat. Samen met uw gids/chauffeur bepaalt u hoe laat u op pad wilt. Samen bezoekt u vandaag het Hollandse fort en de Hollandse gereformeerde kerk van Kalpitiya. Het Hollandse fort, met haar bijna 4 meter hoge muren, is ongeveer vierkant in vorm. Hier en daar ziet u duidelijk de structuur van het koraal waarmee de muren deels zijn vervaardigd. Het heeft slechts één ingang, en deze heeft wel iets weg van een kerk. Dat is geen toeval, want naar verluidt was het zo dat de koning van Kandy de Hollanders toestemming had gegeven om een kerk te bouwen, geen fort. De kerkachtige boog zou de koning moeten doen geloven dat het hier slechts een ietwat stevig uitgevallen kerk betrof in plaats van een fort.
Er rest nog voldoende tijd voor ontspanning aan zee.

Tip: in het winterseizoen worden hier voor de kust walvissen gespot. Vanuit uw accommodatie kunt u op walvissenexcursie. Informeert u ter plekke hoe de kansen de volgende dag liggen, en of de zee niet te ruw is. De excursie vertrekt doorgaans 's morgensvroeg, rond 06.00 uur.

Tip: Het natuurpark Wilpattu is van hieruit ook te bezoeken. Als u wilt deelnemen aan de ochtendsafari, betekent dat wel een vroeg vertrek uit Kalpitiya. U zou dat ook morgen kunnen doen, en route naar Jaffna.
Dag 3 Kalpitiya - Jaffna
De reis gaat verder naar het hoge noorden. U merkt dat het landschap zo mogelijk nog vlakker wordt, en droog. Toch treft u ook veel lagunes en meren onderweg, waar de vogels dankbaar gebruik van maken. Het eindpunt van vandaag is de noordelijke hoofdstad Jaffna, uw uitvalsbasis voor verkenning van het noorden. Jaffna was gedurende twee decennia een no go - area, vanwege de hevige burgeroorlog die hier woedde. Natuurlijk zijn alle sporen nog niet uitgewist (u ziet nog verlaten en verwoeste gebouwen en achtergelaten oorlogsvoertuigen hier en daar) maar de stad heeft een verrassend vriendelijke bevolking en een groen en kleinschalig karakter. Dit is de thuisbasis van de Hindoeïstische Tamils. Naast kerken, moskeeën en Boeddhistische kloosters, treft u hier dus voornamelijk Hindoeïstische tempels. U kunt de stad vandaag op eigen gelegenheid, of met uw gids/chauffeur, verkennen. Aanraders zijn de 15e-eeuwse Hindoetempel Nallur Kovil en de bibliotheek.

Het vlakke en droge landschap van het schiereiland Jaffna en alle kleinere eilandjes en schiereilandjes, omzoomd door lagunes en de zee, met zoutvlaktes en palmbomen, is heel bijzonder. Om een indruk te krijgen van de stad en de omliggende eilanden maakt u vanmiddag een boottocht op de lagune.
Dag 4 Jaffna
Op naar Delft! Via een lange weg met aan weerszijden water en garnalennetten komt u op het schiereiland Kurikadduwan. Hiervandaan vertrekt de lokale boot naar het eiland Delft, ook bekend als Neduntivu. Als het u binnenin de boot te warm is, mag u ook plaatsnemen op het dak van de boot, maar denk dan wel aan een hoed of petje. Het eiland is ongeveer 50 vierkante kilometer groot. Het is weliswaar bewoond, maar doet erg verlaten aan. Je krijgt er echt het einde-van-de-wereld-gevoel. Het landschap is erg vlak, en het eiland wordt omgeven door ondiepe wateren. U treft er palmen, droge bosschages en grassen. De bewoners verbouwen daarnaast papaja en bananen, met enigszins brak water dat ze met emmers van palmbladeren uit putten halen. In het westelijke deel van het eiland zijn de overblijfselen van een 1000 jaar oude tempel uit de tijd van de Chola-dynastie, en de ruïnes van een Hollands fort. De paarden die u kunt zien rondlopen, zijn afstammelingen van de paarden die hier in de Hollandse periode zijn achtergelaten. Hoewel de bezienswaardigheden op het eiland zelf niet verbluffend zijn, is het een erg bijzonder dagtripje: het landschap en het boottochtje zullen u nog lang bijblijven!

Na terugkeer in Jaffna is de rest van de middag ter vrije besteding.
Dag 5 Jaffna
U gaat op verkenning naar de belangrijkste bouwwerken uit de koloniale tijd, startend met Fort Hammenhiel. Dit in zee gelegen eilandfort is gebouwd door de Portugezen en deed onder de Hollanders dienst als gevangenis. Dertig soldaten bewaakten destijds de negen erkers. Wie er opgesloten heeft gezeten blijft mysterieus. Tegenwoordig kun je er overnachten in enkele comfortabele hotelkamers. Voorts bezoekt u het Jaffna Fort, gelegen in Jaffna zelf en na het fort van Galle, het grootste Hollandse fort van Sri Lanka. De grootte is nog goed te zien aan het grondplan van de muren, maar van de fijnere architectuur is veel verloren gegaan in de burgeroorlog. Ook van de monumenten binnen de fortmuren is weinig overeind vanwege de verwoestingen van de burgeroorlog maar ook door plantenwortels. Evengoed is het bouwwerk imposant om te zien. Tot slot bezoekt u vandaag de ruïnes van Pooneryn Fort. Ook dit werd door de Portugezen gebouwd en in 1770 door de Hollanders vergroot. Rond 1805 bouwden de Britten er een rusthuis. Al deze machtswisselingen, en ook het gebruik door het Sri Lankaanse leger tijdens de burgeroorlog, lieten hun sporen na. Dit gebied werd in 2008 bevrijd, het fort in slechte staat achterlatend.
Dag 6 Jaffna - Trincomalee
Het eindpunt van vandaag is Trincomalee aan de oostkust (in de volksmond ook wel "Trinco" genoemd). Het stadje heeft in de koloniale tijd toebehoord aan de Britten, Portugezen, Nederlanders en zelfs de Denen. Tot op heden is het een belangrijke havenplaats. Onderweg naar Trincomalee maakt u een stop bij de Kokkilai Bird Sanctuary. Dit is een natuurgebied in de provincie Mullaitivu. Het is zeer waterrijk en daarom geliefd bij vele (trek-)vogels. De beste manier om het gebied te verkennen is met een bootje: precies wat u vandaag gaat doen. Denk om uw verrekijker! In de mangrovemoerassen en op de open wateren kunt u vele eenden, reigers en aalscholvers aantreffen, maar ook flamingo's, ibissen, pelikanen en ooievaars. Ook komen er wilde olifanten voor, vandaar de stevige bedrading rondom.
Dag 7 Trincomalee - Kandy
U start de dag met een korte stadstour in Trincomalee. De belangrijkste bezienswaardigheid is Fort Frederick, in 1623 gebouwd door de Portugezen en later ingenomen door de Nederlanders en Fransen. Inmiddels is het in gebruik als kazerne, maar een bezoek is mogelijk. Een redelijk steile weg brengt u vervolgens naar de top van Swami Rock (ca. 10 minuten lopen vanaf Fort Frederick), waar u de beroemde Komeswaram tempel treft. Deze tempel is gewijd aan Lord Shiva. De klif bij Swami Rock wordt ook wel "Lovers Leap" genoemd. De dochter van een Nederlandse officier sprong hier ooit de diepte in, nadat zij er achter kwam dat haar echtgenoot ontrouw was geweest en haar verliet. Vrijwel elke gids heeft overigens een ander sterk verhaal over de precieze toedracht. Wie zal het zeggen? U kunt hier in elk geval nu genieten van het prachtige uitzicht.

Uw gids/chauffeur brengt u vervolgens in een kleine vier uur naar Kandy. Door de hogere ligging is het hier koeler en het klimaat aangenaam. Kandy was de vroegere hoofdstad van het Singhalese koninkrijk. Na aankomst in uw hotel is de rest van de avond ter vrije besteding.
Dag 8 Kandy
De ochtend en vroege middag zijn ter vrije besteding in Kandy. Als u wilt kunt u een stadstour maken waarbij u een bezoek brengt aan de Bahiravokanda tempel. Stop bijvoorbeeld bij de markt en het meer. Vanaf Upper Lake Drive heeft u een panoramisch uitzicht.
In de namiddag gaat u met uw gids naar het meer van Kandy, en wordt u naar de Tempel van de Tand gebracht. Hier wordt de tand van de Boeddha (het belangrijkste heiligdom van Sri Lanka) bewaard. Dagelijks zijn hier in de namiddag ceremonies en staan mensen in lange rijen om offerandes aan te bieden. Elk jaar vindt hier tevens in augustus een van de belangrijkste festivals van Sri Lanka plaats; het Perahera festival. Een aantal dagen lang zijn er dan processies door de stad met onder andere een kleurrijke stoet olifanten.
Dag 9 Kandy - Galle
Na het ontbijt gaat de reis verder naar Galle, de hoofdstad van zuidelijk Sri Lanka. Na aankomst maakt u samen met uw gids een stadstour door Galle. Deze stad heeft een kleurrijk verleden. De ontwikkeling is vooral te danken aan de Britse, Portugese en Nederlandse zeevaarders. De Portugezen vestigden zich in 1589 als eerste in Galle en noemden de plaats Santa Cruz. De Verenigde Oost-Indische Compagnie veroverde de stad in 1640. In 1796 kwam de stad in handen van de Britten en werd het de toegangspoort tot het Verre Oosten. In de jaren die daarop volgden verloor Galle langzamerhand haar belangrijke handelspositie aan Colombo. De rit naar Galle duurt ruim 4 uur. De rest van de dag is ter vrije besteding.
Dag 10 Galle
Met een gespecialiseerde gids bezoekt u vandaag het Fort van Galle, het grootste Hollandse fort van Sri Lanka, en het best bewaarde Hollandse fort van heel Azië. U ziet hier duidelijk het rijke handelsverleden in terug. Het oude stadscentrum uit 1663 staat sinds 1988 op de Werelderfgoedlijst van UNESCO. Maak een wandeling langs de brede muren van het fort en bezoek de Nederlands Hervormde Kerk waar veel Hollandse graven te zien zijn. U treft hier verrassend Hollandse huisjes in nauwe steegjes die nog altijd hun Nederlandse straatnaambordjes hebben. Het New Oriental Hotel werd in 1684 gebouwd voor de Hollandse gouverneur en doet nu onder de naam Amangallea nog steeds dienst als prestigieus hotel. Zelf overnacht u in een iets minder prijzig etablissement, maar zeker ook zeer karakteristiek en sfeervol.
Dag 11 Galle - Colombo
Vandaag wordt u van Galle naar de hoofdstad Colombo gebracht, een rit van ruim 2 uur. Hier komt u wat meer te weten over de Dutch Burghers. Eenieder die kon aantonen dat zijn of haar stamboom terugvoerde naar een Hollandse oorsprong mocht in 1907 lid worden van de Dutch Burgher Union. Deze Burghers genoten onder het Engelse bewind een bevoorrechte positie en veel aanzien vanwege hun vaak hoge opleiding. Tegenwoordig is dat minder het geval, maar men is onverminderd trots op de afkomst. Dit ziet u terug in hun verenigingsgebouw, dat u vandaag bezoekt. Hier worden allerlei herinneringen aan het oude vaderland gekoesterd, en dit is ook de plek waar de Burghers jaarlijks Sinterklaas en Koningsdag vieren. Portretten van de Oranjes prijken aan de muren, naast een wapenschild van de VOC en een schilderij van admiraal van Spilbergen, de eerste Hollander op Ceylon (1602). Nederlands wordt er niet meer gesproken door de Burghers, maar desondanks maakt men graag een praatje met bezoekende Nederlanders, in het Engels weliswaar.
Dag 12 Colombo
Colombo is het commerciële centrum van Sri Lanka, gelegen nabij de monding van de Kelani Ganga Rivier. Het oude deel van de stad is het Fort. Dit was voorheen een vesting en nu het zakelijk district. In Colombo vindt u verschillende religies met kerken, tempels en moskeeën. U zult merken dat het een stad in ontwikkeling is; er verrijzen wolkenkrabbers en een deel van het havengebied wordt ingepolderd om bebouwing mogelijk te maken. U bezoekt vandaag de belangrijkste bouwwerken uit de Hollandse tijd zoals de Wolvendaalsche kerk, een must voor eenieder die geïnteresseerd is in de Hollands-koloniale historie, en een van de oudste nog in gebruik zijnde Protestantse kerken van Sri Lanka. Het Hollandse ziekenhuis is een van de oudste gebouwen binnen het Fort. Het contrast tussen de roodbruine pannendaken van deze lage gebouwen en de hoge flats erachter is treffend. Waar in lang vervlogen dagen zieke V.O.C. staffleden werden verpleegd, zijn nu kleine winkels, restaurantjes en bars gevestigd.

Tip: voor een heerlijk stuk taart of een goede lunch of diner gaat u naar The Gallery Café op Alfred House Road (www.paradiseroad.lk). Een sfeervol en bijzonder restaurant met een goede internationale en lokale keuken. Voor Sri Lankaanse begrippen niet voordelig, maar voor Nederlandse begrippen betaalbaar.
Dag 13 Colombo - (Vliegreis op eigen gelegenheid)
Ruim op tijd wordt u naar de luchthaven gebracht voor uw terugvlucht.

Noot: PANGEA Travel kan ook uw internationale vliegreis verzorgen.
bekijk meer

Inclusief / exclusiefinklappen

De volgende zaken zijn inbegrepen en niet inbegrepen in deze reis.

Inbegrepen

 • overnachtingen conform programma
 • genoemde transfers en vervoer tijdens excursies per auto met privéchauffeur (Engelssprekende gids)
 • vervoer op dagen en dagdelen ter vrije besteding met een maximum van 75 km per dag
 • maaltijden conform programma
 • alle entreegelden tijdens excursies genoemd in het programma
 • boottochten Jaffna, Delft en Kokkilai
 • diensten specialistische gids in Galle en bij de Tempel van de Tand
 • alle services zoals genoemd in bovenstaand programma
 • assistentie tijdens uw reis (24 uur per dag bereikbaar)
 • bijdrage SGR:  € 5 per persoon
 • bijdrage Calamiteitenfonds: € 2,50 per boeking (per 9 personen)
 • boekingskosten: € 25 per boeking

Niet inbegrepen

 • internationale vliegreis (eventueel via PANGEA Travel te boeken)
 • visum Sri Lanka (voor vertrek online aanvragen)
 • optionele excursies en overige entreegelden
 • overige maaltijden en drankjes
 • fooien en uitgaven van persoonlijke aard
 • eventuele vroege incheck en/of late uitcheck
 • reis- en annuleringsverzekering
bekijk meer

Prijsinklappen

Prijsindicatie: € 1.750 - € 2.000

Onze reizen worden geheel op uw wensen afgestemd. De invulling van de reis is hierdoor uniek en specifiek voor uw reisgezelschap. Bovenstaande prijs is per persoon, de exacte prijs is afhankelijk van:

 • aantal reizigers (deze prijsindicatie is o.b.v. twee personen samenreizend)
 • vertrekperiode (prijsindicatie is o.b.v. het laagseizoen)
 • invulling van de reis (u kunt de inhoud van de reis naar wens aanpassen)
 • categorie van accommodaties

We rekenen vrijblijvend de exacte reissom voor u uit. Uiteraard helpen we u graag met advies en met het samenstellen van uw persoonlijke reis, immers wij kennen de bestemming uit eigen ervaring. Bekijk onze contactgegevens en reisspecialisten.

Compleet verzorgde individuele rondreis
Tijdens deze individuele rondreis in Sri Lanka verzorgen we een auto met een Engelssprekende privéchauffeur/gids, ook op de vrije dagen! Op deze manier kunt u zelf bepalen waar en wanneer u stopt en maakt u kennis met het échte Sri Lanka. Tevens worden veel hotels op basis van halfpension gereserveerd. Dit omdat er in Sri Lanka in veel plaatsen geen mogelijkheden zijn om buiten de deur te eten. Verder zijn vrijwel alle excursies, inclusief (hoge) entreegelden, inbegrepen. Zo lijkt de reissom aan de hoge kant, maar komt u ter plaatse niet voor onverwachte extra kosten te staan. bekijk meer

Accommodatiesinklappen

Dolphin Beach Resort - Kalpitiya
Dolphin Beach is een prettige kleinschalige accommodatie direct aan het strand van Kalpitiya, met een ontspannen maritiem sfeertje. Er is een zwembad aanwezig, en ligbedden en loungeplekken te over. Verspreid door de betoverend verlichte tuin liggen de tenten waarin u verblijft. Nou klinkt een tent wat eenvoudig, maar het zal u hier aan niets ontbreken: het zijn eigenlijk hotelkamers met stoffen wanden. Heel ruim, en zelfs met airco! Elke tent heeft een privé veranda met een ruime luie loungebank onder een rieten dakje, waar het goed toeven is. De badkamers hebben zowel een binnen- als een buitendouche en zijn heel sfeervol vormgegeven.Niet voor niets is het restaurant ook populair onder niet-gasten: de keuken is voortreffelijk. Een aanrader is de huisgemaakte black pasta. Deze wordt gekleurd met de inkt van lokaal gevangen inktvissen.

FOX Resorts Jaffna - Jaffna
Centraal gelegen in Jaffna, maar toch rustig, is het FOX Resort. Deze kleinschalige accommodatie ademt een kalme koloniale sfeer uit met haar witgepleisterde muren, koele binnenpleintjes, rood-bruine pannendaken en keurige tuin. De kamers zijn ruim en netjes, en voorzien van donkerhouten meubilair. Een gemoedelijke en sfeervolle thuisbasis voor verkenning van de stad Jaffna en het omliggende noorden.

Anantamaa Hotel - Stranden oostkust
Dit sfeervolle middenklasse hotel is een uitstekende keus voor een heerlijk strandverblijf. Alle kamers zijn ruim van opzet en liggen rondom het gezellige zwembad. Het strand is nog geen 3 minuten lopen via een privé-pad van het hotel. De kamers zijn van alle gemakken voorzien, sfeervol en modern ingericht. Het diner kunt u nuttigen in het hotel of in één van de gezellige restaurantjes die zich op loopafstand bevinden.

Thilanka Hotel - Kandy / Digana & omgeving
Thilanka is een eenvoudig tot middenklasse hotel in Kandy. Er zijn 92 ruime kamers in verschillende categorieën (standaard, deluxe en suites). De ligging is centraal, op ca. 15 minuten lopen van het centrum en 10 minuten van de tempel van de tand. Thilanka beschikt tevens over een zwembad en een spa. Vanaf het hotel heeft u een mooi uitzicht over het meer van Kandy.

Mango House - Galle
In het hart van het historische Galle Fort ligt Mango House, een klein boetiekhotel met slechts 7 kamers. In een prachtige tuin met mangobomen en palmen biedt Mango House een oase van rust, op loopafstand van alle historische bezienswaardigheden, restaurants en winkels van Galle Fort. Mango House was ooit een kaneelfabriek van Hayles, een van de oudste handelsbedrijven van Sri Lanka, en is liefdevol gerestaureerd. In de Nederlands koloniale villa ziet u oude details, van handgemaakte terracotta vloertegels tot op maat gemaakte meubels, nu met een frisse moderne twist. De kamers zijn ruim en licht. De fris wit opgemaakte koloniale hemelbedden maken het rustieke plaatje compleet. Elke kamer heeft een eigen balkon of terras, waar u zich naar wens kunt terugtrekken. Elke ochtend heeft u keus uit een Srilankaans, Westers of Engels ontbijt op de binnenplaats.
 

Galle Face Hotel - Colombo & omgeving
Dit hotel ademt de sfeer van het koloniale verleden van Sri Lanka. Het hotel bestaat uit twee gedeeltes; de Classic Wing en de Regency Wing. Bekend is het terras van het hotel vanwaar u een mooi uitzicht heeft over zee. Hier wordt vaak het ontbijt en diner geserveerd en dat is van uitstekende kwaliteit. Faciliteiten van het hotel zijn onder andere een zwembad, gym, spa, negen restaurants, bars en er is een museum en een kunstgalerie. Het hotel is ook een populaire trouwlocatie voor de lokale bevolking.

bekijk meer
Vraag vrijblijvend een offerte aan »