Menu

Sri Lanka

Landinformatie Sri Lanka

Afdingen

Op markten en bij souvenirwinkels in Sri Lanka is het gebruikelijk om af te dingen. Een richtlijn voor het gemiddelde percentage dat u van de vraagprijs af kan krijgen, is moeilijk te geven. Het gaat er om dat zowel de verkoper als de koper, u, tevreden bent. In eerste instantie zijn de vraagprijzen voor het aangebodene erg hoog maar een tegenbod en een vriendelijke lach doen de prijzen snel kelderen. Supermarkten en shoppingmalls hanteren vaste prijzen; hier kunt u niet afdingen.

Algemeen

Sri Lanka, zoals Ceylon sinds 1971 officieel heet, is een tropisch eiland midden in de Indische oceaan. Vroegere zeevaarders en avonturiers noemden Sri Lanka ook wel ‘de parel van het oosten’. En die naam verdient Sri Lanka nog steeds. Het is een bijzondere bestemming en een zeer divers land. In Sri Lanka is de Boeddhistische cultuur volop aanwezig maar er zijn ook invloeden van de Engelsen, Nederlanders en Portugezen te zien. Prachtige stranden, bergen met valleien, theeplantages, interessante cultuur, vriendelijke bevolking en natuurparken met een rijke flora en fauna maken Sri Lanka een fantastisch vakantieland.

Ambassade / Consulaten

Het adres van de Nederlandse Ambassade in Sri Lanka is:
25 Torrington Avenue
Colombo 07
Tel: +94-(0)11-251 0200

Communicatie

De meeste accommodaties beschikken over een internetverbinding en (gratis) Wi-Fi. Hetzelfde geldt voor de toeristische restaurants. Wilt u met uw mobiele telefoon of vanuit het hotel bellen dan is dat erg duur. Voor de tarieven van mobiel bellen en internet kunt u contact opnemen met uw eigen provider of kijk op www.bellen.com/bellen-buitenland/vanuit-tarieven. Is er geen Wi-Fi en wilt u wel graag altijd bereikbaar zijn, dan is het interessant en voordelig om een lokale SIM-kaart aan te schaffen of van tevoren een eSIM-abonnement af te sluiten.

Duurzaam reizen

Duurzaam toerisme is niets anders dan reizen waarbij rekening wordt gehouden met milieu, mensen, natuur en cultuur, zodat reizen in de toekomst ook nog goed mogelijk is. Met deze manier van reizen wordt het milieu en de natuur zo weinig mogelijk belast en heeft de lokale bevolking profijt van toerisme, zonder dat dit ten koste gaat van de reiservaring. Als reiziger speelt u een belangrijke rol. U kunt al een verschil maken door te letten op uw reisgedrag en met respect om te gaan met de bestemming van uw keuze. Hier zijn enkele tips waar u rekening mee kunt houden tijdens de reis.
  • Koop lokale producten: Geef kinderen geen pennen, ballonnen en speelgoed, zodat ze niet leren dat bedelen werkt. Mocht u iets willen geven, steun dan een lokaal project waar de gehele gemeenschap profijt van heeft. Koop iets ter plaatse zoals een souvenir of ga eten in restaurants van lokale eigenaren wat ten goede komt van de werkgelegenheid.
  • Souvenirs: Let er op dat souvenirs niet zijn gemaakt van beschermde planten of dieren. Dit draagt bij aan het uitsterven van dergelijke soorten en de invoer van zulke souvenirs zijn verboden en strafbaar.
  • Laat geen afval achter: Zwerfvuil is een ergernis op bestemmingen. Als u gaat wandelen in natuurgebieden, neem dan het afval mee en deponeer het in de dichtstbijzijnde prullenbak. Op zulke routes wordt er niet regelmatig schoongemaakt en het afval breekt maar langzaam af. Volg daarnaast ook enkel de wandelroutes om de flora en fauna te behouden.
  • Fotografie: Vraag eerst om toestemming indien u graag een foto wilt maken van de lokale bevolking. Niet iedereen is ervan gediend om gefotografeerd te worden, bijvoorbeeld vanwege culturele, religieuze en persoonlijke redenen. Dit kan beledigend overkomen, dus laat u vooraf informeren en respecteer het als mensen liever niet gefotografeerd willen worden.
  • Laat koraal intact: Als u gaat snorkelen of duiken, breek dan geen koraal af om als souvenir mee te nemen. Koraal is heel kwetsbaar en kan door aanraking snel afsterven.
  • Fooien: De lonen in de meeste landen die we aanbieden liggen erg laag en zijn niet voldoende om van rond te komen. Vandaar dat er in de veel gevallen een fooi wordt verwacht. Indien u gaat onderhandelen op een lokale markt of winkel bepaal dan vooraf hoeveel u er voor wilt betalen zodat u en de verkoper tevreden verder kunnen.
  • Energie- en waterbesparing: Vergeet niet het licht, televisie en airconditioning uit te doen als u de hotelkamer verlaat. Gebruik daarnaast ook niet onnodig veel water. In de meeste aangeboden bestemmingen is dit een schaars goed.
  • Safari: Houdt u zich aan de regels als u op safari gaat, ook voor de veiligheid van anderen. Ga niet staan in de jeep/truck als er wild in de buurt is. Voer geen dieren en laat geen afval achter, zoals fruitschillen en ander voedsel.

Eten en drinken

De meeste hotels hebben een restaurant waar men de Europese, Aziatische en lokale keuken serveert. Bij voldoende bezetting organiseren zij soms speciale avonden zoals een barbecue of seafood buffet. In Sri Lanka kunt u nog goedkoop eten en de specialiteiten bestaan vooral uit verschillende rijst- en currygerechten. Sommige curries zijn erg pittig, maar in de meeste hotels is de smaak aangepast aan de toeristen. Een lunch kost ca. LKR 500-1000 en een diner ca. LKR 1000-2000 (in hotels). De prijs van frisdrank ligt rond de LKR 200 (in hotels). Veel accommodaties in Sri Lanka liggen tamelijk geïsoleerd, zodat u voor maaltijden hoofdzakelijk op uw hotel bent aangewezen. De meeste overnachtingen tijdens uw rondreis door Sri Lanka zijn dan ook op basis van halfpension (meestal in de vorm van een buffet). Theeliefhebbers kunnen genieten van een lekker kopje Ceylon thee. De koffie is echter vaak slap en vergeleken met Europa niet lekker. Geef van te voren aan hoe u de koffie/thee wilt nuttigen. In veel restaurants krijgt u standaard een grote schep suiker in uw kopje. De nationale drank is ‘arrack’ gemaakt van de kokospalm. Door de lokale bevolking wordt het drankje vaak puur gedronken, maar u kunt het ook gebruiken in mixdranken met bijvoorbeeld cola. Bier- of wijnliefhebbers dienen er rekening mee te houden dat deze dranken niet overal in de hotels verkrijgbaar zijn.

Feestdagen

Op Sri Lanka is de belangrijkste traditionele feestdag de boeddhistische Poya-dag (gebedsdag), maandelijks op de dag van de volle maan. Buiten de toeristenhotels wordt op Poya-dag in Sri Lanka gewoonlijk geen alcohol geschonken.

De volgende feestdagen worden ieder jaar gevierd. De data voor 2024 zijn:
  • 15 januari - Dag van Tamil Thai Pongal
  • 04 februari - Onafhankelijkheidsdag
  • 08 maart - Mahasivarathri Day (Dag ter ere van Shiri Shiva)
  • 29 maart - Goede vrijdag
  • 09 april - Suikerfeest
  • 13 & 14 april - Singhalees en Tamil Nieuwjaar
  • 01 mei - Dag van de arbeid
  • 16 juni - Idul-Adha (offerfeest)
  • 16 september - Verjaardag van de profeet Mohammed
  • 01 november - Deepavali
  • 25 december - Kerstmis

Veel openbare voorzieningen zijn op bovengenoemde feestdagen gesloten. Voor veel dagen geldt: valt de officiële feestdag op een zondag, dan wordt de eerst volgende werkdag een vrije dag.

De ramadan begint in 2024 ongeveer 10 maart. Tijdens de ramadan kan er gereisd worden in Islamitische landen, maar u dient dan wel rekening te houden met de gesteldheid van de bevolking. Winkels en musea zijn gewoon open. Banken en kantoren zijn veelal `s middags gesloten. De meeste restaurants zijn overdag gesloten, maar over het algemeen is het mogelijk om in de hotels wat te eten. Alcohol is tijdens de Ramadan moeilijker te verkrijgen. Het Suikerfeest (Hari Raya Puasa) zal uitgebreid rond 09 april gevierd worden. U dient in deze week dan ook rekening te houden met enige extra drukte op de wegen.

Fooien

Het geven van fooien is gebruikelijk in Sri Lanka. Dit is een aanvulling op het (vaak zeer lage) salaris. Obers, kamermeisjes en kruiers verwachten een kleine fooi. Kamermeisjes verwachten een bedrag van LKR 100 per dag. Kruiers en de bellboys in de hotels die uw koffers naar de kamer brengen rekenen op ongeveer LKR 50 - 100 per stuk bagage. De betere restaurants voegen gewoonlijk 10% bedieningsgeld aan de rekening toe. Het is echter gebruikelijk daarboven nog een fooi van 7-10% van de rekening te geven (afhankelijk van het eindbedrag en de kwaliteit van de bediening). De chauffeur/gids tijdens uw rondreis verwacht tevens een fooi. Een indicatie bedraagt ongeveer LKR 1600 in totaal per dag wanneer u alleen of met 2 personen reist. Bij 3-7 personen kunt u ca. LKR 500-650 per persoon per dag aanhouden. Bij 8 personen of meer reist u met een chauffeur (en assistent) en gids apart. U kunt dan een bedrag van minimaal LKR 2000 totaal per dag aanhouden voor de gids en LKR 1000 totaal voor de chauffeur (die dit deelt met een eventuele asssistent). Maakt u tijdens de reis een trekking (bijvoorbeeld in Knuckles of Sinharaja) of een safari (bijvoorbeeld in de nationale parken Yala, Wilpattu, Udawalawe) met een lokale gids/ranger houdt u dan een fooi van ca. LKR 1000 - 1500 aan, afhankelijk van de inspanningen en tijdsduur. Uiteraard zijn dit slechts indicaties; het uiteindelijke bedrag is persoonlijk en afhankelijk van uw tevredenheid t.a.v. geleverde diensten.

Geldzaken

De munteenheid is de Sri Lankaanse Rupee. U mag maximaal LKR 1000 in en uitvoeren, wat de moeite van het wisselen in Nederland niet waard is. Buitenlandse valuta mag u onbeperkt in en uitvoeren. Het briefgeld is verkrijgbaar in waardes van: 10, 20, 50, 100, 200, 500, 1000 en 2000 Rupee. Muntgeld is verkrijgbaar in waardes van: 1, 2, 5, 10, 25 en 50 cent en 1, 2, 5 en 10 Rupee. In vrijwel alle grote hotels en winkelcentra kunt u ook Euro’s of Dollars wisselen. De meeste banken zijn open van 09:00-13:00 uur, van maandag tot zaterdag (gesloten op feest- en Poya dagen).

  • Pinpas: in grotere steden en toeristische centra zijn ATM’s (geldautomaten) aanwezig. Ook op de luchthaven van Colombo kunt u direct al pinnen. Met uw pinpas (met Maestro- of Cirrus-logo) kunt u hier Srilankaanse Rupee krijgen. Denk er aan om uw pinpas voor vertrek op werelddekking te zetten. Uw gids kan u eventueel behulpzaam zijn met het zoeken naar een ATM.
  • Creditcard: zowel Visa als Mastercard, worden in de meeste hotels, internationale restaurants en winkels geaccepteerd. Wees alert bij betalingen met creditkaart. Verlies uw creditkaart niet uit het oog. Fraude met creditcards komt helaas overal voor en is niet volledig uit te sluiten. U kunt met uw creditcard ook in een aantal grote plaatsen contant geld opnemen via uw pincode. Zie voor meer details de websites:eurocard en visa.
  • Belangrijk: bij uw aankopen op straat of het geven van fooi aan bijvoorbeeld hotelpersoneel is het handig om in bezit te zijn van kleine coupures. Op straat heeft men vaak geen wisselgeld terug. Accepteer geen gescheurde biljetten, want deze raakt u vaak weer moeilijk kwijt.
  • Wisselkoers: de waarde van 1000 Rupee was in september 2023 ongeveer € 3,20.

Gezondheid

Voor reizen naar Sri Lanka wordt een aantal vaccinaties aangeraden, zoals DTP, hepatitis A en buiktyfus. Sinds 2011 is het niet meer noodzakelijk om maatregelen te treffen tegen malaria. Informeer ruim voor vertrek, minimaal zes weken, bij uw lokale GGD of huisarts. Ook kunt u informatie inwinnen via de website van Thuisvaccinatie.nl of telefonisch bij het Tropen Centrum AMC Amsterdam (tel: 020-5663800) of KLM Health Services (tel: 0900-1091096). De opvattingen over hygiëne in Sri Lanka zijn anders dan in Nederland. Het is niet aan te raden om water uit de kraan te drinken. Mineraalwater kunt u kopen in de winkel. Let er wel op dat de flessen verzegeld. Kijkt u ook uit met schelpdieren, rauwe groente, ijsblokjes en ongekookte melk.

Gidsen

Tijdens uw rondreis door Sri Lanka reist u met een privéchauffeur die tevens de officiële gids is tijdens de reis. Hij is het aanspreekpunt tijdens uw reis. Bij een aantal bezienswaardigheden is er naast de chauffeur soms nog een lokale gids aanwezig die u informatie geeft. Dit is meestal bij een bezoek aan de wildparken en Anuradhapura. Vaak mogen alleen de lokale gidsen een rondleiding geven bij monumenten of bezienswaardigheden. Ook voor deze lokale gidsen geldt dat er een fooi wordt verwacht na hun dienstverlening (zie ‘fooien’). Informeer bij uw chauffeur of een lokale gids is inbegrepen of niet. Bij veel bezienswaardigheden staan namelijk ‘opdringerige’ lokale gidsen die doen alsof ze vrijblijvend informatie geven maar achteraf vaak hoge prijzen vragen. Wilt u geen gebruik maken van deze lokale gidsen geef dit dan direct aan. Onze chauffeurs/gidsen zijn goed opgeleid en geselecteerd op hun kennis en goede dienstverlening. Op dagen en dagdelen ter vrije besteding is het vervoer inbegrepen tot een maximum van 75 kilometer per dag (tenzij anders vermeld in de offerte, bij bijvoorbeeld een lang strandverbliijf).

Grensdocumenten

Voor reizigers met de Nederlandse nationaliteit is voor een reis naar Sri Lanka een paspoort vereist dat na vertrek uit Nederland nog zes maanden geldig moet zijn. Ook dient iedere reiziger in het bezit te zijn van een geldig visum. Het visum (USD 50 p.p) kan voor vertrek online aangevraagd worden via www.eta.gov.lk. Dit visum is 30 dagen geldig na aankomst in Sri Lanka. Voor kinderen onder de 12 jaar gelden geen visumkosten. 

Indien u met meer dan 1 persoon reist, kunt u "Apply for a group" kiezen. Het enige verschil met "Apply for an individual" is dat u meerdere personen toe kan voegen en voor alle reizigers in één keer kunt betalen. Er worden veel gegevens gevraagd, alleen de vragen met een rood sterretje erbij zijn echter noodzakelijk om in te vullen. Voor meer informatie kunt u op dezelfde website terecht. Let op: vraag alleen via deze website uw visum aan. Er zijn vele andere websites waar extra geld wordt gevraagd voor de aanvraag. Van andere websites kunnen wij niet garanderen dat u ook daadwerkelijk toestemming krijgt.

Ontvangt u na de aanvraag van het visum via de correcte website geen bevestiging via de mail? Controleer dan eerst uw spambox. Zit de bevestiging hier niet in, maar u ziet online wel dat u toestemming heeft gekregen, dan is dit ook voldoende. Bij aankomst hoeft u de toestemming niet aan te tonen (dit ziet de douane in de computer bij het scannen van uw paspoort). Wanneer u het prettig vindt om toch iets aan te kunnen tonen, dan kunt u nog een print screen van het scherm uitprinten, waarop aangegeven wordt dat de toestemming is verleend. Bij een verblijf langer dan 30 dagen heeft u een ander visum nodig.

Bovenstaande gegevens kunnen tussentijds wijzigen en het is raadzaam deze te controleren op de website www.visuminternational.nl (algemene informatie visum). Reizigers die niet de Nederlandse nationaliteit hebben, kunnen ook op deze website terecht voor informatie. Het is tevens mogelijk om het visum bij aankomst op de luchthaven van Colombo aan te schaffen, de prijs is dan ca. USD 40 per persoon. Het kan zijn dat hier een rij staat, dus het is prettig om het visum op voorhand op zak te hebben.

Inchecken / uitchecken accommodatie

Volgens internationale standaard is incheck bij uw accommodatie mogelijk vanaf 14:00 uur. Uiteraard kunt u eerder aankomen om gebruik te maken van de faciliteiten. Afhankelijk van de kamerbezetting kan het mogelijk zijn, dat u eerder over uw kamer kunt beschikken. Op de dag van vertrek dient u de kamer om 10:00 te verlaten. Wilt u langer gebruik maken van uw accommodatie, dan dient u dit vooraf af te stemmen met de receptie. Mogelijkheden en eventuele meerprijzen voor latere uitcheck zijn ook afhankelijk van de kamerbezetting.

Kleding

De beste kleding om naar Sri Lanka mee te nemen is makkelijk zittende, lichte vrijetijdskleding. Natuurlijke stoffen, met name katoen, zijn uitstekend geschikt om in een tropisch land te dragen. De soms brandende zon vereist bescherming, zoals een hoofddeksel en zonnebrandmiddel. Voor een enkele koele avond, en tevens als bescherming tegen de muggen, is een warmer kledingstuk aanbevolen. Een (reis)paraplu is handig, niet alleen voor een regenbui maar tevens te gebruiken als parasol. Overnacht u in hooggelegen gebieden neem dan warmere kleding mee (zeker in de koele periode!). Tijdens een bezoek aan de tempels dient u uw schouders en knieën te bedekken. Ook goede wandelschoenen zijn essentieel in Sri Lanka.

Lokale vertrekbelasting

Bij vertrek vanaf Bandaranaike International Airport betaalt u geen vertrekbelasting. Dit bedrag is reeds opgenomen in de prijs van uw vliegticket.

Luchthavens

De belangrijkste luchthaven van Sri Lanka is Bandaranaike International Airport bij Colombo. Vanaf Amsterdam en Düsseldorf gaan er vluchten per lijndienst van Emirates via Dubai naar Colombo. Sri Lankan Airlines biedt vluchtmogelijkheden vanaf Amsterdam via Frankfurt, Londen of Parijs naar Sri Lanka. Ook kunt u vliegen met Etihad Airways, via Abu Dhabi. Binnenlands biedt Cinnamon Air vluchten naar enkele bekende plaatsen. Dit zijn vluchten die waar mogelijk worden uitgevoerd per watervliegtuig. Wanneer u van, via of naar Sigiriya vliegt, heeft u bovendien een prachtig uitzicht over Lions Rock.

Media

Buitenlandse kranten zijn in Sri Lanka slechts mondjesmaat (en alleen in Colombo) te koop. Over het algemeen zult u het moeten doen met Engelstalige kranten die in Sri Lanka zelf worden uitgegeven. De belangrijkste zijn The Island en Daily News.

Medicijnen

Indien u bepaalde geneesmiddelen regelmatig gebruikt, wordt u aangeraden voldoende voorraad mee te nemen. Een Engelstalig recept kan eveneens nut hebben. Gebruikt u opiumhoudende medicijnen, dan dient u een in het Engels opgestelde doktersverklaring bij u te hebben.

Meenemen

  • kopie paspoort & overige belangrijke papieren
  • kleine reisapotheek
  • telefoonnummer verzekeringsmaatschappij
  • telefoonnummer creditcardmaatschappij
  • creditcard (met pincode)
  • internationaal bewijs van inentingen (gele boekje)
  • wc-papier voor in de toiletten onderweg en in restaurants
  • anti-muggen stick of lotion (zoals Deet)
  • tijdens een trekking: zonnebrand, pet/hoed, schoenen met goed profiel, bloedzuiger sokken (bijvoorbeeld voor Knuckles / Sinharaja)
  • Reisboeken

    Voor het bestellen van reisgidsen verwijzen wij u naar www.dezwerver.nl

    Taal

    In Sri Lanka zijn de officiële talen het Singhalees en het Tamil. Met Engels kunt u echter vrijwel overal terecht.

    Tijdsverschil

    In de zomermaanden is het in Sri Lanka 3,5 uur later dan in Nederland en in de wintermaanden is het verschil 4,5 uur.

    Uitgaan

    In Colombo is een grote verscheidenheid aan restaurants en bars. Voor discotheken en ander vertier bent u voornamelijk op de (grotere) hotels aangewezen.

    Veiligheid

    Sri Lanka is over het algemeen een veilig land te noemen. Uiteraard dient u, net zoals in ieder ander land, rekening te houden dat er criminaliteit kan voorkomen. Laat daarom waardevolle zaken achter in de hotelkluis of draag deze onopvallend in een tasje onder uw kleding. Verder is het niet raadzaam om kostbare sieraden, dure horloges en grote cameratassen te dragen. Het 30-jarige conflict tussen de Sri Lankaanse regering en de Tamil Tijigers is in mei 2009 officieel beëindigd. De veiligheidssituatie is sindsdien enorm verbeterd.

    Verlies en diefstal

    Bewaar uw belangrijke documenten (indien aanwezig) in een kluisje op uw kamer. Neem uw paspoort alleen mee uit de accommodatie indien dit noodzakelijk is. Wanneer in een accommodatie iets van u gestolen is, waarschuw dan de hotel (duty)manager. Bent u niet tevreden over de afhandeling, schakel dan alsnog de politie in. Indien er buiten de accommodatie iets van u is gestolen, dient u aangifte te doen bij de politie en een verklaring te vragen, waarin de aangifte wordt bevestigd. Hiermee kunt u zich na terugkomst tot uw verzekeringsmaatschappij wenden. Meld verlies of diefstal van uw creditcard/betaalpas onmiddellijk bij uw bank, dit kan meestal online. Uw pas wordt dan direct geblokkeerd, zodat anderen er geen misbruik van kunnen maken. Indien u uw paspoort verliest of deze gestolen is, meld het verlies zo snel mogelijk bij de plaatselijke politie. Dit voorkomt dat iemand misbruik maakt van uw document. Hierna kunt u een nieuw paspoort of een nooddocument aanvragen. Dit doet u bij de Nederlandse ambassade of het consulaat.

    Vervoer

    In de meeste plaatsen rijden taxi’s. Niet alle taxi's beschikken over een meter. Wanneer deze ontbreekt moet u van tevoren over de prijs onderhandelen. De officiële minimumprijs is LKR 28 bij het instappen en vervolgens LKR 24 voor elke kilometer. Scooterriksja's kosten ongeveer LKR 20 per kilometer. Eventuele lokale treintickets kunnen in Sri Lanka pas enkele dagen voor aanvang van de rit worden gereserveerd. Deze blijven dus onder voorbehoud van beschikbaarheid. Indien de tickets niet meer in het observatiedeel kunnen worden gereserveerd, wordt ter plaatse met u een alternatief besproken. Bijvoorbeeld een korter traject in een lagere klasse of het traject toch geheel per auto. Dit komt echter niet vaak voor.

    Voltage

    De netspanning in Sri Lanka is 230 volt. De stopcontacten kunnen per hotel verschillen. Neem voor de zekerheid een universele adapter mee.