Sri Lanka

Landinformatie Sri Lanka

Algemeen

Sri Lanka, zoals Ceylon sinds 1971 officieel heet, is een tropisch eiland midden in de Indische oceaan. Vroegere zeevaarders en avonturiers noemden Sri Lanka ook wel ‘de parel van het oosten’. En die naam verdient Sri Lanka nog steeds. Het is een bijzondere bestemming en een zeer divers land. In Sri Lanka is de Boeddhistische cultuur volop aanwezig maar er zijn ook invloeden van de Engelsen, Nederlanders en Portugezen te zien. Prachtige stranden, bergen met valleien, theeplantages, interessante cultuur, vriendelijke bevolking en natuurparken met een rijke flora en fauna maken Sri Lanka een fantastisch vakantieland.

Eten en drinken

De meeste hotels hebben een restaurant waar men de Europese, Aziatische en lokale keuken serveert. Bij voldoende bezetting organiseren zij soms speciale avonden zoals een barbecue of seafood buffet. In Sri Lanka kunt u nog goedkoop eten en de specialiteiten bestaan vooral uit verschillende rijst- en currygerechten. Sommige curries zijn erg pittig, maar in de meeste hotels is de smaak aangepast aan de toeristen. Een lunch kost ca. LKR 500-1000 en een diner ca. LKR 1000-2000 (in hotels). De prijs van frisdrank ligt rond de LKR 200 (in hotels). Veel accommodaties in Sri Lanka liggen tamelijk geïsoleerd, zodat u voor maaltijden hoofdzakelijk op uw hotel bent aangewezen. De meeste overnachtingen tijdens uw rondreis door Sri Lanka zijn dan ook op basis van halfpension (meestal in de vorm van een buffet). Theeliefhebbers kunnen genieten van een lekker kopje Ceylon thee. De koffie is echter vaak slap en vergeleken met Europa niet lekker. Geef van te voren aan hoe u de koffie/thee wilt nuttigen. In veel restaurants krijgt u standaard een grote schep suiker in uw kopje. De nationale drank is ‘arrack’ gemaakt van de kokospalm. Door de lokale bevolking wordt het drankje vaak puur gedronken, maar u kunt het ook gebruiken in mixdranken met bijvoorbeeld cola. Bier- of wijnliefhebbers dienen er rekening mee te houden dat deze dranken niet overal in de hotels verkrijgbaar zijn.

Feestdagen

Op Sri Lanka is de belangrijkste traditionele feestdag de boeddhistische Poya-dag (gebedsdag), maandelijks op de dag van de volle maan. Buiten de toeristenhotels wordt op Poya-dag in Sri Lanka gewoonlijk geen alcohol geschonken.

De volgende feestdagen worden ieder jaar gevierd. De data voor 2018 zijn:

 • 4 februari - Onafhankelijkheidsdag
 • 30 maart - Goede vrijdag
 • 13 & 14 april - Singhalees en Tamil Nieuwjaar
 • 1 mei - May Day
 • 29 mei - Vesak (Geboorte van de Boeddha)
 • 15 juni - Id al Fitr (suikerfeest)
 • 22 augustus - Idul-Adha (offerfeest)
 • 25 & 26 december - Kerstmis

Veel openbare voorzieningen zijn op bovengenoemde feestdagen gesloten. Voor veel dagen geldt: valt de officiële feestdag op een zondag, dan wordt de eerst volgende werkdag een vrije dag.

de Ramadan zal in 2019 plaatsvinden van 6 mei t/m 4 juni. Tijdens de Ramadan kan er gereisd worden in Islamitische landen, maar u dient dan wel rekening te houden met de gesteldheid van de bevolking. Winkels en musea zijn gewoon open. Banken en kantoren zijn veelal `s middags gesloten. De meeste restaurants zijn overdag gesloten, maar over het algemeen is het mogelijk om in de hotels wat te eten. Alcohol is tijdens de Ramadan moeilijker te verkrijgen. Het Suikerfeest (Id-Al-Fitr) zal uitgebreid van 5 t/m 7 juni gevierd worden. U dient in deze week dan ook rekening te houden met enige extra drukte op de wegen. Van 16 t/m 25 juli 2018 wordt het Perahera Festival in Kandy gehouden.

Geldzaken

De munteenheid is de Srilankaanse Rupee. U mag maximaal LKR 1000 in en uitvoeren, wat de moeite van het wisselen in Nederland niet waard is. Buitenlandse valuta mag u onbeperkt in en uitvoeren. Het briefgeld is verkrijgbaar in waardes van: 10, 20, 50, 100, 200, 500, 1000 en 2000 Rupee. Muntgeld is verkrijgbaar in waardes van: 1, 2, 5, 10, 25 en 50 cent en 1, 2, 5 en 10 Rupee. In vrijwel alle grote hotels en winkelcentra kunt u ook Euro’s of Dollars wisselen. De meeste banken zijn open van 09:00-13:00 uur, van maandag tot zaterdag (gesloten op feest- en Poya dagen).

 • Pinpas: in grotere steden en toeristische centra zijn ATM’s (geldautomaten) aanwezig. Ook op de luchthaven van Colombo kunt u direct al pinnen. Met uw pinpas (met Cirrus of Meastro logo) kunt u hier Srilankaanse Rupee krijgen. Denk er aan om uw pinpas voor vertrek op werelddekking te zetten. Uw gids kan u eventueel behulpzaam zijn met het zoeken naar een ATM.
 • Creditcard: zowel Visa als Mastercard, worden in de meeste hotels, internationale restaurants en winkels geaccepteerd. Wees alert bij betalingen met creditkaart. Verlies uw creditkaart niet uit het oog. Fraude met creditcards komt helaas overal voor en is niet volledig uit te sluiten. U kunt met uw creditcard ook in een aantal grote plaatsen contant geld opnemen via uw pincode. Zie voor meer details de websites: eurocard en visa.
 • Belangrijk: bij uw aankopen op straat of het geven van fooi aan bijvoorbeeld hotelpersoneel is het handig om in bezit te zijn van kleine coupures. Op straat heeft men vaak geen wisselgeld terug. Accepteer geen gescheurde biljetten, want deze raakt u vaak weer moeilijk kwijt.
 • Wisselkoers: de waarde van 1000 Rupee was in september 2018 ongeveer € 5.05.

Gezondheid

Voor reizen naar Sri Lanka wordt een aantal vaccinaties aangeraden, zoals DTP, hepatitis A en buiktyfus. Sinds 2011 is het niet meer noodzakelijk om maatregelen te treffen tegen malaria. Informeer ruim voor vertrek, minimaal zes weken, bij uw lokale GGD of huisarts. Ook kunt u informatie inwinnen via de website van Thuisvaccinatie.nl of telefonisch bij het Tropen Centrum AMC Amsterdam (tel: 020-5663800) of KLM Health Services (tel: 0900-1091096). De opvattingen over hygiëne in Sri Lanka zijn anders dan in Nederland. Het is niet aan te raden om water uit de kraan te drinken. Mineraalwater kunt u kopen in de winkel. Let er wel op dat de flessen verzegeld. Kijkt u ook uit met schelpdieren, rauwe groente, ijsblokjes en ongekookte melk.

Klik hier voor het vaccinatie advies voor reizen naar Sri Lanka
Grensdocumenten

Voor reizigers met de Nederlandse nationaliteit is voor een reis naar Sri Lanka een paspoort vereist dat na vertrek uit Nederland nog zes maanden geldig moet zijn. Ook dient iedere reiziger in het bezit te zijn van een geldig visum. Het visum kan voor vertrek online aangevraagd te worden via www.eta.gov.lk. Dit visum is 30 dagen geldig na aankomst in Sri Lanka en kost ca. USD 35 per persoon. Indien u met meer dan 1 persoon reist, kunt u "Apply for a group" kiezen. Het enige verschil met "Apply for an individual" is dat u meerdere personen toe kan voegen en voor alle reizigers in één keer kunt betalen. Er worden veel gegevens gevraagd, alleen de vragen met een rood sterretje erbij zijn echter noodzakelijk om in te vullen. Voor meer informatie kunt u op dezelfde website terecht. Let op: vraag alleen via deze website uw visum aan. Er zijn vele andere websites waar extra geld wordt gevraagd voor de aanvraag. Van andere websites kunnen wij niet garanderen dat u ook daadwerkelijk toestemming krijgt.

Ontvangt u na de aanvraag van het visum via de correcte website geen bevestiging via de mail? Controleer dan eerst uw spambox. Zit de bevestiging hier niet in, maar u ziet online wel dat u toestemming heeft gekregen, dan is dit ook voldoende. Bij aankomst hoeft u de toestemming niet aan te tonen (dit ziet de douane in de computer bij het scannen van uw paspoort). Wanneer u het prettig vindt om toch iets aan te kunnen tonen, dan kunt u nog een print screen van het scherm uitprinten, waarop aangegeven wordt dat de toestemming is verleend. Bij een verblijf langer dan 30 dagen heeft u een ander visum nodig.

Bovenstaande gegevens kunnen tussentijds wijzigen en het is raadzaam deze te controleren op de website www.visuminternational.nl (algemene informatie visum). Reizigers die niet de Nederlandse nationaliteit hebben, kunnen ook op deze website terecht voor informatie. Het is tevens mogelijk om het visum bij aankomst op de luchthaven van Colombo aan te schaffen, de prijs is dan ca. USD 40 per persoon.

Klik hier voor informatie over het visum
Kleding

De beste kleding om naar Sri Lanka mee te nemen is makkelijk zittende, lichte vrijetijdskleding. Natuurlijke stoffen, met name katoen, zijn uitstekend geschikt om in een tropisch land te dragen. De soms brandende zon vereist bescherming, zoals een hoofddeksel en zonnebrandmiddel. Voor een enkele koele avond, en tevens als bescherming tegen de muggen, is een warmer kledingstuk aanbevolen. Een (reis)paraplu is handig, niet alleen voor een regenbui maar tevens te gebruiken als parasol. Overnacht u in hooggelegen gebieden neem dan warmere kleding mee (zeker in de koele periode!). Tijdens een bezoek aan de tempels dient u uw schouders en knieën te bedekken. Ook goede wandelschoenen zijn essentieel in Sri Lanka.

Klimaat

Sri Lanka heeft een tropisch klimaat waarbij het gehele jaar de temperatuur in de kustgebieden rond de 27°C ligt. In de berggebieden is het koeler en kan de temperatuur het hele jaar door flink dalen. De luchtvochtigheid en hoeveelheid neerslag verschilt echter per gebied en periode. Wel moet er tijdens elke reis rekening worden gehouden met tropische regenbuien. Een tropische regenbui wordt meestal snel afgewisseld met stralend weer. Sri Lanka heeft twee regenseizoenen; de Yala en Maha. De Yala zorgt voor regen in het zuidwesten van april t/m oktober/november. De Maha is van oktober t/m maart in het noordoosten. De regenbuien zijn kort en hevig en vallen meestal in de middag. Daarna is alles weer opgefrist. Het beste reisseizoen loopt van december t/m maart wanneer u de zuid- en westkust bezoekt en van april t/m september voor de oostkust.

Klik hier voor het actuele weer in Sri Lanka
Luchthavens

De belangrijkste luchthaven van Sri Lanka is Bandaranaike International Airport bij de hoofdstad Colombo. Vanaf Amsterdam en Düsseldorf gaan er vluchten per lijndienst van Emirates via Dubai naar Colombo. Sri Lankan Airlines biedt vluchtmogelijkheden vanaf Amsterdam via Frankfurt, Londen of Parijs naar Sri Lanka. Ook kunt u vliegen met Etihad Airways, via Abu Dhabi. Binnenlands biedt Cinnamon Air vluchten naar enkele bekende plaatsen. Dit zijn vluchten die waar mogelijk worden uitgevoerd per watervliegtuig. Wanneer u van, via of naar Sigiriya vliegt, heeft u bovendien een prachtig uitzicht over Lions Rock.

Reisboeken

Voor het bestellen van reisgidsen verwijzen wij u naar www.dezwerver.nl

Klik hier voor reisboeken Sri Lanka
Tijdsverschil

In de zomermaanden is het in Sri Lanka 3,5 uur later dan in Nederland en in de wintermaanden is het verschil 4,5 uur.

Voltage

De netspanning in Sri Lanka is 230 volt. De stopcontacten kunnen per hotel verschillen. Neem voor de zekerheid een universele adapter mee.

ANWB: Universele reisstekker
Voor meer informatie: klik op Veelgestelde vragen Sri Lanka

Reiservaringen
Sri Lanka

 • “Hoogtepunten waren Dambulla, Minneriya NP, Bundala NP en the Rainforest Ecolodge”

  lees meer
  -
  Kees en Marie-José
 • “we hebben tempels gezien, gesnorkeld, gewandeld, gezwommen en we zijn op safari geweest!”

  lees meer
  -
  Mevrouw Schuitemaker
 • “de mensen op straat, van welke oorsprong ook, het was altijd gemakkelijk om contact te leggen!”

  lees meer
  -
  Marian en Harry
 • “Bedankt Pangea Travel!”

  lees meer
  -
  Marleen

Tip: Mieke in Noord Sri Lanka

Mieke op lokale boot in Noord-Sri Lanka

Mieke bracht een bezoek aan het hoge noorden van Sri Lanka, en schreef een mooi blog.

Tip: Mieke in Sri Lanka

Sri Lanka 2018 - Mieke
Bekijk de studiereisfoto's van Mieke in Sri Lanka op onze Flickr-pagina.