Menu

Taiwan

Landinformatie Taiwan

Afdingen

Het is in Taiwan mogelijk om af te dingen, maar het is niet zo gebruikelijk als in vele andere Aziatische landen. Meestal worden er vaste prijzen gehanteerd. Op de markten wordt soms korting gegeven; dit kan oplopen tot ongeveer 10%.

Algemeen

Taiwan is een eiland in Oost Azië. Het is gelegen ten zuidoosten van China, ten noordoosten van de Filippijnen en ten zuidwesten van Japan. Het wordt omringd door de Oost Chinese Zee, de Straat van Taiwan, de Zuid Chinese Zee en de Grote Oceaan. Taiwan is met een oppervlakte van ca. 36.000km2 iets kleiner dan Nederland (0.9x Nederland). Het eiland is erg compact; ongeveer 380km van noord naar zuid en 150km van west naar oost. Naast het hoofdeiland bestaat Taiwan ook uit enkele kleine eilandjes. Er leven ongeveer 23 miljoen inwoners, waarvan ca. 3 miljoen in de hoofdstad Taipei. De bekendste bezienswaardigheden van Taiwan zijn: Taipei 101, de Taroko kloof en het Sun Moon Lake. Het eiland heeft voor ieder wat wils. Van natuur, cultuur en strand tot heerlijk eten, een vriendelijke bevolking en gigantische shoppingmalls.

Ambassade / Consulaten

Nederland heeft geen diplomatieke betrekkingen met Taiwan. Daarom is er in Taiwan geen Nederlandse ambassade of consulaat. U moet hiervoor naar China. De vertegenwoordiging van Nederland in Taiwan biedt wel consulaire diensten, waar u terecht kunt in geval van nood. Hiervoor gaat u naar het volgende adres: The Netherlands Trade & Investment Office, Farglory Financial Center, 13th Floor, Suite 2, No. 1, Songgao Road, Xinyi District, Taipei. Tel. 00886287587200. E-mail ntio@ntio.org.tw en tai@minbuza.nl. Website: www.ntio.org.tw
 

Bevolking

In Taiwan leven ongeveer 23 miljoen inwoners, waarvan ca. 3 miljoen in de hoofdstad Taipei. Over het algemeen is de Taiwanese bevolking erg vriendelijk en spreken ze behoorlijk Engels (met name in hotels en accommodaties). Verspreid over Taiwan wonen zo’n 250.000 ‘aboriginals’ (ook bekend als de Austronesische stam). Dit zijn de oorspronkelijke bewoners van Taiwan, afkomstig uit de Maleisische archipel en de Stille Oceaan. Verder leven er op Taiwan nog diverse Chinese stammen, waaronder de Hakka en Hokkien. In totaal zijn er 475.000 mensen die behoren tot één van de 13 etnische minderheidsgroepen. Deze groepen leven met name in de bergen en aan de oostkust van Taiwan. De grootste zijn: Ami, Atayal, Bunun, Paiwan en Truku. Deze groepen volgen hun eigen tradities en gewoonten. De meeste Taiwanezen hebben als godsdienst Boeddhisme of Taoïsme. Een klein percentage (ca. 4,5%) leeft volgens het Christendom.

Communicatie

De meeste accommodaties beschikken over een internetverbinding en (gratis) Wi-Fi. Hetzelfde geldt voor de toeristische restaurants. Wilt u met uw mobiele telefoon of vanuit het hotel bellen dan is dat erg duur. Voor de tarieven van mobiel bellen en internet kunt u contact opnemen met uw eigen provider of kijk op www.bellen.com/bellen-buitenland/vanuit-tarieven. Is er geen Wi-Fi en wilt u wel graag altijd bereikbaar zijn, dan is het interessant en voordelig om een lokale SIM-kaart aan te schaffen of van tevoren een eSIM-abonnement af te sluiten.

Duurzaam reizen

Duurzaam toerisme is niets anders dan reizen waarbij rekening wordt gehouden met milieu, mensen, natuur en cultuur, zodat reizen in de toekomst ook nog goed mogelijk is. Met deze manier van reizen wordt het milieu en de natuur zo weinig mogelijk belast en heeft de lokale bevolking profijt van toerisme, zonder dat dit ten koste gaat van de reiservaring. Als reiziger speelt u een belangrijke rol. U kunt al een verschil maken door te letten op uw reisgedrag en met respect om te gaan met de bestemming van uw keuze. Hier zijn enkele tips waar u rekening mee kunt houden tijdens de reis.
 • Koop lokale producten: Koop iets ter plaatse zoals een souvenir of ga eten in restaurants van lokale eigenaren. Dit komt ten goede van de werkgelegenheid.
 • Souvenirs: Let er op dat souvenirs niet zijn gemaakt van beschermde planten of dieren. Dit draagt bij aan het uitsterven van dergelijke soorten en de invoer van zulke souvenirs zijn verboden en strafbaar.
 • Laat geen afval achter: Zwerfvuil is een ergernis op bestemmingen. Als u gaat wandelen in natuurgebieden, neem dan het afval mee en deponeer het in de dichtstbijzijnde prullenbak. Op zulke routes wordt er niet regelmatig schoongemaakt en het afval breekt maar langzaam af. Volg daarnaast ook enkel de wandelroutes om de flora en fauna te behouden.
 • Fotografie: Vraag eerst om toestemming indien u graag een foto wilt maken van de lokale bevolking. Niet iedereen is ervan gediend om gefotografeerd te worden, bijvoorbeeld vanwege culturele, religieuze en persoonlijke redenen. Dit kan beledigend overkomen, dus laat u vooraf informeren en respecteer het als mensen liever niet gefotografeerd willen worden.
 • Laat koraal intact: Als u gaat snorkelen of duiken, breek dan geen koraal af om als souvenir mee te nemen. Koraal is heel kwetsbaar en kan door aanraking snel afsterven.
 • Fooien: Chauffeurs en gidsen verwachten vaak een fooi, waarmee ze hun lokale salaris kunnen aanvullen. Indien u gaat onderhandelen op een lokale markt of winkel bepaal dan vooraf hoeveel u ergens voor wilt betalen zodat u en de verkoper tevreden verder kunnen.
 • Energie- en waterbesparing: Vergeet niet het licht, televisie en airconditioning uit te doen als u de hotelkamer verlaat. Gebruik daarnaast ook niet onnodig veel water. In de meeste aangeboden bestemmingen is dit een schaars goed.

Eten en drinken

Veel reizigers zullen versteld staan van de goede en uitgebreide Taiwanese keuken. In Taiwan wordt vooral veel rijst, noedels, soep, vlees en vis gegeten. De meeste gerechten zijn afkomstig uit China. Een kenmerk van Chinees eten is dat er gerechten voor meerdere personen geserveerd worden. U krijgt meestal niet een eigen portie. En volgens Chinees gebruik; u eet met stokjes. Tijdens uw reis kunt u bijna alles eten. Maar let op: in duurdere gerechten kunnen hond of slang verwerkt zijn. Het eiland heeft vanwege de tropische locatie ook grote hoeveelheden fruit en vis. De hoofdstad Taipei staat bekend om zijn levendige nachtmarkten waar u tot drie uur ’s nachts terecht kunt bij diverse stalletjes voor kleine hapjes en gezelligheid. In de grote steden zijn tevens de Europese keuken en andere Aziatische keukens vertegenwoordigd, waaronder Japans, Koreaans, Vietnamees, Indonesisch en Indiaas. Ook de bekende fastfoodketens zoals Mc Donalds zijn hier aanwezig. Zelfs voor vegetariërs is er volop keus.

Enkele voorbeelden van traditionele gerechten uit Taiwan zijn:
 • Buddha jumps over the wall: stoofpot van zeevruchten, kip, eend en varkensvlees gesudderd in rijstwijn
 • Peking eend: eend met zoete vruchtensaus, ui en komkommer, in deeg verpakt (Chinees gerecht)
 • Bawan: gehaktballetjes in deeg, geserveerd met een zoete, hartige saus
 • Niu Rou Mian: een stevig gevulde soep met dikke mie en gehakt, aangevuld met verschillende groeten
 • ô-á-Chian: Een soep met als hoofdingrediënt een omelet en oesters
 • Gua Bao: Een gestoomd broodje met gesmoord varkensvlees, gepekelde kool en noten
 • Tea Egg: Een smakelijke snack die u zeker zult aantreffen in een van de vele convenience stores in Taiwan. Het is niet meer dan een ei gekookt dat nogmaals gekookt is in een mix van thee en kruiden.
De populairste drankjes in Taiwan zijn: thee, bier, whisky en 'shaoxing jiu' (gele rijstwijn). Er zijn in Taiwan veel theehuizen waar u diverse soorten thee kunt proeven. Ook kunt u genieten van versgeperste vruchtensapjes, bijvoorbeeld te koop bij kraampjes. Probeert u ook de inmiddels tot nationale drank uitgegroeide 'bubble tea'; een thee gemixt met fruit of melk, waar tapioca balletjes in drijven. De thee, inclusief balletjes, wordt gedronken door erg brede rietjes. Prijsniveau: een maaltijd in lokaal restaurant €8 tot €12, op een markt is het iets goedkoper, €5 tot €8.

Feestdagen

De meeste feestdagen in Taiwan zijn gebaseerd op de maankalender en worden dus elk jaar op een andere dag gevierd.

De volgende feestdagen worden ieder jaar gevierd. De data voor 2023 zijn:
 • 01 & 02 januari - New Year's day
 • 20 januari  t/m 29 januari  - Chinees Nieuwjaar
 • 05 februari - Lantern Festival
 • 25 februari t/m 28 februari - Vredesherdenkingsdag
 • 01 t/m 05 april - Spring break
 • 29 april t/m 1 mei - Vrije dagen vanwege dag van de Arbeid (1 mei)
 • 22 t/m 25 juni - Drakenboot Festival
 • 29 & 01 oktober - Midden herfst Festival
 • 07 t/m 10 oktober - ROC National Holiday
 • 30 december t/m 01 januari - Nieuwjaar
Veel openbare voorzieningen zijn op bovengenoemde feestdagen gesloten. Voor veel dagen geldt: valt de officiële feestdag op een zondag, dan wordt de eerst volgende werkdag een vrije dag.

Fooien

Het geven van fooien aan chauffeurs, gidsen, restaurantpersoneel, kamermeisjes en bellboys is in Taiwan niet gebruikelijk, maar wordt wel gewaardeerd. Het is een aanvulling op hun (vaak lage) salaris en verbetert de levensstandaard. Lokale gidsen en chauffeurs hebben anders de neiging om hun salaris met allerlei commissies van souvenirwinkels en restaurants aan te vullen, wat uw excursieprogramma meestal niet ten goede komt. Als richtlijn kunt u een fooi van ca. NT$ 150 (€3-€4) per persoon per dag aanhouden. In restaurants is 5%-10% van de rekening welkom en voor het dragen van bagage in hotels kunt u ongeveer NT$ 50 per bagage stuk aanhouden. Uiteraard zijn deze bedragen afhankelijk van uw tevredenheid t.a.v. de geleverde diensten.

Geldzaken

De munteenheid van Taiwan is de New Taiwan Dollar (NT$). Er zijn munten van 0.5, 1, 5, 10, 20, 50 Dollar en biljetten van 100, 200, 500, 1000 en 2000 Dollar. Het omwisselen van buitenlandse valuta in Taiwanese Dollars kan op de internationale luchthavens en bij grote banken. Geld wisselen kan het beste contant bij Megabank, deze bank heeft de beste koers. Buiten de stedelijke gebieden is het lastig om geld te wisselen. Het is niet nodig om contant geld (euro’s of US Dollars) mee te nemen naar Taiwan. Op de luchthaven van Taipei is een geldautomaat (ATM) aanwezig. Met uw Nederlandse pinpas, met cirrus logo, kunt u hier New Taiwan Dollars opnemen. Ook in de steden zijn ATM’s. Tot slot vindt u in de vele 7-Eleven’s (convenience stores die op bijna 5000 locaties in het land te vinden zijn) een geldautomaat. Denk er aan om uw pinpas voor vertrek op werelddekking te zetten. Creditcards worden over het algemeen ook geaccepteerd. Het prijsniveau is vergelijkbaar met dat in Nederland. De waarde van 100 New Taiwan Dollar was in september 2023 ongeveer €3,01.

Gezondheid

Er zijn voor Taiwan geen vaccinaties verplicht gesteld. Alleen voor reizen langer dan 3 maanden wordt een aantal vaccinaties aangeraden, namelijk tegen Hepatitis B en in sommige gevallen tegen tuberculose. Soms worden voor Taiwan vaccinaties tegen deze ziekten aangeraden bij een korter verblijf. Informeer hierover altijd ruim voor vertrek, minimaal zes weken, bij uw lokale GGD of huisarts. Ook kunt u informatie inwinnen via de website van Thuisvaccinatie.nl of telefonisch bij het Tropen Centrum AMC Amsterdam (tel: 020-5663800) of KLM Health Services (tel: 0900-1091096). Hygiëne is belangrijk in Taiwan. In de grote steden zijn apotheken en (goede) ziekenhuizen te vinden. De artsen in Taiwan zijn goed opgeleid en spreken meestal goed Engels. Op het platteland zijn de medische faciliteiten beperkt. Het is niet aan te raden om water uit de kraan te drinken. Mineraalwater kunt u kopen in de winkel/7-Eleven. Let er wel op dat de flessen verzegeld zijn. Kijkt u ook uit met schelpdieren, rauwe groente, ijsblokjes en ongekookte melk

Gidsen

Tijdens uw rondreis door Taiwan wordt u bijgestaan door chauffeurs en/of gidsen. Reist u door Taiwan met huurauto, dan wordt u niet bijgestaan door een gids. Op de luchthaven wordt u verwelkomd door een chauffeur (spreekt meestal alleen Chinees). Vervolgens neemt onze lokale vertegenwoordiging contact met u op, om u te informeren over het verloop van de reis. Zij zijn het aanspreekpunt tijdens uw reis. Bij een aantal bezienswaardigheden kan er een lokale gids aanwezig zijn die u informatie geeft. Vaak mogen alleen de lokale gidsen een rondleiding geven bij monumenten of bezienswaardigheden. Ook voor deze lokale gidsen geldt dat er een fooi wordt verwacht na hun dienstverlenging (zie ‘fooien’). Onze gidsen zijn goed opgeleid en geselecteerd op hun kennis en goede dienstverlening. In drukke tijden worden er soms extra gidsen ingehuurd. Hierdoor is het mogelijk dat de kwaliteit van de dienstverlening minder kan zijn dan u van ons mag verwachten.

Grensdocumenten

Voor reizigers met de Nederlandse nationaliteit is voor Taiwan een paspoort vereist dat na afloop van de reis nog zes maanden geldig moet zijn. Bij aankomst krijgt u een stempel in het paspoort en deze is 90 dagen geldig. Als u langer dan 90 dagen in Taiwan wilt verblijven, is een visum vereist.

Bovenstaande gegevens kunnen tussentijds wijzigen en het is raadzaam deze te controleren op de website www.visuminternational.nl (algemene informatie visum). Reizigers die niet de Nederlandse nationaliteit hebben, kunnen ook op deze website terecht voor informatie.

Inchecken / uitchecken accommodatie

Volgens internationale standaard is incheck bij uw accommodatie mogelijk vanaf 14:00 uur. Uiteraard kunt u eerder aankomen om gebruik te maken van de faciliteiten. Afhankelijk van de kamerbezetting kan het mogelijk zijn dat u eerder over uw kamer kunt beschikken. Op de dag van vertrek dient u de kamer om 10:00 uur te verlaten. Wilt u langer gebruik maken van uw kamer, dan dient u dit vooraf af te stemmen met de receptie. Mogelijkheden en eventuele meerprijzen voor latere uitcheck zijn ook afhankelijk van de bezetting.

Kleding

De beste kleding om naar Taiwan mee te nemen is makkelijk zittende, lichte vrijetijdskleding. Natuurlijke stoffen, met name katoen, zijn uitstekend geschikt om in een tropisch land te dragen. De soms brandende zon vereist bescherming, zoals een hoofddeksel en zonnebrandmiddel. In de regentijd hebt u meer plezier van een paraplu dan van een regenjas. Voor een enkele koele avond, en tevens als bescherming tegen de muggen, is een warmer kledingstuk aanbevolen. Dit geldt ook voor een verblijf in de bergen of bij het Sun Moon Lake. Neemt u ook goede schoenen mee.

Lokale vertrekbelasting

Bij vertrek uit Taiwan hoeft u geen vertrekbelasting te betalen.

Luchthavens

De belangrijkste luchthaven is Taiwan Taoyuan International Airport in Taipei; de hoofdstad van het eiland. Rechtstreekse vluchten naar deze luchthaven worden aangeboden door KLM en China Airlines. Vluchten met EVA Air maken een stop in Bangkok. Met Cathay Pacific kunt u eventueel via Hong Kong vliegen. Andere belangrijke luchthavens in Taipei vindt u in Kaohsiung en Taichung. Deze luchthavens worden echter alleen gebruikt voor binnenlandse en regionale vluchten.

Media

Er zijn vier Engelstalige kranten in Taiwan: de Taipei Times, de International Herald Tribune, de China Post of de Taiwan News. In de grote steden zijn deze over het algemeen overal verkrijgbaar, in de kleinere steden is dit lastiger. Bij de receptie kunt u altijd vragen of u een Engelse krant kunt krijgen, dit is namelijk vaak het geval.

Meenemen

 • kopie paspoort & overige belangrijke papieren
 • recente pasfoto’s
 • kleine reisapotheek
 • telefoonnummer verzekeringsmaatschappij
 • internationaal bewijs van inentingen (gele boekje)
 • wc-papier voor in de toiletten onderweg en in restaurants
 • zaklantaarn (voor als het licht uitvalt)
 • reiswekker
 • anti-muggen stick of lotion (zoals Deet)

Reisboeken

Voor het bestellen van reisgidsen en wegenkaarten verwijzen wij u naar www.dezwerver.nl

Taal

In Taiwan is de officiële taal Mandarijn, wat ook Guoyo genoemd wordt. Daarnaast spreekt een meerderheid van de bevolking Taiwanees als moedertaal. Andere talen die gesproken worden, zijn Japans, Hakka en diverse dialecten. Tegenwoordig wordt er door de meeste bewoners (vooral jongere bewoners) ook Engels gesproken, behalve op het platteland.

Tijdsverschil

Het is in Taiwan tijdens onze zomertijd 6 uur later dan in Nederland en tijdens de wintertijd 7 uur.

Veiligheid

Taiwan is over het algemeen een veilig land te noemen, zowel overdag als ‘s avonds. Wel dient u, net zoals in vele andere landen, altijd bedacht te zijn op zakkenrollers en dieven. Het is niet raadzaam om met uw kostbare sieraden en dure horloges naar Taiwan af te reizen.

Verlies en diefstal

Bewaar uw belangrijke documenten (indien aanwezig) in een kluisje op uw kamer. Neem uw paspoort alleen mee uit de accommodatie indien dit noodzakelijk is. Wanneer in een accommodatie iets van u gestolen is, waarschuw dan de hotel (duty)manager. Bent u niet tevreden over de afhandeling, schakel dan alsnog de politie in. Indien er buiten de accommodatie iets van u is gestolen, dient u aangifte te doen bij de politie en een verklaring te vragen, waarin de aangifte wordt bevestigd. Hiermee kunt u zich na terugkomst tot uw verzekeringsmaatschappij wenden. Meld verlies of diefstal van uw creditcard/betaalpas onmiddellijk bij uw bank, dit kan meestal online. Uw pas wordt dan direct geblokkeerd, zodat anderen er geen misbruik van kunnen maken. Indien u uw paspoort verliest of deze gestolen is, meld het verlies zo snel mogelijk bij de plaatselijke politie. Dit voorkomt dat iemand misbruik maakt van uw document. Hierna kunt u een nieuw paspoort of een nooddocument aanvragen. Dit doet u bij de Nederlandse ambassade of het consulaat.

Vervoer

Taiwan beschikt over een goede infrastructuur. Daarnaast is het eiland erg compact; ongeveer 380km van noord naar zuid en 150km van west naar oost. Dit maakt Taiwan een makkelijk eiland om te bereizen. Alleen in het hooggebergte is het transport iets lastiger en bent u langer onderweg. De makkelijkste manier om Taiwan te verkennen is door gebruik te maken van een huurauto. De wegen zijn goed (meestal meerbaans) en de bewegwijzering is duidelijk. Er wordt rechts gereden. Over het algemeen is het goed georganiseerd, weinig chaotisch en overzichtelijk. Het is ook mogelijk te reizen per auto met privéchauffeur (en gids). In de steden kunt u zich laten vervoeren met taxi’s (met meter). In Taipei reist u het snelst, en goedkoopst, per metro. De stad beschikt over een uitgebreid metro netwerk. Kaartjes kunnen op het station worden aangeschaft; alles staat duidelijk aangegeven. Op de route Taipei - Kaohsiung/Zuoying vindt u de High Speed Railway (HSR). Per ‘bullet train’ wordt dit traject van 331km in slechts 1 uur en 36 minuten uitgevoerd. Onderweg wordt gestopt in Banqiao, Taoyuan, Hsinchu, Taichung, Chiayi en Tainan (volgens huidige dienstregeling). Er zijn meerdere vertrekken per richting, per dag, tussen 06:00-23:00 uur. Ook deze kaartjes kunt u eenvoudig op het station aanschaffen. Doordeweeks zijn de tickets ca. 15% goedkoper dan in het weekend en bij vertrek voor 07:00 uur of na 19:00 krijgt u vaak 35% korting. Er zijn drie klasses: business, standard en non reserved. Taiwan beschikt tevens over diverse binnenlandse vluchtverbindingen met goede airlines. Verder zijn fietsvakanties erg populair in Taiwan; er zijn veel routes uitgestippeld.

Voltage

De netspanning in Taiwan is 110 volt, echter de meeste hotels gebruiken een netspanning van 220 volt. In de hotels kan het stekkertype nog wel eens verschillen waardoor het raadzaam is een universele adapter mee te nemen. U kunt deze het beste voor vertrek in Nederland kopen, bijvoorbeeld bij de ANWB.